Mitä tietokonematot ovat? Mitä tehdä heille?

Tietokonematojen roskapostin kannettava tietokoneTietokonemato tai yksinkertaisesti mato on haittaohjelma, joka voi tartuttaa tietokoneita ja levittää automaattisesti. Ero tavallisiin tietokoneviruksiin verrattuna on se, että omistajien ei tarvitse asentaa matoja. Mato käyttää verkkojen ja käyttöjärjestelmien haavoittuvuuksia leviämiseen. Matoihin on usein liitetty haitallisia ohjelmistoja. Alla voit lukea, minkä tyyppisiä matoja on ja kuinka voit suojautua heiltä. Lisäksi voit selvittää, mitä kannattaa tarkistaa, onko laitteesi tartunnan saanut mato.


Kuinka sait tartunnan tietokonematoon?

Laitteen omistajan ei tarvitse asentaa tietokonematoa. Päivän aikana tietokoneet tarttuivat levykkeillä, joihin oli kiinnitetty matoja. Tätä ei tietenkään enää tapahdu, mutta joskus he käyttävät USB-tikkua ensimmäiseen tartuntaan. Nykyään madot kuitenkin pääsivät tietokoneeseesi haitallisten sähköpostien tai linkkien kautta.

Kun tietokone tai verkko tarttuu matoon, mato etsii automaattisesti muita laitteita tartuttamaan. Tämä tarkoittaa, että yhdistäessäsi tartunnan saaneen kannettavan tietokoneen kotiverkkoosi, mato yrittää saastuttaa verkon. Seuraavaksi mato yrittää löytää muita laitteita verkon kautta, kuten kannettavia tietokoneita, älypuhelimia ja tabletteja. Tämä tarkoittaa, että voit saada tartunnan vain muodostamalla tartunnan saaneeseen verkkoon. Alla näet miten tämä toimii.

Tietokonematojen tartuntaverkko

Erityyppiset tietokonematoja

Jokaisessa käyttöjärjestelmässä on matoja. Joten riippumatta siitä, onko sinulla Windows, Linux, iOS tai Android-laite, voit aina saada tartunnan. Jotkut madot on kuitenkin tehty erityisesti yhden tyyppiselle käyttöjärjestelmälle. Tämä tarkoittaa, että se pystyy saastuttamaan vain esimerkiksi Windows-laitteet. Lisäksi voit erottaa tietyt madotyypit. Alla voit lukea näistä eri matoista.

Hyötykuorma matoja

Yleisin mato on se, joka tartuttaa laitteen haitallisilla ohjelmistoilla. Tämäntyyppinen mato on hybridi, joka yrittää aktiivisesti löytää uusia laitteita ja asentaa haittaohjelmia samaan aikaan. Hakkerit voivat käyttää tällaista hybridi-matoa tiedostojen lukemiseen tai poistamiseen. Matoon liitetyt mainos-, vakoiluohjelmat, lunastusohjelmat tai muun tyyppiset haittaohjelmat kutsutaan ”hyötykuormaksi”. Tavallaan he vain käyttävät matoa tapana laitteisiin levittää haitallisia ohjelmistoja.

Bot-matoja

Hybridi-matojen tyypin lisäksi on myös bot-matoja. Bot-madot muuttavat tartunnan saaneen laitteen “zombiksi” tai “botiksi”. Nämä tartunnan saaneet laitteet muodostavat verkon, jota kutsumme bottiverkkoksi. Hakkeri tai botmaster hallitsee tätä verkkoa ja sen mukana kaikkia tartunnan saaneita tietokoneita. Laitteet voivat suorittaa minkä tahansa komennon, jonka robottivalvoja antaa heille. Tällä tavalla botmaster voi käyttää bottiverkkoa vieraillakseen verkkosivustolla, jolla on suuri määrä laitteita samanaikaisesti, aiheuttaen palvelimille luopumisen. Tämäntyyppinen hyökkäys on ns. DDoS-hyökkäys..

Lähetä matoja

Sähköpostimatoista on tulossa melko yleisiä. Nämä madot leviävät lähettämällä sähköpostin automaattisesti kaikkiin yhteystietoluettelojesi osoitteisiin heti, kun tietokoneesi on saanut tartunnan. Tätä tapahtui ennen kaikkea sähköpostien kautta, mutta nykyään sosiaalinen media on ihanteellinen näille matoille. Ehkä sinulla on ollut outoja viestejä Facebook-yhteyshenkilöltä, johon et ollut puhunut vuosien aikana. Luultavasti tämä oli mato, joka yritti päästä laitteeseesi.

Eettiset madot

Lopuksi on olemassa myös eräs tyyppinen mato, jota kutsumme “eettiseksi” matoksi. Näihin matoihin ei ole liitetty haitallisia ohjelmistoja, mutta päivityksiä tai korjauksia tunnettuihin tietoturvavuotoihin. He tartuttavat vanhempia järjestelmiä, joista ilmenee tietoturvavuotoja, ja yrittävät korjata ne. Tämä kuulostaa hyvältä tapa ratkaista nämä ongelmat, mutta todellisuudessa tuskin kukaan käyttää enää tämän tyyppisiä matoja. Jotkut ihmiset vastustavat eettisten matojen käyttöä, koska ne hyökkäävät edelleen järjestelmäänsä ilman lupaa.

Mitä voit tehdä tartunnan estämiseksi??

Tärkein tehtävä, jonka voit tehdä tartunnan estämiseksi, on päivittää käyttöjärjestelmäsi, ohjelmistosi ja virusscanner aina. Madat käyttävät näiden järjestelmien tietoturvaloukkauksia päästäkseen laitteeseesi. Vanhemmilla järjestelmillä, joita ei ole päivitetty viime aikoina, on usein monia heikkoja kohtia, koska valmistaja on lopettanut sen päivittämisen. Uusia järjestelmiä parannetaan jatkuvasti ja päivitetään vastaavasti. Tästä syystä uusilla järjestelmillä on vähemmän mahdollisuuksia saada tartuntaa.

Toiseksi, sinun on aina oltava tarkkana omituisista sähköposteista, sähköposteihin liitetyistä tiedostoista ja sosiaalisen median viesteistä. Joskus löydät sieltä linkkejä, jotka sisältävät matoja. Voit tehdä seuraavat toimet tartunnan estämiseksi:

 • Älä koskaan avaa sähköposteja, joihin et luota.
 • Älä lataa outoihin sähköposteihin liitettyjä tiedostoja
 • Älä koskaan napsauta linkkejä, joihin et luota (sähköposteihin, verkkosivustoihin tai sosiaaliseen mediaan).

Lopuksi on tärkeää saada hyvä virusskanneri. Hyvä virustunnistin on ihanteellinen, jos haluat havaita matoja ja sijoittaa ne karanteeniin. Virusscanner ilmoittaa sinulle, kun se on löytänyt mato, ja ryhtyy tarvittaviin toimiin sen poistamiseksi.

Kuinka tiedät, onko sinulla tartunta tietokonematoon?

Voi olla melko vaikeaa selvittää, onko laitteesi tartunnan saanut matoista vai ei. Jotkut tietokonemato-oireet voivat koskea myös muun tyyppisiä haittaohjelmia tai ne saattavat jopa tarkoittaa, että tietokoneesi vain vanhenee. Jos tietokoneessasi on kuitenkin useampi kuin yksi näistä oireista, on todennäköisyys, että se tarttuu:

 • Matoja suurennuslasiTietokoneesi jäätyy tai kaatuu
 • Tietokoneesi antaa omituisia ääniä tai näyttää outoja viestejä tai kuvia
 • Saat viestin palomuuristasi
 • Tiedostoja on muutettu, mutta et itse
 • Saat virheilmoituksen käyttöjärjestelmästäsi
 • Sinulta puuttuu tärkeitä tiedostoja
 • Oudot tiedostot tai pikakuvakkeet näkyvät työpöydällä
 • Tietokoneesi on hidas
 • Selaimesi on hidas tai ei toimi
 • Viestit lähetetään yhteystietoluettelostasi ihmisille tietämättäsi, sähköpostitse tai sosiaalisessa mediassa

Kuinka voin päästä eroon tietokonematoista?

Jos mato tartuttaa laitteen, voi olla vaikea päästä eroon siitä. Paras asia, jonka voit tehdä tällaisessa tilanteessa, on tarkistaa verkossa, kuinka voit parhaiten päästä eroon tästä erityyppisestä madasta. Kuten olet voinut lukea, matoja on monen tyyppisiä, mikä tarkoittaa, että niistä on myös erilaisia ​​tapoja päästä eroon. Yksi tärkeä askel on viedä laite välittömästi lähiverkosta. Tällä tavalla voit estää madon leviämisen muihin verkon laitteisiin. Tarkista myös kaikki ulkoiset tallennuslaitteet, kuten USB-tikut, matojen varalta.

Lopulliset ajatukset

Tietokonemato on haitallista haittaohjelmaa, joka voi tuoda siihen paljon ongelmia. Nämä madot löytävät automaattisesti tiensä verkon ympärille levittääkseen haittaohjelmia kaikille kytketyille laitteille. Matoja on monen tyyppisiä, joten jos sait tartunnan, sinun on selvitettävä, miten käsitellä matoasi vastaavasti. Voit suojautua matoilta pitämällä käyttöjärjestelmäsi ja ohjelmistosi ajan tasalla ja tarkkailemalla outoja viestejä tai linkkejä.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me