Mi a biztonságos kódolás és miért fontos? | VPNoverview.com

A szoftverkód az alkalmazás működésének középpontjában áll. Ez is az egyik kulcs, amellyel számítógépes támadások történhetnek. Ha kódjában sebezhetőség van, akkor az egész alkalmazás veszélybe kerülhet. A szoftver sebezhetőségének problémája az, hogy hiányosságokat nyitnak meg a kódkódokban – a kiberbűnözők által kihasználható gyengeségeket. A kiberbiztonsági események megelőzése a szoftver kezdeténél kezdődik. Ez a cikk a biztonságos kódolás gyakorlatáról és arról szól, hogy miért fontos ezt megérteni.


Mit jelent a biztonságos kódolás?

Laptop zárralAmikor egy szoftverfejlesztő szoftverkódot ír, sok mindent figyelembe kell vennie. Ez magában foglalja az alkalmazás architektúrájának és tervezési követelményeinek kifejezését, a kód optimalizálásának és hatékonyságának megőrzését, valamint a kód biztonságának biztosítását. A biztonságos kód segít megakadályozni sok számítógépes támadás előfordulását, mivel kiküszöböli azokat a sérülékenységeket, amelyekre sok kihasználó személy támaszkodik.

Ha a szoftver biztonsági rése van, kihasználható. A WannaCry 2017. évi ransomware támadása kihasználta a Windows protokoll sebezhetőségét. A szoftver sebezhetőségei rohamosak. A Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) sebezhetőségi listáját használó keresés azt mutatja, hogy az elmúlt 3 évben 40 569 alkalmazás sérülékenység volt.

Amikor egy vállalat a biztonságos kódolás kultúráját alkalmazza, azon törekszenek, hogy minimalizálják kódjuk sebezhetőségét.

Hogyan kell biztonságosan kódolni?

A biztonságos gyakorlatokkal történő kódolás jól dokumentált. Az Open Web Application Security Project (OWASP) iránymutatásokat készített erre vonatkozóan. Ebben az útmutatóban ellenőrző listát kínálnak azokról az elemekről, amelyeket Ön használ annak érdekében, hogy a kód a lehető legbiztonságosabb legyen. Az iránymutatásokban szereplő típusú dolgokat tartalmazó minta:

 • Adatbevitel érvényesítése: Ez kiterjed az adatforrás és az adatok validálásának számos szempontjára. Például egy adat hossza és dátumtartománya. Az adatérvényesítési ellenőrzések segítenek megakadályozni a webes alkalmazásokat az internetes támadásoktól.
 • Hitelesítés és jelszókezelés: A kódolás magában foglalja a szoftver architektúráját is. Ez a szakasz számos tanácsot tartalmaz, amelyek a kódolás és az építészet keresztmetszetén találhatók.
 • Kriptográfiai gyakorlatok: Az útmutató szerint minden használt kriptográfiai modul legyen FIPS 140-2 vagy azzal egyenértékű szabványnak megfelelő.
 • Hibakezelés és naplózás: Ez egy kulcsfontosságú terület, és ha nem biztonságosan kódolják, akkor szivároghat az adat.
 • Adat védelem: Az adatvédelemre vonatkozó iránymutatások tartalmaznak tanácsot a jelszavak biztonságos tárolásához és az adatok szivárgásának elkerüléséhez a HTTP GET segítségével.
 • Kommunikációs biztonság: Tanácsok az adatok védelmére az átvitel során, például TLS kapcsolatok használatával.

Amikor egy szoftver-építész kidolgozza egy alkalmazás építészeti tervét, és a programozó létrehozza a kódot ezek alapján, akkor az OWASP irányelveket kell használniuk biztonságos kódoló kiságy lapként..

A biztonságos kódolás nem áll meg a programozási szakaszban. A biztonságos kódok létrehozásának holisztikus megközelítésében részt vevő egyéb területek a következők:

 1. A „legkevesebb kiváltságon” alapuló rendszer: Bármely kódhoz való hozzáférés megtakarítása a tudás alapján elősegíti a nem biztonságos kód rosszindulatú végrehajtását. Ez különösen bonyolult lehet kiszervezett fejlesztők vagy fejlesztő cégek használata esetén.
 2. Mélyreható védelem: Folytassa a védekező stratégiák rétegezését, mivel a kódot előállítják a gyártásig. Győződjön meg arról, hogy a futási környezetek ugyanolyan biztonságosak, mint a kódod.
 3. Gyakorold a jó minőségbiztosítást: Használjon különféle biztosítási programokat, például kód áttekintést és PEN tesztet a minőség biztosítása érdekében.

Források a sikeres biztonságos kódoláshoz

A biztonságos kódoláshoz elengedhetetlen, hogy fejlesztői csapatát képzetten tartsák és kapcsolatba lépjenek a legújabb biztonságos kódolási technikákkal. Nem számíthat arra, hogy a programozók tudják, hogyan kell biztonságosan kódolni, képzetteknek és tudatosaknak kell lenniük. Az alábbiakban felsorolunk néhány hasznos forrást, amelyek segítenek Önnek és a csapatodnak a biztonságos kód létrehozása felé vezető úton.

 1. OWASP – Már említettük az OWASP biztonságos kódolási gyakorlatait. Az OWASP Fejlesztői útmutató szintén hasznos alapkő a biztonságos kódoláshoz. Ellenőrizze az eszközüket, amelyek függőségeket és nyilvánosan közzétett biztonsági réseket keresnek, amelyek hatással lehetnek a projektre.
 2. A Microsoft Biblia a biztonságos kódolásról: https://msdn.microsoft.com/en-us/aa570401
 3. A könyvek mindig hasznosak, amikor belemerülnek a biztonságos kódolási technikák megismerésébe. Néhány példa: „A szoftverbiztonság 24 halálos bűnje” és „Biztonságos kódolás: alapelvek és gyakorlatok”
 4. Nézze meg a „biztonságos kódolási keretet”, ismét egy OWASP kezdeményezést. Vannak szervezetek, amelyek segítenek a személyzet e vonatkozású biztonságos kódolási technikák képzésében.
 5. Biztonsági kódolási szabványok, pl. A SEI CERT, amelyet a Carnegie Mellon Egyetem felügyel, támogatást és útmutatást kínál a programozási nyelvek sokféle biztonságos kódolásához:
 6. Kód-ellenőrző cégek használhatják a kód áttekintését. Az olyan cégek, mint a CheckMarx és a CAST Software, speciális elemző eszközöket fognak használni a sebezhetőség felkutatására és a szoftver minőségének elérésére.
 7. Ismerje meg, hogyan alkalmazható a szoftverfejlesztési életciklus (SDLC) a kódolás biztonságához. Az SDLC-megközelítés használatával biztosíthatja, hogy a biztonság szűrje át a fejlesztési életciklus minden részét.
 8. Biztonságos kódolási útmutatók a RedHat-tól

Biztonsági kód a versenyképes szélhez

A biztonság a kóddal kezdődik, és a biztonságos kód létrehozása nélkülözhetetlen része egy nagyszerű szoftver termék létrehozásához. A nem biztonságos kódolási gyakorlatok nemcsak kockázatot jelentenek az ügyfelekre, hanem befolyásolják vállalata hírnevét. A jó indulás az OWASP biztonságos kódolási irányelveinek a alkalmazása. Bizonyítható, biztonságos szoftverek előállítása nemcsak lehetővé teszi a számítógépes támadások megakadályozását, hanem versenyképességet biztosít a szervezetének.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me