Vad vet Instagram om mig? | VPNOverview

Instagram växte snabbt till popularitet strax efter det första släppet på iOS 2010. Med så många som 500 miljoner aktiva användare dagligen fortsätter webbplatsen att växa som go-to-webbplatsen för fotoredigering och delning. Med så många aktiva användare är appellationen till annonsörerna uppenbar. Plattformen håller på att bli en fokuspunkt för marknadsförare som bygger varumärken online. För att få bättre annonser samlar Instagram in personuppgifter om användare. Mängden data som Instagram har om dig kan mycket väl överraska dig. 


Känner det som att någon tittar på dig?

Får du någonsin den känslan i en mängd människor att någon tittar på dig? Varje gång du ser dig fångar du någon precis som de ser bort. Naturligtvis kan det vara en slump. Och de kanske tror att du tittar på dem baserat på hur ofta du tittar över för att se om de tittar på dig. Men när tillfällena inträffar för ofta kan du ha rätt att vara misstänksam.

Detta händer så regelbundet på appar som Instagram, du kanske inte ens märker det längre. Du går online och letar efter ett nytt par hörlurar. Senare när du öppnar Instagram finns det en annons för själva hörlurarna du tittade på tidigare. Eller så klickar du på en annons på Instagram, bara för att få en annons från samma företag eller för en liknande produkt som dyker upp på Facebook senare. Det är som att någon tittar på dig, men du kan inte se dem.

Faktum är att Instagram gör just detta. Instagram tjänar pengar genom att sälja riktade annonser. Och det är inte bara lite pengar. Enligt Statista kommer Instagram att få in över 6 miljarder dollar i annonsintäkter under 2018. Annonsörer skalar bara ut den typen av pengar om de ser resultat. Instagram kan generera så mycket inkomst baserat på hur mycket de vet om dig. Så vad vet Instagram om dig? Svaret kan chocka dig.

Instagram jämnar anteckningar om dig

Kommer du ihåg när det nya barnet i skolan kom? Du och dina vänner skulle träffas för att jämföra anteckningar om vad varandra visste om dem. Instagram gör samma sak. Facebook, Instagram och Messenger delar alla information om dig med varandra. Varje hashtag på Instagram jämförs med likes på Facebook. Dessa jämförs med meddelanden du skickar via Messenger. Tillsammans bygger de en detaljerad profil om vem du är. 

Instagram samlar också in information från sina annonspartners och andra apputvecklare. Facebook erbjuder möjligheten att logga in på andra webbplatser via deras app. Detta är ett bekvämt sätt att undvika att komma med ett nytt lösenord att komma ihåg. Det ger också Facebook och Instagram åtkomst till information om dig via den webbplatsen. Så när du besöker den webbplatsen tittar Instagram på dig. Klicka på en länk så vet Instagram. Använd detta för appar och Instagram-meddelanden hur ofta du använder appen och hur länge du stannar kvar.

Varje drag du gör

Som den stalker som alltid verkar veta var du är, vet Instagram din plats. Även om du justerar dina integritetsalternativ för att begränsa dina platsdata uppmärksammar Instagram var du är. Instagram kan fastställa din plats genom närliggande Bluetooth-sändare, Wi-Fi-åtkomstpunkter eller GPS-plats. Appen kan till och med använda det som är synligt genom din kamera eller i bakgrunden till foton. Det här är inte de paranoida vandringarna av någon kille i en tennfoliehatt. Instagrams datapolicy är tydlig och tillgänglig för alla som vill ta sig besväret med att läsa den faktiskt.

 Instagram känner din mobiloperatör, ditt telefonnummer och din IP-adress. Denna information kan användas för att känna din plats med rimlig noggrannhet. Instagram håller reda på den informationen och jämför den med ett kartprogram. Genom att göra det kan Instagram veta var du bor, var du arbetar, dina favoritplatser att handla, var dina barn går i skolan och mer. 

Besök en butik för utomhusutrustning och Instagram vet att du kanske letar efter en campingtur snart. Du kan förvänta dig en relevant annons snart. Besök en ny medicinsk specialist och annonsörer larms om ditt medicinska tillstånd. Ta din hund till veterinären, och Instagram kan visa annonser för produkter av intresse för husdjursägare.

Varje ord du säger

För att vara rättvis förnekar Facebook med kraft att använda enhetens mikrofon för att lyssna på dina konversationer. Men det finns många trovärdiga rapporter, väl dokumenterade rapporter, från människor som föreslår något annat. Många rapporterar att de har haft en konversation om en produkt och sedan ser en annons dyka upp för produkten strax efter. Ja, dessa rapporter kan vara en slump. Kanske de sökte efter produkten online tidigare och glömde bort den. Om dessa rapporter inte är korrekta kan slutsatsen bli ännu mer oroande. Det skulle innebära att Instagram visste från din profil ensam exakt när du skulle vara intresserad av en produkt.

Vad Instagram kan styra tillsammans från dina data

Att besöka en butik, vare sig online eller personligen, kan ge Instagram värdefull insikt. Vilka typer av produkter du kanske är intresserad av att köpa och när det hjälper till att bättre rikta in annonser. Instagram drar ihop all sin betydande information om dig och skapar en fullständig bild av vem du är. Det är denna kompletta bild som gör att Instagram kan tjäna miljarder reklamdollar.

Genom att hålla reda på webbplatser du besöker bygger Instagram på din profil. De får denna information antingen genom att klicka på en länk på Instagram eller genom att besöka en webbplats som samarbetar med Facebook och Instagram. Besök FoxNews.com och Instagram lägger till sin profil av dina politiska lutningar. Besök en webbplats för meditation och Instagram lägger till en annan pusselbit till din religiösa tro. Sök efter sportresultat för ett lag och dina intressen uppdateras.

Instagram baserar din profil på den information som finns tillgänglig när du använder deras tjänst. De känner till dina klädpreferenser, ditt kön, ålder, smak i maten och troligen dina sexuella preferenser. Instagram vet förmodligen saker om dig som dina närmaste vänner skulle bli förvånade över att lära sig.

Kända YouTuber Safiya Nygaard försökte köpa saker som Instagram rekommenderade henne för att ta reda på hur algoritmerna fungerar. Det är intressant att se hur Instagram tolkar hennes aktivitet på deras plattform.

Dela är bryr sig

Instagram håller inte all din information för sig själv. De samlar din information med miljontals andra användare och säljer den till tredje part. Detta kan vara annonsörer, forskare, leverantörer, brottsbekämpning och mer. Denna information identifierar dig inte personligen som standard. Men användare kan ge Instagram tillåtelse att dela personlig information med tredje part. Om du någonsin klickade på “gå med på” något du inte har läst så bra kanske du låter Instagram dela din personliga information med tredje part. Även om du återkallar tillståndet senare, är dina uppgifter redan ute.

Medan många av dem som får delad information från Instagram har rimliga sekretesspolicyer, gör många inte det. De kan i sin tur dela din information med andra. Tredje parter som innehar din information kanske inte alltid har den högsta säkerheten också. Även om Instagram måste upprätthålla strikt datasäkerhet eller riskera offentligt bakslag, är ett företag du aldrig har hört talas om mycket mindre risk om deras säkerhet avslöjar din information.

Din integritet är värt att bevaka

Det finns inget ont med Instagram som använder den information de samlar in om dig för att se till att annonserna du ser är för produkter du vill köpa. Faktum är att många människor uppskattar bekvämligheten med riktade annonser. Men de flesta människor är ganska störda att lära sig hur mycket information apps som Instagram kan samla in för användare. 

Även om du justerar dina integritetsinställningar kan begränsa de uppgifter som Instagram samlar på dig, kommer de fortfarande att ha mer än tillräckligt för att skapa en omfattande profil. Ett enkelt sätt att göra din onlineupplevelse med Instagram och andra appar mer anonym är att använda ett Virtual Private Network (VPN). En VPN lägger avstånd mellan dig och de webbplatser och appar du använder så att företag inte kan samla in så mycket personlig information. Detta hjälper till att skydda din integritet och kan ge andra användbara fördelar som att blockera blockerat innehåll online.

En VPN kan också hjälpa dig att undvika begränsningar av internetåtkomst på jobbet. Det finns många fantastiska VPN-tjänster där ute som är otroligt enkla att installera och använda regelbundet. Om integritet är viktigt för dig, varför inte titta på dina alternativ för att skydda din information online? 

Oavsett vad du än gör, är det viktigt att utbilda dig själv på vägarna för dessa plattformar du använder. På så sätt blir du inte förvånad om du får personliga annonser.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me