Ta över dina sekretessinställningar på iPhone eller iPad

Apple-produkter är eleganta, enkla att använda och kan imponera även på de mest krävande användare. Apple App Store visas hårt för kvalitet. Apple ser också till att appstillverkare inte utnyttjar din integritet utan din vetskap. Men appar kan ge legitima klingande skäl för att få åtkomst till data på din telefon. Denna information kan avslöja mer om dig än du önskar. Genom att förstå dina integritetsinställningar kan du skydda din integritet och se till att dina data förblir säkra.

Varför sekretessfrågor

Sekretessinställningar iOS iPhoneKanske har du berört de senaste skandalerna som visar företag som missbrukar sin användning av privata uppgifter. Kanske ger du ditt barn en iPhone eller iPad och vill skydda deras integritet när de använder enheten. Det finns många goda skäl för att vidta åtgärder för att skydda din integritet när du använder en iPhone eller iPad.

De flesta gratis tjänster och appar tjänar sina vinster genom att sälja annonser på sin tjänst. Annonsörer betalar mer för att visa sina annonser till kunder som är intresserade av sin produkt. För att tillgodose deras behov samlar tillverkare av appar och webbplatser information om dig när du använder deras tjänst och säljer denna information till annonsörer. Dina uppgifter innehåller privat information om medicinska problem, dina barn, inkomst och annan känslig information som du kanske inte vill avslöja.

Apple samlar in dina data för att hålla dem anonyma. Men vissa företag kommer att sälja din information på ett sätt som kan spåras tillbaka till dig. Om denna information inte är säker kan hackare bryta in sig och stjäla informationen. Detta kan potentiellt orsaka förlägenhet eller till och med en känsla av kränkningar när din information avslöjas online.

Att justera dina integritetsinställningar hjälper dig att ta kontroll över din information. Det lägger också till ett lager av säkerhet för att förhindra att din information missbrukas eller blir stulen.


Justera dina platsinställningar

Platsinformation kan ge någon av de mest värdefulla informationen till annonsörer eller någon annan som har tillgång till dina data. De flesta uppgifter som samlas in om dig på din enhet innebär bara vad du gör när du använder din iPhone eller iPad. Platsdata avslöjar vad du gör i den verkliga världen. De butiker du ofta, när du går någonstans, och vilken tid du går till en plats avslöjar mycket om vem du är och vad dina intressen är.

Öppna “Inställningar” och tryck på “Sekretess.” Här hittar du många användbara inställningar du kan justera för att skydda din integritet. Hitta och tryck på ‘Location Services’. Här kan du välja antingen enskilda appar för att få åtkomst till dina platsdata eller så kan du klicka på reglaget längst upp på skärmen för att stänga av lokationstjänster för alla appar på din iPhone eller iPad.

Hantera Apple Analytics

I äldre versioner av iOS kallades Analytics ‘Diagnostics & Användande’. Det här området täcker information som delas med Apple från din enhet. En del av den här informationen är användbar för att dela och hjälper till att säkerställa att Apple kan hålla din enhet igång smidigt. Andra data som överförs kan verka mer påträngande. Överförda data kan inkludera dina hälso- och aktivitetsdata som du kanske inte är bekväm att dela med Apple.

I inställningsappen trycker du på ‘Analytics’. Välj de inställningar som du inte är bekväm att dela och välj skjutreglaget för att stänga av delningen av den informationen. Detta kan inkludera analysdata, data som delas med apputvecklare om app-kraschar och hur du använder deras appar. Dessutom iCloud-analys som kan inkludera data som samlats in genom Siri-användning.

Du kontrollerar appbehörigheter

När du installerar en app begär den vanligtvis tillstånd att få åtkomst till vissa tjänster från din telefon. Dessa tjänster kan inkludera plats, åtkomst till mikrofonen, åtkomst till andra appar, dina kontakter och anslutna enheter. Även om en app kanske inte har full funktionalitet utan tillgång till alla tjänster den begär, är du ansvarig för vilka tjänster appen får använda.

Från appen ‘Inställningar’ trycker du på ‘Sekretess’. Där kan du välja varje app och gå igenom behörigheterna Klicka på reglaget bredvid varje tjänst eller app för att stänga av eller slå på tillstånd.

Spårning av annonser är nyckeln till integritet

De flesta av dina känsliga uppgifter delas endast i syfte att annonsera. Att ta kontroll över annonsspårning är ett av de viktigaste stegen du kan vidta för att skydda din integritet. Begränsning av annonsspårning på iOS-enheter begränsar hur data kan användas för att annonsera till dig.

I appen ‘Inställningar’ trycker du på ‘Sekretess’ igen. Rulla ner till ‘Annonsering’. Klicka på skjutreglaget bredvid ‘Begränsa annonsspårning’ för att begränsa hur dina data används av annonsörer. Det bör noteras att detta inte eliminerar spårning av annonser, det begränsar det bara. För att ytterligare förbättra din integritet klickar du på ‘Återställ reklamidentifierare’. Om du gör det kommer du att eliminera den information som redan har taggats till ditt personliga ID.

Mer information om hur iOS använder din information för att anpassa annonser för dig finns under ‘Visa annonsinformation’. Detta visar informationen iOS använder för att rikta in annonsering mot dig personligen.

Safari spårar inte

safari logotypWebbplatser spårar ofta webbplatsen du kommer från och webbplatsen du besöker efter att du har besökt dem. Om den webbplatsen samarbetar med andra annonsörer som Twitter eller Facebook, kan de dela informationen med dem. Din aktivitet hjälper till att skapa en mer fullständig profil av dina intressen och aktiviteter online. Det är möjligt på iOS-enheter att begränsa mängden spårning som inträffar när du surfar på webben med Safari.

I appen Inställningar, klicka på ‘Safari’ och titta igenom avsnittet ‘Sekretess och säkerhet’. Här kan du välja att blockera cookies på din enhet och “Be webbplatser att inte spåra mig”. Detta begränsar de flesta webbplatsers spårning av din IP-adress.

Få ännu mer integritet

Åtdragning av dina integritetsinställningar är ett bra steg mot att garantera din integritet online. Många föredrar också säkerheten för att veta att deras information är mer anonym, särskilt när de använder onlinetjänster och webbplatser. Tyvärr är det bara att ändra dina integritetsinställningar inte ett vattentätt skydd för din integritet. För att verkligen försöka hålla anonym online kanske du vill få ett VPN.

VPN-anslutningNär du ansluter till ett VPN av hög kvalitet krypteras din information och skickas till en fjärrserver. All din trafik går via VPN-servern istället för direkt från dig till webbplatsen eller appen. Detta hjälper till att hålla information om din plats och webbaktiviteter anonym. En kvalitets VPN är enkel att använda och förbättrar din integritet online.

En VPN kan också ge de extra fördelarna med att undvika geografiska begränsningar för strömmande videotjänster. Du kan också använda ett VPN för att arbeta runt brandväggar installerade på ditt arbete. Eftersom uppgifterna är krypterade har du min frid att veta att bara du vet vad du gör online. Läs mer om varför ett VPN kan vara ett bra val för dig.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me