Mi az Adware és hogyan védi meg eszközét?

Az Adware egy olyan malware, amely gyakran zavaró felbukkanó hirdetéseket jelenít meg, és a felhasználó engedélye nélkül megváltoztatja a böngésző beállításait. Egyes esetekben az adware inkább bosszantó, mint súlyos fenyegetést jelent. Az utóbbi években azonban növekedett a rosszindulatú hirdető programok száma. Ezek a hirdetési szoftverek újabb formái kémkedhetnek a felhasználók számára, nyomon követhetik tevékenységüket, vagy akár más típusú rosszindulatú programokat is telepíthetnek. Itt van, amit tudnia kell az adware-ről, és arról, hogyan tudja megvédeni eszközöit attól.


Mi az Adware?

Adware számítógépAz adware kifejezés rövid a reklám által támogatott szoftverekre, és általában nemkívánatos szoftverekre utal, amelyek felbukkanó hirdetésekkel elárasztják a számítógépet vagy a mobilkészüléket. Ez néha potenciálisan nem kívánt program vagy rövid ideig PUP kategóriába tartozik. Sokféle hirdetőprogram létezik, és egyes típusok rosszindulatúak, mint mások. Az Adware elindíthat felbukkanó hirdetéseket, vagy átirányíthatja böngészőjét különböző webhelyekre. Más típusú reklámprogramok észrevétlenek lehetnek, miközben titokban követik az online tevékenységeket. Lehet, hogy rögzítik az IP-címeket, a böngésző adatait vagy a Google keresési lekérdezéseit. Az Adware az ingyenes szoftverletöltésekkel összekapcsolódhat, vagy legitim szoftverfrissítésként jelentheti azt.

Néhány hirdető figyelmeztető jelzés a következőket tartalmazza:

  • Gyakran előugró hirdetéseket kap
  • Internet böngészőjének honlapja az Ön engedélye nélkül megváltozik
  • Web böngészője titokzatosan lelassul vagy összeomlik
  • A webhely linkei gyakran átirányítják Önt
  • Új eszköztárakat, bővítményeket vagy bővítményeket talál a böngészőjében
  • A számítógép vagy a Mac az Ön engedélye nélkül elkezdi a szoftver telepítését

Milyen gyakran történnek az Adware támadások?

Az adware a rosszindulatú szoftverek általános formája, és a rosszindulatú hirdetések növekedése különösen aggasztó tendencia. A G Data Software kutatásai azt mutatták, hogy 2014-ben az adware az antivírus szoftver által felfedezett rosszindulatú programok több mint 31% -át tette ki. A rosszindulatú programok legelterjedtebb formáját a trójaiak, a második leggyakoribb az adware.

Az Adware egyre inkább biztonsági kockázatot jelent, különösen a nagyobb szervezetek számára. A legjelentősebb eset a Fireball néven ismert hatalmas hirdetőkampány volt, amely világszerte mintegy 250 millió számítógépet fertőzött meg. A reklámszoftvert illegális ingyenes internetes szoftverekkel csomagolták. A Fireball olyan plug-ineket telepített, amelyek megváltoztatták a böngésző konfigurációját, és a felhasználó weboldalait és keresőmotorjait hamis webhelyekre cserélték. A tűzgömbnek számos veszélyes képessége volt, például kémkedés a felhasználó internetes forgalmán és más rosszindulatú programok telepítésének képessége.

Mik az Adware veszélyei??

Az adware bizonyos formái nem ártanak a számítógépének, ám másfajta kifinomultabb és rosszindulatú. Míg az adware zavaró előugró ablakokat jeleníthet meg, más esetekben a felhasználónak nincs jele, hogy valami baj van az eszközükkel. Ez azt jelenti, hogy az adware kémkedhet az online tevékenységein, hozzáférhet személyes adataihoz vagy felhasználhatja adatait tudás nélkül. Az adware-t néha egy trójai program telepíti más típusú rosszindulatú programokkal együtt, amelyek súlyosan akadályozhatják számítógépének teljesítményét. Egyes reklámprogramok még a víruskereső programokat is kikapcsolják, vagy megakadályozzák az antivírus szoftver telepítését. Ahogy az reklámprogram összetettebbé válik, egyre nagyobb kárt okozhat a felhasználóknak.

Hogyan juthat el az Adware a számítógépre?

Az Adware általában a felhasználó számítógépén található egy ingyenes szoftver letöltés vagy egy fertőzött webhely látogatása során. A freeware általában törvényes alkalmazásnak tűnik. Amikor a felhasználók úgy döntenek, hogy telepítik a programot, akkor engedélyezik a letöltést. De amikor a szoftver telepítve van, az adware is települ. Más esetekben az adware automatikusan telepíti magát, amikor a felhasználó meglátogat egy fertőzött webhelyet. Az ilyen típusú hirdetőket böngésző-gépeltérítőnek hívják, mivel a rosszindulatú programok észlelik a böngésző biztonsági réseit, és kihasználják azokat..

Mit tegyek, ha az Adware bekerül a számítógépre?

Az adware kézi eltávolítása nehézkes lehet, és a víruskereső szoftverek gyakran észreveszik azt. Mivel az adware bizonyos formái jogszerűek, a víruskereső szoftverek gyakran nem tudják meghatározni, hogy az adware veszélyt jelent-e vagy sem. Ha a számítógépet reklámprogramok fertőzték meg, akkor a legjobb megoldás az, ha egy adware eltávolító eszközt használ.

Mielőtt elkezdené, feltétlenül készítsen biztonsági másolatot minden fájljáról külső merevlemez vagy felhőtároló szolgáltatás segítségével. Ezután le kell töltenie egy hirdetőprogram-eltávolító eszközt, és felhasználnia kell annak ellenőrzésére a számítógépen. Az eszköz felismeri az adware-t, így törölheti a számítógépről.

Az adware eltávolító eszköz kiválasztása során feltétlenül válasszon egyet jó hírű víruskereső cég közül. Íme néhány a 2018-as hirdetés-eltávolító eszköz közül:

  • Zemana Anti-Malware: A Zemana Anti-Malware egy felhőalapú víruskereső szoftver, amely tartalmaz egy adware eltávolító eszközt. Az eszköz egyszerűen használható, és rendkívül hatékonyan felismeri azokat a hirdető programokat, amelyekről más víruskereső szoftverek hiányozhatnak. Hatékony a nehezen eltávolítható hirdetések ellen is.
  • AdwCleaner: Az AdwCleaner mostantól a Malwarebytes része, és egy egyszerű, de hatékony adware-eltávolító eszköz. Gyorsan megvizsgálja a számítógépet vagy az eszközt hirdetési programok, PUP-k, nem kívánt eszköztárak és böngésző-gépeltérítők szempontjából, és eltávolítja őket, ha észlelik.
  • Adware eltávolító eszköz a TSA által: A TSA által elküldött Adware eltávolító eszköz egy másik felhőalapú eszköz, amely nagyon hatékony az adware ellen. Alaposan megvizsgálja a számítógépet a reklámprogramoktól és törli azokat, és számos internetes böngészőt is visszaállíthat, például a Chrome és a FireFox..

Hogyan lehet megakadályozni az Adware-t??

Annak ellenére, hogy az adware elterjedt, van néhány lépés, amelyet megtehetsz annak megakadályozására, hogy az fertőzze az eszközöket. Az alábbiakban bemutatjuk néhány legfontosabb módszert, amellyel megvédheti eszközeit a hirdetőktől:

Tartsa naprakészen a szoftvert

Az egyik legfontosabb lépés, hogy megvédje magát az adware és más rosszindulatú programok ellen, az operációs rendszer és a programok frissítése. Ennek oka az, hogy a legtöbb operációs rendszer és szoftver olyan biztonsági réseket tartalmaz, amelyeket a hackerek kihasználhatnak. A fejlesztők feltárják ezeket a biztonsági réseket, és frissítéseket bocsátanak ki azok kijavításához. Ezenkívül rendszeresen frissítse víruskereső és e-mail szoftvereit, és telepítse az internetszolgáltató minden frissítését.

Vigyázzon a telepítésre

Ha valamelyik programot szeretne letölteni, álljon meg egy pillanatra, és győződjön meg arról, hogy pontosan tudja, mit tölt le. Ez különösen fontos a freeware esetén, amely gyakran tartalmaz rejtett hirdető programokat. Ha nem biztos benne, hogy mi a program, végezzen online kutatást, hogy többet megtudjon róla. Ha valamelyik program gyanúsnak tűnik, kerülje el.

Tűzfal beállítása

A tűzfal olyan program, amely megakadályozza az illetéktelen adatok bejutását az operációs rendszerbe vagy a böngészőbe. Ha új programot telepít, a tűzfal értesíti Önt és kéri az engedélyt annak aktiválására. Ez azt jelenti, hogy még ha véletlenül telepítette is az adware-t, akkor tudni fog róla, és eltávolíthatja a számítógépről.

Gondolkodjon a kattintás előtt

Sok ember nem olvassa el figyelmesen a felbukkanó ablakokat, és egyszerűen kattintson az „Igen” vagy az „OK” gombra, csak hogy elkapja őket a képernyőn. Sajnos az adware fejlesztők tisztában vannak ezzel a szokással, és gyakran kihasználják azt. Mielőtt rákattint az „OK” -ra, ellenőrizze, hogy a program jogos-e. Ezenkívül soha ne kattintson a hivatkozásokra és ne töltsön le mellékleteket e-mailekben vagy üzenetekben, hacsak nem tudja pontosan, mi azok, még akkor is, ha megbízható személytől származik.

Végső gondolatok

Az Adware a rosszindulatú programok rendkívül gyakori formája, és az általuk okozott kár nagysága nagyon eltérő. Bizonyos típusú reklámprogramok csak kellemetlenségek, mások azonban megrongálhatják a készüléket, nyomon követhetik az online tevékenységeket, vagy akár ellophatják személyazonosságát. Az utóbbi években növekedett a rosszindulatú hirdető programok, például a Fireball. Ennek a zavaró tendencianak köszönhetően egyre fontosabb, hogy lépéseket tegyen az eszközeinek az adware ellen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me