Botnetek: A mai hadsereg. Hogyan védheted meg magad!

Életünk egyre növekvő része online történik. Ezért nem meglepő, hogy a bűnözői tevékenységek adaptálódtak és ma már online is zajlanak. A botnetek a tökéletes eszköz az online bűnözéshez, de mi a botnet és hogyan lehet megvédeni magát ezzel?


Ebben a cikkben megtudhatja, mi a botnetek, mire használják őket, és hogyan befolyásolja ez a fertőzött embereket. Végül megtudja, hogyan tudja megvédeni eszközeit a botnet részévé válása ellen.

Mi a botnet és hogyan működik??

A botnet a „robot” és a „hálózat” szavak kombinációja. Botnet létezik számos olyan eszközből, amelyek gyakran nem tudják, hogy részei ennek a hálózatnak. Ezeket az eszközöket egy bot fertőzte meg, ami azt jelenti, hogy a hackerek átvehetik az irányítást az eszközök felett.

A botvezér vagy a botmester az a személy, aki a botokat irányítja. Ez a személy parancs- és vezérlőkiszolgálón keresztül megteheti. Ezt különféle módon lehet beállítani, de végül ugyanaz a dolog. Egy ember távolról nagy mennyiségű eszközt vezérelhet. A botvezető ugyanazt a parancsot küldheti el a hálózat összes botjára egyidejűleg. Például arra kéri őket, hogy egyszerre látogassanak el egy webhelyre, az úgynevezett DDoS támadás.

hacker, a botnet fertőzött rendszerek ellenőrzésére

Van némi eltérés a módszerben, de a legtöbb botnet a következőképpen működik:

  1. Az eszközök botokkal fertőződnek meg, például egy árnyékos webhely felkeresésével vagy egy sérült linkre kattintással.
  2. A robotok arra kényszerítik a fertőzött eszközöket, hogy csatlakozzanak egy parancs-irányító szerverhez.
  3. A bot-tenyésztő mostantól bármilyen módon felhasználhatja ezeket az eszközöket. A botmester is bérelheti vagy eladhatja a botnet, miután létrehozta.

Minden, az internethez csatlakoztatott eszköz megfertőzhető egy robotmal, tehát nem csak a számítógépével. Ily módon a hackerek több ezer vagy akár millió eszközhálózatot hozhatnak létre. A botvezetők különböző célokra használhatják bothálózatukat.

A botnetek felhasználása

Mint gondolnád, a botnetnek sokféle felhasználása lehet. Az alábbiakban felsoroltuk a leggyakoribbkat.

1. DDoS támadások

A botnet leggyakoribb használata DDoS támadások végrehajtására. A DDoS betűje az elosztott szolgáltatásmegtagadásra utal. Ez azt jelenti, hogy túl sok eszköz megpróbálja egyszerre elérni egy webhelyet. A webhely szervere nem képes végtelen mennyiségű látogatót kezelni.

Időnként ez történik véletlenül, amikor sok embernek van oka, hogy ugyanabban a pillanatban látogasson el ugyanazon a weboldalon, például hogy megnézi, vajon nyert-e valamit a lottón. Egy botnettel azonban túlterhelést hozhat létre, ha a hálózat összes botját egy adott webhely egyszerre történő felkeresésére irányítja..

Egy ilyen DDoS támadás a webhely elérhetetlenségét okozhatja a valódi felhasználók számára. A támadások gyakran erőt mutatnak, és a nagyvállalatok gyengeségeinek megmutatására szolgálnak.

2. Spam

spamAnélkül, hogy az eszközök tulajdonosai tudnák, felhasználhatók spam terjesztésére. A botmester e-maileket küldhet vagy feladhat a Facebookon, mind a neve alatt. Lehet, hogy barátai és családtagjai megnyitják ezeket az e-maileket, vagy kattinthatnak a linkekre, mert bíznak benne. Anélkül, hogy tudná, fertőzhet mindenki körülötted botokkal vagy más vírusokkal és kémprogramokkal. Egy botnál a bot-tenyésztő gyakran hozzáfér minden névjegyéhez, megkönnyítve ezzel a bot-tenyésztők hálózatának nagyobbá tételét.

3. Adjon el hitelesítő adatokat

Miután a hackerek botot helyeztek az eszközére, hozzáférhetnek minden rajta található információhoz. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg ismernek jelszavakat és bejelentkezési információkat. Ily módon képessé tehetik az Ön személyazonosságát, és a nevükben csinálhatnak dolgokat. Sőt, el is adhatják ezt az információt másoknak. Személyes adatai felhasználhatók például az emberkereskedelemben. A személyazonosság-lopás valódi veszélyt jelent manapság. Lehet, hogy hitelesítő adatait a sötét interneten is értékesítik.

4. Bitcoin bányászat

Ez a botnetek viszonylag új felhasználása. A bitcoin bányászatához sok processzorra van szükség. A bot-tenyésztő képes felhasználni a bot-fertőzött eszközök processzorteljesítményét a bitcoinok bányászására. Ez akkor történik, ha az eszközök tulajdonosai nem tudják. Az egyetlen dolog, amelyet észrevehet, az, hogy Ön PC-jével vagy Mac-é keményen dolgozik, és a szellőztető rendszere több órán keresztül működhet. Kérdéses azonban, hogy ez a bányászati ​​módszer valóban érdemes-e, mert sok botra van szüksége egy kis pénzösszeg előállításához.

5. Malware fertőzés / terjedés

Ha egy botnyíró hozzáfér az eszközéhez, ártalmas programokkal is megfertőzheti azt. Sokféle rosszindulatú program létezik. Például a ransomware egyre inkább ismert. Ezekben az esetekben a hacker túszként fogja tartani az eszközt, és váltságdíj üzenetet küld Önnek. Felkérhetik Önt, hogy fizesse meg nekik, és cserébe újra hozzáférhet a készülékéhez. Soha nem lehet tudni, hogy valóban visszanyeri-e szeretett eszközének irányítását; ha szerencséje hiányzik, akkor a hackerek csak több pénzt kérhetnek.

Egy botnet része vagyok?

Nagyon nehéz kideríteni, hogy Ön része a botnetnek vagy sem. Az egyik jel, amely azt sugallja, hogy lehet, hogy valami halak folynak, az az, amikor lassú és instabil kapcsolatokról van szó. Ennek oka azonban egyéb, a készülékkel kapcsolatos problémák is lehet.

Egy határozott adományozás az, ha látja, hogy valamit közzétett a közösségi médiában, amit nem tett maga elé. Ez annak a jele, hogy valaki más hozzáférhet az Ön készülékéhez vagy legalább az Ön fiókjához. Ilyen esetben érdemes értesíteni a kapcsolatait, hogy nem nyithatnak meg furcsa linkeket tőled.

A legjobb azonban, ha megakadályozzuk a botnet részévé válását!

Védelem a botnetekkel szemben

Számos dolgot megtehet annak érdekében, hogy megvédje eszközeit a botok megfertőződésétől. Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy az eszközöin lévő szoftvert mindig naprakészen tartsa. Mindig telepítse a szoftver legújabb verzióját, és mindenképpen kapcsolja be az automatikus frissítéseket. Ezek a frissítések néha bosszantónak tűnhetnek, de a botnet részévé válása határozottan bosszantó.

Sőt, legyen óvatos, amikor online vagy. Ne kattintson a nem megbízható linkekre, és győződjön meg arról, hogy a fájlokat csak megbízható forrásokból tölti le. A hamis e-maileket és linkeket gyakran használják a gyanútlan felhasználók robotjaival való fertőzéshez.

Nagyon fontos, hogy készülékeit mindig vírus- és kémprogram-elhárítóval védje. Ez elengedhetetlen az online megfelelő védelemhez. Az ilyen típusú szoftver figyelmezteti Önt, ha valami árnyasnak tűnik, és megakadályozza a hackereket abban, hogy hozzáférjenek az eszközéhez.

Végül, a legjobb online védelem érdekében megfontolhatja a VPN használatát. A virtuális magánhálózat az összes adatot titkosítja, így hackerek nem tudják feltörni azokat. Sőt, anonimizálja az interneten végzett tevékenységeit. A VPN használatával a hackerek gyakorlatilag lehetetlen hozzáférni az Ön fiókjához.

Hogyan működik egy VPN illusztráció?

Ezen felül bármilyen korlátozás nélkül szörfözhet az interneten. Egy rendkívül biztonságos VPN-szolgáltató, amelyet érdemes megnézni, a NordVPN. A legjobb VPN-szolgáltatók 5 legfontosabb tagjai.

Végső gondolatok

A botnet a mai hadsereg. Anélkül, hogy tudnánk, az eszközei részt vehetnek a nagyszabású számítógépes támadásokban. Ezért fontos, hogy védelme naprakész legyen. Győződjön meg arról, hogy készülékeire mindig van megfelelő rosszindulatú szoftverek elleni szoftver. Az összes online tevékenység teljes védelme érdekében használhat VPN-t.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me