Integritetsriskerna för din smartphone – en översikt | VPNoverview.com

Kanske har inget annat verktyg i modern historia revolutionerat våra liv som smarttelefonen har gjort. Den här handhållna datorn har ersatt kameran, GPS, miniräknare, adressbok och många andra artiklar. Vi har nu enastående tillgång till information till hands. Men själva funktionerna som visat sig vara så användbara kan vändas mot oss av annonsörer eller hackare som invaderar vår integritet. Flera verktyg finns tillgängliga för att skydda din integritet på din smartphone.


Hur smarttelefoner invaderar din integritet

Smarttelefonen uppfyller så många funktioner att det är svårt för många av oss att komma ihåg hur vi lyckades utan en. Din telefon går överallt med dig. Det är en av de första saker du tittar på på morgonen. Du kolla dina sociala medier när du äter frukost, det är i närheten på jobbet och till hands när du stannar för drinkar efteråt. De flesta av oss har upplevt det ögonblicket av panik när du inser att din telefon inte är i fickan och du undrar var du lämnade den.

Din telefon är utrustad med en svit av sensorer. Dessa övervakar allt ifrån du befinner dig, fuktighet, atmosfärstryck och rörelse. Rörelsessensorerna på din telefon är mycket känsliga. Det är till och med möjligt att matcha där du pekar på en skärm med rörelsen som detekteras av din telefon. Varje app på din telefon som spårar denna information kan läsa dina textmeddelanden eller lösenordet till din bankapp med en hög grad av noggrannhet.

Din plats kan spåras inte bara via telefonens GPS, utan också genom att övervaka celltorn i närheten, Wi-Fi-signaler och till och med Bluetooth-enheter i närheten. Faktum är att din plats kan fastställas från Bluetooth-enheter även om telefonens Bluetooth-sändare är avstängd.

Vilka appar invaderar din integritet?

Smartphone Location MarkerFör att få åtkomst till platsfunktionerna på din telefon måste en app ha tillåtelse att använda den informationen. De flesta accepterar helt enkelt att behörigheterna som en app begär när de installerar den är nödvändiga och klickar på ‘OK’. Du kanske inte inser att platsinformation kan vara någon av de mest värdefulla informationen som en annonsör kan ha. Företag som tillhandahåller riktade annonser, inklusive Apple, Google, Facebook, använder platsdata för att identifiera dina intressen och aktiviteter offline som du annars inte skulle avslöja.

Vilka appar använder din telefons rörelsessensorer för att avgöra vilka knappar du trycker på din telefon? Kanske ingen av dem, eller kanske alla av dem. Appar behöver inte tillåtelse att använda din telefons rörelsessensorer. Därför finns det inget sätt att veta vilka företag som kan övervaka en telefonsensorer för denna information.

Skydda din integritet på din smartphone

Det finns några åtgärder du kan vidta i dag för att skydda din integritet på din älskade smartphone. Nedan ser du hur hantering av dina appar, kryptering av dina data, radering av gamla appar och låsning av din telefon kan hjälpa dig att skydda dig.

Hantera appbehörigheter

Genom att kontrollera behörigheterna du ger appar på dina telefoner kan du återställa viss integritet på din smartphone. Inte varje app som ber om tillåtelse att använda dina platsinställningar, din mikrofon eller din kamera behöver verkligen dessa tjänster för att utföra som du vill. Vi har skrivit guider som hjälper dig att justera sekretessinställningarna för många populära sociala medieplattformar.

Kryptera dina data

Kryptering av din enhet kan också hjälpa till att skydda dina känsliga data i händelse av att din telefon går förlorad eller stulen, eller när du handlar in för en ny telefon. När du krypterar informationen på din telefon hjälper det också att hålla appar från att läsa innehållet i dina filer utan att ha ditt tillstånd. Detta kan skydda dina data från virusattacker eller skadliga appar som överskrider deras gränser. Innan du kastar eller säljer din gamla telefon måste du dessutom radera all din personliga information från enheten.

Radera gamla appar

Det är inte ovanligt att människor testar en app, använder den en stund och sedan gradvis tappar intresset. Om du inte rengör telefonen regelbundet kommer dessa gamla appar att sitta kvar i månader eller till och med år. Även om du kanske inte använder appen är de behörigheter du gav den fortfarande i kraft. Om appen har tillåtelse att använda din plats, komma åt andra appar eller använda din mikrofon kan det fortfarande hålla reda på din smartphone. Varför inte gå igenom dina appar och avinstallera de som du inte längre behöver? Att ta bort gamla appar är inte bara bra om du vill skydda din integritet, det hjälper också din smartphone att fungera smidigt.

Lås din telefon

lås på smarttelefonenDet kan verka uppenbart, men att aktivera en låsskärm skyddad av en stift är en av de enklaste åtgärder du kan vidta för att skydda data på din telefon. Ändå har många fortfarande ingen låsskärm aktiverad. När du tänker på den känsliga informationen du har på din telefon inklusive bilder, tillgång till dina bank- och kreditkort och full tillgång till din kontaktlista och konton på sociala medier är det vettigt att ha en låsskärm. Du kan skydda denna personliga information från alla som försöker komma åt den genom att stjäla din telefon.

En VPN är den ultimata skyddet för integritet

Medan andra åtgärder ger en viss grad av skydd är en VPN en av de enklaste och bästa sakerna du kan göra för att bevara din integritet på din smartphone. En VPN hjälper dig att hålla din information anonym när du använder din enhet.

Hur fungerar det?

VPN-anslutningNär du ansluter till internet via ett VPN krypteras informationen som går till VPN-servern. VPN vidarebefordrar sedan data från sin anonyma server. Denna mellanhandssätt hjälper dig att skilja dig från den information du tillhandahåller eller begär. När data skickas tillbaka till dig måste de gå till VPN först, så att avsändaren aldrig har tillgång till dig direkt. VPN krypterar sedan informationen och skickar den till dig. Med en VPN av hög kvalitet förblir din information konfidentiell. Eftersom all data kan dirigeras via VPN har du en större grad av kontroll över vilken information som passerar genom din enhet och hur den informationen är taggad till dig.

Säker offentlig Wi-Fi

När du använder din enhet via en offentlig Wi-Fi, till exempel på ett kafé, hjälper VPN: s kryptering att skydda dig mot nyfikna ögon. Hackare får ofta känslig information genom att snäva på signalerna som reser via en offentlig Wi-Fi-anslutning. Att använda en VPN-tjänst kommer att hålla din anslutning lika säker som om du surfar hemma.

Fler fördelar?

En VPN-tjänst erbjuder också andra fördelar för användare. Din anslutning på jobbet kan blockera åtkomst till vissa webbplatser och tjänster. Genom att ansluta till ett VPN kan du undvika dessa begränsningar för att komma åt de webbplatser du vill ha på din telefon. Videoströmningstjänster begränsar också åtkomst till innehåll baserat på var du befinner dig. Genom att ansluta till en VPN-server i en annan del av världen kan du undvika dessa begränsningar för att dra full nytta av det innehåll som finns tillgängligt online.

Slutgiltiga tankar

I en tid då sekretessskandaler gungar några av de största företagen är det bara vettigt att vidta åtgärder för att skydda dig själv. Smarttelefonen är bara ett decennium gammal, så det är inte förvånande att vi fortfarande lär oss hur detta påverkar integriteten. Genom att ta några enkla steg för att skydda dig själv kan du ha sinnesfrid eftersom din integritet är skyddad. För att lära dig mer om hur ett VPN kan hjälpa till att skydda din integritet, kolla in våra inlägg om att välja rätt VPN för dina behov.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me