Vilka är reglerna och böterna i nedladdningen? | VPNOverview

“Friktion” mellan torrentnedladdare och producenter av musik, filmer och andra medier har varit ett ämne med stor kontrovers de senaste åren. Starten av denna fråga kan dock spåras tillbaka till mer än två decennier sedan.


Napster kom först online 1999 som en peer-to-peer-tjänst (P2P) för att dela musik online. Det exploderade i popularitet och fick 80 miljoner användare på bara några år. Det var faktiskt så populärt att musikbranschen agerade för att stänga av Napster 2001. Sedan dess har den amerikanska kongressen och andra lagstiftande organ agerat för att skapa och verkställa begränsningar för vad som kan laddas ner eller delas online. Dessa lagar anger vilka nedladdningar som är olagliga och vilka böter användarna kan få för att bryta mot dessa lagar.

Idag är den ordspråkiga dragkampen mellan uppladdare och nedladdare av torrenter mer centrerad kring torrentplattformar som The Pirate Bay och RARBG. Dessutom har ökningen av musik- och videounderhållningstjänster som Netflix och Spotify också inneburit att människor har andra prisvärda och bekväma sätt att konsumera det senaste video- / musikinnehållet. Men det finns fortfarande många som använder sig av att ladda ner torrenter.

Dessutom finns det en annan sak med nedladdning som inte har förändrats: okunnighet om lagen undskyldar inte någon från straff, så det är bättre att veta vilka handlingar som kan vara olagliga när du laddar ner innehåll online och vilka straff du kan utsättas för. Det är därför vi berättar allt om detta i den här artikeln.

Digital Millennium Copyright Act

Madame Justice1998 antog USA en ändring av avdelning 17, lagen som handlar om upphovsrättsfrågor. Poängen med Digital Millennium Copyright Act (DMCA) var att uppdatera upphovsrätten för att hantera digital teknik. Du är förmodligen mest bekant med DMCA från att se den när du hittar en YouTube-video har tagits ner för att du bröt mot lagen. Alternativt kan du se det ibland när du söker efter en hel film på Google, längst ner på sidan.

Vad säger DMCA om nedladdning?

DMCA består i huvudsak av tre huvudelement.

För det första förbjuder det skapande och distribution av teknik som skapats i syfte att kringgå upphovsrättsskyddande åtgärder. För det andra sätter det hårdare straff för människor som bryter mot någons upphovsrätt. Slutligen begränsar DMCA ansvaret för internettjänstleverantörer och webbplatsägare och plattformsägare när upphovsrättsintrångsgivande innehåll laddas upp eller laddas ner av en användare av denna plattform. I denna artikel är de två senare punkterna väldigt viktiga.

Som en del eller snarare som ett villkor för detta minskade ansvar, om en internetleverantör eller webbplats upptäcker intrång i upphovsrätten, samtycker de till att ta bort innehållet. Detta inträffar också när ett företag meddelas om innehåll som kränker upphovsrätten. När en upphovsrättsinnehavare hittar en video på YouTube, till exempel att de tror kränker deras rättigheter, kan de begära att tjänsten tar bort den. När du går att ladda den sidan och ser meddelandet om att YouTube har tagit bort videon för DMCA-kränkningar är det vanligtvis vad som har hänt. Det är i YouTubes, eller någon annan plattform för den delen, bästa intresse att följa dessa meddelanden. När allt kommer omkring, om de tar bort innehållet, kan de inte hållas ansvariga.

DMCA böter

Straffet för överträdelser av DMCA kan omfatta både civila och straffrättsliga påföljder. Om man blir skyldig kan en person bli skyldig att betala upp till $ 2500 i faktiska skadestånd för varje överträdelse. Upprepade gärningsmän kan möta upp till tredubbla dessa skador. I straffrättsliga påföljder ingår böter på upp till 500 000 dollar och upp till fem års fängelse för det första brottet. Upprepade gärningsmän har upp till 1 miljon dollar i böter och upp till tio års fängelse. Domstolen kommer sannolikt också att bevilja ett föreläggande mot de skyldiga för att hålla honom eller henne från ytterligare kränkningar i framtiden.

NET-lagen

NET-lagen är en förkortning för lagen om ingen elektronisk stöld. Denna lag antogs 1997 och är ett försök att styra piratkopiering online. Piratkopiering är när upphovsrättsskyddat innehåll kopieras och distribueras, vare sig det är för pengar eller gratis. NET-lagen syftar till att begränsa piratkopiering av musik, videospel, filmer och programvara.

Lesser and the Greater Category

NET-lagen är uppdelad i två kategorier. Den mindre kategorin kriminaliserar intrång i upphovsrätten till material till ett värde av minst 1 000 $. Den större kategorin inkluderar att tjäna på upphovsrättsskyddat material på minst 2 500 $ och innefattar minst 10 kopior av material inom 180 dagar. Observera att den mindre kategorin inte kräver att överträdaren har gjort någon vinst av materialet. Det bör också noteras att materialets värde är kumulativt. Om en överträdare laddar upp en låt som laddas ner 100 gånger kommer varje nedladdning att lägga till det värde som räknas mot honom eller henne.

NET Act Böter

Straff för den mindre kategorin inkluderar böter på upp till 100 000 dollar och upp till ett års fängelse. För den större kategorin föreskriver NET-lagen påföljder på upp till 250 000 dollar och upp till fem års fängelse. Utöver dessa straffrättsliga påföljder kan upphovsrättsinnehavaren också begära civila krav på värdet av det upphovsrättsskyddade innehållet.

Lagen om datorbedrägeri och missbruk

Computer Fraud and Abuse Act (CFAA) är utformat för att specifikt rikta in sig på hacking. Även om det antogs ursprungligen 1986, har lagen ändrats flera gånger. De senaste ändringarna förde den under lagen om identitetsstöldhantering och återhämtning. Lagen ger den federala regeringen mycket breda befogenheter att motverka all datoraktivitet som den känner kan hota myndigheter, banker eller företag.

Även om denna lag är utformad specifikt för att rikta in sig på hacking, kan denna lag i sin bredaste tolkning användas för att rikta in sig på olaglig nedladdning av information. Aktiviteten i lagen kan också användas för att straffa dem som inte är direkt involverade i sådana brott. Om din vän till exempel laddar ner musik eller videor olagligt och vidarebefordrar dem till dig kan CFAA användas för att straffa dig.

CFAA täcker också specifikt obehörig åtkomst eller användning av en dator eller datortjänst. Detta innebär att om du använder en mjukvara eller webbplats på ett sätt utanför de servicevillkor som du gick med på, kan du debiteras enligt CFAA. Till exempel förbjuder Facebook att använda sin tjänst med ett falskt namn. Om du skapar ett konto som inte använder ditt riktiga namn, bryter du tekniskt med CFAA.

CFAA-böter

Det finns många olika påföljder för brott mot de olika delarna av CFAA. Ett första brott kan dock bestraffas med upp till fem års fängelse och böter. Vissa delar av CFAA ger påföljder för livstid i fängelse om du anses vara en upprepad brottsling. Böter kan variera från några tusen dollar till miljoner dollar.

Vilka länder tillåter och tvingar nedladdningsböter?

Hittills har vi främst fokuserat på lagar om nedladdning i USA. Men det finns andra länder där du kan få en rejäl böter och straff när du laddar ner upphovsrättsskyddat material. För att ge dig en uppfattning om situationen i andra länder runt om i världen inkluderade vi en användbar tabell nedan som visar dig några länder som tillåter och inte straffar nedladdning för personligt bruk, vissa länder där du kan få en nedladdningsbot och några som aktivt verkställa böter för nedladdning.

Nedladdning tillåtet (för personligt bruk)
Ladda ner böter (inte verkställt)
Ladda ner böter (verkställs)
polenargentinabelgien
SpanienAustralienfinland
schweizBrasilienFrankrike
kanadaTyskland
KinaIndien
colombiaJapan
Tjeckienmalaysia
DanmarkNya Zeeland
egyptenFörenade arabemiraten
GreklandStorbritannien
iranFörenta staterna
Israel
Italien
lettland
mexico
Nederländerna
filippinerna
portugal
rumänien
ryssland
Singapore
Slovakien
slovenien
Sydafrika
Uruguay

I de flesta delar av Europa kan olaglig nedladdning resultera i böter eller varning från den lokala polisen. I USA och andra delar av världen är detta också fallet. Japan, Indien och Malaysia har alla lagar mot olaglig nedladdning. Om du bor i ett av dessa länder eller kommer att besöka snart, se till att du inte slutar med höga böter! Leta efter lagliga sätt att titta på dina filmer, lyssna på din musik eller spela dina spel. Du kan vanligtvis lita på tjänster som Netflix, Spotify och Steam. Vi vet att dessa tjänster ofta verkställer sin egen uppsättning begränsningar, till exempel geo-begränsningar som Netflix upprätthåller. Lyckligtvis finns det dock några enkla sätt att komma runt dessa begränsningar. Till exempel kan du enkelt få tillgång till den amerikanska versionen av Netflix var du än är, genom att ändra din IP-adress med ett VPN.

Viktigt meddelande: lagar kan ändras. Innan du laddar ner bör du alltid se till att du är medveten om de nuvarande lagarna i det land du befinner dig i. På det här sättet vet du alltid exakt vad som är och inte är tillåtet. Detta gäller också för att använda sätt att komma runt geografiska begränsningar, i vilket fall du också bör se till att läsa igenom alla användaravtal du är bundna av och agera i enlighet med dessa.

Vilka länder blockerar nedladdningswebbplatser?

I vissa länder är (torrent) nedladdningswebbplatser som The Pirate Bay inte tillgängliga på grund av geo-block online. Genom att sätta upp dessa block försöker myndigheterna hindra civila från att hitta webbplatser för att ladda ner olagligt innehåll från. Nedan har vi listat upp alla länder som är kända för att blockera webbplatser som har att göra med (olaglig) nedladdning.

Länder där (torrent) nedladdningswebbplatser har blockerats:

 • argentina
 • Australien
 • österrike
 • belgien
 • Kina
 • Danmark
 • finland
 • Frankrike
 • Tyskland
 • Grekland
 • Indien
 • indonesien
 • iran
 • irland
 • Italien
 • lettland
 • malaysia
 • Nederländerna
 • Nya Zeeland
 • Norge
 • portugal
 • Qatar
 • rumänien
 • ryssland
 • Saudiarabien
 • Singapore
 • Sydafrika
 • Spanien
 • Sverige
 • Kalkon
 • Förenade arabemiraten
 • Storbritannien

Vilken typ av böter kan du förvänta dig?

Inte varje land som ger böter för olaglig nedladdning gör det på samma sätt eller i samma belopp. Summan av bötesbeloppet kan variera mycket beroende på var du är. I Tyskland, till exempel, kan individer som fångas ladda ner upphovsrättsskyddat innehåll förvänta sig ett böter mellan 900 och 1000 €. En kvinna i USA tvingades betala $ 80.000 per nedladdad låt, vilket uppgick till cirka 1,9 miljoner dollar för 24 låtar. I vissa länder kan olaglig nedladdning till och med leda till fängelse, beroende på brottets allvar. I Japan kan du få en böter värd cirka $ 25.700 – eller hamna i fängelse i upp till två år.

Inte alla olagliga nedladdare kommer att betala priset för sina handlingar. Genom att skicka ut höga böter till bara ett fåtal personer försöker myndigheterna visa hur allvarliga straff kan vara. De hoppas kunna skrämma andra gärningsmän på detta sätt. De faktiska konsekvenserna kommer att variera per fall. Om du olagligt laddar ner en film i Japan kommer du inte att skickas till fängelse direkt, även om det finns en chans att du kan hamna där. Tabellen nedan ger en indikation på de möjliga konsekvenserna av olagligt nedladdning i olika länder.

Land
Möjliga konsekvenser
belgienBöter upp till € 65.000
TysklandBöter mellan 900 och 1000 €
finlandEn man fick böter på 2 200 euro
FrankrikeUpp till € 300.000 och tre års fängelse
IndienUpp till tre års fängelse
JapanUpp till två års fängelse eller en högsta böter på 25 700 dollar
malaysiaI genomsnitt cirka 430 € (konverterad) per nedladdad låt
Nya ZeelandBöter upp till $ 15.000
Förenade arabemiraten1 200 USD per ”piratkopi”
Förenta staternaEn kvinna var tvungen att betala $ 80.000 per nedladdningssång ($ 1,9 miljoner totalt)
StorbritannienUpp till tre års fängelse och ett böter på 150 000 pund

Slutliga råd

Lagarna och böterna för olaglig nedladdning kan vara förvirrande. Det faktum att användare kan vara potentiellt ansvariga för även till synes oskyldiga misstag kan göra många människor obekväma med nedladdningar av något slag. Eftersom informationsåldern fortfarande är ganska ung, skrivs lagarna för att styra den fortfarande och kanske inte är en bra representation av rättvisa i alla fall. Det är bäst att läsa användarvillkoren för webbplatser och programvara. Och var särskilt försiktig för att undvika nedladdningar av tvivelaktiga laglighet.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me