Tor-webbläsaren: Vad är det och varför skulle du använda den? | VPNOverview.com

Tor Onion Router-logotypen


Om du är intresserad av online-integritet och anonymitet har du antagligen hört talas om Tor. För många är Tor grunden för verklig frihet på internet. Men vad är Tor exakt? Hur fungerar det och varför skulle du använda det? Vilka är de största skillnaderna mellan Tor-webbläsaren och andra sekretessrelaterade lösningar, till exempel en VPN eller en proxyserver? Läs allt om det i den här artikeln!

Säkerhet först: var försiktig när du börjar använda Tor!

Vi förstår helt att du är glada över att experimentera med alla möjligheter som följer med Tor. Vissa av dessa möjligheter har dock stora risker. Ett exempel är den mörka webben. Tor ger dig tillgång till den mörka delen av internet, men du bör inte försöka få tillgång till den utan att veta exakt vad du får dig in i. Det är därför vi, innan vi berättar mer om Tor, visar dig några åtgärder du kan vidta för att hålla dig säker när du använder Tor-webbläsaren, särskilt när du besöker den mörka webben.

Först och främst, se till att kontrollera Tors säkerhetsinställningar. Tor använder ett mycket effektivt och pålitligt system för datakryptering, som vi kommer att se lite om. Trots det kan användningen av Tors säkerhetsinställningar göra din onlineupplevelse mycket säkrare. För det andra, även om detta kan vara ganska uppenbart för många, är det viktigt att du aldrig besöker webbplatser och klickar på länkar du inte litar på. Naturligtvis är detta något du bör tänka på oavsett webbläsare och säkerhetsåtgärder du använder. Slutligen rekommenderar vi att du använder ett bra och säkert VPN eller virtuellt privat nätverk.

Använd ett VPN för att hålla dig säker när du använder Tor

Att använda ett VPN samtidigt som Tor säkerställer att dina data är bättre krypterade. Dessutom döljer VPN också din IP-adress genom att visa IP-adressen för VPN-servern du använder snarare än din “riktiga” statiska IP-adress. Det betyder att du är mycket säkrare när du surfar. En VPN-leverantör som vi rekommenderar för ytterligare säkerhet när vi använder Tor-webbläsaren är CyberGhost. Denna leverantör erbjuder ett mycket tillförlitligt och säkert dubbelkrypteringssystem, är mycket prisvärd och har till och med 45 dagars återbetalningsgaranti. Detta betyder att du kan prova det för att se om det fungerar bra för dig utan att behöva åta dig ett årligt prenumeration.

Vad är Tor?

Teamet bakom Tor (The Onion Router) tillhandahåller gratis programvara med öppen källkod som hjälper dig anonymt surfa på internet. Ursprungligen utvecklades Tor-nätverket med hjälp av den amerikanska flottan. Nätverket utvecklades för att göra det möjligt för den amerikanska marinen och andra militära organisationer att kommunicera anonymt online. I dag fokuserar Tor huvudsakligen sin uppmärksamhet på webbläsaren och utvecklingen av några andra sekretessverktyg, som vi kort kommer att beröra senare.

Som vi nämnde tidigare gynnar webbläsaren Tor din personliga integritet online och upp till en viss grad din säkerhet. Webbläsaren använder sig av det stora servernätverk som Tor-nätverket består av. När du använder Tor-webbläsaren går dina data igenom olika Tor-servrar (eller “noder”). Trafiken är kraftigt krypterad och avkodas långsamt ett lager åt gången vid de olika noderna. Detta innebär att den som försöker identifiera dig baserat på din onlinetrafik, bara snubblar på den sista servern som din datatrafik passerade genom, “exit-noden”. Med andra ord: Tor-webbläsaren gör det omöjligt, eller åtminstone mycket svårt, att identifiera sina användare.

Flicka som hämtar en internetfil via Tor Nodes

För att få åtkomst till Tor-nätverket måste du bara ladda ner Tor-webbläsaren. Allt du gör online när du använder Tor-webbläsaren kommer automatiskt att krypteras och “anonymiseras” i processen som beskrivs ovan.

En nackdel som ofta påpekas är att Tor-webbläsaren i allmänhet är mycket långsammare än din bara internetuppkoppling. Eftersom din onlinetrafik skickas genom olika noder måste din internetanslutning gå långt och därför bli betydligt långsammare.

Vad använder Tor för?

Även om Tors utvecklare ursprungligen skapade programvaran för militära ändamål, har den utvecklats till ett verktyg som kan vara användbart för alla – särskilt för dem som har något att dölja eller på annat sätt kommer att dra nytta av anonymiteten online. Många journalister och politiska aktivister använder Tor för att undvika att åtalas. Vanligtvis bor dessa människor i länder där myndigheterna kan straffa dem för de tankar och åsikter de vill dela online.

På samma sätt använder journalister Tor för att skydda sina källor. Om en källa inte vill riskera att avslöjas kan de kommunicera känslig information via Tor-webbläsaren. Inte bara leverantörer av information utan också konsumenter finns på Tor. Många använder Tor-webbläsaren för att få åtkomst till geobegränsat innehåll, för att kringgå censur och besöka specifika webbplatser. Trots allt kommer många sidor, till exempel på den mörka webben, inte att vara synliga för dig när du använder en “normal webbläsare” som Safari eller Firefox.

En annan välkänd grupp människor som använder Tor är visselpipa. Till exempel är en av Tor mest kända användare och supportrar Edward Snowden, som avslöjade dokument om klassificerade övervakningsprogram i USA. På samma sätt kan Tor användas av anställda för att avslöja företags- eller regeringshemligheter eller ta itu med olaglig eller omoralisk verksamhet.

Den mörka sidan av Tor

Även om allt detta kan verka mycket positivt, är det inte alla som använder Tor för vad man kan kalla ”en ädla sak”. Till exempel använder många hackare och cyberbrottslingar Tor för att hålla sig anonyma när de bedriver sin olagliga verksamhet. Tor är särskilt användbart för brottslingar eftersom det ger tillgång till den mörka webben. Denna mörka del av internet innehåller flera olagliga nätverk som den tidigare illegala marknadsplatsen Silk Road. Det brukade vara ett stort nätverk där människor köpte och sålde alla slags olagliga föremål, till exempel olagliga droger och skjutvapen. Kort sagt, många brottslingar använder Tor för att undvika att fångas när de gör sin olagliga verksamhet.

Tor används inte bara för att få anonymitet som internetanvändare. Med Tor är det också möjligt att vara värd för webbplatser som endast är tillgängliga för personer som använder Tor-webbläsaren. Som sådan kommer alla webbplatser som är värd med Tor-nätverket inte att indexeras och hittas av populära sökmotorer som Google och Bing. Detta gör dem till en del av den mörka webben.

Är Tor Legal?

Användningen av själva Tor är helt laglig i de flesta jurisdiktioner, särskilt i den ”västra världen”. Men som vi nämnde, vissa människor använder Tor för olagliga aktiviteter, på grund av anonymiteten som programvaran hjälper användare att uppnå. Att använda Tor gör inte dessa aktiviteter mindre olagliga. Därför vill vi starkt råda dig att avstå från sådana metoder. För mer information om Tor’s laglighet, vill vi hänvisa dig till den här artikeln om ämnet.

Integritets- och säkerhetsbegränsningar för Tor

Ögon på bärbar datorTor är användbar, men har definitivt sina brister. Att surfa med Tor är inte så anonymt som du kanske hoppas. Trots att folket på Tor hela tiden arbetar för att förbättra sitt skydd har deras programvara varit knäckt tidigare. Tor har betonat att det inte var deras nätverk och system som hade brutits utan snarare enskilda webbläsare. Trots att detta kan ge användarna en viss trygghet, visar detta fortfarande att Tor inte är perfekt som en fristående integritetsåtgärd.

Med hjälp av internetleverantörer kan brottsbekämpning ibland avslöja Tor: s användare. Men de gör det bara selektivt. När något fiskigt pågår kan officiella organisationer prova denna metod för att exponera en webbplats eller en individ. Så länge du håller dig till lagen bör du ha det bra. Du bör dock inse att användningen av Tor-webbläsaren, som många förknippar med olagliga aktiviteter på den mörka webben, kan göra att myndigheterna är mer benägna att försöka spåra dig.

Mer integritet betyder inte mer säkerhet

Sekretess är inte nödvändigtvis lika säkerhet. Tor kan inte garantera att du kommer att vara säker mot cyberattacker och cybercriminals när du använder sin webbläsare. Tor-nätverket är oerhört svårt att hacka, vilket förstärks av att dess kod är öppen källkod. Dock gäller inte samma sak för din webbläsare, vilket är relativt lätt att hacka. Även man-i-mitten-stilattacker är fortfarande möjliga på Tor med hjälp av ISP: er. Lyckligtvis är Tors utvecklare mer än medvetna om dessa risker och arbetar ständigt för att förbättra Tor-programvaran för att göra det lättare för användare att skydda sig själva.

Om du vill använda Tor ska du alltid ladda ner den senaste versionen. Det är uppenbart att Tor har begränsningar, men de arbetar också ständigt mot bättre och säkrare programvara. Du kommer bara att kunna dra nytta av detta om du håller ditt system så uppdaterat som möjligt.

Är Tor webbläsaren för dig?

För den genomsnittliga internetanvändaren är inte anonymiteten som Tor erbjuder tillräckligt med incitament att börja använda programvaran. Detta beror mest på att krypteringen gör din anslutning betydligt långsammare. Som vi nämnde tidigare kostar det fortfarande tid och pengar att genomföra onlineövervakning, vilket betyder att regeringar inte kan – och mycket troligt inte ens vill spionera på varenda en av deras civila. De måste fokusera på misstänkt online-beteende istället. Det är därför de flesta som tillbringar sin tid på nätet till, låt oss säga, titta på roliga kattvideor och googla den närmaste pizzan, troligen inte kommer att ha mycket nytta av att använda Tor webbläsaren.

VPN: ett alternativ till Tor

VPN på mobilMedan du kan bläddra relativt anonymt med Tor, anonymiserar inte heller webbläsaren alla dina andra internetaktiviteter. Program som körs utanför din webbläsare kommer inte att skyddas av Tor-nätverket. Om du vill se till att all din onlineaktivitet är krypterad och anonymiserad kan ett VPN vara en bättre lösning för dig. Särskilt om du försöker säkra din anslutning från cyberbrottslingar när du använder ett offentligt WiFi-nätverk, till exempel, kan en VPN komma till stor nytta.

En VPN låter dig använda internet utan begränsningar. Det hjälper dig att kringgå all geografisk censur och geografiska begränsningar i allmänhet, till exempel de begränsningar som Netflix verkställer. Dessutom krypterar en VPN all din datatrafik och ser till att du kan bläddra och ladda ner helt anonymt. De flesta anständiga VPN har också överlägsna internethastigheter jämfört med Tor-webbläsaren. Detta innebär att strömning, nedladdning och spel i allmänhet är mycket lättare och mindre frustrerande med en VPN än med Tor-webbläsaren.

Det finns emellertid också några saker en VPN inte kan göra. Det ger dig inte åtkomst till den mörka webben, först och främst. Om du använder ett VPN när du besöker den mörka webben hjälper det dig att skydda dig mot skadlig programvara, onlineangrepp och andra faror. Den andra fördelen med Tor jämfört med VPN: er är att Tor är helt gratis. Tvärtom, de flesta bra VPN: er kräver en vanligtvis liten ersättning per månad.

Ska jag använda Tor?

Huruvida du ska använda Tor beror mycket på dina behov. Tor är gratis, lätt att använda och vanligtvis mycket effektiv sekretessprogramvara. Det ger dig tillgång till den mörka webben och har flera alternativ för att skydda din online-säkerhet. Å andra sidan är Tor ganska långsam och öppnar dörren till många, många faror online. Om du hellre vill ha en snabb anslutning, till exempel för strömning, nedladdning och spel, rekommenderar vi en VPN. Ta gärna en titt på våra VPN-recensioner och jämförelsesverktyg för att se vilket VPN som passar dina önskningar bäst.

Vad är skillnaden mellan Tor och en proxyserver?

Förutom Tor och ett VPN kan du också välja att öka din integritet och online-säkerhet genom att använda en proxyserver. Men generellt fungerar proxyservrar bara bra för specifika syften och situationer, till exempel åtkomst till The Pirate Bay. Även då anser många att de båda är mindre effektiva och mindre säkra än både Tor och en bra VPN. Ändå undrar människor ofta hur en proxy skiljer sig från Tor. Det är därför vi tittar på de viktigaste skillnaderna här.

Vad gör en proxyserver??

En proxyserver, ungefär som en VPN eller Tor, är ett annat sätt att leda din onlinetrafik genom en annan server som (bildligt) står mellan din dator och din datas “destinationsserver”. Denna server är proxy, som erbjuds dig av personen som äger den. Installationen som används för detta är ofta ganska enkel: Alla som använder tjänsten skickar sina data via samma server. Alla dessa människor har samma “falska” IP-adress.

Person som ansluter till internet via en proxyserver

Varför Tor och en VPN skyddar dig bättre än ombud

Människor tenderar att gilla proxyer eftersom många av dem är fria att använda. Detta betyder dock inte att proxyer faktiskt är den bästa lösningen på dina online-problem. Proxy-servrar erbjuder bara en viss grad av anonymitet och säkerhet på nätet. Till exempel krypterar generellt inte dina data som Tor och VPN: n gör. Dessutom är integriteten som en proxy erbjuder inte nästan lika pålitlig som den, till exempel, en bra och säker VPN som PIA.

En annan nackdel med att använda en proxyserver är att servern är värd kan se exakt vad du gör online. I teorin kan de till och med logga in den här informationen och eventuellt orsaka all slags problem. Det är därför du ska välja en som är under kontroll av någon du verkligen litar på om du har för avsikt att använda en proxyserver. Oftare än inte vet du ägarens identitet, vilket gör det svårt att göra. Han eller hon kan samla in dina uppgifter eller till och med injicera annonser på de sidor du besöker för allt du vet. Kort sagt, en proxyserver erbjuder inte dig verklig integritet och säkerhet. Åtminstone inte på det sätt som Tor eller en bra VPN skulle.

Hur installerar jag Tor?

Övertygad om att du vill få Tor? Det är inte svårt att installera Tor på din enhet. Följ de följande stegen så kommer du att kunna använda Tor-webbläsaren inom några minuter.

Steg 1: Gå till Tor-webbplatsen och klicka på nedladdningsknappen längst upp till höger på skärmen.

Tor installatie nedladdningsknapp

Steg 2: Du hittar dig själv på nedladdningssidan. Välj ditt operativsystem genom att välja en av de fyra ikonerna som visas nedan. Som du ser kan du välja antingen Windows, Mac, Linux eller Android. Om du vill ladda ner webbläsaren på ett specifikt språk kan du klicka på “Ladda ner på ett annat språk eller plattform”.

Skärmdump besturingssystemen understund door Tor

Steg 3: En fil kommer att laddas ner till din dator. Öppna den här filen för att starta installationsprocessen. Välj önskat språk och tryck sedan på ‘OK’.

Tor språk

Steg 4: Tor Browser Setup visas. Välj destinationsmapp (vanligtvis behöver du inte ändra någonting här och installationsprogrammet skapar automatiskt en ny mapp för Tor) och tryck på ‘Installera’.

Tor installera

Steg 5: Under installationsprocessen kan du välja att Tor ska startas automatiskt när du är klar med installationen. Om du inte gjorde det måste du öppna det själv genom att leta upp programmet. Första gången webbläsaren öppnas ser du skärmen nedan. I de flesta fall kan du bara klicka på “Anslut” och komma igång. Men är du för närvarande i ett land som aktivt censurerar Tor, till exempel Turkiet, Kina eller Egypten? Då är det bäst att klicka på ‘Konfigurera’ först. Tor hjälper dig att konfigurera din webbläsare så att du inte blir besvärad av landets online-begränsningar lika mycket.

Tor app

Steg 6: När du är klar med att konfigurera trycker du på “Anslut” och Tor-webbläsaren öppnas. Du kan nu använda Tor fritt.

Tor webbläsargränssnitt skärmbild

Andra Tor-projekt

orbotFörutom Tor-webbläsaren har Tor en hel del andra projekt som alla har något att göra med online-integritet. Tor-projektet, som teamet kallas, arbetar ständigt på sätt att skydda sina användares integritet och bekämpa onlinefrihet. Ett exempel på ett av deras projekt är Orbot, som är en gratis proxy-applikation för Android-enheter. Den använder samma nätverk av noder som webbläsaren för att transportera din information över hela webben. Orbot både hjälper din integritet online och krypterar din internettrafik. Precis som webbläsaren, bara för Android.

Ooni

Ett annat projekt från Tor-teamet är OONI och fokuserar på att upptäcka begränsningar online. OONI, som står för Open Observatory of Network Interference, övervakar internetcensur runt om i världen. Sedan 2012 har det utvecklats gratis programvara som är utformad för att upptäcka blockering online. Programvaran skyddar inte din enhet och övergår inte heller de begränsningar den finner. Det är helt enkelt ett medel för att få en inblick i den globala situationen kring online-restriktioner och censur. Du kan lära dig mer om OONI: s resultat på OONI: s webbplats.

Tor-messengerInte alla projekt av Tor är fortfarande igång. Tor-projektet skapade en gång ett chattprogram som krypterar all kommunikation. De kallade det Tor Messenger. Med detta program kan du fortfarande använda alla dina vanliga tjänster som Google Talk, Facebook Messenger och Twitter, men dina chattdata skulle bli anonyma. Inga loggar kunde heller hållas, så alla dina meddelanden var helt säkra. Uppdateringar av Tor Messenger har dock avslutats från april 2018, vilket innebär att programvaran inte är så säker som tidigare. Det är därför vi inte rekommenderar att använda Tor Messenger längre.

Slutgiltiga tankar

Tor är en stor mästare i världen av online-integritet. Dess webbläsare ger användarna frihet att besöka alla webbplatser som de gillar och erbjuder dem en viss grad av anonymitet online. Detta skydd är dock begränsat till deras webbläsare och täcker inte all internetaktivitet, som en VPN skulle göra. Dessutom är Tor ofta noggrant bevakad av brottsbekämpning, eftersom illegitima företag och brottslingar ofta använder webbläsaren för olagliga aktiviteter. Tjänsten är gratis och enkel att ladda ner, men har sina begränsningar. Om du väljer att använda Tor-webbläsaren ska du alltid vara försiktig med oreglerade webbplatser och skydda dig mot skadlig programvara med anständigt antivirusprogram. Vi rekommenderar också att du använder andra säkerhetsåtgärder i kombination med Tor, till exempel en bra VPN. Om du skyddar dig själv och tänker dina val igenom kan Tor-webbläsaren erbjuda en rolig, anonym och gratis internetupplevelse.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me