Vad är webbläsarens fingeravtryck och varför är det ett problem? | VPNOverview

Numera kan det vara väldigt svårt att förbli anonym online. Det finns många metoder som kan identifiera dig online. Att kontrollera en IP-adress är en av de enklaste och mest enkla upptäckningsmetoderna där ute. Du kan också avslöja din identitet genom kakor, skadlig programvara, använda samma e-postadress på olika webbplatser eller genom att bara logga in på ett konto med ditt riktiga namn och bild.


Lyckligtvis finns det några saker du kan göra för att hålla dig relativt anonym online. En VPN kan maskera (ändra) din IP-adress. Men det döljer inte varje detalj om din enhet och webbläsare. Till exempel vidarebefordrar du fortfarande vilket operativsystem du använder, vilken skärmupplösning du har eller vilka teckensnitt du har installerat på din enhet. Trackers har tagit på detta och lyckats använda detta till sin fördel för att identifiera dig. Den här artikeln tar dig igenom grunderna för fingeravtryck i webbläsaren och vad du behöver veta om det.

Fler och fler människor skyddar sin integritet online idag. På grund av detta måste företag hitta nya tekniker för att identifiera dig online. Den mest långlivade och grundliga tekniken är överlägset webbläsarens fingeravtryck (ibland även kallat enhetens fingeravtryck).

Vad är webbläsarfingeravtryck?

Webbläsars fingeravtryck är ett sätt för webbplatser och andra online-spårare att tilldela en unik profil (eller “fingeravtryck”) till dig för att spåra dig över webben. Detta fingeravtryck samlar sedan in ditt internetbeteende, mönster, intressen och därmed invaderar din integritet för reklam eller andra ospecificerade ändamål.

Så även utan din riktiga IP-adress kan webbläsarens fingeravtryck identifiera och spåra dig genom användarspecifik data. Istället för att försöka räkna ut din riktiga IP-adress fokuserar fingeravtryck på användarspecifik information om webbläsaren och datorn du använder. De kan använda detaljer, till exempel din skärmupplösning, grafikkort, plugins etc., för att tilldela dig ett unikt fingeravtryck. Webbläsarfingeravtryckare kallas ibland ”cookieless monsters” eftersom de inte behöver installeras på din dator eller i din webbläsare. De kommer att känna igen dig utan att implantera något. Metoden för fingeravtryck är mer detaljerad än cookies är, behöver inte installeras, kan inte raderas och ännu finns det ingen lösning för det.

Hur fungerar webbläsarens fingeravtryck?

Information om bärbar datorNär du besöker en webbplats är din webbläsare programmerad att överföra en viss mängd information till den webbplatsen så att den kan laddas korrekt. Med några enkla koder och förfrågningar kan webbplatser be webbläsare att avslöja en absurd mängd data om din webbläsare och enhet. Det här är detaljer som ditt operativsystem, skärmupplösning, teckensnitt, tillägg, plugins, grafikkort, dina senaste uppdateringar. Och listan fortsätter och lämnar dem med en unik kombination av detaljer som gör dig identifierbar online. Datorer är komplexa och har så många olika nivåer och versioner av programvara, hårdvara, firmware, uppdateringar, inställningar, preferenser etc. Detta innebär att varje enskild användare kan identifieras unikt med dessa olika inställningar. Och det här är exakt vad som händer med webbläsarens fingeravtryck.

En unik kod

Dessa detaljer avslöjar dock inte vem du är. Inte direkt, det är. Trots allt tilldelas inte alla unika fingeravtryck eller datorer ett namn eller en individ. Eftersom varje fingeravtryck (dvs. den unika samlingen av specifika enhets- och webbläsardata) inte har ett namn, kan de tilldela dig ett. De ger dig en unik fingeravtryckskod. Du har en just nu, även om du inte vet om det. Ett webbläsarfingeravtryck ser ut så här:

cd1df51c8e2cfa514dfd8b59de2ed757

Denna sträng av bokstäver och siffror säger inte något specifikt om dig, men det är ändå en identifierare. Det är ett sätt för webbplatsen att känna igen dig när du kommer och går, vad du tittar på, vilken typ av innehåll som tilltalar dig och så vidare. När du surfar på nätet loggas specifikt beteende, intressen, webbplatser och mönster. De kan ansluta dessa till den strängen av siffror och bokstäver. Om du loggar in på en webbplats som innehåller din personliga information, till exempel Gmail eller Facebook, länkar du dig själv till den här identifieraren. Detta är tillfälligt eftersom människor inte behåller samma webbläsare och enhet för alltid. Så småningom får du en ny, och sedan ändras ditt fingeravtryck.

Vilka är några konkreta exempel på webbläsarfingeravtryck?

Skrivbord med logotyper av webbläsare Edge Brave VivaldiDet är ett omöjligt jobb att lista på alla möjliga sätt som en dator eller webbläsare kan fingeravtrycka. Det är helt enkelt för mycket att nämna. Tänk på alla små detaljer som din dator eller webbläsare har som en annan inte har – och multiplicera sedan med varje variabel. Listan är oändlig.

Men det finns några mycket specifika “kategorier” som du kan kontrollera. Dessa inkluderar, men är inte begränsade till: teckensnitt, skärmupplösning, rubriker, WebGL, WebRTC, mediaenheter API, MIME-typer, Web Speech API, Touch API, Batteri status API, System Uptime, Timezone och Clock offset, JavaScript prestanda fingeravtryck, och många fler.

För en specifik titt på några av dessa kategorier och hur din webbläsares fingeravtryck jämförs, titta på browserleaks.com 

Några andra webbplatser där du kan få en bättre idé eller känsla för webbläsarens fingeravtryck är:

 • EFF: s Panopticlick
 • https://amiunique.org/fp
 • http://uniquemachine.org/
 • https://hidester.com/browser-fingerprint/

Intressant att notera är att ett test kanske inte kan identifiera dig medan ett annat test kan identifiera dig. Det finns så många olika tekniker att det är praktiskt taget omöjligt att lura varje enskilt mätvärde.

Varför är webbläsarens fingeravtryck ett sådant problem?

Webbläsarfingeravtryck ger stora teknikföretag som Facebook och Google (såväl som deras reklamkunder), förtryckande regimer, hackare, stalkers etc. möjligheten att invadera allas integritet utan att ta hänsyn till användarens samtycke eller till och med kunskap. Detta gör att människor som helt enkelt vill vara ensamma, inte påverkas av annonser, undersöka kontroversiella ämnen eller säga opopulära åsikter, oförmögen att göra det utan rädsla för utredning eller representering online. Dessutom föreskriver EU: s nuvarande riktlinjer för integritetsskydd att medborgarna måste informeras om vilken typ av spårningsmetoder som används på en webbplats och måste aktivt godkänna eller “opt-in” innan sådan spårning sker. Tillämpningen av webbläsars fingeravtryck är en viktig bortse från denna sekretessriktlinje.

Finns det en lösning på webbläsarens fingeravtryck?

Kort svar: nej. Detta är det tragiska med fingeravtryck. Det finns ingen enda lösning eller metod som du kan använda som på magiskt sätt löser problemet. Det finns dock några saker du kan undvika för att se till att det bara är lite svårare att spåra dig.

Vad ska du definitivt inte göra?

Lyckligtvis finns det några saker du kan undvika för att minska problemet med webbläsarens fingeravtryck. Ingen av dessa är särskilt svåra att utföra, men de kräver konsekvens.

 • Använd inte en webbläsare för allt: separera dina aktiviteter beroende på webbläsare. På så sätt har varje webbläsare ett unikt fingeravtryck och kan inte kopplas samman. Detta innebär att du till exempel kan skilja ditt nedladdningsbeteende från ditt sociala mediebeteende.
 • Logga inte in på ett konto som innehåller din personliga information med en webbläsare som du använder för anonyma ändamål.
 • Bläddra inte utan VPN. Webbläsarfingeravtryck gör det svårare för dig att vara anonym, men det betyder inte att du bör göra det lättare för spårare att följa dig. Dölja din IP-adress och kryptera din internettrafik är fortfarande en giltig och viktig del av att skydda din online säkerhet och anonymitet.
 • Tror inte att du kan lösa det här problemet genom att installera tillägg eller ändra några inställningar i din webbläsare. Ju fler tillägg du installerar eller desto mer justerar du inställningarna i din webbläsare, desto mer troligt är det att de kan spåra din aktivitet genom ditt fingeravtryck.

Sammanfattningsvis

Webbläsarfingeravtryck är ett så stort problem eftersom det invaderar din integritet på ett sådant sätt att du inte helt kan skydda dig genom att använda en VPN, en specifik webbläsare, speciella webbläsarförlängningar eller någon annan form av sekretessprogramvara. Det finns ingen perfekt lösning på problemet med fingeravtryck i webbläsaren. Tyvärr är du lättare att identifiera när du ändrar många av dina inställningar. Om du installerar ett tillägg för att förfalska din skärmupplösning, kommer du bara att vara den ena i en miljon användaren som har ett tillägg som förfalskar sin skärmupplösning. Detta gör dig, om något, mer identifierbar med fingeravtryck i webbläsaren.

Det bästa sättet att minska ditt fingeravtryck är att använda flera webbläsare för olika ändamål.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map