Mitkä ovat tietokonevirukset oikeasti? | VPNoverview

Yksi tuhoisimmista haittaohjelmien muodoista on tietokonevirus. Tällainen haittaohjelma voi tuhota tietosi, saastuttaa tiedostot ja vahingoittaa tietokonetta vakavasti. Viruksilla on myös kyky levitä omillaan ja tartuttaa muita tietokoneita. Tässä on kaikki mitä sinun on tiedettävä tietokoneviruksista ja mitä voit tehdä niiden estämiseksi.


Mikä on tietokonevirus?

Tietokoneviruksen kannettava tietokoneTietokonevirus on eräänlainen haittaohjelma, jolla on kyky toistua itse. Tämä tarkoittaa, että virukset voivat levitä muihin tiedostoihin ja ohjelmiin ilman käyttäjän suostumusta.

Tietokonevirukset voivat levitä monin eri tavoin. Ne voivat piiloutua sähköpostin liitteisiin, tartunnan saaneisiin verkkosivustoihin, suoritettaviin tiedostoihin tai ponnahdusikkunoihin. Lisäksi USB-asemat ja muut irrotettavat tallennuslaitteet voivat sisältää viruksia ja levittää niitä tietokoneellesi. Jotkut virukset alkavat replikoitua heti, kun ne pääsevät laitteellesi, ja toiset vaativat viruksen aktivoimiseksi liipaisimen. Vaikka virustentorjuntaohjelma voi suojata tietokoneesi viruksilta, sen tehokkuus on rajoitettu. Nykyään on monia viruksia, jotka voivat kiertää virustentorjuntaohjelmia, mikä tekee haittaohjelmien tunnistamisesta haastavamman.

Yleiset virustyypit

 • Käynnistyssektorivirus: Virus, joka tartuttaa tietokoneen pääkäynnistystietueen ja leviää usein irrotettavien tallennuslaitteiden ja tallennusvälineiden kautta. Se on yleensä vaikea poistaa ja vaatii usein koko kiintolevyn alustamisen.
 • Korvaa virus: Virus, joka tartuttaa tiedostot ja tuhoaa ne. Ainoa tapa poistaa se on poistaa kaikki tartunnan saaneet tiedostot, mikä johtaa niihin sisältyvän tiedon menetykseen. Korvaa virukset leviävät yleisimmin sähköpostien kautta.
 • Resident Virus: Tällainen virus on upotettu tietokoneen muistiin. Jos alkuperäinen virus poistetaan, kopio siitä voi jäädä tietokoneen muistiin. Se voidaan sitten aktivoida, kun käyttöjärjestelmäsi suorittaa tiettyjä toimintoja. Koska nämä virukset piiloutuvat RAM-muistiin, virustentorjuntaohjelma huomaa ne usein.
 • Tiedostoa tartuttava virus: Virus, joka kirjoittaa tai lisää tartunnan saaneen koodin suoritettaviin tiedostoihin. Kun tartunnan saanut tiedosto avataan, virus korvaa sen tai tuhoaa sen. Tiedostojen tartuttamat virukset voivat myös levitä tietokoneen käyttöjärjestelmään tai jopa alustaa kiintolevyn uudelleen.
 • Makrovirus: Virus, joka on kirjoitettu samalla makrokielellä kuin ohjelmat, kuten Microsoft Office. He upottavat haitallisen koodin näihin asiakirjoihin ja datatiedostoihin, jotka alkavat toimia, kun tiedostot avataan. Virus voi sitten tartuttaa kaikki käyttäjän asiakirjat, muuttaa niitä tai tehdä niistä lukemattomia. Virus leviää, jos käyttäjä jakaa tartunnan saaneen asiakirjan.

Kuinka yleisiä virukset ovat?

Virukset ovat erittäin yleinen haittaohjelmien muoto, jotka vaikuttavat kotitietokoneisiin. Microsoftin tietoturvaraportissa ja kuluttajaraporteissa todettiin, että Yhdysvalloissa yli 16 miljoonalla kotitaloudella on ollut tietokonevirus kahden viime vuoden aikana. Se arvioi myös, että lähes 40% amerikkalaisista kotitalouksista sisältää viruksen tartuttamia laitteita. Itse asiassa raportissa todettiin, että 57% kaikista amerikkalaisiin kohdistuvista haittaohjelmista oli tietokoneviruksia.

Viime vuosina virukset ja muut haittaohjelmat ovat kohdistuneet yhä enemmän hallituksiin, terveydenhuollon organisaatioihin ja yrityksiin. Noin 75% amerikkalaisista terveydenhuollon organisaatioista ja 63% amerikkalaisista yrityksistä koki jonkin tyyppisiä haittaohjelmahyökkäyksiä vuonna 2016.

Kuinka virukset tartuttavat tietokoneesi?

Viruksia voi saastuttaa tietokoneesi monilla eri tavoilla. Tässä on joitain yleisimmistä tavoista:

Roskapostit ja liitteet

Tietokonevirukset leviävät usein sähköpostitse. Tämä voi tapahtua avaamalla sähköpostin liite tai joissain tapauksissa yksinkertaisesti tarkastelemalla sähköpostia. Jotkut virukset toimitetaan myös sähköpostin HTML-kappaleessa. Seurauksena on, että monet sähköpostipalvelut poistavat HTML: n käytöstä, kunnes olet varma, että tiedät lähettäjän.

Pikaviestintä

Pikaviestintäpalveluita, kuten Skype ja Facebook Messenger, voidaan käyttää virusten leviämiseen. Yleisin tapa on lähettää tartunnan saanut linkki chat-viestiin. Ihmiset napsauttavat todennäköisemmin linkkiä tuntemastaan ​​henkilöstä, ja viruksen kehittäjät tietävät tämän hyvin.

Tiedostojen jakamispalvelut

Dropbox, SharePoint ja muut tiedostonjakopalvelut ovat toinen tapa levittää viruksia. Jos käyttäjä lataa tartunnan saaneen tiedoston tiedostojenjako-tilille, virus leviää kenelle tahansa muulle, jolla on pääsy kyseiseen tiliin. Vaikka Google Drive ja jotkut muut palvelut tarkistavat tiedostoja virusten varalta, ne skannaavat vain alle 25 Mt tiedostoja.

Fake Antivirus -lataukset

Joskus verkkorikolliset turvautuvat ponnahdusikkunoiden lähettämiseen huijatakseen käyttäjiä ajattelemaan, että heidän tietokoneessaan on virus. He vaativat, että käyttäjä lataa virustorjuntaohjelmansa viruksen poistamiseksi. Virustorjuntalataus on kuitenkin väärennös, ja se tartuttaa käyttäjän tietokoneen viruksella.

Lähettämätön ohjelmisto

Termi lähettämätön ohjelmisto viittaa ohjelmistoon, joka ei ole ajan tasalla. Kehittäjät julkaisevat usein tietoturvapäivityksiä ohjelmiston haavoittuvuuksien korjaamiseksi, ja on tärkeää asentaa nämä päivitykset tosiasiallisesti. Tietoverkkorikolliset hyödyntävät usein näitä haavoittuvuuksia tartuttaakseen tietokoneita viruksilla ja muilla haittaohjelmilla.

Mitkä ovat tietokoneviruksen oireita?

Tietyt varoitusmerkit osoittavat, että tietokoneessasi voi olla virus. Jos tietokoneesi käsittelynopeus hidastuu tai tietokone jäätyy tai kaatuu usein, on hyvä idea tutkia tarkemmin. Muita mahdollisia virusoireita ovat puuttuvia tiedostoja koskevat ponnahdusikkunat, ylimääräisten tiedostojen esiintyminen tai tiedostojen katoaminen ja lähettämäsi kansiossa näkyvät sähköpostit, joita et lähettänyt. Voit yhtäkkiä kohdata ongelmia laitteistosi tai lisävarusteitasi tai nähdä tietokoneesi suorittavan komentoja yksinään. Nämä ovat joitain yleisiä merkkejä siitä, että tietokoneellasi voi olla virus.

Mitä voin tehdä, jos tietokoneessa on virus?

Sinun on suoritettava useita vaiheita, jos tietokoneessa on virus. Vaiheet eroavat siitä, onko sinulla PC tai Mac.

Viruksen poistaminen tietokoneesta

 1. Siirry vikasietotilaan: Sammuta tietokone ja kytke se sitten uudelleen ja paina F8-painiketta, kun se käynnistyy. Käynnistyksen lisäasetukset -valikko tulee näkyviin, ja sinun on valittava vaihtoehto Vikasietotila verkottumisen kanssa.
 2. Käytä levyn puhdistustyökalua: Tämän työkalun avulla voit poistaa kaikki väliaikaiset tiedostosi. Löydät sen napsauttamalla Käynnistä-valikkoa, sen jälkeen Ohjelmat, Apuohjelmat, Järjestelmätyökalut ja lopuksi Levyn puhdistus. Valitse Poistettavat tiedostot -luettelosta Väliaikaiset tiedostot, siirry eteenpäin ja poista ne.
 3. Lataa virusskanneri: Lisäsuojausta varten lataa reaaliaikainen virusskanneri, kuten AVG Antivirus FREE, ja tilattava skanneri, kuten Microsoft Safety Scanner..
 4. Suorita skannaus: Aloita suorittamalla pyydetty skanneri ja suorittamalla sitten reaaliaikainen skanneri. Todennäköisesti yksi näistä ohjelmista pystyy tunnistamaan viruksen ja poistamaan sen. Jos skannaus ei poista virusta, sinun on poistettava se manuaalisesti. Voit tehdä tämän itse Windows Registry -sovelluksella, mutta usein on turvallisempaa palkata IT-asiantuntija avustamaan sinua.

Viruksen poistaminen Macista

 1. Käynnistä aktiivisuusmonitori: Käytä Activity Monitor -sovellusta löytääksesi uhanalainen sovellus ja etsi haittaohjelmia, kuten MacDefender tai MacSecurity. Kun löydät haittaohjelman, napsauta Lopeta prosessi ja poistu Activity Monitor -sovelluksesta.
 2. Siirrä haittaohjelmat roskakoriin: Kun olet sulkenut Activity Monitor -sovelluksen, avaa Applications-kansio. Siirrä haittaohjelma roskakoriin ja tyhjennä se.
 3. Tarkista päivitykset: Tarkista, ovatko ohjelmistosi ja sovelluksesi ajan tasalla. Jos käyttöjärjestelmäkorjauksia tai Apple-päivityksiä on, asenna ne välittömästi.

Kuinka voin suojata tietokoneeni viruksilta?

Voit suorittaa monia eri vaiheita tietokoneesi ja laitteiden suojaamiseksi viruksilta ja muilta haittaohjelmilta.

 • Asenna virustorjuntaohjelmisto: Varmista, että olet asentanut virustorjuntaohjelman hyvämaineisesta yrityksestä ja pidä se ajan tasalla.
 • Pidä tietokoneesi ja ohjelmistosi päivitettyinä: Asenna tietokone- ja ohjelmistopäivitykset aina, kun ne ovat saatavilla. Nämä päivitykset korjaavat usein käyttöjärjestelmän ja ohjelmiston suojausheikkouksia.
 • Älä avaa epäilyttäviä sähköposteja tai liitteitä: Poista tai merkitse epäilyttävät sähköpostit roskapostiksi ja älä avaa niitä. Sinun tulisi myös valita sähköpostipalveluntarjoaja, joka skannaa kaikki liitteet ennen niiden avaamista.
 • Asenna haittaohjelmien torjuntaohjelmat: Harkitse virustorjuntaohjelmien lisäksi haittaohjelmien torjuntaohjelman käyttöä. Nämä sovellukset tarkistavat tietokoneesi säännöllisesti virusten, vakoiluohjelmien ja muiden haittaohjelmien varalta.
 • Asenna palomuuri: Palomuuri selaa Internet- ja verkkoliikennettä ja voi auttaa estämään mahdolliset uhat.
 • Ota selaimesi tietosuoja-asetukset käyttöön: Muista kytkeä selaimesi tietosuoja-asetukset päälle ja käyttää ponnahdusikkunoiden estoa. Sinun tulisi myös tyhjentää välimuisti ja selaushistoria säännöllisesti.

Lopulliset ajatukset

Tietoverkkorikolliset ovat viime vuosina käyttäneet viruksia yhä enemmän yrityksiin, terveydenhuollon organisaatioihin ja hallituksiin. Nämä virukset voivat rikkoa tietoja, vahingoittaa organisaatioiden toimintaa ja tuhota tärkeät tiedot.

Tästä suuntauksesta huolimatta tietokonevirukset ovat edelleen suuri tietoverkkoturvallisuusuhka henkilökohtaisille tietokoneille. Ne voivat olla erittäin tuhoisia ja tuhota usein tietoja tai vahingoittaa vakavasti tietokoneita. Näistä syistä tietokoneiden käyttäjien on oltava tietoisia tästä haittaohjelmauhasta ja ryhdyttävä toimiin laitteidensa suojaamiseksi viruksilta.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me