Mi az a személyazonosság-lopás és hogyan vált ilyen problémává?

Valaha ellopták személyazonosságukat? Csak az Egyesült Államokban több mint 16 millió ember szenvedett személyazonosság-lopást 2017-ben, és ez a szám folyamatosan növekszik. A csúcstechnológiánkban sebezhetőbbek vagyunk a személyes adataink ellopása miatt. Itt van, amit tudnia kell a személyazonosság-lopásról, és mit tehet az adatok védelme érdekében.


Mi az a személyazonosság-lopás?

Személyazonosság-lopás az, amikor valaki ellopja a személyes információkat, majd felhasználja őket, mint egy másik személy. Gyakran használják az információkat vásárláshoz, számlák megnyitásához, vagy akár hamis azonosításhoz a rendõrség számára.

A személyazonosság-lopásnak két fő kategóriája van: a valódi név és a fiók átvétele. A valódi névvel való személyazonosság-lopás során az elkövető személyes adatait használ új fiókok megnyitásához az áldozat nevében. Ezek lehetnek hitelkártya-, csekk- vagy online vásárlási számlák. A számlaátvétel akkor történik, amikor a tolvaj az információkat felhasználja valaki meglévő fiókjainak elérésére. Ezután nagy számlákat kell fizetnie a személy számláján.

A személyazonosság-lopás általános példái:

 • Adózással kapcsolatos személyazonosság-lopás
  Amikor egy csaló hamis adóbevallást küld ellopott társadalombiztosítási számmal.
 • Orvosi személyazonosság-lopás
  Ezekben az esetekben az elkövető egészségügyi biztosítási információkat lop el, hogy az áldozatok számláján orvosi ellátást kapjon.
 • Gyermek személyazonosság-lopás
  Amikor egy gyermek társadalombiztosítási számát ellopták, és azt állami segélyek igénylésére és számlák megnyitására használják.
 • Senior személyazonosság-lopás
  Egyfajta személyazonosság-lopás, amelyet kifejezetten az időskorúaknak szánnak.

Hogyan férhetnek hozzá a bűnözők a személyes adatokhoz?

Adathalászat Fishhook jelszóvalA bűnözők személyes adatok megszerzésének különböző módjai vannak. Hidd el vagy sem, továbbra is használnak olyan csúcstechnikai módszereket, mint a szemétbúvárkodás és az emberek leveleinek lopása. Azzal, hogy levágja a számlákat a kukából, a bűnözők gyakran elegendő információt szerezhetnek az Ön személyazonosságának ellopására. Vagy igénybe vehet egy előre jóváhagyott hitelkártya-ajánlatot az e-mailben, és számlát nyithat a nevében. És néhányan igénybe veszik a zsebzsebességet és a pénztárcák ellopását, hogy mások információit megszerezzék.

Más módszerek csúcstechnológiájúak, beleértve az adathalászatot, az adatok megsértését és a bejelentkezési adatok feltörését. Az adathalászat az, amikor a számítógépes bűnözők bankként vagy más intézményként jelentkeznek, és e-mailen, szövegesen vagy telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot. Megpróbálják meggyőzni, hogy adja meg számukra személyes adatait vagy adatait. Ezután az információkat felhasználják fiókjaik elérésére. Az utóbbi években az adatok megsértése egyre gyakoribbá vált. Amikor ezek előfordulnak, a tolvajok könnyen hozzáférhetnek az Ön adataihoz.

Ez csak néhány a bűnözők által az Ön adataihoz való hozzáférés leggyakoribb módjáról. Sajnos a lehetséges módszerek száma gyakorlatilag korlátlan.

Mennyire elterjedt a személyazonosság-lopás?

A személyazonosság-lopás gyakori, és az általa érintett személyek száma növekszik. A The Harris Poll 2018. évi online felmérése kimutatta, hogy közel 60 millió amerikai szenvedett személyazonosság-lopást. És a Javelin Strategy 2018. évi tanulmánya & A kutatások szerint az áldozatok száma az Egyesült Államokban 2017-ben elérte a mindenkori rekordot, 16,7 milliót. Ami még inkább zavaró, hogy az azonosító tolvajok összetettebb módszereket alkalmaznak a személyes adatok ellopására. Különösen a számlák átvétele növekszik, és a szám 2016 és 2017 között megháromszorozódott. A személyazonosság-lopás módszereinek kifinomultabbá válásával a számok folyamatosan növekednek..

Hogyan vált a személyazonosság-lopás ilyen nagy problémává?

hackerA személyazonosság-lopás már régóta létezik, de sokkal nagyobb probléma a csúcstechnológiánk világában. A bűnözők olyan módszereket alkalmaztak, mint a szemétbúvárkodás, a zsebzsebesség vagy a telefonos csalások évekkel azelőtt, hogy az internet körül volt. Sajnos az internet és a fejlettebb technológia megjelenésével a személyazonosság-lopás sokkal gyakoribbá vált. Sokkal nehezebb ezeket a bűnözőket nyomon követni, és sokan soha nem kapnak el.

Most, hogy van internetünk, személyes adataink nagy részét online továbbítják. Online banki tevékenységet folytatunk, online kiskereskedőktől vásárolunk, és online számlákkal fizetjük ki számláinkat. Noha ezek a gyakorlatok kényelmesek, gyakran veszélyeztetik személyes adatainkat. Az adatok elektronikus úton történő továbbításával az egyének és a vállalkozások kiszolgáltatottabbak a hackerek és a számítógépes bűnözők előtt.

Az elmúlt években az adatsértések súlyos veszélyt jelentettek személyes adatainkra. Az adatok megsértése az, amikor a hackerek biztonságos, bizalmas információkat férnek hozzá és nyernek ki egy vállalat rendszeréből. A hackerek az adatokat bármilyen módon felhasználhatják. Az adatok megsértése eredményeként bizalmas személyes információk szabadíthatók fel.

Sajnos az adatok megsértése is növekszik. Az Identity Theft Resource Center nyomon követi az adatok megsértését és rendszeresen közzéteszi az eredményeket. 2017-ben rekord magas, 1579 adatsértésről számoltak be az Egyesült Államokban. Ezek a megsértések több mint 178 millió rekord kiszivárgását eredményezték. Az egyik legnagyobb jogsértés az Equifax hitelinformációs ügynökséget érintette. Ez a jogsértés 147,9 millió embert érint, és a nyilvántartásba vett neveket, társadalombiztosítási számokat, járművezetői engedélyeket és egyéb rendkívül személyes információkat tartalmaz.

Meg tudja-e védeni magát az identitáslopások ellen?

Tekintettel arra, hogy a bűnözők ellophatják az Ön személyazonosságát, lehetetlen teljesen megvédeni magát. Senki sem akadályozhatja meg a személyazonosság-lopást, mivel bizonyos típusú biztonság nem tartozik a kezedbe. Például az adatok megsértésével semmit nem tehet meg, hogy megakadályozzák azokat. Ennek ellenére lépéseket tehet a kockázat csökkentése érdekében. Íme néhány dolog, amit megtehetsz az online és offline személyazonosság-lopás kockázatának csökkentése érdekében.

Az identitás online védelme

 • Vigyázzon arra, hogy hogyan és hol osztja meg személyes adatait az interneten.
 • Csak biztonságos webhelyeken vásároljon, amelyek URL-jében „https” található.
 • Használjon erős, egyedi jelszavakat minden online fiókjához. Ne használja ugyanazt a jelszót több fióknál.
 • Legyen óvatos, ha a Wi-Fi-t használja. Kerülje az utca nevének használatát a hálózat elnevezésekor, és válassza a biztonságos jelszót. Kerülje a nyilvános Wi-Fi hálózatok használatát a fiókokba való bejelentkezéshez vagy tranzakciók végrehajtásához. Ha nyilvános Wi-Fi-t kell használnia, erősen ajánlott a VPN beállítása.
 • Soha ne írjon be személyes adatokat nyilvános számítógépre.

Az identitás védelme offline módban

 • Nézze meg pénztárcáját és pénztárcáját, ha nyilvános helyen tartózkodik.
 • Legyen óvatos, ha hitelkártyával vagy betéti kártyával fizet, és soha ne ossza meg senkivel PIN-kódját.
 • Minden személyes információt tartalmazó dokumentumot megsemmisít, mielőtt kidobná, majd kihúzza.
 • Biztosítsa a postafiókját.
 • Tartsa a fontos személyes dokumentumait zárt dobozban.

Honnan tudja, hogy ellopta személyazonosságát??

Számos jel utal arra, hogy ellopják személyazonosságát. Fontos, hogy gyorsan cselekedjünk, ha valami hasonló történik veled. Minden olyan óra, amikor nem cselekszik, további pénzügyi károkat okozhat. Íme néhány jel, amely azt jelenti, hogy személyazonossági csalás tárgyává vált.

Ismeretlen számlák

Ha olyan termékekről számlákat kap, amelyeket soha nem rendelte meg, ez riasztást jelent. Ez azt jelentheti, hogy banki adatait ellopták, és a bűnöző termékeket vásárol a neve alatt. Ugyanez vonatkozik minden olyan bankszámlakivonatra, amelyet nem emlékszik.

Ismeretlen kézbesítési értesítések

További jel lehet az, hogy kézbesítési értesítéseket kap a nem megrendelt termékekre. A bűnözők valószínűleg feltörték az Ön számláját, és a nehezen megkeresett pénzzel vásároltak termékeket.

Szokatlan fióktevékenység

Harmadik jel lehet az, ha e-maileket kap a szolgáltatásoktól, mondván, hogy szokatlan tevékenységeket észleltek fiókjában. Lehet, hogy ez egy e-mail is, amely értesíti Önt arról, hogy fiókja adatai megváltoztak. Ha nem Ön változtatta meg ezt az információt, akkor valószínűleg itt az ideje, hogy tegyen lépéseket.

Jelek a szociális média

A szociális média segítségével gyakran elmondhatjuk, hogy a fiókjait feltörték. A barátok és a családtagok felkereshetnek téged néhány furcsa üzenet miatt, amelyet elküldtek. A hackerek gyakran átveszik a Facebook, a Twitter, a Instagram vagy a Snapchat fiókokat az emberek átverése céljából. Ha hozzáférnek az Ön fiókjához, üzeneteket küldhet minden barátjának és családtagjának, aki pénzt kér. A személyes tényező miatt az emberek hajlamosak lesznek könnyebben adni. A közösségi médiafiókok felhasználhatók a sérült linkek terjesztésére és még több fiók feltörésére.

Mi a teendő, ha személyazonosságát ellopták??

Az identitáscsalás áldozata lehet nagyon frusztráló. Ha úgy gondolja, hogy ez a helyzet, alapvető fontosságú a gyors cselekvés. A következő lépések segítenek a lehető legnagyobb mértékben minimalizálni a károkat.

Blokkolja a bankszámláját

Ha banki adatait ellopták, fontos, hogy azonnal felhívja a bankot, hogy blokkolja számláját. Így megakadályozhatja, hogy a bűnözők több pénzt költjenek el. Bankja valószínűleg segíthet a nyomon követésben és a fiókjának visszaszerzésében.

Fiókok visszaszerzése

Ha online személyazonosság-lopás áldozata, akkor a legjobb, ha bejelentkezik a fiókjába, és a lehető leggyorsabban megváltoztatja a jelszavakat. Ha már nem tud bejelentkezni a fiókjába, vegye fel a kapcsolatot az online szolgáltatás ügyfélszolgálatával. Magyarázza el nekik a helyzetet, és próbálja meg visszaállítani a számláját.

Jelentés a csalásról

Ha biztosította online és hátraszámláját, fontos, hogy a csalást jelentse a rendõrségnek. Próbáljon meg minél több bizonyítékot összegyűjteni, és magyarázza el nekik a helyzetet. Lehet, hogy megtalálják a tettet, ha elegendő információt ad nekik. Sőt, bizonyos esetekben a bűnözők az Ön személyazonosságát felhasználják még több bűncselekmény elkövetésére. Ha ez a helyzet, rendkívül fontos, hogy kapcsolatba lépjen a rendőrséggel, hogy meggyőzze őket, nem ezeket a bűncselekményeket követi el.

Vegye fel a kapcsolatot behajtási ügynökségekkel

A személyi csalás nagy pénzügyi problémákba ütközhet. Lehet, hogy adóssággyűjtők is kopogtatnak az ajtónál. Ha ez a helyzet, érdemes ezen ügynökségekhez fordulni, és elmagyarázni a helyzetet. Ha nem adod meg, az adósság egyszerűen növekszik. Mondja el nekik, hogy személyazonossági csalások áldozatává válhat, és talán segíthetnek. Az esetek többségében az adóssággyűjtők együttérzőek lesznek, mindaddig, amíg nyitott vagy velük a mi történik.

Végső gondolatok

A személyazonosság-lopás egyre gyakoribbá válik, és a számítógépes bűnözők fejlettebb módszereket használnak a személyes adatok beszerzésére. Megteheti a személyes adatainak biztonságát, de senki sem tudja megakadályozni a személyazonosság-lopást.

Még ha minden tőle telhetőt megtesz adatainak védelme érdekében, a biztonság egyes aspektusait nem tudjuk ellenőrizni. Az adatszegések növekvő száma ezt bizonyítja. A megfelelő óvintézkedések meghozatalával azonban csökkentheti a személyazonosság-lopás esélyét az ön számára.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me