Mi az a kétfaktoros hitelesítés? Tudja meg itt! | VPNoverview.com

Gondolj egy pillanatra azokra a lényeges információkra, amelyekre valaki hozzáférhet, ha kitalálja a jelszavát. Ez felfedheti banki, egészségügyi, e-mail és személyes üzeneteit. A jelszavak az internetes biztonság elsődleges eszközei az internetkorszak hajnalától kezdve. Ugyanakkor a tanulmányok újra és újra megmutatják, hogy a legtöbbünk számára jelszavak nem olyan biztonságosak, mint kellene. A legtöbb jelszó legfeljebb hat órán belül feltörhető. Általában ugyanazt a jelszót használjuk több fiók védelmére. És hajlamosak évek óta megőrizni a jelszavakat. 47% -unk öt évnél régebbi jelszavakat használ. A 2-tényezős hitelesítés egy egyszerű eszköz, amely drasztikusan javíthatja biztonságát manapság.


Miért nem elég a jelszavak?

A biztonságos jelszó létrehozásához a következőket kell telepítenie:

 • Több mint hat karakter, lehetőleg legalább tíz karakter
 • Legalább egy nagybetűt, egy kisbetűt, egy számot és egy szimbólumot kell tartalmaznia
 • Nem tartalmazhat egymást követő billentyűket a billentyűzeten, ábécét vagy számokat
 • Egyedinek kell lennie minden használt jelszóhoz képest – ne legyen ismétlődő jelszó
 • Legalább félévente cserélnie kell egy új egyedi jelszóra, amelyet még nem használt
 • Emlékezetesnek kell lennie, de nem születési időkön, könnyen kitalálható szavakon vagy kifejezéseken kell alapulnia

És ezt minden létrehozott jelszóhoz meg kell tennie. Az átlagos felhasználó 90 jelszóval rendelkezik, amelyeket otthon és munkában emlékezni kell. Kíváncsi akkor, hogy gyakran hivatkozásokat készítünk? Túl sok ember újrahasznosítja a jelszavakat, például a „123456”, vagy ugyanazt a jelszót használja több webhelyre. Valószínű, hogy ha beállított egy jelszót, akkor csak akkor fogja megváltoztatni, ha erre kényszerül. Az élet kicsit egyszerűbbé tétele érdekében a jelszókezelő segítségével létrehozhat és megjegyezhet jelszavait.

A probléma az, hogy valaki feltörheti az Ön jelszavát. Egyes webhelyek biztonsága sebezhetőséget okoz, és a hackerek hozzáférést kapnak az adott webhelyen használt összes jelszóhoz. Ezután a hackereknek csak egy automatikus programot kell futtatniuk, hogy kipróbálhassák felhasználónevét és jelszavát több ezer online webhelyen, hogy megnézhesse, mely webhelyeket oldja fel. Hirtelen az Ön személyes adatai teljesen veszélybe kerülnek, és valakinek hozzáférése van az online életéhez.

Mi a kétfaktoros hitelesítés??

két tényezős hitelesítésAmikor beírja felhasználónevét és jelszavát egy webhelyre, az egyfaktoros hitelesítés. Az ilyen típusú bejelentkezés valamire támaszkodik, amit tud – a jelszavát. Vannak más típusú hitelesítési technikák is. Például, ha a telefon rendelkezik ujjlenyomat-olvasóval az eszköz feloldásához, az az Ön számára valami egyedira támaszkodik – az ujjlenyomat. Sok iroda támaszkodik egy újabb hitelesítési formára. Az épületbe való belépéshez el kell húznia egy kulcskártyát. Ez valamire támaszkodik, amely van – a kulcskártyára.

A 2-tényezős hitelesítés az ilyen típusú hitelesítési technikák két kombinációját használja. Ez biztosítja, hogy a bejelentkező személy a megfelelő személy legyen. A Google és mások által használt két tényezős hitelesítés egyik népszerű formája magában foglalja valamit. Miután megpróbált bejelentkezni jelszóval, egyedi kódot küld szöveges üzenetben a telefonra. Ez a kód csak egyszer használatos, és általában csak néhány perc alatt jár le. Ez a hitelesítés felhasználja valamit, amit tud, a jelszavát, és valamit, amellyel rendelkezik, a telefonját.

Más 2-tényezős hitelesítési erőfeszítések küldhet egy kis eszközt a bejelentkezéshez. Ez az eszköz egy titkos algoritmus szerint generált egyedi számot jelenít meg. Ennek a módszernek a használatához a bejelentkezéshez nem csak a jelszavára, hanem a kis eszköz által generált számra is szüksége van.

Bizonyos esetekben meg kell adnia a jelszavát az ujjlenyomat beolvasásával együtt. Ez azt jelenti, hogy használja a jelszavát, és valami személyre szabott valami mellett az ujjlenyomatát. A biometria további példái, amelyek megerősíthetik a jelszavadat, a szem-, arc- és a hangnyomat.

Mindkét esetben a 2-tényezős hitelesítés két különböző módszerre támaszkodik annak igazolására, hogy a megfelelő személy jelentkezik be.

Hogyan javítja a kétfaktoros hitelesítés a biztonságot

Mint ahogyan a múltban túl sokszor láttuk, egy jelszó megcsapódhat vagy ellophat egy határozott hacker által. Egy tényezőjű hitelesítés használata esetén a jelszavaddal rendelkezők könnyen bejelentkezhetnek a fiókjába. 2-tényezős hitelesítés esetén a jelszó önmagában nem elegendő az adatok behatolásához.

Még ha a hackerek hozzáférést is kapnak a jelszavadhoz, anélkül, hogy hozzáférnének a második hitelesítési módszerhez, akkor nem tudnak bejutni a fiókjába. Általában ez azt jelentené, hogy a hackernek rendelkeznie kell az ujjlenyomatával, a hangnyomatával vagy valami mással, amely egyedi az Ön számára. Más esetekben előfordulhat, hogy a hackernek hozzáférést kell kapnia a telefonhoz vagy a mellékelt tokenhez, hogy biztosítsa az egyedi számkódot.

Két tényezővel történő hitelesítés esetén a hackerek nem tudják ellopni a jelszavadat, és bejutni a fiókjába. A 2-tényezős hitelesítés nem csupán megkétszerezi a fiókjához való bejutáshoz szükséges információkat. Valójában a 2-tényezős hitelesítés exponenciálisan megnehezíti az információkhoz való hozzáférést.

A 2-tényezős hitelesítési rendszer potenciális gyengeségei

Mi történik, ha egy tolvaj ellopja a telefont, és megpróbálja feltörni a számláit? Sajnos sok 2-tényezős hitelesítő rendszer esetén szöveges üzenetet kapnak a bejelentkezéshez szükséges kóddal. Az ilyen típusú lopásokkal szemben védekezhet, ha megfelelő biztonsági módszerrel rendelkezik a telefon zár képernyőjén. Előfordulhat, hogy kódja nem tartja örökre el egy meghatározott tolvajt. De időt adhat neked a telefonszolgáltatás leállításához, mielőtt hozzáférhet a fiókjához.

Noha a biometrikus adatok az Ön számára egyediek, ez szintén magában hordozza a hackelés kockázatát. Amikor a telefon vagy más eszköz beolvassa az ujjlenyomatát, a hangnyomatát vagy más biometrikus adatokat, létrehoz egy egyedi kódot, amely a beolvasást képviseli. Lényegében ez olyan, mint egy rendkívül összetett jelszó, amelyet csak Ön birtokol. De ha egy hacker hozzáférést kapott egy olyan webhelyhez, ahol bejelentkezett az adott szkenneléssel, akkor hozzáférhet az adott egyedi kódhoz is.

Végül még nincs tökéletes biztonsági rendszer. Noha a 2-tényezős hitelesítés erős, vannak olyan módszerek, amelyekkel egy határozott tolvaj megkerülheti a fiókjához való hozzáférést. A 2-tényezős hitelesítéssel megvédve azonban lopás vagy gondatlanság révén kizárja a fiókokhoz való véletlenszerű hozzáférést. Azzal, hogy a fiókjába nagyon nehezen jut be, exponenciálisan javítja esélyeit a behatolás elkerülésére. Még ha a tökéletes biztonság még nem lehetséges, a 2-tényezős hitelesítés egy nagyon egyszerű módszert kínál az információk ellopásának szinte lehetetlenné tételére..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map