Vad vet Snapchat om mig? | VPNOverview

Snapchat skapades i syfte att föra omedelbarheten i ett konversation ansikte mot ansikte till sociala medier. Berättelser som sker på appen lever bara under en kort tidsperiod. Detta gör att det är lätt att tro att Snapchat samlar in eller lagrar mycket lite av din information. Det är förvånande att veta att Snapchat vet mycket om dina intressen. En senaste uppdatering av tjänsten samlar in data som berör många sekretessexperter också. Ta reda på vad Snapchat faktiskt vet om dig!


Vilka typer av information samlar Snapchat på?

I dagens teknik kräver all tjänst du registrerar dig personlig information för att skapa ett konto. Detta kan inkludera din e-postadress, ditt telefonnummer och ditt födelsedatum. Även om detta verkar ofarligt, i kombination med information från andra källor, kan dessa avslöja en hel del om vem du är.

Snaps som skickas via Snapchat samlas också in av företaget. Snapchat samlar också chattar med vänner via appen. Medan dessa försvinner från webbplatsen har företaget åtkomst till dem innan de raderas. Den person du skickar ett meddelande till kan ha ett sätt utanför appen att spara en kopia. I dessa fall kan din information kanske inte vara säker och ligger utanför din kontroll.

Vilken information samlar Snapchat oavsiktligt?

Snapchat samlar också in information bakom kulisserna. De registrerar till exempel hur ofta du använder appen och vem du textar. Dessutom vet Snapchat hur ofta du smsar till varje vän. Det vet hur lång tid det vanligtvis tar dig att öppna ett meddelande från varje vän och mer. Snapchat övervakar till och med vilka filter du föredrar och vilka berättelser du tittar på Discover.

Det sociala nätverket samlar också in information om din enhet inklusive vilken typ av telefon du har och vilket operativsystem den kör på. Snapchat spårar mobiloperatören som tillhandahåller din mobiltelefon. Appen samlar information från telefonens sensorer inklusive dina gyroskop och kompasser. Appen övervakar dina mikrofoner och om du har hörlurar anslutna.

Snapchat samlar också in information om din plats. Den övervakar om din enhet är i rörelse och i vilken riktning. Det spårar också platsinformation via din enhet. Detta inträffar oavsett om du ger det tillåtelse att använda dina platsinställningar för att dela plats med vänner. Genom närliggande mobiltorn och Wi-Fi kan Snapchat begränsa din plats med rimlig noggrannhet.

Vilken information samlar Snapchat om mig från andra källor?

Snapchat litar inte bara på att du använder appen för att få information om dig. Företaget samlar också in information från annonsörer och andra tredje parter. Detta används för att skapa en mer fullständig profil för dina intressen. När du delar information med en reklampartner från Snapchat, sammanställer företaget den informationen med vad det redan vet. Om du installerar en ny app eller ett spel från ett företag som annonserar med Snapchat, kommer företaget att samla in den informationen. Detta hjälper dem att avgöra om Snapchat visade dig och annons för produkten. Denna feedback gör reklam med Snapchat mer värdefull.

När du interagerar med en annonsör på Snapchat informeras företaget om den interaktionen för att bättre rikta in sina annonser. Detta hjälper Snapchat också att förbättra sina mått på hur bra reklam genom deras app fungerar. Detta gör det lättare för andra företag att beräkna den förväntade avkastningen för deras annonsdollar.

Även om du inte använder Snapchat, om en vän tillåter Snapchat åtkomst till sin telefonbok för att uppdatera kontakter, kommer Snapchat att samla in information om dig från din väns kontakter. Detta kan inkludera personlig information inklusive ditt namn, e-postadress och telefonnummer.

Hur använder Snapchat min privata information?

Ett av de viktigaste syftena med att samla in din information är att ge bättre inriktning för annonsörer. Vanligtvis kommer Snapchat och företag som dem att uttrycka detta som en fördel för användaren. Språk som “anpassa din upplevelse” eller “visa dig mer relevanta annonser” kan ofta ses. Men det försummar inte att lyfta fram det faktum att ju mer personlig din profil är, desto fler är annonsörerna villiga att betala. Annonserna är mer relevanta för dig eftersom annonsörer fick tillgång till privat information om dig.

När du interagerar med en annonsör på Snapchat informeras företaget om den interaktionen för att bättre rikta in sina annonser. Detta hjälper Snapchat också att förbättra sina mått på hur bra reklam genom deras app fungerar. Detta gör det lättare för andra företag att beräkna den förväntade avkastningen för deras annonsdollar.

Ska jag vara bekymrad över Snapchats nya Snap Map-funktion?

snapmap-bildUnder 2017 introducerade Snap Chat en funktion som heter Snap Map som rör många sekretessexperter. Med den här funktionen kan du dela din plats med vänner via Snapchat. Öppna appen så kan du se animerade emojis som heter Actionmojis av dina vänner på en karta. Detta gör att du kan se var de är och vad de kan göra nu.

När en vän rider i en bil kan du se deras Actionmoji i en bil på kartan. Det kanske inte är för störande, men informationen som finns tillgänglig härifrån är omfattande.

Platsdata kan vara en av de mest värdefulla informationen för annonsörer. Du får aldrig godkänna att ge Snapchat din hemadress eller din arbetsgivares namn. Med platsinformation får Snapchat tillgång till mycket av ditt offline liv. Genom att spåra din plats kan Snapchat identifiera om du bor i ett övre eller medelklassområde. I de flesta företag parkerar chefen närmare dörren än en anställd. Genom att spåra hur länge du går efter parkering på jobbet kan Snapchat gissa din position i ett företag. Detta kan ge en uppfattning om ditt inkomstintervall.

Platsdata kan också varna Snapchat om potentiella nya annonseringsmöjligheter. Besök en golfbutik och Snapchat kan varna annonsörer att du är på marknaden för några nya golfutrustningar. Besök en cykelbutik och annonser för cyklar och tillbehör kan visas i appen. Mer rörande är att detta kan avslöja även mycket känslig hälsoinformation. Besök en medicinsk specialist för första gången så kan annonsörer bli medvetna om ditt hälsoproblem. Detta kan avslöja information som du inte ens har delat med nära familjemedlemmar ännu.

Kan jag skydda min integritet och fortfarande använda Snapchat?

Du kan bli frestad vid denna tidpunkt att ta bort Snapchat, avbryta din telefontjänst och kasta din enhet i närmaste flod. Det är möjligt att vidta några enkla åtgärder för att skydda din integritet. Du kan göra detta medan du fortfarande har tillgång till Snapchat och de andra appar du tycker om att använda.

Läs Snapchat sekretessinställningar

Ta först några minuter att gå igenom Snapchat sekretessinställningar. Dessa låter dig ta viss kontroll över din information. Du kan begränsa data som samlas in via appen och hur Snapchat kommer att använda den. Att se till att Ghost Mode är aktiverat kommer att begränsa platsdata som är tillgängliga för Snapchat. Enbart detta steg ger dig mycket mer integritet. Tänk på att även om du väljer att inte dela din plats med andra Snapchat-användare kan appen fortfarande bestämma din plats.

Använd ett VPN

Att använda ett virtuellt privat nätverk (VPN) är ett av de bästa och enklaste sätten att skydda din integritet när du är online. När du använder ett VPN ansluter du inte direkt till en webbplats eller annan onlinetjänst. Istället ansluter du till en server på en fjärrplats som vidarebefordrar din begäran online. Detta kan hjälpa till att göra dina aktiviteter online mer anonym och skydda din integritet. Ta några minuter för att lära dig hur en VPN kan återställa din integritet.

En VPN kan också ge andra fördelar. Detta inkluderar att undvika geografiska begränsningar för att strömma videoinnehåll online. Du kanske också kan undvika begränsningar för internetåtkomst på jobbet. Olika tjänster ger olika fördelar, så utforska dina alternativ innan du väljer.

Slutsats

Vi använder Snapchat för att dela värdefulla stunder med våra vänner och familj. Det vi emellertid ofta inte inser är att Snapchat själv också har mycket information om dig. Vi har sett att de vet mer än du kanske vill. Av den anledningen kan du justera din Snapchat sekretessinställning och använda ett VPN. Kom ihåg att Snapchat verkligen inte är den enda app som har enorma mängder av din personliga information.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me