Sekretess på Mac: Hur du ändrar dina inställningar | VPNOverview

Mac-datorn är några av de finaste på marknaden idag. Både i råa specifikationer och effektivitet är en Mac svår att slå. Apple är också starkt engagerat i att göra sekretessfunktioner öppna för användaren. Många användare inser inte vikten av att ta sig tid att anpassa sina integritetsfunktioner, vilket gör dem sårbara för att avslöja personlig information online. På bara några minuter kan du justera din Macs sekretessinställningar för att säkra dina data.


Sekretess på Mac

Mac har länge haft ett rykte för säkerhet och integritet. Användarens integritet har varit en prioritering för Apple i flera år. Tyvärr har det förekommit några offentliga snubblar under det senaste året. Även om Apple förblir offentligt engagerat i säkerhet och integritet har några stora misstag framkommit, särskilt med lanseringen av High Sierra-uppdateringen för Mac. Ett särskilt besvärande fel uppstod i september 2017 som gjorde det möjligt för användare att få root-åtkomst genom att skriva “root”. Detta skulle ge nästan obegränsad åtkomst till all data på en drabbad Mac.

Även om Apple har lappat buggarna snabbt har ibland även plåstret plågas av buggar. Detta gör att många användare undrar om det fortfarande inte finns andra sårbarheter som lurar på sina Mac-datorer. Att ändra dina integritetsinställningar kan hjälpa dig att säkerställa att dina data inte äventyras vid nya buggar.

Håll hackare ute

HackerBrandväggsskydd är en standardfunktion som krävs på alla datorer som är anslutna till internet. Mac levereras med en brandvägg inbyggd i datorn, men den här funktionen är inte alltid aktiverad som standard. En av de första sakerna du bör göra för att skydda din Mac är att se till att din brandvägg är aktiverad.

Öppna systeminställningarna och klicka på ‘Säkerhet & Sekretess. ”Här hittar du flera inställningar som du kan justera för att skydda din Mac. Klicka på hänglåset längst ner till vänster i dialogrutan och ange ditt användarnamn och lösenord för att aktivera åtkomst till dessa inställningar.

Klicka på fliken “Firewall” för att dra upp brandväggsinställningarna. Klicka nu på “Slå på brandväggen.” Du kan också justera brandväggsinställningarna genom att klicka på knappen Firewallalternativ. Här kan du ändra vilka appar och tjänster som kan skicka eller ta emot data via brandväggen. Detta kan vara användbart om du till stor del vill blockera alla appar utom för en eller två..

Kryptera dina data

Oavsett hur bra du säkrar ditt system finns det fortfarande möjligheten att en bestämd hackare kan få tillgång till dina data. Även om kryptering av dina filer kan orsaka dig besvär är det viktigt. FileVault säkerställer att dina data är oläsliga även när de stulits.

FileVault säkrar din information genom att kryptera alla filer på din Mac. Det tar lite tid innan krypteringsrutinen körs när du först aktiverar den. Det finns också besväret att behöva ange ditt lösenord när du vill öppna en fil. Detta är dock ett litet pris att betala för den sinnesfrid som kommer från att veta att dina data är säkra.

I ‘Säkerhet & Skärm för sekretess, klicka på FileVault-fliken. Klicka på knappen “Turn On FileVault …” för att starta processen. Du kommer att få en återställningsnyckel. Du måste använda antingen återställningsnyckeln eller ditt lösenord för ditt konto för att låsa upp filerna på din dator. Om du glömmer båda dessa kommer du att förlora all åtkomst till dessa filer.

Kontrollera dina appbehörigheter

Appar behöver tillåtelse för att komma åt kritiska tjänster på din Mac. Ibland kan dessa appar dock få åtkomst till information som inte strikt behövs för att appen ska göra sitt jobb. I sekretessinställningarna kan du välja vilka appar som har tillgång till vilken information.

Från ‘Säkerhet & Sekretess-skärmen, klicka på fliken “Sekretess”. Ett av de viktigaste besluten du kan fatta för att skydda din integritet är att begränsa åtkomsten till din plats. Medan andra informationskällor förlitar sig på hur du går in på internet eller använder själva Mac, kan platstjänster berätta för appstillverkare mycket om vem du är och vad du gör offline.

Klicka på ‘Location Services’ i den vänstra rutan. Detta visar en lista över alla appar på din Mac som kan komma åt din plats. Avmarkera varje app som du inte vill tillåta åtkomst till dina platsdata.

På liknande sätt kan du begränsa vilka appar som har tillgång till din kontaktinformation, din kalender och dina påminnelser. Avmarkera helt enkelt varje app i rätt kategori för att ta tillbaka kontrollen över din integritet.

Siri lyssnar på dig?

Siri logotypDet finns ett skämt bland sekretessexperter: “Amerikaner brukade oroa sig för att regeringen skulle bugga sina telefoner och hus, nu betalar de Apple för att göra det för dem.” Även om Apple behåller de uppgifter som Siri samlar in är det säkert att Siri lyssnar på varje konversation för att hämta nyckelord riktade till den. Siri kan också läsa e-postmeddelanden och privata meddelanden samt innehållet i dina dokument. Denna information lagras och analyseras ofta för att förbättra tjänsterna. Om du är orolig för Siris förmåga att lyssna på dig via din Mac bör du inaktivera den.

Klicka på Siri-ikonen från skärmen Systeminställningar. Direkt under Siri-logotypen på Siri-skärmen kan du avmarkera ‘Aktivera Siri’ för att inaktivera tjänsten från din Mac.

Att hålla sig anonym i en ansluten värld

När mer av vår information blir tillgänglig för annonsörer och andra online, blir det mer utmanande att hålla personlig information privat. Att använda en VPN är ett av de enklaste stegen du kan vidta för att din integritet ska skyddas idag.

När du ansluter med en VPN-tjänst av hög kvalitet krypteras dina data när de reser till och från VPN-servern. Din trafik reser genom VPN-servern och är krypterad. Denna mellanhandsåtgärd betyder att du förblir anonym i informationsutbytet. Du kanske märker att annonserna du ser när du är online inte längre är så personifierade som tidigare. Detta är ett resultat av att annonsörer inte har något sätt att ansluta dina online-aktiviteter till din IP-adress.

Det finns många fördelar med att använda ett VPN utöver bara integritet. För att lära dig mer om hur ett VPN kan hjälpa dig, läs vårt inlägg om hur du väljer det bästa VPN för dina behov.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map