Kaikki mitä sinun on tiedettävä vakoiluohjelmista | VPNOverview

Vakoiluohjelmat ovat yksi vanhimmista haittaohjelmatyypeistä ja ovat edelleen yksi vaarallisimmista. Kuten nimestään käy ilmi, vakoiluohjelma on tietyn tyyppinen ohjelmisto, joka vakoilee sinua tietokoneen käytön aikana. On tärkeää olla tietoinen vakoiluohjelmien mahdollisista merkkeistä, jotta voit tunnistaa ongelman ja ryhtyä toimiin. Lue lisätietoja siitä, mikä vakoiluohjelma on, mitä se tekee ja kuinka voit suojata laitteitasi siitä.


Mikä on vakoiluohjelma?

Vakoiluohjelma kannettava tietokoneVakoiluohjelmat ovat haittaohjelmia, jotka tartuttavat laitteesi, seuraavat online-toimintaa ja keräävät henkilökohtaisia ​​tietojasi tietämättäsi tai suostumuksesi. Se kerää nämä tiedot monin tavoin, kuten sieppaamalla näppäilynäppäimiä, sähköpostiosoitteita, verkkolomaketietoja ja luottokorttinumeroita. Yleisiä merkkejä ovat järjestelmän huono suorituskyky, usein jäädyttävät sovellukset, tietokoneen käynnistyksen ongelmat ja vaikeudet Internet-yhteyden muodostamisessa.

Vakoiluohjelmia on erityyppisiä, kuten:

Salasanan varastajat

Tämän tyyppinen vakoiluohjelma kerää salasanat tartunnan saaneista laitteista. Niihin kuuluvat verkkoselaimiin tallennetut salasanat ja tietokoneesi kirjautumistiedot.

Pankkiala troijalaisia

Vakoiluohjelmat, jotka tallentavat pankkien ja muiden rahoituslaitosten valtakirjoja, kuten välityspalvelut tai digitaaliset lompakot. Troijalaiset etsivät selainten tietoturva-aukkoja ja peittävät verkkosivuja ja tapahtumia käyttäjän tai laitoksen tietämättä siitä.

Infostealers

Eräänlainen vakoiluohjelma, joka tarkistaa tartunnan saaneet laitteet esimerkiksi käyttäjänimien, salasanojen, selaimen historian, lokitiedostojen, asiakirjojen tai mediatiedostojen perusteella. Ohjelmisto lähettää tiedot sitten toiselle palvelimelle tai tallentaa ne tietokoneellesi, missä hakkerit voivat käyttää niitä.

keyloggers

Tämän tyyppinen vakoiluohjelma, jota kutsutaan joskus järjestelmämonitoriksi, tallentaa tietokoneesi toiminnan. Se voi seurata näppäinpainalluksia, käymiäsi verkkosivustoja, hakuhistoriaa ja sähköpostin kirjeenvaihtoa. Se vie usein myös kuvakaappauksia toiminnastasi. Jotkin näppäimistölokerit voivat myös kerätä tietoja muilta kytketyiltä laitteilta, kuten tulostimilta.

Kuinka yleinen on vakoiluohjelma?

Vakoiluohjelmat ovat erittäin yleinen tyyppinen verkkohyökkäys, vaikka viime vuosina se on vähentynyt jonkin verran, kun lunastusohjelmat ja salaustekniikat ovat yleistyneet.

Joka kymmenes amerikkalaisesta kuluttajasta on kokenut kotitietokoneeseen kohdistuneen hyökkäyksen, vaikka vakoiluohjelmat ovat nyt alle lunastusohjelmien, salaustekniikan ja muiden yleisten haittaohjelmien muotojen..

Mitkä ovat riskit?

Vakoiluohjelmiin liittyy kaksi suurta riskiä. Suurin ongelma on, että vakoiluohjelma varastaa henkilökohtaisia ​​tietoja ja voi asettaa sinut vaaraksi identiteettivarkauksista. Se voi käyttää selaushistoriaasi, sähköpostitilejä ja verkkopankki- ja ostostilien kirjautumistietoja sekä sosiaalisen median tilejä. Tämä on enemmän kuin tarpeeksi tietoa henkilöllisyytesi varastamiseen. Jos vakoiluohjelma saa pankki- tai luottokorttitietosi, se voi käyttää näitä tietoja ostoksiin nimessäsi tai myydäksesi tietojasi muille osapuolille.

Lisäksi vakoiluohjelmat voivat aiheuttaa merkittäviä vaurioita tietokoneellesi ja muille laitteille. Se voi tyhjentää tietokoneesi muistin ja aiheuttaa sen toiminnan hitaasti, jäätyä, kaatua tai jopa ylikuumentua. Vakoiluohjelmat voivat myös muuttaa hakukoneiden tuloksia, muuttaa kotisivusi ja asetuksiasi tai toimittaa haitallisia verkkosivustoja selaimeesi.

Kuinka vakoiluohjelma tartuttaa tietokoneesi?

Vakoiluohjelmat voivat tartuttaa laitteesi monilla eri tavoilla. Tässä on joitain yleisimmistä:

Drive-by-lataukset

Ajotiedostojen avulla verkkosivusto tai ponnahdusikkuna lataa vakoiluohjelmat automaattisesti laitteellesi. Saatat saada varoituksen, joka antaa sinulle ohjelmiston nimen ja pyytää lupaa sen asentamiseen, mutta monissa tapauksissa sitä ei ole lainkaan..

Ohjelmistolataukset

Jotkut Internet-ohjelmistolataukset, erityisesti tiedostojenjako-sovellukset, voivat myös asentaa vakoiluohjelmia laitteillesi. Tämä on yleisin ilmaisissa ohjelmistoversioissa, jotka yleensä ostaa.

Vääriä vakoiluohjelmien torjuntaohjelmia

Joissakin tapauksissa vakoiluohjelmat on naamioitu spyware-ohjelmiksi. Nämä ohjelmat vakuuttavat, että ne havaitsevat ja poistavat vakoiluohjelmia koneeltasi. Kun olet suorittanut ne, saat viestin, että tietokoneesi on puhdas, kun itse asiassa he ovat asentaneet siihen vakoiluohjelmia. Jos yrität poistaa ohjelman, vakoiluohjelma jää tietokoneellesi.

Linkit tai liitteet

Vakoiluohjelmat, kuten useimmat muunlaiset haittaohjelmat, voidaan lähettää linkkinä tai sähköpostin liitteenä. Älä koskaan napsauta tuntemattomia linkkejä tai liitteitä tai avaa sähköpostia tuntemattomalta lähettäjältä. Se voi johtaa vakoiluohjelmien lataamiseen ja asentamiseen tietokoneellesi. Haitallisia linkkejä napsauttamalla voi myös saastuttaa laitteen mato. Näitä matoja käytetään haittaohjelmien levittämiseen verkon kautta, johon laitteesi on liitetty.

Mobiililaitteiden vakoiluohjelmat

Jotkut vakoiluohjelmat kohdistavat mobiililaitteisiin. Tämäntyyppinen vakoiluohjelma tartuttaa iPhone- ja Android-laitteita, kun asennat haittaohjelman sisältävän sovelluksen. Jotkut näistä sovelluksista ovat laillisia, mutta niihin on tehty muutoksia sisältämään haittakoodi, toisissa haittaohjelmia ja joissakin on vääriä latauslinkejä.

Mitä voin tehdä, jos havaitsen vakoiluohjelmat laitteellani?

Vakoiluohjelmat voivat olla erittäin vaikeita havaita. Joitakin varoitusmerkkejä ovat: liiallinen määrä ponnahdusikkunoita, selaimesi ohjaa sinut spontaanisti ja selaimesi kotisivu vaihtuu. Toinen yleinen merkki on, että tietokoneesi on erittäin hidas käynnistämään, avaamaan ohjelmia tai tallentamaan tiedostoja.

Jos epäilet, että laitteessasi on vakoiluohjelmia, sinun on poistettava se välittömästi. Sinun on ostettava tehokas verkkoturvallisuusohjelma, jolla on edistyneet vakoiluohjelmien poistoominaisuudet. Tämäntyyppinen ohjelma poistaa vakoiluohjelmia laitteeltasi ja korjaa muuttuneet tiedostot tai asetukset.

Kun olet poistanut vakoiluohjelmat, ota yhteyttä pankkiisi, luottokorttiyhtiöösi ja muihin finanssilaitoksiin varoittaaksesi tilisi vaarasta. Näissä tapauksissa sinun on ehkä pyydettävä uutta pankkitiliä tai luottokorttinumeroa. Joissain tapauksissa saatat joutua ottamaan yhteyttä myös lainvalvontaviranomaisiin.

Kuinka voin estää vakoiluohjelmia?

Jos sinulla on Internet-yhteys muodostava laite, vakoiluohjelmat ja muut haittaohjelmat ovat aina vaarassa. Voit kuitenkin tehdä useita vaiheita vähentääksesi vakoiluohjelmien tartunnan riskiä laitteellesi. Tässä on joitain tapoja, joilla voit suojata laitteitasi vakoiluohjelmilta:

Käytä vakoiluohjelmien torjuntaohjelmaa

Markkinoilla on monia vakoiluohjelmien torjuntaohjelmia, jotka tarkistavat tietokoneesi ja havaitsevat kaikki vakoiluohjelmat. Tästä huolimatta on välttämätöntä varmistaa, että ostat vakoiluohjelmien torjuntaohjelman hyvämaineiselta Internet-tietoturvan tarjoajalta. Joskus vakoiluohjelmat naamioidaan vakoiluohjelmien torjuntatyökaluiksi, joten on tärkeää käyttää luotettavaa palveluntarjoajaa. Kun olet ostanut ohjelman, muista päivittää se säännöllisesti parhaan mahdollisen tehokkuuden saavuttamiseksi.

Säädä selaimesi suojausta

Monien selainten avulla voit säätää suojausasetuksiasi matalasta korkeaan. Ota selvää, mitkä vaihtoehdot ovat tietyllä selaimellasi. Jotkut selaimet voivat toimia jopa palomuurina evästeiden asentamista ja ei-toivottuja toimia vastaan.

Älä luota ponnahdusikkunoihin

Usein ponnahdusikkunoissa näkyvät mainokset ja tarjoukset voivat sisältää viruksia tai vakoiluohjelmia. Jotkut näistä ponnahdusikkunoista väittävät, että tietokoneellasi on virus, tai väittävät olevan laajennus online-kokemuksen parantamiseksi. Älä napsauta “Hyväksyn” tai “OK” sulkeaksesi ponnahdusikkunan, napsauta sen sijaan aina punaista “X”.

Harjoittele Internet-turvallisuutta

Kuten muun tyyppiset haittaohjelmat, vakoiluohjelmat toimitetaan usein linkkinä tai liitteinä. Ole varovainen tuntemattomien lähettäjien lähettämistä sähköposteista. Älä koskaan napsauta linkkejä tai liitteitä, jos et tiedä mitä ne ovat.

Lopulliset ajatukset

Vakoiluohjelmien esiintyvyys on laskussa, vaikka se on edelleen merkittävä uhka yrityksille. Vakoiluohjelmat ovat erityisen vaarallisia, koska ne voivat hankkia luottamuksellisia tietojasi. Sitten se voi käyttää näitä tietoja varastaaksesi henkilöllisyytesi tai periä tililtäsi kalliita kuluja.

Kun käytät Internetiä muodostavaa laitetta, haittaohjelmien vaara on aina olemassa. Suorittamalla tarvittavat varotoimet voit kuitenkin suojata itseäsi ja laitteitasi vakoiluohjelmilta.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map