Kollade du dina WhatsApp-sekretessinställningar? | VPNOverview

WhatsApp är den andliga efterföljaren av textmeddelandena vi brukade spendera så mycket pengar på i vår månatliga telefonplan. Medan WhatsApp innehåller många användbara funktioner, kan det också göra privat information lättillgänglig. Du kanske inte vet att Facebook äger WhatsApp. Med ökande oro över hur Facebook använder din information kan det vara en bra tid att göra en kontroll av dina WhatsApp sekretessinställningar.


Sekretesspolicy om WhatsApp

Facebook köpte WhatsApp av medgrundarna Jan Koum och Brian Acton 2014. Acton lämnade företaget 2017 och har ofta kritiserat Facebook hårt för deras inställning till integritetsfrågor. Den 30 april 2018 meddelade Jan Koum att han också lämnade företaget. Medan Koum tillkännagivande inte var kritisk mot företaget, rapporterar människor bakom kulisserna att han också är bekymrad över Facebooks användning av personlig information från WhatsApp. Det är helt säkert att skaparna av WhatApp har hoppat fartyget.

WhatsApp samlar in en hel del användarinformation som standard i appen. Att konfigurera dina WhatsApp-sekretessinställningar kan hjälpa dig att begränsa informationen som appen samlar in till endast den information du är bekväm att tillhandahålla. Det är emellertid bra att komma ihåg att du inte kan använda WhatApp utan att kasta lite personlig information. Det finns några alternativ till WhatsApp som du kanske vill titta på om du vill vara anonym.

Ändra dina WhatsApps sekretessinställningar

Om du vill justera dina WhatsApp-sekretessinställningar kan du titta på översikten nedan. Vi förklarar var du kan hitta de inställningar du behöver. Dessutom kan du se vilka saker du kan ändra för att öka din integritet på WhatsApp.

Hitta dina WhatsApp sekretessinställningar

Klicka på menyknappen i WhatsApp. Klicka därifrån på “Inställningar” och leta efter “Konto”. Under “Konto” hittar du “Sekretess”. Här bor de integritetsinställningar du letar efter. Som standard tillåter WhatsApp alla användare att se ditt profilfoto, ditt “om” -avsnitt, när du senast var aktiv i appen och om du har läst ett mottaget meddelande.

Hantera läskvitton

WhatsApp-meddelandeSom standard kan alla användare se när du läser meddelandet när du får ett meddelande i WhatsApp. Du kan stänga av den här funktionen för enskilda meddelanden. Ibland kan det vara en bra idé att inte automatiskt meddela avsändaren att du har sett sitt meddelande. Detta kan ge dig tid att tänka på ett svar innan du returnerar ett meddelande. Läskvitton är dock alltid på för gruppmeddelanden.

Förstå sist sett

Funktionen “Senast sett” visar andra när du senast var aktiv i WhatsApp. Det kan vara användbart att veta om personen du har meddelanden checka in nyligen eller inte har varit aktiv på några dagar. Du kanske inte vill ha den informationen tillgänglig för andra.

WhatsApp erbjuder ett par andra alternativ att välja mellan. Välj “Ingen” för att se till att din senast sett information inte är tillgänglig för någon. Du bör veta om du väljer det här alternativet, du kommer inte heller att kunna se andras Senast sett information. Alternativt kan du välja att begränsa denna information endast till andra i din kontaktlista. För många är detta en rimlig kompromiss mellan användbarhet och överdelning.

WhatsApp online VPNOverview

Tänk också på att det inte finns några alternativ att dölja när du är online. Denna information förblir offentlig oavsett vilka alternativ du väljer. WhatsApp signalerar också när du skriver. Om du föredrar att hålla din aktivitet online mer privat erbjuder WhatsApp inte den säkerheten.

Hantera Live Location

Dina platsinställningar finns i ett annat avsnitt av inställningarna från dina integritetsinställningar. WhatsApp ger möjlighet att dela din nuvarande plats med andra i en individuell grupp eller gruppchatt. När du delar din plats kan du ställa in en tid för att fortsätta dela din plats, eller så fortsätter WhatsApp att dela tills du säger att den ska sluta. Om du väljer att dela din plats tidigare utan att ställa in en giltighetstid, kanske du vill sluta dela din plats.

Gå till “Apps” på menyn Inställningar & Meddelanden ”och tryck på“ Appbehörigheter ”. Hitta platsalternativet och tryck på det. Härifrån kan du stänga av alla platsbehörigheter och sluta dela din plats. Om du bara vill sluta dela din plats med en chatt, öppna den chatten och tryck på “Stoppa delning”.

Hantera din integritet online

Facebook äger både WhatsApp och Instagram. Information om någon av dessa plattformar kan flöda till annonsörer över någon av dessa plattformar, samt nå dig i Googles sökningar och andra webbplatser online. I en sammanlänkad onlinevärld, även om dina integritetsinställningar i WhatsApp är inställda som du vill, kan det vara svårt att säkra din integritet över hela linjen online.

Ett första steg kan vara att gå igenom sekretessinställningarna i alla sociala medieappar du använder. Vi har skrivit guider för många av dem, inklusive: Facebook, Instagram, SnapChat och Google.

VPN-anslutningEtt annat, säkrare alternativ skulle vara att få ett virtuellt privat nätverk (VPN). Detta sätter en mellanhand mellan dig och de tjänster du använder online för att skydda din integritet. En högkvalitativ VPN-tjänst kommer att ge en större nivå av anonymitet utan att offra hastighet eller bekvämlighet. Dessutom kan en VPN-tjänst ge andra fördelar som att kunna strömma den amerikanska versionen av Netflix när du reser utomlands eller tar dig runt brandväggar som hindrar åtkomst till vissa webbplatser på jobbet. För mer information om VPN och hur de kan hjälpa dig att förbättra din integritet online, gå till vår huvudsakliga artikel om VPN.

Oavsett vilket alternativ du väljer blir online-säkerhet viktigare för varje dag. Vet att inte all information är säker i händerna på stora sociala medieföretag.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me