Mikä on Ransomware? Tutustu kaikkiin Ransomware-ohjelmiin

Ransomware on erityisen vahingollinen tyypin verkkohyökkäys. Ransomware-hyökkäys salaa uhrin tiedostot, jotta niitä ei voi käyttää. Hyökkääjä lähettää viestin, jossa käsketään uhria maksamaan maksu tiedostojen palauttamiseksi. Tiedot ovat kuitenkin monissa tapauksissa pysyvästi poissa, mikä voi olla merkittävä vaikutus organisaatioihin ja yksilöihin. Tässä on mitä sinun on tiedettävä lunastusohjelmista ja kuinka estää sitä tapahtumasta sinulle.


Mikä on Ransomware?

ransomwareRansomware on haittaohjelma, joka ottaa käyttäjien tietokoneet haltuun ja estää heitä pääsemästä tietoihinsa. Yleensä se salaa tiedostot, jotta käyttäjät eivät pääse niihin. Tiedostojen palauttaminen vaatii salausavaimen, jonka vain hakkeri tietää. Hakkeri vaatii lunnauksen avaimen vastineeksi.

Haittaohjelma lähettää käyttäjille viestin, jonka mukaan heidän tiedostoihinsa ei pääse pääsyä, ja salaus puretaan vain, jos he lähettävät Bitcoin-maksun hyökkääjälle. Tämän jälkeen käyttäjille annetaan ohjeet lunnaan maksamiseksi salauksen purkuavaimen vastineeksi. Maksut vaihtelevat suuresti muutamasta sadasta dollarista miljooniin dollareihin.

Ransomwaren yleiset muodot

Ransomware on erityyppisiä. Seuraavaksi selitämme pienet erot eri menetelmien välillä.

 • scareware
  Tietoturva- ja teknisen tuen huijarit käyttävät yleisesti pelottelupalvelua yleensä sanomasta, että haittaohjelma löydettiin. Käyttäjille ilmoitetaan, että ainoa tapa päästä eroon siitä on maksaa maksu. Kuitenkin, jos he eivät tee mitään, heidän tiedostot pysyvät todennäköisesti turvassa. Tietoverkkorikolliset eivät ole tosiasiassa saaneet hallintaa tiedostoihisi, vaan vain teeskentelevät olevansa.
 • Näyttökaapit
  Tämän tyyppinen lunaohjelmisto jäädyttää käyttäjät tietokoneistaan. Kun he yrittävät käynnistää tietokoneen uudelleen, he saavat viestin, jossa on usein FBI-sinetti, jossa sanotaan, että tietokoneessa on löydetty laitonta toimintaa. Viestiin liittyy määräys sakkojen maksamisesta. On tärkeätä tietää, että FBI tai oikeusministeriö eivät jäädyttäisi tietokonettasi tai vaatisi maksua, jos he epäilivät sinua verkkorikoksista. He ryhtyisivät oikeudellisiin toimiin sen sijaan.
 • Salaus Ransomware
  Tässä vaiheessa hyökkääjä tarttuu käyttäjän tiedostoihin ja salaa ne, vaatii sitten maksun tietojen palauttamisesta. Kun tiedostosi on salattu, ainoa tapa saada ne takaisin on käyttämällä salausavainta. Mutta vaikka maksat lunnaat, ei ole mitään keinoa tietää, antavatko rikolliset tosiasiallisesti takaisin.

Ransomware on ollut olemassa ainakin 90-luvulta lähtien, mutta se tuli paljon yleisemmäksi Bitcoinin käyttöönoton jälkeen. Yksi kuuluisimmista ransomware-hyökkäyksistä oli vuonna 2013 tapahtunut CryptoLocker, joka tartutti noin 500 000 tietokonetta maailmanlaajuisesti. Ransomware levisi liitteinä roskapostisähköposteihin. Kun olet avannut liitteen, hakkereilla oli pääsy tiedostoihisi ja he voivat salata ne.

CryptoLocker sulki lopulta operaation Tovar, mutta se inspiroi monia muita ransomware-hyökkäyksiä. Muita tunnettuja hyökkäyksiä olivat videopelitiedostoihin kohdistettu TeslaCrypt ja SimpleLocker, joka oli ensimmäinen laajalle levinnyt hyökkäys mobiililaitteisiin..

Ransomware nousussa?

Valitettavasti ransomware on jälleen nousussa. Yhä useammat yritykset ja organisaatiot joutuvat näiden verkkorikosten uhreiksi. Yritykset ovat mielenkiintoisempia rikollisille, koska he voivat pyytää korkeampia lunastuksia ja on todennäköistä, että ne maksavat. Yritykselle se voi olla taloudellinen painajainen, jos yritykset eivät pysty käyttämään järjestelmiään ja tiedostojaan. Joten joskus vain maksaminen rikollisille näyttää parhaalta vaihtoehdolta.

On käynyt selväksi, että monet organisaatiot tarvitsevat parempaa kyberturvallisuutta, koska olemme nähneet monia ransomware-hyökkäyksiä parin viime kuukauden aikana. Yritykset eivät ole vain kärsineet, jopa yliopistot ja kokonaiset kaupungit ovat joutuneet ransomware-hyökkäysten uhreiksi.

Onneksi on olemassa tapoja varmistaa, että sinun ei tarvitse maksaa hakkereille tiedostojen takaisin saamiseksi.

Mitkä ovat Ransomwaren riskit?

Vaikka ransomware voi estää henkilöitä pääsemästä tärkeisiin tiedostoihin, se voi olla vielä vaarallisempi yrityksille. Hyökkääjät alkavat kohdistaa yrityksiä yksilöihin nähden, ja välttämättömien tietojen menetykset voivat olla yritykselle tuhoisia. Ransomware-hyökkäykset häiritsevät liiketoimintaa ja voivat maksaa yrityksille suuria rahasummia. Yritykset saattavat maksaa suuria maksuja hyökkääjille ja todennäköisesti maksavat ammattilaisille auttaakseen heitä selviytymään hyökkäyksestä.

Lisäksi hyökkääjät eivät aina palauta salattuja tiedostoja. Ostermanin 540 organisaatiotutkimuksen mukaan 28% yrityksistä, jotka kieltäytyivät maksamasta hyökkääjilleen, menetti tiedot huolimatta varmuuskopioista.

Tietojen palauttamisen haasteiden vuoksi on parasta, että yksityishenkilöt ja yritykset tekevät kaiken voitavansa estääkseen lunastusohjelmien hyökkäykset.

Kuinka Ransomware tartuttaa tietokoneesi?

Tietokalastelu Fishhook salasanallaRansomware voi käyttää tietokonettasi monella tapaa.

Yksi yleisimmistä tavoista on phishing, missä hyökkääjä asettaa lailliseksi instituutioksi, kuten pankiksi. He ottavat sinuun yhteyttä usein sähköpostitse ja pyytävät sinua lataamaan tiedoston tai avaamaan liitteen. Kun olet ladannut tai avannut tiedoston, hän voi käyttää tietokonettasi.

Toinen yleinen taktiikka on haitallista mainontaa tai malvertising. Tällöin hyökkääjä levittää haittaohjelmia verkkomainonnan avulla. On tärkeää ymmärtää, että väärinkäyttö ei edellytä käyttäjän suorittavan mitään toimia. Selatessasi luotettavia sivustoja Internetissä, voit muodostaa yhteyden vahingollisiin palvelimiin. Nämä palvelimet tallentavat tietoja tietokoneestasi ja sijainnistasi ja lähettävät sitten haittaohjelmia tietokoneellesi.

Hyökkääjät voivat myös käyttää hyödyntää sarjoja, joka on hakkerointityökalu, joka koostuu valmiista koodista. Sarjat toimivat tunnistamalla muiden ihmisten tietokoneiden tietoturva aukot ja tartuttamalla ne sitten.

Jotkut hyökkääjät käyttävät ajaa-lataukset asentaa haittaohjelmia käyttäjien tietokoneisiin ilman heidän tietämistään. Näin tapahtuu yleensä silloin, kun käyttäjät tietämättään vierailevat haitallisella verkkosivustolla vanhentuneella selaimella. Selaa verkkosivustoa, mutta se lataa haittaohjelmat automaattisesti tietokoneilleen.

On tärkeää muistaa, että vaikka nämä menetelmät ovat yleisimpiä, ne eivät ole ainoita tapoja, joilla hyökkääjät voivat saastuttaa tietokoneesi lunaohjelmalla.

Tartunnan saanut tietokone toimii normaalisti jonkin aikaa. Käyttäjä ei yleensä ymmärrä, että ransomware on asennettu. Kun ransomware alkaa toimia tietokoneella ja salaa tiedostoja, tietojen tallennus on yleensä liian myöhäistä. Tämän jälkeen käyttäjän ruudulle ilmestyy lunnausilmoitus, ja tiedostoista ei pääse käsiksi.

Kuinka voit poistaa Ransomware?

Ensimmäinen asia, joka sinun on tehtävä, on palauttaa tietokoneesi hallinta. Jos olet Windows-käyttäjä, sinun on käynnistettävä Windows vikasietotilaan ja asennettava haittaohjelmien torjuntaohjelmisto. Tämän jälkeen sinun on suoritettava tarkistus, löydettävä lunastusohjelma ja poistettava se. Sitten voit poistua turvatilasta ja käynnistää tietokoneesi uudelleen.

Ongelmana on, että näiden vaiheiden avulla voit poistaa haittaohjelmat, mutta ne eivät palauta tiedostojasi. Jotkut ilmaiset salauksen purkajat voivat auttaa sinua saamaan joitain tietoja takaisin, mutta mitään takeita ei ole. Monissa tapauksissa on mahdotonta palauttaa tietojasi ilman salauksen avainta.

Jotkut yritykset ja yksityishenkilöt maksavat lunnaita toivoessaan saada tiedostot takaisin, mutta tämä on uhkapeli. Usein hyökkääjät ottavat rahaa luovuttamatta salauksen avainta.

Seurauksena on, että paras tapa tehdä suoja on itsesi ransomware-iskuilta.

Kuinka voit estää Ransomware-hyökkäyksiä?

Voit tehdä joitain toimenpiteitä vähentääksesi mahdollisuuksiasi lunastusohjelmien hyökkäyksiltä. Tässä on joitain tärkeimmistä:

 • Sijoittakaa kyberturvallisuuteen
  Virustentorjuntaohjelmien asentaminen voi auttaa sinua suojaamaan sinua lunasuojaohjelmilta. Kannattaa etsiä virustentorjuntaohjelmia, jotka suojaavat haavoittuvia ohjelmia ja joissa on ransomware-esto.
 • Varmuuskopioi tiedostosi
  On tärkeää varmuuskopioida tiedostoja säännöllisesti ja pitää ne turvallisina pilvitallennuksen avulla korkean tason salauksella ja monikerroksisella todennuksella..
 • Päivitä käyttöjärjestelmäsi ja ohjelmistosi
  Jotkut ransomware-hyökkäykset hyödyntävät ohjelmistosi tai käyttöjärjestelmän heikkouksia. Asentamalla päivitykset aina voit auttaa suojaamaan laitteitasi.

Verizonin tietojen rikkomusten tutkimusraportti paljasti, että useimmat haittaohjelmat, mukaan lukien ransomware, hyökkäävät laitteisiin sähköpostitse. Sosiaalitekniikan hyökkäykset vaarantavat yritykset todennäköisesti kolme kertaa todennäköisemmin kuin turvallisuushaavoittuvuudet. Tämä viittaa siihen, että tietoverkkokoulutus on toinen tärkeä työkalu ransomware-hyökkäysten estämiseksi.

Olemme luoneet helpon oppaan, joka auttaa sinua pysymään turvassa verkossa vain 8 vaiheessa. Jos noudatat näitä, mahdollisuudet tulla lunaohjelmien uhreiksi vähenevät.

Lopulliset ajatukset

Ransomware-ohjelmat sisältävät verkkohyökkäykset ovat edelleen suuri uhka yrityksille ja yksityishenkilöille. Huolestuttavin trendi on, että lunaohjelmat ovat kehittyneempiä ja kohdistuvat yhä enemmän yrityksiin. Ja monissa tapauksissa kohteet eivät pysty palauttamaan tietojaan. Tästä syystä organisaatioiden ja yksityishenkilöiden on toteutettava ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä puolustautuakseen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me