Säkra din online sekretess på Instagram | VPNOverview

Instagram är en av de mest populära och väl använda apparna som finns idag. Miljontals människor knäpper bilder, lägg till filter och hashtag sina måltider med appen. De flesta användare avslöjar mycket personlig information om sig själva via appen och visar bilder på sina måltider, familj, vänner, husdjur och mer. Du kanske inte har tagit en ny tanke på Instagrams sekretessinställningar, men ett snabbt genomgång av dina alternativ kan göra din integritet säkrare online när du använder Instagram.


Varför sekretess på Instagram borde oroa dig

instagram logotypI juli 2010 knäppte Instagram-grundarna Kevin Systrom och Mike Krieger de första fotona som lagts till på Instagram. Ursprungligen endast tillgängligt för några få familjer och vänner, när appen levde på iOS, den tog nästan direkt. I april 2012, med en lansering av appen för Android och över tio miljoner användare, köpte Facebook företaget för en miljard dollar.

Inom några månader väckte Facebook sekretessproblem genom att ändra användarvillkoren. Förändringarna inkluderade rätten att sälja användare foton till tredje part utan att meddela användare. Ett bakslag från Instagram-användare fick Facebook att dra tillbaka idén. Under det senaste året har Facebook kommit under eld med Cambridge Analytica-skandalen som lyste fram hur Facebook delar användarnas data med andra företag.

Instagram själv har orsakat oro bland användare nyligen för förändringar som offentliggör när du använder appen och vad du gör med den då. Med oro över hur Instagrams moderföretag skyddar din integritet är det nu en bra tid att ta några minuter att gå igenom dina integritetsinställningar för att säkerställa att du är bekväm med hur Instagram hanterar dina data.

Dina Instagram sekretessinställningar

Det första steget för att säkra din integritet är att hitta sekretessinställningarna på Instagram. Från din profilsida trycker du på de tre punkterna i det övre högra hörnet för att visa Inställningar. Därifrån bläddrar du ner – det är ganska långt ner i listan – tills du ser “Sekretess och säkerhet”. Den långa listan under rubriken “Sekretess och säkerhet” är dina sekretesskontroller. Vi har valt ut de inställningar som är viktigast för att skydda din integritet på Instagram. Nedan kan du ta reda på vilka inställningar du kan ändra om du vill att din grammatik ska vara säkrare.Instagram-inställningar Sekretess och säkerhet

Konto sekretess

Du kan hitta en av de viktigaste inställningarna för att säkra ditt konto på Instagram under fliken “Kontots integritet”. Om du aktiverar den här inställningen kan bara dina följare se dina inlägg framöver. Du måste också godkänna nya följare. Detta påverkar inte dina nuvarande följare, bara de som vill följa dig i framtiden.

Aktivitetsstatus

Aktivitetsstatusen har många berörda just nu. Som standard gör Instagram nu din aktivitet online offentlig. Konton du följer och vem som helst du skickar direkt kan se när du senast var aktiv på Instagram. Att stänga av den håller denna information privat. Du bör dock vara medveten om att om du stänger av det här kommer du inte heller att kunna se någon annans aktivitetsstatus.

Återdela till berättelser

En annan stor funktion som du kanske vill överväga att stänga av är Instagram: s förmåga att dela dina berättelser med andra. När detta är på kan andra människor dela dina inlägg till sina egna berättelser. Detta utvidgar cirkeln av människor som kan se dina inlägg – kanske till personer du inte känner eller som du hellre inte känner till om ditt liv. Att stänga av den här funktionen hindrar andra från att dela dina inlägg och håller dina uppgifter privata.

Historiekontroller

Genom att klicka på ”Story Controls” visas en skärm med några olika alternativ att välja mellan. Det första är ett alternativ som heter “Hide Story From”. Den här funktionen ger dig möjligheten att dölja din berättelse och alla livevideor du publicerar från specifika personer. Om du inte har använt detta tidigare, kommer inställningen att visa “0 personer.” Klicka på det för att söka efter följare och välj de du vill dölja dina foton från.

Meddelandesvar kan vara ett bra sätt att utöka en konversation om ett inlägg. Men du kanske inte vill att någon ska gå med i konversationen. Du kan begränsa svar till de personer du följer eller stänga av meddelandesvar helt om du föredrar det.

Om du bläddrar nedåt, med alternativet “Dela” kan du begränsa andra från att dela dina foton och videor som meddelanden till andra. Även om du har inaktiverat alternativet att tillåta andra att dela dina inlägg i sina berättelser, såvida du inte stänger av den här inställningen, kan de fortfarande dela dina foton som meddelanden till personer du inte följer.

Kommentarkontroller

Genom att välja “Kommentarkontroller” får du se en skärm som låter dig begränsa kommentarer på dina inlägg. Begränsa kommentarerna till personer du följer, bara dina följare eller båda. Du kan också blockera kommentarer från specifika personer. Det här är perfekt om du inte vill vara ond. Det kommer inte att vara omedelbart uppenbart för de blockerade eftersom deras kommentarer fortfarande kommer att visa, men bara för dem själva. Du kan också ha stötande kommentarer automatiskt filtrerade, eller slå på det manuella filtret för att filtrera bort specifika sökord som du inte vill visas i kommentarer på dina inlägg..

Granska din Instagram-historia

Vissa arbetsgivare ber dig nu öppna dina sociala mediekonton innan du anställer. Även om många fortfarande debatterar lagligheten och etiken i denna praxis, om du verkligen vill ha jobbet, kanske du känner att det är bäst att helt enkelt gå med på kravet. Innan du gör det vill du förmodligen kontrollera om du har lagt ut något tidigare som kanske inte ser bra ut för en arbetsgivare.

Med Instagram kan du ladda ner en kopia av allt du har lagt ut på Instagram för din recension. Klicka på “Ladda ner dina data”, och inom 48 timmar får du en länk till en fil med dina foton, profilinformation, kommentarer och mer. Detta enkla granskningsformat kan hjälpa dig hitta information du kanske inte vill delas med en arbetsgivare, så att du kan anpassa dig efter detta. Eller kanske du bara vill ha informationen för din personliga recension när en passform av nostalgi träffar dig. Oavsett anledning, informationen är tillgänglig för dig att ladda ner.

Andra steg för att säkra din integritet online

Att ta tid att granska dina integritetsinställningar är en bra idé att hålla din information säker. Kom ihåg att Instagram ändrar sin sekretesspolicy med jämna mellanrum. Det kan vara en bra idé att gå igenom dina integritetsinställningar regelbundet för att se till att appen bara använder dina inlägg och aktiviteter på det sätt du vill.

VPN-anslutningÄven om att uppdatera dina integritetspreferenser är ett bra sätt att hålla din information säker på Instagram, tillbringar du troligen mycket av din tid online i andra appar och på webbplatser där din information kanske inte är så säker. Att använda ett virtuellt privat nätverk (VPN) kan skydda din integritet online, utan att offra bekvämlighet eller hastighet när du surfar.

VPN ger också ett sätt att arbeta kring geografiska begränsningar som ställs av videostreamningstjänster och andra begränsningar baserat på var du bor eller arbetar. För att välja den bästa VPN-leverantören för dina internetinsatser kan du titta på våra topp 5 av de bästa tjänsterna.

Slutligen är Instagram förmodligen inte den enda sociala medieplattformen du använder. För att informera dig själv om din online-säkerhet kan du också kolla in våra artiklar om sekretessinställningarna i Google, Facebook, Twitter, Snapchat, Skype och WhatsApp. Det är bra att komma ihåg vad konsekvenserna av ditt uppförandebeteende kan ha.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me