Integritetsriskerna för ditt Smartwatch | VPNOverview

Smartwatch-bildSå lika bra som smartphones är, är en nackdel som har blivit tydlig under de senaste åren deras beroendeframkallande. Smarttelefoner suger upp vår uppmärksamhet och konsumerar mer av vår tid som vi tänker ge dem. Ett bra sätt att hjälpa till att sparka på skärmvanan är, konstigt nog, att lägga till en annan skärm till handleden. Smartwatchs lilla skärm ger bara den information du behöver. Utan att kräva att du drar ut telefonen är det mindre troligt att du sugs in. Det finns många fördelar med att äga ett smartur, men de utgör en risk för din integritet.


Bluetooth-anslutningen

Smartwatches håller kontakten med din telefon via Bluetooth. Och medan du kan lämna telefonen bakom dig, är smarturet på handleden ofta alltid med dig. I september 2017 upptäckte forskare en serie problem i nästan alla Bluetooth-enheter. Dessa säkerhetsfel gör att alla Bluetooth-enheter kan hackas. Dessa hacks kan ha form av virus som skickas från smartwatch till din telefon. Andra problem inkluderar ransomware som tar kontroll över din enhet och infektion av din router. En infekterad router kan sprida skadlig kod till alla enheter som är anslutna till din Wi-Fi.

Ett annat betydande problem med anslutningen kan göra att dina aviseringar kan fångas upp. E-postmeddelandet från din bank, meddelandet från sociala medier, texten från din betydande andra skickas alla via Bluetooth. Alla meddelanden som skickas till din smartwatch kan avlyssnas av en hackad Bluetooth-anslutning. Dessa attacker har varit oupptäckbara tidigare. Av den anledningen har de flesta enheter inget skydd mot en sådan invasion av din integritet. Eftersom smartwatches förlitar sig mycket på Bluetooth är de extremt sårbara för dessa invasioner.

Lyssnar din Smartwatch på dig?

En ny rapport från norska konsumentrådet analyserade smartwatches för säkerhetsproblem. De studerade smarturarna designades för att ges till barn. De gjordes i avsikt att öka barns säkerhet. Föräldrar kan använda en app för att spåra barnens plats och kontakta sina barn via smartwatch. Vad studien fann tyder på att dessa enheter faktiskt kan äventyra din säkerhet snarare än att förbättra den.

De testade smartklockorna kan hackas för att få kontroll över alla aspekter av enheten. Hackare kunde ta kontroll över smartwatchens mikrofon och i hemlighet lyssna på barnen när de spelade. Hackarna kunde berätta när bäraren var inne eller ute, om de spelade med vänner eller ensam, och även när de sov. Du kan bara föreställa dig de möjliga konsekvenserna.

Ingen av smartklockorna i studien var av ett märke som du troligt känner till. Du kanske tror att det är säkrare att hålla sig till enheter från kända företag. Medan dessa välkända smartwatches kan innehålla bättre säkerhetskontroller, kan du fortfarande vara i riskzonen på andra sätt. Medan Apple och Google skärmar appar som går till deras respektive appbutiker, representerar tredjepartsappar fortfarande en svag länk i säkerhet.

Hur de appar du använder kan kompromissa med din integritet

Tredjepartsappar kan begära åtkomst till din smartwatchs mikrofon, kamera, platstjänster och mer. När du installerar en app accepterar många människor vad som krävs för behörigheter. Utan att granska appbehörigheter kan en app få tillgång till onödiga tjänster. Detta ger en apptillverkare möjlighet att använda saker som din smartwatchs mikrofon för att lyssna på dig.

Dessutom kan en dåligt utformad app vara mer sårbar för hacking. Ofta behöver en hackare bara en spricka i din säkerhet för att få åtkomst till din enhet. När de väl är i systemet kan de ofta utöka sin förmåga att få kontroll över andra tjänster på din enhet. Om en apptillverkare lämnar en sårbarhet på plats kan en hacker utnyttja möjligheten att få information från din enhet.

Platsinformation avslöjar mer om dig

Jogger med smartwatchEn av de vanliga användningarna av smartwatches är att spåra dina steg och fitnessaktiviteter. En smartwatch ger dig aktuell platsinformation om dig. Detta är värdefullt för annonsörer som vill veta om butikerna du besöker, restaurangerna du föredrar och all annan information de kan få tag på. Som du kan föreställa dig kan detta också vara värdefullt för hackare.

En hacker med tillgång till din platsinformation via smartwatch vet när du är på jobbet eller hemma. När du går till jobbet kan en hackare beväpnad med denna information stjäla mer än bara information. De vet nu att de har ett fönster på flera timmar att bryta in i ditt hem. När du anländer till jobbet kommer din bil, med alla värdesaker som finns kvar, att vara utan tillsyn i timmar. Det finns många fler exempel på fall där online-risker översätter till verkliga attacker.

Ett annat sätt som annonsörer får värdefull information är att placera Bluetooth-stationer i en butik. Att känna din väg genom en butik kan hjälpa företag att veta var de ska lägga nyckelprodukter. Stoppa i flera ögonblick för att överväga en bildskärm och den informationen förmedlar ditt intresse för en annonsör. Pausa vid en butik, och de får en varning. Att bara gå förbi din väg till jobbet varje dag kan noteras. Informationen kan användas för att skapa bättre reklam för att fånga ditt öga. Platsdata är kungen för marknadsföringsdata.

Hur kan du skydda dig själv?

Att köpa ditt smartwatch från ett välrenommerat företag kan hjälpa dig att förbättra din säkerhet. Ett större, mer känt företag har mer att förlora av att ha gjort ett säkerhetsbrott. Detsamma gäller för appar du köper och installerar. Appar gjorda av betrodda företag är mer benägna att testas noggrant för säkerhetshål.

Men dessa åtgärder är inte idiotsäkra. Även erkända företag snubblar då och då. Att granska appbehörigheter kan hjälpa dig att skydda dig vid en sekretesssårbarhet, oavsett om den är avsedd av företaget eller inte. Om en app är hackad, men du aldrig gav appen tillåtelse att komma åt din smartwatchs mikrofon, kan det vara lite de kan göra för att lösa den begränsningen. Det går bara några minuter att granska behörigheter för tidigare installerade appar och kan skydda din integritet.

Anonyma dina data med ett VPN

Även med tillgång till ditt smartwatch kan denna information ofta vara till liten nytta för företag eller hackare utan att kunna koppla den till annan information om dig. Om dina data inte kan länkas till dig kan det vara så mycket slumpmässigt brus. Nyckeln för dem som bygger en profil på dig är att samla all information som finns tillgänglig på dig på en plats. Om informationen från ditt smartwatch inte kan kopplas till din profil är det mycket mindre användbart för dem.

VPN-anslutningAtt använda ett VPN hjälper dig att hålla dina aktiviteter och intressen privata när du går online. Istället för att direkt ansluta till webbplatser och tjänster online krypteras din information först och skickas sedan till en VPN-server. Webbplatsen får en begäran från VPN-servern och returnerar informationen till den servern snarare än direkt till dig. Eftersom du aldrig interagerar direkt med webbplatsen, är din integritet säkrad. Endast informationen du volontär är nu tillgänglig snarare än information om din plats och identitet.

En VPN-kvalitet är lätt att installera och ansluta. De är ofta mycket snabba så att du upplever nästan ingen hastighetsförlust medan du behåller din integritet. Dessutom kan en VPN hjälpa dig att undvika begränsningar för webbplatser du har åtkomst när du är bakom en brandvägg, till exempel på jobbet. Du kan också ansluta till en server i ett annat land för att undvika begränsningar från videostreamningstjänster baserat på din plats.

För mer information om hur en VPN kan hjälpa dig att bibehålla din integritet, kolla in våra inlägg anonym anonym surfning och anonym nedladdning.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map