AI- ja 5G-tekniikka: mitä ne tarkoittavat tulevaisuudelle | VPNOverview

5G: n ja AI: n ympärillä on ollut paljon hypejä parin viime vuoden aikana. Sanomalehdet, verkkosivustot, tv-ryhmät ja poliitikot puhuvat usein näiden tekniikoiden mahdollisista vaikutuksista maailmaan. Tämä on täysin perusteltua, koska 5G ja AI edustavat seuraavaa teknologista vallankumousta, joka voi muuttaa dramaattisesti elämäämme monin tavoin. 5G ja AI voivat digitalisoida ja automatisoida lääketieteen, koulutuksen, tietotekniikan, robotiikan, pankkitoiminnan, hallintotavan, sodankäynnin, avaruuden, virtuaalitodellisuuden ja paljon muuta. Ihmiset voivat tehdä asioita, joita mielikuvituksena pidetään liian kauan sitten. 5G: n ja AI: n potentiaaliset sovellukset ovat käytännössä rajattomat. Lisäksi 5G ja AI ovat toisiaan täydentäviä: ne auttavat toisiaan toimimaan paremmin ja saavuttamaan uudet mahdollisuudet.


Kaikkien näiden uusien tekniikoiden uusien mahdollisuuksien ja muutosten myötä syntyy uusia riskejä, jotka meidän on otettava huomioon. Tässä artikkelissa tarkastellaan mitä nämä uudet tekniikat ovat, mitä ne voivat tarkoittaa ihmiskunnalle ja mitä mahdollisia riskejä ovat.

Mikä on 5G?

5G on yksinkertaisesti seuraava askel matkaviestinnässä. 1G langattomasti kytketyt matkapuhelimet radiotorniin, jolloin voit keskustella kävellen. 2G muutti analogisena digitaaliviestinnäksi, jonka avulla voit lähettää myös tekstiviestejä. 3G hyppäsi Internetin käyttämiseen matkapuhelimellasi. 4G paransi Internet-tiedonsiirron nopeutta ja määrää siinä määrin, että voit suoratoistaa kokonaisia ​​elokuvia puhelimellasi. 5G on seuraava rivissä, ja se lähestyy nopeasti. Seuraava askel tietoliikenteessä antaa sinulle mahdollisuuden saavuttaa Internet-nopeudet jopa 100 kertaa niin nopeasti kuin 4G: ssä käytännössä ilman käsittelyviiveitä.

5G tekee ‘esineiden Internetistä’ todellisuutta

5G: n avulla on myös mahdollista yhdistää kirjaimellisesti miljoonia Internet-yhteyteen kytkettyjä laitteita, laitteita ja antureita tyhjentämättä paristojaan. Tällaiset uudet verkot mahdollistavat kokonaisten älykkäiden kotejen ja älykkäiden kaupunkien hallinnan. Tällaista globalisoitunutta laitteiden, laitteiden ja anturien verkkoa kutsutaan joskus ”esineiden Internetiksi” tai Internetiksi. Se antaa kaikkien näiden laitteiden mahdollisuuden siirtää tietoja ja kommunikoida ilman inhimillisiä tietoja.

IoT antaa yrityksille mahdollisuuden automatisoida kaikenlaisia ​​prosesseja, vähentää tuotantokustannuksia, vähentää jätteitä ja lisätä avoimuutta. Esimerkiksi, oikealla ohjelmoinnilla, Internet voisi luoda itsenäisiä viljelyyksiköitä. Maaperän anturit varoittaisivat drooneja siitä, kuinka paljon vettä tai ravinteita viljelykasvit tarvitsevat enimmäistuoton saavuttamiseksi. Autot voitaisiin varustaa rengasantureilla, jotka ohjaavat itse ajavat autot mekaanikkoon renkaan vaihtamiseksi ajoissa. Mahdollisuuksia perustaa omavaraisia ​​ekosysteemejä laajan, toisiinsa avustavien laitteiden verkon kautta näyttää rajoittavan vain mielikuvitus ja halu investoida. Ei ole yllättävää, että 5G: n käyttöönotolla odotetaan valtavia taloudellisia hyötyjä. Esimerkiksi globaali liikkeenjohdon konsultointiyritys McKinsey odottaa, että esineiden Internetin taloudellinen vaikutus on jopa 11,1 biljoonaa dollaria vuoteen 2025 mennessä.

5G auttaa AI: ta murtamaan uuden kentän

AI: n ominaisuuksien laajentamiseksi meidän on annettava siihen enemmän tietoja. PALJON tietoa. AI: n viimeaikaiset edistysaskeleet ovat seurausta kahdesta kehityksestä. Ensinnäkin vuosien parantunut laskentateho. Tämä virta ilmaisee laskelmien määrän, jonka tietokone voi suorittaa sekunnissa. Toinen kehitys on ollut henkilökohtaisten tietojen räjähdys, joka tuli yhtäkkiä saataville, kun ihmiset ympäri maailmaa alkoivat ladata henkilökohtaisia ​​tietojaan sosiaalisen median verkkosivustoille. Yhtäkkiä saatavana olevan julkisen tiedon määrä osui samaan aikaan kuin tietokoneiden kyky prosessoida kyseistä tietoa salamanopeudella.

AI: n edelleen parantaminen vaatii uusia tekniikoita ja vielä enemmän tietoa tietokoneiden läpi lajittelua varten. Keinotekoinen älykkyys vaatii suuria määriä dataa taustalla olevien algoritmien kouluttamiseksi. 5G: n avulla on mahdollista tallentaa ja siirtää paljon suurempia tietokokonaisuuksia alustojen yli kuin tällä hetkellä on mahdollista. Toisin sanoen 5G auttaa voittamaan AI-algoritmien syöttämisen tarpeeksi dataa tarvitsevan tiedon teknisen esteen, jotta AI voi kehittyä.

Lyhyesti sanottuna, 5G: llä on potentiaali tehdä seuraavasta suuresta teknologisesta vallankumouksesta todellisuutta. Tuottavuuden lisääntymispotentiaalia on melkein käsittämätön. Yhdistettynä AI: n kehittyvään kenttään näiden nousevien tekniikoiden sovellukset ovat käytännössä rajattomat. Mutta mikä on tekoäly tarkalleen? Kuinka koneet voivat oppia? Ja mitkä ovat AI: n mahdolliset riskit?

Mikä on AI: n määritelmä??

Circuit Brain kannettavassa tietokoneessaAI eli tekoäly on koneiden osoittama älykkyys. Tämä tarkoittaa, että koneet, kuten tietokoneet, suorittavat tehtäviä, jotka vaativat jonkinlaista älykkyyttä. Toinen kuvaus AI: sta: “Koneella sanotaan olevan tekoäly, jos se pystyy tulkitsemaan tietoja, mahdollisesti oppimaan tiedoista ja käyttämään tätä tietä mukautumaan ja saavuttamaan tietyt tavoitteet”. Sen taustalla on ajatus, että ihmisen älykkyys voidaan kuvata niin tarkasti, että voidaan simuloida kone. Siksi AI: tä käytetään usein robottien yhteydessä: koneet, jotka ovat pohjimmiltaan kopioita ihmisistä, joilla on samat ominaisuudet.

Keinotekoisessa älykkyydessä on kaksi hyvin erilaista käsitystä. Ensimmäinen ‘tyyppi’ tai idea AI: stä on se, jonka tunnet tunnetuista elokuvista kuten 2001: Space Odyssey tai Terminaattori. Nämä ovat koneita tai järjestelmiä, jotka ajattelevat, suunnittelevat ja reagoivat samalla tavalla kuin ihmiset, samalla kun niillä on ns ‘superintelligenssi’. Tätä kutsutaan keinotekoiseksi yleiseksi älykkyydeksi (AGI) ja se pystyy käsittelemään tietoa salamannopeudella, tekemään uskomattoman monimutkaisia ​​laskelmia nanosekunnissa eikä koskaan unohda mitään. Voit kuvitella sen Googlena omalla mielellään. Tällä hetkellä tällaista tekniikkaa ei ole olemassa. Tutkijat eivät tiedä onko AGI edes realistisesti mahdollista.

AI: n toista versiota kutsutaan ‘Narrow AI’. Tämä on todella olemassa oleva AI, jota kehitetään edelleen, kun luet tätä. Kapea AI ovat järjestelmät, jotka tekevät erillisiä tehtäviä uskomattoman hyvin, kuten itse ajavat autot, äänentunnistus tai ohjelmistot, jotka voivat tehdä lääketieteellisiä diagnooseja edistyneeseen kuvantamiseen perustuen. Kapeassa AI: ssä on ero erityyppisten oppimisten välillä.

Erityyppiset kapea AI -oppiminen

Kapeassa AI: ssä on erityyppisiä oppimista. Alla olevasta taulukosta löydät lyhyt ja yksinkertaistettu kuvaus tällaisesta oppimisesta.

‘Oppimisen’ tyyppi
Kuvaus
KoneoppiminenKoneoppimiseen sisältyy esimerkkien ja kokemusten käyttämistä tietomuodossa hienosäätääksesi, kuinka tietokoneet tekevät ennusteita tai suorittavat tehtäviä
Ohjattu oppiminenOhjattu oppiminen näyttää AI-merkityt esimerkitiedot, kuten valokuvat kuvauksineen, “opettamaan” tietokonetta tulkitsemaan ja luokittelemaan ne
Ohjaamaton oppiminenOhjaamaton oppiminen tarkoittaa tietokonedatan syöttämistä ilman merkittyjä tai merkittyjä ohjeita
VahvistusoppiminenVahvistusoppiminen on ohjelmisto, joka kokeilee erilaisia ​​toimia, joita se voi suorittaa selvittääkseen kuinka maksimoida virtuaalinen palkkio, toisin kuin videopelin pisteiden laskeminen
Syvä oppiminenSyväoppiminen on mahdollisesti tunnetuin muoto ja mahdollisesti uraauurtavin oppimistyyppi. Syvän oppimisen avulla koneet voivat oppia antamalla sen lajitella valtavien tietojoukkojen läpi ja tunnistaa sitten kuviot, löytämään korrelaatiot ja tekemään päätelmiä todennäköisyyksien perusteella. Tämän tekniikan avulla AI on voinut tehdä uskomattomia asioita, kuten: lyödä maailman parasta shakkijaa, diagnosoida melanoomat oikein, käydä monimutkaisia ​​keskusteluja ihmisten kanssa, ajaa autoja, lyödä videopelejä, maalata muotokuvia ja jopa tehdä tieteellisiä löytöjä.

AI-oppimisen todellinen mekaniikka on huomattavasti monimutkaisempaa kuin tässä kuvataan.

Tietokoneissa kuvan tunnistaminen on vaikeampaa kuin ihmisillä (enemmän alla). Tämä johtuu siitä, että tietokoneet pystyvät sovittamaan nollia ja niitä yhteen, mutta eivät tunnista objekteja. AI tunnistaa helposti kaksi identtistä kissan kuvaa, koska näillä kuvilla on täsmälleen sama pikselimäärä (muiden ominaisuuksien joukossa). Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kone tunnisti kissan kissaksi. Kun sama kissa näkyy muissa kuvissa, kone ei tunnista sitä. Tämän tekemiseksi monimutkaiset matemaattiset ongelmat on ratkaistava hermoverkon kautta.

Syvän oppimisen tavoitteena on muuttaa ihmisen aivojen oppimismahdollisuuksia käänteisesti. Neuraaliverkot simuloivat ihmisen aivojen neuronien verkostoa päätöksentekoon ihmisen kaltaisemmalla tavalla.

AI: n mahdollisuudet ja rajoitukset

Viime vuosina on julkaistu useita tutkimuksia, joiden mukaan AI on todellinen taloudellinen pelinvaihtaja. PwC Global, ammatillinen palveluverkosto, ennustaa, että ”AI voisi tuottaa jopa 15,7 biljoonaa dollaria globaaliin talouteen vuonna 2030. Yksinkertaisesti sanottuna, 5G: stä ja AI: stä on ansaitsemaan kohtuuton määrä rahaa..

Jotkut aloista, jotka saavat eniten AI: stä, ovat terveydenhuolto, autoteollisuus, rahoituspalvelut, vähittäiskauppa, tekniikka, viestintä ja viihde, valmistus, energia sekä liikenne ja logistiikka.

Robotti, jolla on kysymysmerkkejä

On kuitenkin myös tärkeää nähdä AI: n rajoitukset sellaisina kuin ne ovat tällä hetkellä olemassa. AI-hermoverkoissa on toistaiseksi vain muutama miljoona “neuronia”. Mikä on edelleen hyvin vähän verrattuna 100 miljardiin neuroniin jokaisen ihmisen aivoissa ja sen biljoonaan synapsia. Lisäksi AI-hermostoverkot on mallinnettu ihmisen aivoihin; silti ihmisen aivot ovat niin uskomattoman monimutkaisia, että olemme vielä kaukana ymmärtääksemme heitä kokonaan. Toisin sanoen AI-hermostoverkot ovat epätäydellinen jäljitelmä jotain niin monimutkaista, jota emme ole vielä keksineet – jos koskaan.

Antaa yksinkertainen esimerkki AI: n nykyisistä rajoituksista: “16 000 prosessorissa toimiva” syvän oppimisen “järjestelmä opetti tunnistamaan kissat – 75 prosentin tarkkuudella – analysoidessaan 10 miljoonaa kuvaa.” Kolmevuotias lapsi voi tunnistaa kissat oikein nähtyään kaksi tai kolme kävelyllä puistossa. Tätä AI-muotoa kutsutaan “kapeaksi”, koska päivän päätteeksi AI on vain yhtä hyvä kuin syötettävät tiedot. Ihmiset hallitsevat edelleen tiedon syöttämistä ja heidät haastetaan keksimään monimutkaisia ​​verkkoja ja yhtälöitä, jotta AI toimisi. Lisäksi nämä syvän oppimisen algoritmit eivät, toisin kuin ihmiset, kykene pohtimaan ideoita tai käsitteitä, joita he eivät ole koskaan tavanneet.

Lyhyesti sanottuna näillä tekniikoilla on paljon potentiaalia; mutta olemme vielä kaukana potentiaalin hyödyntämisestä.

Yleisiä myyttejä AI: stä

Koska termiä AI käytetään paljon elokuvissa ja muissa medioissa, ihmiset ovat kehittäneet joitain yleisiä väärinkäsityksiä AI: stä. Seuraavassa taulukossa keskustellaan useista tunnetuista myytteistä, joita esiintyy AI: stä ja mikä totuus tosiasiassa on.

Myytti
Totuus
Superintelligenssi on vain vuosien päässäKapean AI: n seuraavat vaiheet ovat todennäköisesti vuosikymmenten päässä. AGI: tä ei ehkä koskaan tule olemaan.
Kaikkiaan voimakkaan AGI: n luominen on väistämätöntäSe voi tapahtua. Ei välttämättä. AI-asiantuntijat ovat eri mieltä ja emme yksinkertaisesti tiedä.
Vain ihmiset, jotka ovat jo peloissaan uudesta tekniikasta, ovat huolissaan AI: stäMonet AI: n huippututkijat ja muut tutkijat ovat ilmaisseet huolensa AI: stä ja sen suunnasta.
AI voi kääntyä tietoiseksi tai pahaksiTodennäköisempi skenaario on, että AI ymmärtää väärin ihmisen tavoitteet. Käskettäessä AI: ta “saamaan sinut sairaalaan mahdollisimman nopeasti” saattaa johtaa itse ajavan auton ylittämään nopeusrajoituksen ja aiheuttaa monia onnettomuuksia, koska sen ainoana tavoitteena on päästä sinne mahdollisimman nopeasti ottamatta huomioon tilannetta. Tämä on väärää viestintää ihmisten ja AI: n välillä, mikä johtaa väärään kohdistettuihin tavoitteisiin. Tämä eroaa AI: n kääntämisestä pahaksi.
Robotit ovat suurin huolenaihe, kun kyse on AI: n vaaroistaSuurin huolenaihe AI: n suhteen on tosiasiallisesti ”väärään suuntautuneeseen älykkyyteen”, kuten edellä todettiin. Täällä AI: n tavoitteet eivät vastaa tavoitteitamme.
Koneilla ei voi olla tavoitteitaKoneilla voi todellakin olla tavoitteita. Esimerkiksi lämpöä hakevalla ohjuksella on tavoite, nimittäin: osua tavoitteeseensa. Ongelma, joka syntyy, kun nämä tavoitteet ovat kohdistettu väärin ihmisen tavoitteisiin, jotka määrittelevät nämä tavoitteet.

Huolet yli 5G: stä

Koska 5G: llä ja AI: lla on niin valtava potentiaali muuttaa maailmaa, on luonnollista, että myös huolenaiheita on paljon. Pahin pelko keskittyy AI: n ympärille, mutta 5G: llä on myös monia äänikriitikkoja, jotka pelkäävät, että uudella televiestintäinfrastruktuurilla on kielteisiä terveysvaikutuksia.

5G käyttää korkeampaa radioaaltojen taajuutta kuin 3G tai 4G. Tämä korkeampi taajuus sallii useamman laitteen pääsyn Internetiin samaan aikaan. Tämä mahdollistaa esineiden Internetin. Jotkut ihmiset kuitenkin pelkäävät, että tällä korkeammalla taajuudella yhdessä paljon enemmän jatkuvasti keskenään kommunikoivien laitteiden kanssa on negatiivinen vaikutus terveyteemme ja muiden eläinten terveyteen.

Tämä on kohtuullinen huolenaihe. Jos radioaaltojen ja sähkömagneettisen säteilyn määrä lisääntyy huomattavasti kaikissa suurimmissa kaupungeissa, on järkevää kysyä ainakin, voisiko sillä olla joitain sivuvaikutuksia. Mutta on tärkeää muistaa, että tähän saakka ei mitään kielteisiä terveysvaikutuksia ole ollut yhteydessä tietoliikennelaitteiden, ts. Radiotornien tai matkapuhelimien, säteilyyn. Vuonna 2014 maailman terveysjärjestö julkaisi tämän lausunnon: “matkapuhelimien käytöstä ei ole osoitettu haitallisia vaikutuksia”. Tämä ei tarkoita, että on mahdotonta, että 5G voi aiheuttaa kielteisiä terveysvaikutuksia. Mutta toistaiseksi todisteita ei ole löytynyt.

Asioiden Internetin riskit

Asioiden Internet yhdistää enemmän laitteita toisiinsa kuin koskaan ennen on tehty. Tämä voi tuottaa yhteistyötä ja tehokkuutta useilla aloilla, mutta siihen liittyy myös useita riskejä.

  • Mitä suurempi laiteverkko on, sitä enemmän laitteita, jotka ovat haavoittuvampia, jos hakkeri onnistuu rikkomaan verkon turvallisuutta
  • Yhdistettävien laitteiden määrä voi olla liian suuri, jotta ihmiskunta voi tosiasiallisesti hallita. Tulee kohta, jossa valvonnan ylläpitäminen on mahdotonta
  • Jos verkossa on virhe, voi olla mahdollista, että se vaikuttaa negatiivisesti kaikkiin verkon laitteisiin
  • Kaikkien laitteiden, joista pitäisi tulla osa esineiden internetiä, yhteensopivuudesta ei vieläkään ole olemassa globaalia standardia. Tämä voi aiheuttaa viestintäongelmia laitteiden välillä

AI: n kehittymisen riskit

Erityisesti AI: lla on paljon huolta. AGI: n luominen voi mahdollisesti päästä käsistä ja loitsu-katastrofin ihmiskunnalle, aivan kuten Terminaattorissa. Onneksi tämä on epätodennäköisin ongelma, joka aiheutuu AI: stä. Siitä huolimatta AI: n kehittämiseen liittyy joukko muita vakavia huolenaiheita.

Henkilö
Huoli
Elon MuskMaailmanlaajuinen kilpailu AI: n määräävästä asemasta saattaa johtaa siihen, että maailman teknologisesti edistyneimmät maat (Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Saksa jne.) Aiheuttavat vahingossa kolmannen maailmansodan..
Stephen HawkingAI aiheuttaa monia häiriöitä, jotka voivat johtaa ihmishistorian suurimpaan katastrofiin. Ajattele voimakkaita itsenäisiä aseita, uusia tapoja sortaa ihmisiä tai joukkotaloudellisia häiriöitä
AI-kehittäjätAI voi vahingossa ottaa vastaan ​​algoritmisia puolueita (kuten naisten tai vähemmistöjen syrjintää), mikä voi johtaa syrjintään työmahdollisuuksien, oikeuksien, stipendien ja monien muiden alojen suhteen.
Euroopan UnioniIlman sääntelykehystä henkilöiden vapauksien ja yksityisyyden suojelemiseksi AI: ta voitaisiin käyttää joukkotarkkailuvälineenä ja aseena henkilövapauksia vastaan

Lopulliset ajatukset

5G ja AI eivät ole vielä nurkan takana. Kestää vielä ainakin muutama vuosi, ennen kuin voimme nähdä 5G-tekniikan laaja-alaiset vaikutukset massamittakaavassa. AI on todennäköisesti vielä vuosikymmenten päässä sellaisen älykkyyden tason saavuttamisesta, josta monet ihmiset spekuloivat. 5G antaa paljon selkeämmän kuvan siitä, mitä voimme odottaa etujen ja haittojen suhteen. Yksi asia on varma, kuulemme vielä lisää 5G: stä ja AI: stä parin seuraavan vuoden aikana.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me