Säker webbkamera användning: Vem tittar på dig? | VPNOverview

Det kan ha varit Jetsons som först introducerade oss för idén att ha telefonsamtal åtföljd av livevideo. Det skulle dock ta årtionden för verkligheten att bli till. Webbkamera som är ansluten till din dator kan strömma live videosamtal, låta dig sända livevideor på Facebook eller bara lägga upp videor från dig själv på YouTube och andra butiker. Om du värdesätter din integritet kan du emellertid ha några bekymmer om din webbkamera är verkligen säker. Skydda dig från att hacka webbkamera i några enkla steg.


Spionering på webbkamera – verklighet eller paranoia?

Det kan tyckas som att oroa dig för att någon spionerar på dig genom din webbkamera är lite paranoid och kanske tar integritetsproblem för långt. Men varna Instagram-användare 2016 upptäckte band över webbkameran på en dator i bakgrunden av ett foto av Facebook-grundaren Mark Zuckerberg 2016. Dessutom har FBI-direktör James Comey sagt till folk offentligt att vidta sådana åtgärder helt enkelt är förnuftigt. Så kanske är tanken inte så galen.

I många fall är det löjligt enkelt för en hackare att få kontroll över din webbkamera. Faktum är att många hackare gör det bara för underhållning. Hemliga inspelningar av personer i kompromissställningar kan också vara lönsamma på pornografisidor eller på den mörka webben. Även om många kanske föredrar att inte tänka på idén, kan de som är intresserade av integritet hitta enkla sätt att göra webbkameran säker.

Vem kan få åtkomst till din webbkamera?

Att få tillgång till din webbkamera kan vara så enkelt som en liten kod. Allt som en oseriös agent behöver för att komma åt din enhet är bara en liten spricka i din säkerhet. En gång i kan de utvidga luckan för att få fullständig tillgång. Med alla olika typer av skadlig programvara kan du aldrig ta reda på var ett virus kom ifrån. Cyberbrott utvecklas ständigt och vi måste hålla takten. Här är några av de vanligaste sätten som en hackare kan få tillgång till din webbkamera.

Remote PC-tekniker

Alla som har haft åtkomst till din dator på distans kan potentiellt komma tillbaka senare för att komma åt din webbkamera. Fjärrdatorreparationer är vanliga. Tekniker loggar in på din dator och tar upp problem med din programvara utan att behöva komma hem till dig. Medan dessa tjänsteleverantörer försöker att screena sina anställda, kommer även de bästa screeningmetoderna inte att fånga varje dåligt äpple. En enkel kodkod som finns kvar på din dator kan göra det möjligt för teknikern att komma åt din dator igen senare.

Infekterad e-post

skräppostE-postmeddelanden kan enkelt innehålla bilagor som har inbyggd smittsam kod. Avsändaren behöver inte ha mycket komplex kod för att få minimal åtkomst till din dator. När deras fot är i dörren kan till och med en mild kompetent hacker kunna få tillgång till din webbkamera och annan information på din dator.

Skadliga webbplatser

Hackare investerar ofta triviala mängder pengar i att köpa en webbdomän som ligger mycket nära domännamnet på en populär webbplats. Endast deras webbplats har en liten felstavning. Omvänd två bokstäver och du är plötsligt på en webbplats som kan leverera tillräckligt med kod för att ge åtkomst till din dator.

Länkar som skickas via e-post eller via sociala medier kan också få intetanande användare att landa på en skadlig webbplats. Allt hackaren behöver är att du landar på deras webbplats bara en gång. Detta räcker för att leverera koden som öppnar bakdörren för att de ska få åtkomst senare.

Vilka enheter är i fara?

Alla enheter du använder som har en kamera kan potentiellt hackas till för skadlig användning. Alla samma tricks som nämns ovan fungerar med nästan alla enheter. Medan vissa är svårare att knäcka, är verkligheten att alla enheter kan hackas så småningom. Hackare arbetar outtröttligt för att utveckla nya metoder för att komma åt dina enheter. Oavsett om du använder en stationär dator, en bärbar dator, en surfplatta eller en smartphone kan någon potentiellt titta på dig genom din webbkamera. Men genom att vidta rätt åtgärder för att skydda dina enheter kan du skrämma bort de flesta hackare.

Hur kan jag skydda mig själv?

Ett säkert sätt att förhindra obehörig användning av din webbkamera har redan nämnts. En enkel tejp över linsen fungerar säkert. Nackdelen är naturligtvis att du inte kan använda den heller. Om du regelbundet tycker om att använda Skype, ta bilder eller videor med din kamera eller strömma livevideo på sociala medier, kan du bli besviken över att du måste ge upp din webbkamera.

Att hålla dina antivirusprogram uppdaterade är alltid goda råd och kan skydda dig mot kända hot mot din dators säkerhet. Att hålla enhetens operativsystem uppdaterat med de senaste korrigeringarna hjälper till att skydda din enhet från obehörig post.

Var alltid misstänksamma mot länkar i e-postmeddelanden från användare som du inte känner, för det kan vara phishing. Kom ihåg att om ett e-postmeddelande ser fiskig ut är det bättre att lämna det oöppnat än att riskera infektion. Om du tror att ett företag kan ha skickat ett e-postmeddelande kan du kontakta dem direkt för att lösa problemet snarare än att riskera att öppna en potentiellt skadlig e-post.

Hur en VPN kan vara den bästa vakten för din webbkamera

För att en hacker ska få tillgång till din dator och din webbkamera behöver de ofta en viktig information – din IP-adress. Din IP-adress är den unika koden som identifierar platsen för din enhet i cyberspace. För att alla program ska kunna skicka information till din dator online måste de ha den här adressen.

VPN-anslutning-InternetEn VPN skyddar din webbkamera genom att hålla din IP-adress dold. När du använder en VPN-tjänst av hög kvalitet krypteras din begäran om information till VPN-servern. VPN vidarebefordrar sedan begäran om information som skickas tillbaka till VPN-serverns IP-adress – inte direkt till dig. VPN krypterar sedan informationen och skickar den till dig. All skadlig kod som försöker få åtkomst till din webbkamera har bara din VPN-serverns IP-adress. Denna information är nästan värdelös för hackare eftersom en VPN ofta kommer att hantera hundratals andra klienter via sina servrar vid varje given tidpunkt. Hackaren kan inte fastställa din enhet och kan därför inte få åtkomst till din webbkamera.

En VPN ger många ytterligare fördelar med att skydda din integritet och ger dig tillgång till videostreamningstjänster begränsade till begränsade geografiska områden. För mer information om hur en VPN kan skydda din integritet, se vår artikel om VPN: s in och ut.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me