Biztonságos online bankolás | Az online banki szolgáltatások kockázatai és a biztonság megőrzése

Pénzeszsák dollár jel a számítógépen


Az online banki szolgáltatás valami olyan, amiben manapság nem élhetünk meg. Legyünk őszinték, az online banki szolgáltatások könnyebben megkönnyítik a pénzátutalást, -fogadást és -kezelést. A fizetési igény elküldésével vagy kifizetésével egy éjszakai megosztás után a barátokkal, a telefonnal történő fizetéssel a szupermarketben, a különféle terhelési és megtakarítási számlák létrehozásáig és kezeléséig: az online banki szolgáltatás nagyon kényelmes.

Ennek ellenére az online banki szolgáltatások, akárcsak minden más banki tevékenység, komoly pénzügyi kockázatokkal járnak. Fontos, hogy tisztában legyenek ezekkel a kockázatokkal, hogy minimalizálhassa azokat a veszélyeket, amelyeket ezek az ön számára jelentenek. Például néhány bűnöző megpróbálhatja megfertőzni a számítógépet vagy a telefont rosszindulatú programokkal. Ez olyan káros szoftver, amelyet a számítógépes bűnözők felhasználhatnak az eszközbe történő behatolásra. Ilyen módon megpróbálhatják ellopni az online banki alkalmazás vagy számla bejelentkezési adatait. A számítógépes bűnözők megkísérelhetik megszerezni ezeket az adatokat, ha felveszik Önnel a kapcsolatot, miközben úgy tesznek, mintha banki képviselő lennének. Ezt az adathalászatnak hívják.

Mindez nagyon zavarónak tűnhet, de ne aggódjon. Ebben a cikkben minden, amit tudnia kell az online banki szolgáltatásokról, a vele járó lehetséges kockázatokról, olyan jelekről, amelyek azt mutatják, hogy Ön kiberbűnözéses támadás célpontja, és ennek megelőzésének módjairól..

Az internetes bankolás veszélyes?

A legtöbb bank az egész világon nagyon komolyan veszi az online banki csalásokat és az internetes bűnözést. A pénzügyi szempontból motivált számítógépes bűnözés még így is gyors ütemben növekszik. Valójában a Cybersecurity Ventures által közzétett, a 2019. évi hivatalos éves számítógépes bűnözésről szóló jelentés szerint a számítógépes bűnözés 2021-re évente 6 trillió dollárt fog fizetni a világnak, ami kétszeresére növekszik a 2015-ben fizetett összegnél. Ez a növekedés nagyrészt annak köszönhető, hogy a jelentés megjelöli a bővítést. a „számítógépes támadás felületének” felületén. Egyszerűen fogalmazva: 2015-ben 2 milliárd internetes felhasználó volt. 2030-ban ez várhatóan 7,5 milliárdra növekszik. Ez 275% -kal növeli az online banki csalók és más számítógépes bűnözők támadási potenciálját.

A fenti számadatok nem biztatnak nagy bizalmat. Szerencsére a bankok és szervezetek sokat tesznek azért, hogy megvédjék ügyfeleiket és a szélesebb nyilvánosságot az online banki csalásoktól. Manapság sok kampány zajlik a számítógépes bűnözés és az adathalászat ismertségének növelése érdekében. Sőt, az új technológiák egyre növekszenek. Ezek sokkal biztonságosabbá teszik az online banki környezetbe történő bejelentkezést, például lehetővé téve az ujjlenyomat segítségével történő bejelentkezést.

Összességében sok minden történik annak érdekében, hogy az online banki szolgáltatások a lehető legbiztonságosabbá váljanak. Ha betartja az ebben a cikkben szereplő tippeket és tanácsokat, és követte bankja tanácsát, jelentősen csökkenti annak kockázatát, hogy az online banki csalások áldozatává váljanak..

Mik az online banki kockázatok??

A fentiekben bemutattuk, hogy a számítógépes bűnözés növekvő költségei ellenére a megfelelő védőintézkedések segíthetnek az online banki tevékenység során biztonságban maradni a számítógépes bűnözés ellen. Ennek valószínűleg a legfontosabb szempont, hogy tisztában legyen azokkal a veszélyekkel, amelyekkel szembesülhet, amikor pénzt online költe és kezel. Az alábbiakban két leggyakoribb, az internetes banki tevékenységgel kapcsolatos veszélyt tárgyalunk, amelyekkel az emberek szerte a világon szembesülnek: a rosszindulatú programokat és az adathalászatot.

Rosszindulatú

Számítógépes vírus laptopNéhány számítógépes bűnöző rosszindulatú szoftvert használ az okostelefonjába, számítógépébe vagy más eszközbe történő behatoláshoz. Ilyen módon ellophatják banki adatait, vagy akár pénzt is átutalhatnak a számlájáról. Például a számítógépes bűnözők kémprogramokkal kémkedhetnek a számítógépen, és elolvashatják az Ön által létrehozott személyes fájlt a jelszavak nyomon követése céljából. (Ez az egyik oka annak, hogy soha nem létezik ilyen dokumentum a számítógépen!). A számítógépes bűnözők a keyloggert is felhasználhatják az Ön bejelentkezési adatainak ellopására, amikor beírja őket. A legrosszabb esetben esetleg számítógépes vírussal is megfertőzhetik az eszközt, így teljes mértékben átvehetik a számítógépet, és a nevében a pénzüket közvetlenül a számlájukra utalhatják át..

Noha a ransomware nem közvetlenül kapcsolódik az online bankoláshoz, ez is komoly problémának bizonyult. A Ransomware egy olyan típusú rosszindulatú program, amely lényegében képtelenné teszi a számítógépét azáltal, hogy az összes fájlt túszul veszi át mindaddig, amíg nem felel meg a rosszindulatú szoftverek forgalmazójának igényeinek. Általában ez azt jelenti, hogy pénzt fizetnek az érintett számítógépes bűnözőknek.

Mondanom sem kell, hogy a fentebb leírt veszélyek hatalmas pénzügyi következményekkel járhatnak. Ezért fontos, hogy éber legyen. Mindig vigyázzon a lehetséges malware és soha kattintson egy hiperhivatkozásra, amelyben nem bízik meg. Ez különösen igaz a fájlok letöltésekor. A rosszindulatú programok elrejtése a letöltésekben a számítógépes bűnözők általános módja annak, hogy veszélyes malwareokkal megfertőzzék a rendszerét.

Adathalászat

Adathalászat Fishhook jelszóvalAz adathalászat súlyos probléma, amely sok pénzt jelenthet. A Microsoft biztonsági csapata szerint az adathalászat messze a számítógépes bűnözők által leggyakrabban fenyegetővé vált. A vállalat 2019. évi biztonsági hírszerzési jelentése az adathalász támadások 250% -os növekedését mutatja az előző jelentéshez képest (2018-tól).

Az adathalász támadás során bűncselekmény megkísérel megszerezni valaki személyes adatait vagy bizalmas információit azáltal, hogy úgy tesz, mintha fél lenne, amelyben ezt a személyt bízza, mint például egy bank. Ez a csaló felveszi a kapcsolatot az áldozattal, és kéri, hogy adjon bizalmas információkat. Lehet, hogy a számítógépes bűnözők e-mailt küldnek neked, amely úgy néz ki, mintha a bank küldte volna, és kéri a bejelentkezési adatait. Felhívhatják Önt vagy szöveges üzenetet is. Leggyakrabban valószínű hangzásbeli okot tartalmaznak, miért van szükségük bizonyos információkra. Ennek ellenére ne essünk bele ehhez a trükkhez!

Nagyon valószínűtlen, hogy bankja megkérdezi bejelentkezési adatait, PIN kódjait vagy más bizalmas információit. Időnként a bank képviselője vagy ügyfélszolgálata személyes adatokat kérhet tőled, például a születési idejét. Ez azonban csak ellenőrzési célokat szolgál, és csak akkor történik meg, amikor felveszi velük a kapcsolatot kérdéssel vagy kéréssel.

A bankja valószínűleg egy nagy szervezet, amelynek szigorú szabályai vannak az adatvédelemre és a biztonságra. Ez az oka annak, hogy ha elveszíti a jelszavát, akkor utasításokat fog kapni egy új jelszó létrehozására vagy egy új (ideiglenes) jelszót tartalmazó dokumentum létrehozására. Ez sokkal biztonságosabb, mint a bizalmas információk fájljában tartása vagy az érzékeny részletekkel való kapcsolatfelvétel.

Röviden: ha valaki állítja, hogy banki képviselő, és érzékeny adatokat kér, akkor ne tartsa be. Lépjen kapcsolatba bankjával egy megbízható e-mailben vagy telefonszámon, és kérdezze meg, hogy a kérelem valóban tőlük származott-e. Valószínűleg nem fognak tudni semmit erről a kérésről: valaki megpróbált téged „csalni”.

Hogyan teszik a bankok biztonságosabbá az online banki tevékenységeket?

A bankok általában nagyon keményen dolgoznak annak érdekében, hogy az online banki szolgáltatások a lehető legbiztonságosabbá váljanak. Végül is egy csomó pénzt veszítenek a számítógépes bűnözés miatt (gondolkodnak a visszatérítések stb.). Ez az oka annak, hogy sok bank figyelemfelhívó kampányokat indít az ügyfelek tájékoztatására a számítógépes bűnözők módszereiről. A bankok sok (modern) technológiát is használnak az online banki szolgáltatások biztonságosabbá tétele érdekében. Például sok online banki alkalmazás lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy tradicionális PIN-kód helyett az ujjlenyomatukkal jelentkezzenek be.

Sok bank létrehozta a lehető legbiztonságosabb online banki környezeteket. Ez magában foglalja annak biztosítását, hogy a webhelyük és az ügyfeleik közötti kapcsolat biztonságos legyen. Számos böngésző, például a Google Chrome, a Mozilla Firefox és az Internet Explorer megmutatja, hogy biztonságos-e a kapcsolat egy adott webhellyel. Az ilyen biztonságos kapcsolatot felismerheti az alábbiak szerint:

 • A meglátogatott URL tartalmaz „https: //”. Ezt láthatja a mezőben, ahol a webhely neve megjelenik. Az „s” a biztonságot jelenti. Ha csak a „http: //” szöveget látja, a kapcsolat nem biztonságos. Sok böngészőben, például a Chrome, nem fogja azonnal látni a „https //” -t: kattintania kell az URL-re annak megjelenítéséhez.
 • HTTPS ikonok jelentéseSzámos böngésző megjelenít egy kicsit a pad zárolásának szimbólumát, csak a címsor bal oldalán vagy belül. Erre kattintva megjelenik a webhely biztonsági tanúsítványa, amely jelzi, hogy a webhely biztonságos-e. Ha nem erről van szó, akkor egy kis felkiáltójel jelenik meg a kis lakat helyett.

Ha a meglátogatott oldalnak nincs biztonságos kapcsolata, nem ossza meg személyes adatait az oldallal. Ez az adatait sebezhetővé teszi a számítógépes bűnözőkkel szemben. Nem biztos a kapcsolat biztonságában? Jobb, ha biztonságos, mint sajnálom. Ne töltse ki az űrlapokat az oldalon.

Biztonságos internetes bankolás: Hogyan csináljuk

A bankok szerte a világon keményen dolgoznak annak érdekében, hogy az online banki szolgáltatások a lehető legbiztonságosabbá váljanak. Ezen erőfeszítéseken túlmenően, van néhány biztonsági intézkedés, amelyeket magának tehet, ha pénzügyeit online kezeli. Ezek a tippek segítenek csökkenteni az online banki csalások áldozatává válásának kockázatát.

Sőt, ha átvállalja saját online biztonságát, bizonyíthatja bankja számára, hogy semmilyen módon, formájában vagy elhanyagolása miatt elhanyagolt. Ily módon, ha valami rossz történik, akkor sokkal valószínűbb, hogy visszatérítést kap.

Meg akar védeni magát online banki tevékenység közben? Íme, mit tehetsz:

 • Csak azokat a feleket küldje át, amelyekben megbízsz. A pénzátutalást általában nem lehet visszavonni a fogadó fél kifejezett engedélye nélkül.
 • Ne használjon semmilyen online bejelentkezéshez használt bejelentkezési adatot más online portál vagy szolgáltatás számára.
 • Ne adja senkinek online banki bejelentkezési adatait. Tartsa magát, csakúgy, mint bármilyen PIN-kódot és egyéb érzékeny hitelesítési információt.
 • Legyen naprakész és használjon új, biztonságos technológiákat az online bankszámlájának védelme érdekében, például bejelentkezési lehetőséget az ujjlenyomatával vagy kétfaktoros hitelesítést.
 • Győződjön meg arról, hogy eszköz operációs rendszere naprakész. Ugyanez vonatkozik az online banki alkalmazásra is, ha azt is használta. A legjobb dolog, ha konfigurálja a beállításokat úgy, hogy a frissítések automatikusan települjenek.
 • Soha ne kattintson a hiperhivatkozásra, és ne töltsön le olyan fájlt, amelyben nem bíz meg.
 • Törölje a gyanús e-maileket vagy üzeneteket anélkül, hogy rákattintana a linkekre, vagy letöltené az ott található fájlokat.
 • Az online banki környezetbe történő bejelentkezés előtt mindig ellenőrizze, hogy a meglátogatott webhely biztonságos-e a HTTPS-kapcsolattal.
 • Telepítse a készülékére jó és megbízható víruskereső szoftvert. A legnépszerűbb víruskereső programok jó beépített tűzfalat is kínálnak, de ha nem a sajátod, próbálj meg külön tűzfalat is beszerezni. Ügyeljen arra, hogy mindkettő mindig naprakész legyen.
 • Ha olyan potenciális adathalász e-maillel vagy üzenettel találkozik, amely állítja, hogy a bank elküldte, akkor azonnal értesítse a bankot.
 • Ha valami nem érzi magát rendben a fizetés átutalásakor, akkor ne fejezze be a tranzakciót.
 • Gyakran ellenőrizze online bankszámláját, hogy gyorsan észrevegye a sajátosságokat, még mielőtt azok problémákat okoznának.

Ha követi ezeket a tippeket, az online pénzkezelés, -fizetés és -fogadás sokkal biztonságosabb lesz. Ha további információt szeretne a biztonságos böngészésről és az internetes biztonságról, feltétlenül nézze meg weboldalunkat

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map