Mikä on mainosohjelma ja kuinka suojaat laitteitasi?

Mainosohjelma on haittaohjelma, joka näyttää usein häiritseviä ponnahdusmainoksia ja muuttaa selaimen asetuksia ilman käyttäjän lupaa. Joissain tapauksissa mainosohjelmat ovat enemmän häirintää kuin vakava uhka. Mutta viime vuosina haitalliset mainosohjelmat ovat lisääntyneet. Nämä uudemmat mainosohjelmien muodot voivat vakoilla käyttäjiä, seurata heidän toimintaa tai jopa asentaa muunlaisia ​​haittaohjelmia. Tässä on mitä sinun on tiedettävä mainosohjelmista ja kuinka voit suojata laitteitasi siitä.


Mikä on mainosohjelma?

MainosohjelmatietokoneTermi mainosohjelma on lyhyt mainonnan tukemille ohjelmille ja tarkoittaa yleensä ei-toivottua ohjelmistoa, joka tulvii tietokoneesi tai mobiililaitteesi ponnahdusikkunoiden kanssa. Se luokitellaan joskus mahdollisesti ei-toivotuksi ohjelmaksi tai lyhyeksi PUP: ksi. Mainosohjelmia on monia erilaisia, ja jotkut tyypit ovat haitallisempia kuin toiset. Mainosohjelmat voivat laukaista ponnahdusikkunoita tai ohjata selaimesi eri sivustoille. Muun tyyppiset mainosohjelmat voivat jäädä huomaamatta, kun ne seuraavat salaa online-aktiviteettejasi. He voivat tallentaa IP-osoitteita, selaintietoja tai Google-hakujasi. Mainosohjelmat voivat niputtaa ilmaisten ohjelmistolatausten kanssa tai voivat muodostaa laillisen ohjelmistopäivityksen.

Joitakin mainosohjelmien varoitusmerkkejä ovat:

  • Saat usein ponnahdusikkunoita
  • Internet-selaimesi kotisivusi muuttuu ilman lupaa
  • Selaimesi hidastuu salaperäisesti tai kaatuu
  • Verkkosivustolinkit ohjaavat sinut usein
  • Löydät selaimesta uusia työkalurivejä, laajennuksia tai laajennuksia
  • Tietokoneesi tai Mac aloittaa ohjelmiston asentamisen ilman lupaa

Kuinka usein mainosohjelmien hyökkäykset tapahtuvat?

Mainosohjelmat ovat yleinen haittaohjelmien muoto, ja vahingollisten mainosohjelmien nousu on erityisen huolestuttava trendi. G Data Software -tutkimus osoitti, että vuonna 2014 mainosohjelmat olivat yli 31% virustorjuntaohjelmien havaitsemista haittaohjelmista. Troijalaisten osuus haittaohjelmista oli yleisimpiä, ja mainosohjelmat olivat toiseksi yleisin.

Mainosohjelmista on tulossa enemmän turvallisuusriskejä, etenkin suurten organisaatioiden kannalta. Tähän mennessä merkittävin tapaus oli Fireball-niminen massiivinen mainoskampanja, joka tartutti noin 250 miljoonaa tietokonetta maailmanlaajuisesti. Mainosohjelma oli mukana laillisessa ilmaisohjelmassa Internetissä. Fireball asensi laajennuksia, jotka muuttivat selaimen kokoonpanoja ja korvasivat käyttäjän kotisivut ja hakukoneet vääreillä. Fireballilla oli monia vaarallisia ominaisuuksia, kuten käyttäjän Internet-liikenteen vakoilu ja kyky asentaa muita haittaohjelmia.

Mitkä ovat mainosohjelmien riskit?

Jotkut mainosohjelmien muodot eivät vahingoita tietokonettasi, mutta muut ovat edistyneempiä ja haitallisempia. Vaikka mainosohjelmat saattavat näyttää häiritseviä ponnahdusikkunoita, muissa tapauksissa käyttäjällä ei ole merkkejä siitä, että laitteessa on jotain vikaa. Tämä tarkoittaa, että mainosohjelma voi vakoilla online-toimintaa, käyttää henkilökohtaisia ​​tietojasi tai käyttää tietojasi tietämättäsi. Joskus troijalainen asentaa mainosohjelman yhdessä muun tyyppisten haittaohjelmien kanssa, jotka voivat vakavasti haitata tietokoneesi suorituskykyä. Jotkut mainosohjelmat jopa sulkevat virustorjuntaohjelman tai estävät sinua asentamasta virustorjuntaohjelmia. Koska mainosohjelmat monimutkaistuvat, niistä tulee entistä vahingollisempia käyttäjille.

Kuinka mainosohjelmat pääsevät tietokoneelleni?

Mainosohjelmat pääsevät käyttäjän tietokoneeseen yleisimmin ilmaisen ohjelmiston latauksen tai tartunnan saaneen verkkosivuston vierailun aikana. Freeware näyttää yleensä olevan laillinen sovellus. Kun käyttäjät päättävät asentaa ohjelman, he valtuuttavat latauksen. Mutta kun ohjelmisto on asennettu, myös mainosohjelmat asennetaan. Muissa tapauksissa mainosohjelma asentaa itsensä automaattisesti, kun käyttäjä käy tartunnan saaneessa verkkosivustossa. Tämän tyyppinen mainosohjelma tunnetaan nimellä Selaimen kaappaaja, koska haittaohjelma havaitsee selaimesi haavoittuvuudet ja hyödyntää niitä.

Mitä teen, jos mainosohjelma tulee tietokoneeseen?

Mainosohjelmien poistaminen voi olla vaikeata manuaalisesti, ja virustentorjuntaohjelma huomaa ne usein. Koska tietyt mainosohjelmien muodot ovat laillisia, virustentorjuntaohjelmat eivät usein pysty selvittämään, aiheuttaako mainosohjelma uhan vai ei. Jos tietokoneesi on saanut mainosohjelmia, paras vaihtoehto on käyttää mainosohjelmien poistotyökalua.

Varmista ennen aloittamista, että kaikki tiedostosi varmuuskopioidaan ulkoisella kiintolevyllä tai pilvitallennuspalvelulla. Sitten sinun on ladattava mainosohjelmien poistotyökalu ja käytettävä sitä skannauksen suorittamiseen tietokoneellasi. Työkalu havaitsee mainosohjelman, jotta voit poistaa sen tietokoneeltasi.

Kun valitset mainosohjelmien poistotyökalua, muista valita yksi hyvämaineisen virustorjuntayrityksen joukosta. Tässä on joitain vuoden 2018 parhaista mainosohjelmien poistotyökaluista:

  • Zemana Anti-Malware: Zemana Anti-Malware on pilvipohjainen virustorjuntaohjelma, joka sisältää mainosohjelmien poistotyökalun. Työkalua on helppo käyttää ja se on erittäin tehokas havaitsemaan mainosohjelmia, jotka muut virustentorjuntaohjelmat saattavat puuttua. Se on tehokas myös vaikeasti poistettavien mainosohjelmien kanssa.
  • AdwCleaner: AdwCleaner on nyt osa Malwarebytes ja on yksinkertainen mutta tehokas mainosohjelmien poistotyökalu. Se etsii tietokoneeltasi tai laitteeltasi nopeasti mainosohjelmia, PUP-tiedostoja, ei-toivottuja työkalurivejä ja selaimen kaappaajia ja poistaa ne, jos ne havaitaan.
  • TSA: n mainosohjelmien poistotyökalu: TSA: n mainosohjelmien poistotyökalu on toinen pilvipohjainen työkalu, joka on erittäin tehokas mainosohjelmia vastaan. Se etsii tietokoneeltasi mainosohjelmia ja poistaa sen, ja voi myös nollata monet Internet-selaimet, kuten Chrome ja FireFox.

Kuinka voit estää mainosohjelmia?

Huolimatta mainosohjelmien yleisyydestä, voit suorittaa joitain toimenpiteitä estääksesi sitä tartuttamasta laitteitasi. Tässä on joitain tärkeimmistä tavoista, joilla voit suojata laitteitasi mainosohjelmilta:

Pidä ohjelmisto päivitettynä

Yksi tärkeimmistä vaiheista, joita voit tehdä puolustautuaksesi mainos- ja muilta haittaohjelmilta, on pitää käyttöjärjestelmäsi ja ohjelmasi ajan tasalla. Tämä johtuu siitä, että useimmissa käyttöjärjestelmissä ja ohjelmistoissa on haavoittuvuuksia, joita hakkerit voivat hyödyntää. Kun kehittäjät paljastavat nämä haavoittuvuudet, he julkaisevat päivityksiä niiden korjaamiseksi. Päivitä lisäksi virustentorjunta- ja sähköpostiohjelmistosi säännöllisesti ja asenna kaikki päivitykset Internet-palveluntarjoajalta.

Kiinnitä huomiota asentamiseen

Aina kun lataat ohjelmaa, pysähdy hetkeksi ja varmista, että tiedät tarkalleen, mitä lataat. Tämä on erityisen tärkeää ilmaisohjelmille, jotka sisältävät usein piilotettuja mainosohjelmia. Jos et ole varma, mikä on ohjelma, tee online-tutkimusta saadaksesi lisätietoja siitä. Jos jokin ohjelma näyttää epäilyttävältä, vältä sitä.

Asenna palomuuri

Palomuuri on ohjelma, joka estää luvattoman tiedon pääsyn käyttöjärjestelmään tai selaimeen. Jos asennat uuden ohjelman, palomuuri ilmoittaa sinulle ja pyytää lupaa aktivoida se. Tämä tarkoittaa, että vaikka olet asentanut vahingossa mainosohjelman, tiedät siitä ja voit sitten poistaa sen tietokoneeltasi.

Ajattele ennen napsauttamista

Monet ihmiset eivät lue ponnahdusikkunoita huolellisesti ja napsauttavat ”Kyllä” tai ”OK” vain saadaksesi ne pois näytöltä. Valitettavasti mainosohjelmien kehittäjät ovat tietoisia tästä tavasta ja hyödyntävät sitä usein. Varmista, että ohjelma on oikeutettu, ennen kuin napsautat “OK”. Älä koskaan napsauta linkkejä tai lataa sähköpostiviestien tai viestien liitteitä, ellet tiedä tarkalleen, mitä ne ovat, vaikka ne olisivat luotetulta henkilöltä.

Lopulliset ajatukset

Mainosohjelma on erittäin yleinen haittaohjelma, ja sen aiheuttamien vaurioiden määrä vaihtelee suuresti. Jotkut mainosohjelmat ovat vain haittaa, kun taas toiset voivat vahingoittaa laitettasi, seurata online-toimintaa tai jopa varastaa henkilöllisyytesi. Viime vuosina haitalliset mainosohjelmat, kuten Fireball, ovat lisääntyneet. Tämän häiritsevän kehityksen vuoksi on yhä tärkeämpää ryhtyä toimiin laitteidesi suojaamiseksi mainosohjelmilta.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me