Vad är WebRTC- och WebGL-läckor? | VPNoverview

Ett VPN (Virtual Private Network) skyddar dina data från hackare, annonsörer och många andra oönskade spårare online och håller din integritet intakt genom att kryptera din internettrafik. Tyvärr förändras onlineövervakningstekniker ständigt och blir mer sofistikerade. Även med säkerheten för ett VPN kan din identitet fortfarande spåras med nya tekniker som webbläsarfingeravtryck, som använder WebRTC- och WebGL-läckor.


I den här artikeln förklarar vi exakt vad WebRTC- och WebGL-läckor är och varför du kanske vill bli trött på dem om du vill vara helt anonym online.

Webbläsare fingeravtryck

Browser Fingerprinting ComputerWebbläsare fingeravtryck är ett bra exempel på en ny typ av online spårning. Om du verkligen vill skydda din integritet online måste du anstränga dig för att stoppa den här spårningsformen. Webbläsarfingeravtryck är en teknik som försöker tilldela en unik profil till dig baserat på din webbläsares och datorinställningarna. WebRTC (Web Real-Time Communication) och WebGL (Web Graphics Library) utgör en viktig del av detta fingeravtryck och kan avslöja din IP-adress såväl som mycket annan personlig information – även när du använder en VPN. Så vad är WebRTC och WebGL exakt? Här är fakta.

WebRTC- och WebGL-fingeravtryck

WebRTC och WebGL är två plug-ins som har blivit en standardfunktion för de flesta webbläsare, till exempel Chrome och Firefox. Med WebRTC kan du videochatta direkt från din webbläsare så att du inte behöver installera och öppna en separat programvara, som Skype. Å andra sidan förbättrar och möjliggör WebGL rendering av 3D-grafik i din webbläsare, vilket möjliggör maskinvaruacceleration om din dator har ett grafikkort.

Dessa två plug-ins introducerades för att förbättra din totala surfupplevelse. Tyvärr minskar de också din online anonymitet. Medan WebGL generellt sett är en stark indikator på webbläsarens fingeravtryck, kommer WebRTC ibland att läcka din riktiga IP-adress, även om du använder en VPN.

Hur läcker WebRTC min riktiga IP-adress?

Många använder ett VPN för att dölja sin riktiga IP-adress. Detta hjälper dem att förbli mer anonym och säkra. Ibland måste dock peer-to-peer-funktionen hos WebRTC skicka ut din riktiga IP-adress för att fungera. När din webbläsare ber om tillåtelse att ansluta till din webbkamera måste din IP-adress överföras för att upprätta anslutningen. Den här direkta anslutningen gör att du enkelt kan videochatta i webbläsaren, men förråder också din verkliga plats.

Din IP-adress kan till och med läckas utan ditt samtycke. Genom den smarta användningen av JavaScript kan en webbplats samla in mycket personlig information om din dator och identitet. Denna typ av läckage kallas ofta “en ihållande vaniljeläcka”. De flesta populära VPN: n säger att de skyddar dig mot denna invasion av din integritet, men inte alla gör det faktiskt.

Vilka VPN: er skyddar dig mot läckor från WebRTC?

Från och med december 2019 klarar endast två populära VPN-leverantörer konsekvent WebRTC-läcktestet: ExpressVPN och NordVPN. Andra VPN-leverantörer kan neutralisera WebRTC-läckan ibland, men är inte tillräckligt konsekvent för att bortse från problemet helt. De flesta budget- eller gratis VPN-leverantörer försöker inte ens lösa WebRTC-läckan. Detta problem betonar vikten av att välja en pålitlig, etablerad VPN-leverantör, snarare än att gå med en billig eller gratis.

ExpressVPN

ExpressVPN är utan tvekan en av de allra bästa VPN-leverantörerna i detta ögonblick. Även om det inte är det billigaste alternativet där ute, är det en tjänst du kan lita på. Förutom att skydda dig mot läckor från WebRTC har ExpressVPN också tusentals servrar över hela världen. Det fungerar med några av de starkaste krypteringsprotokollen där ute och låter dig ansluta till upp till fem olika enheter på ett konto samtidigt. Det är en allround-stor VPN när det gäller hastighet och säkerhet.

NordVPN

Precis som Express är NordVPN bland våra favorit VPN-tjänster. Det är överkomligt, erbjuder över 5000 servrar på platser över hela världen och fungerar på nästan alla system. De har en strikt policy för ingen loggning och förhindrar också WebRTC-läckor, så du kan vara säker på att dina uppgifter är säkra och förbli anonyma. Dessutom är NordVPN lätt att installera och har ett tydligt användargränssnitt, vilket gör det till trevlig programvara att använda dagligen.

Hur kontrollerar jag om min webbläsare läcker privat information?

Det finns flera webbplatser du kan använda för att kontrollera om din webbläsare läcker någon av dina personliga uppgifter. Några av de bästa är:

 • Browserleaks (erbjuder också tester för WebRTC- och WebGL-läckor)
 • Enhetsinformation
 • AmIunique
 • Brax

Dessa webbplatser kommer att berätta om din webbläsare läcker oönskade data. Om du söker efter WebRTC-läckor är det särskilt viktigt att titta på om det finns skillnad mellan din offentliga och din lokala IP-adress. Din offentliga IP-adress är adressen du skickar ut till andra onlineenheter (webbplatser, kakor, spårare etc.). Din lokala IP-adress är kopplad till din router. Båda dessa IP-adresser kan förfalskas. Det viktiga är att se till att ingen av dessa IP-adresser är din riktiga.

Medan WebGL inte lämnar bort din IP-adress som WebRTC har en tendens att göra, bidrar den till att skapa ett unikt webbläsarfingeravtryck. Detta fingeravtryck är ett annat sätt att identifiera dig, oavsett din IP-adress. I tabellen nedan kan du se ett antal WebGL-funktioner tagna från Microsoft Edge-webbläsaren och Firefox.

WebGL-tillägg som stöds (Edge)
WebGL-tillägg som stöds (Firefox)
WEBGL komprimerad struktur s3tcEXT-färgbuffertflöte
OES textur flyterEXT floatblandning
OES-konsistens flyter linjärtEXT texturkompression bptc
EXT texturfilter anisotropiskEXT texturfilter anisotropisk
OES-standardderivatOES-konsistens flyter linjärt
ANGLE instanserade matriserWEBGL komprimerad struktur s3tc
OES element index uintWEBGL komprimerad struktur s3tc srgb
WEBGL djupstexturWEBGL förlorar sammanhanget
EXT frag djup
OES textur halv flyta
OES textur halv flyta linjär
WEBGL förlorar sammanhanget
OES vertex array-objekt
WEBGL-dragbuffertar
EXT-blandning minmax
EXT shader texture lod
EXT-färgbufferthalva flyter
WEBGL-färgbuffertflöte
WEB GL felsökningsinformation

Observera att det finns färre funktioner som visas i Firefox-webbläsaren än i Edge, vilket innebär att det finns färre identifieringspunkter för Firefox. Med andra ord, Firefox är den säkrare och privata av de två, eftersom den har mindre WebGL-funktioner som får köras i webbläsaren.

Hur förhindrar jag läckor av WebRTC och WebGL?

Om du använder en toppnivå VPN-tjänst som ExpressVPN eller NordVPN, behöver du inte oroa dig. Dessa VPN-leverantörer har inbyggt skydd mot sådana läckor. Men om du använder en av de många andra VPN-leverantörerna eller ingen VPN alls, är det nödvändigt att ladda ner och installera ett speciellt tillägg.

uBlock Ursprung

För att förhindra eventuella WebRTC-läckor kan du använda uBlock Origin. Detta är en pålitlig och pålitlig adblockerare som ofta betraktas som en av de bästa gratis adblockerare på marknaden. Det är helt gratis att använda och fungerar på Safari, Opera, Edge, Chrome, Firefox och Brave. Ladda bara tillägget till din webbläsare så är du redo att gå. Du kommer att skyddas mot de flesta former av spårning online och får inte se så många irriterande annonser som vanligt. uBlock Origin avaktiverar också enkelt WebRTC-funktionen. Allt du behöver göra för att se till att du är skyddad är att ändra en inställning. Så här gör du:

 1. Klicka på tillägget i det övre högra hörnet av din webbläsare
 2. Klicka på inställningsikonen längst upp till höger, precis under den stora på / av-knappen
 3. Markera rutan “Förhindra att WebRTC läcker lokal IP-adress“, Som är den tredje artikeln under”Integritet”-Fliken

När du har gjort det kan du vara säker på att din webbläsare inte läcker din lokala IP-adress med hjälp av WebRTC.

WebRTC- och WebGL-skydd för varje webbläsare

Som nämnts tidigare kan din webbläsare göra en verklig skillnad när det gäller mängden WebGL-information som skickas ut. Därför skiljer sig stegen du måste för att skydda din onlinetrafik från WebRTC- och WebGL-läckor beroende på vilken webbläsare du har. Nedan berättar vi hur du kan förbättra din integritet på de mest populära webbläsarna.

Krom

Google Chrome-logotypTyvärr är Chrome-webbläsaren inte det säkraste alternativet när det gäller att skydda dig mot WebRTC- och WebGL-läckor. Standardinställningarna gör inte mycket för att hålla dig anonym. Det finns dock många alternativ för att förbättra Chromes säkerhet. Det enklaste sättet är att lägga till ett antal tillägg som gör att du kan förfalska dina WebRTC- och WebGL-inställningar.

Det finns flera alternativ för förfalskning av WebRTC. Välj bara en av de tillägg som listas nedan och lägg till dem i din webbläsare.

 • WebRTC Protect
 • WebRTC Network Limiter
 • WebRTC-kontroll
 • WebRTC Leak Prevent

I skrivande stund finns det bara en förlängning som effektivt hjälper dig att ta itu med WebGL-problemet, och det är WebGL Fingerprint-försvarare. Det finns också en tillägg som skyddar dig från alla former av fingeravtryck i webbläsaren. Det här tillägget, som kallas Browser Plugs Fingerprint Privacy Firewall, kommer att ta ett tag att konfigurera, men erbjuder ett bredare skyddsområde.

Modig

Modig webbläsarlogotyp

Den modiga webbläsaren körs på Chromium, ett öppen källkodsprojekt av Google. Detta innebär att alla Google Chrome-tillägg också fungerar för Modiga. Om du vill göra denna webbläsare säkrare genom att lägga till tillägg kan du använda alla de program som nämns ovan. Dessutom kan du leka med inställningarna i Brave för att bättre skydda dig mot cookies, trackers och WebRTC-läckor. Här är några sätt på vilka du kan göra det:

 • Använd en anonym sökmotor som DuckDuckGo, Qwant och Startsida. Se till att ställa in den som din standard sökmotor. Använd inte Google, eftersom Google är en av de största datainsamlarna i världen.
 • Gå till “inställningar”Genom att klicka på de tre ränderna i det övre högra hörnet av din webbläsare. Rulla ner till avsnittet “Shields“Och aktivera”Uppgradera anslutningar till HTTPS”. En HTTPS-anslutning är säkrare än HTTP, så det här alternativet hjälper dig att skydda din integritet online när du surfar.
 • Vid “Småkakor“I dina inställningar, välj”Blockera bara kakor på flera webbplatser”. Detta förhindrar webbplatser från att följa dig över olika delar av internet.
 • Rulla ner och gå till “Ytterligare inställningar”. Markera alternativet “Säker surfning”.
 • Minimera risken för WebRTC-läckor genom att välja “Inaktivera icke-proxyerad UDP” under “WebRTC IP-hanteringspolicy”. Du kan också välja att välja ett av de mindre säkra alternativen, till exempel “Endast standard offentligt gränssnitt“Eller”Standard offentliga och privata gränssnitt”. Dessa alternativ tillåter webbläsaren att ladda vissa WebRTC-funktioner om en webbplats begär det. Men de kommer också att öka risken för att läcka privat information. Det är därför vi rekommenderar att du går till det säkraste alternativet och stänger av funktionen helt.

Kant

Microsoft Edge är utan tvekan den bästa och säkraste webbläsaren Microsoft har släpptMicrosoft Edge-logotyp än så länge. Tyvärr är Edge mindre motståndskraftig mot potentiella WebRTC- och WebGL-läckor än vissa andra webbläsare. Edge använder dessa protokoll som standard och tillåter inte att du inaktiverar dem. Det ger dig dock möjlighet att dölja din lokala IP-adress när du använder WebRTC-funktionen. Kom ihåg att detta inte är lika säkert som att helt enkelt inaktivera dessa funktioner. Om du vill fortsätta använda Edge är det bäst att skydda dig med andra tillägg som uBlock Origin eller ExpressVPN webbläsare tillägg.

Safari

Apple Safari-logotyp

Standardinställningarna för Safari är inställda för att blockera webbplatsbegäranden som söker åtkomst till din kamera eller mikrofon. Därför behöver du inte oroa dig för mycket om WebRTC läcker din riktiga IP-adress. Du kan ändå inaktivera WebRTC-funktionen helt i inställningarna om du vill se till att din information förblir säker. Det är också möjligt att installera uBlock Origin. Om du letar efter skydd mot potentiellt WebGL-fingeravtryck kan du emellertid vara bättre på att använda en annan webbläsare.

Opera

Förutom att lägga till uBlock Origin i din Opera-webbläsare är det också möjligt att ändra inställningarna i Opera för att öka din online säkerhet. För att göra det, skriv “WebRTC”I sökfältet i menyn Inställningar. Du får fyra alternativ som motsvarar fyra olika nivåer av säkerhet mot läckor från WebRTC. Ställ in WebRTC-funktionen på “Stäng av den proxyerade UDB”. Precis som är fallet med den modiga webbläsaren, kan du också välja ett av de tre andra alternativen. Detta betyder dock att din webbläsarupplevelse blir något mindre säker.

Firefox

Firefox-logotypen

Det fantastiska med Firefox är att du kan anpassa den här webbläsaren så mycket du vill. Med andra ord beror Firefoxs säkerhetsnivå på hur du konfigurerar den. Genom att ändra några inställningar kan du förvandla den till den mest privata webbläsaren som finns (bortsett från Tor-webbläsaren, det vill säga). Vill du veta exakt vilka inställningar du ska ändra för att få din Firefox-webbläsare att tåla WebRTC- och WebGL-läckor samt webbläsarfingeravtryck? Här är fyra viktiga.

Inställning 1: Blockera innehåll och spårare

Den här inställningen hjälper dig att hindra spårare och kakor från att följa dig över webben. Klicka på informationssymbolen (cirkeln med i i mitten) på vänster sida av adressfältet. Du kommer att visas den här menyn:

Firefox-inställningar

Klicka på hjulet till höger om “Innehållsblockering“, precis bredvid “Beställnings”. Välj alternativet “Beställnings“Och markera rutorna före”trackers“,”Cryptominers“Och”Fingerprinters”Som visas på bilden nedan.

Firefox innehållsblockering

Du kan också markera rutan framför “Småkakor”Och välj“Cookies från osynliga webbplatser”Från rullgardinsmenyn. Detta hindrar cookies från webbplatser som du inte har besökt från att spåra dig på nätet. Det är till och med möjligt att blockera alla cookies från tredjepartsspårare, men detta kommer allvarligt att begränsa webbläsarens förmåga att ladda ett stort antal webbplatser.

Inställning 2: Stäng av WebRTC-funktionalitet

Skriv in “för att förhindra läckor av WebRTCabout: config”I webbläsarens adressfält och tryck på Enter. Du får en varning och anger att ändringar du gör kan spåra webbläsaren. Så länge du följer stegen som anges här och inte ändrar några ytterligare inställningar behöver du inte oroa dig. Klicka förbi varningen och skriv “media.peerconnection.enabled”I sökfältet, som visas på bilden nedan. Denna inställning är som standard inställd på “Sann”. Högerklicka på den här inställningen och klicka på “Växla”För att växla värdet till”Falsk”.

Firefox växlar alternativ

Inställning 3: Stäng av WebGL

På samma sätt som att stänga av WebRTC kan du inaktivera WebGL genom att skriva in “about: config“I adressfältet och söker efter”enableWebGL”. Växla den här inställningen till “Falsk”Genom att högerklicka.

Inställning 4: Använd spårförlängningen

Trace är en webbläsarförlängning som gör att du kan förfalska olika inställningar som utgör webbläsarens fingeravtryck. Även om att lägga till ett tillägg till din webbläsare är något som går utöver att ändra grundinställningar, kan det vara mycket användbart och vi rekommenderar starkt det om du oroar dig för fingeravtryck i webbläsaren. Trace-förlängningen ger dig många olika alternativ för att justera ditt fingeravtryck. Du kan justera din “Canvas”, “Audio”, “Screen resolution”, “Hardware” och många andra funktioner. Bilden nedan ger en uppfattning om hur denna tillägg ser ut.

Spåra förlängningsinställningar

När du har lagt till Spårning i din webbläsare kan du hitta inställningarna genom att klicka på tillägget i det övre högra hörnet. Detta öppnar en ny flik, där du måste klicka på Inställningar igen. Därefter kan du slå på “Spårfunktioner“,”WebRTC-skydd ”“Och”WebGL Fingerprining Protection”. Din webbläsares fingeravtryck kommer nu inte längre att vara lika unikt som tidigare, vilket ökar din integritet online.

Tor

Tor Onion Router-logotypenTor är förmodligen den mest privata webbläsaren där ute. Med Tor-webbläsaren kan användare surfa på webben ganska mycket anonymt, eftersom nätverket som Tor använder består av olika noder som omdirigerar och krypterar din onlinetrafik. Med denna webbläsare kan du också besöka den mörka webben, även om det kan vara mycket farligt utan rätt säkerhetsåtgärder.

Tack och lov är Tor-webbläsaren inte mottaglig för de flesta WebRTC- och WebGL-läckor. De grundläggande inställningarna för Tor är så stränga att den genomsnittliga användaren inte behöver installera några extra tillägg. När du har stängt av JavaScript är du säker på de flesta former av online-spårning. Det betyder inte att Tor är oåterkallelig för läckor eller andra sårbarheter. Om du vill lära dig mer om dessa sårbarheter kan du läsa vår artikel om Tor-webbläsarens säkerhet.

Slutsats

Internet tillåter en enorm mängd information om sina användare att lagras och samlas in. Detta görs genom spårning av webbplatser, kakor, fingeravtryck och mer. Som ofta internetanvändare är det bra att vara medveten om de olika typerna av online-identifiering som finns och de tillgängliga alternativen för att skydda dig mot detta.

WebRTC och WebGL är två mycket ihållande spårningsmetoder som används online. Det faktum att WebRTC-plugin kan läcka din riktiga IP-adress även med en aktiv VPN är särskilt problematiskt. Därför är det alltid en bra idé att veta hur din webbläsare implementerar detta plugin och vad du kan göra för att ändra det. Varje webbläsare har sina egna styrkor och svagheter. Trots det är vårt råd att använda Firefox som din vanliga webbläsare. Firefox har många anpassningsbara funktioner som låter dig förvandla den till en mycket privat och anonym webbläsare. Med Firefox och lite tid som används i inställningarna, kommer du att vara väl skyddad mot WebRTC- och WebGL-läckor.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me