Integritetsriskerna för din bil | VPNoverview

Bilar är mer kopplade till världen än någonsin tidigare. Du kan helt enkelt trycka på en knapp för att få väghjälp, låsa upp bilen eller till och med starta den på distans. Dessutom kan du dra upp köranvisningarna på en pekskärm innan du växlar över den för att ansluta till Pandora eller Spotify. Våra bilar kan till och med tillhandahålla en Wi-Fi-åtkomstpunkt för alla i bilen. Dessa bekvämligheter är bra för konsumenterna, men de medför också risker för vår integritet. Integritetsexperter oroar sig för att våra smarta bilar kan avslöja information som vi föredrar att hålla privat och att även om de flesta av oss inte ens är medvetna om riskerna.


Din bil vet mer än du tror

Smart bil som identifierar annan bil på vägenI över fem år har Google och andra företag haft förmågan att tillverka en bil som kan köra sig själv utan mänsklig vägledning. Ändå går vi fortfarande i våra bilar varje morgon, går bakom ratten och kör oss själva. Anledningen till detta är att den här nya tekniken utgör uppenbara risker för vår säkerhet och därför studeras och förbättras noggrant tills den är helt säker att använda.

Riskerna för vår säkerhet som fordon som är anslutna till internet är mycket mindre uppenbara. För det mesta tvekar inte tillverkare och konsumenter att lägga till pekskärmsystem som ansluter till deras telefoner. Fördelarna med dessa system är enorma, både i bekvämlighet och säkerhet under körning. Men riskerna för vår integritet har till stor del ignorerats.

När teknologiförändringstakten fortsätter att påskyndas är det viktigt att ta hänsyn till riskerna. Vi börjar först inse den potentiella skadan av luckor i (online) säkerhet. Innan du ansluter till ditt bils smarta system, ta dig några ögonblick för att ta hänsyn till riskerna för din integritet. Här är ett par frågor och potentiella faror som du kanske vill vara medveten om.

Vem äger dina data?

Varje modern bil genererar massor av data på även den kortaste enheten. Hastighet, acceleration, motorvarvtal och mer – allt styrs och mäts av din bils dator. Denna information är lätt tillgänglig från fordonet och kan till och med överföras tillbaka till tillverkaren för insamling. Biltillverkare anser ofta sig vara ägare till denna information, medan det säger mycket om dig och ditt körbeteende.

De sofistikerade systemen som låter dig ansluta din telefon till pekskärmen i bilen är inbyggda i fordonet. Själva skärmen, stereosystemet och navigeringskontrollerna är alla en del av systemet du ansluter till. Detta ger oss en viktig fråga. När din information går igenom dessa system behåller du äganderätten till den?

Få biltillverkare, om några, uttrycker vem som äger uppgifterna som passerar genom deras smarta system. Det här är mycket data, allt från din plats till dina meddelanden och bästa väns telefonnummer. Varje rutt du tar kartläggs av systemet och dina meddelanden via e-post och sociala medier skickas också igenom den. Musiken du lyssnar på från telefonens Pandora- eller Spotify-konto går också via bilens informationssystem. Hur mycket av den informationen kan tillverkaren få tillgång till och vem som äger all den informationen om dig?

Uppgifter om din plats är värdefulla

Karta med platsAnnonsörer önskar ständigt mer information om konsumenter. Ju mer korrekt din profil är, desto bättre kan de sälja dig sina produkter. Det är därför företag som Google kan tjäna miljarder dollar. Google samlar in information om annonserna du klickar på, dina webbsökningar och mer. Detta gör att de kan bygga en otroligt korrekt profil av dig. I allmänhet begränsas dock denna information till dina onlineaktiviteter.

Platsdata kan ge annonsörer värdefull information om ditt liv utanför internet. Där du bor, arbetar och shoppar är inte längre bara ditt företag. Om du frågades specifikt skulle du förmodligen aldrig gärna överlämna all denna information till en annonsör, men det är ovärderligt för att skapa en korrekt profil. Platsdata kan avslöja när du började besöka en ny läkare, där du släpper dina barn i skolan, vilken tid du lämnar för jobbet och hur lång tid du sitter fast i trafiken.

Den här informationen finns tillgänglig via bilens smarta informationssystem. Eftersom denna information är värdefull kan den nästan säkert användas för att hjälpa annonsörer att bygga din profil. Att skydda din integritet kommer aldrig att bli en hög prioritet för biltillverkare om det inte blir en hög prioritet för dig. Det är därför det är så viktigt att vara medveten om riskerna.

Din bil kan hackas

Du kanske har hört historier om hackare som tar över kontrollerna på en bil. Med rätt verktyg och åtkomst kan en hackare ta kontroll över brott, motor, strålkastare och andra funktioner i din vård. Men detta kräver lyckligtvis hackaren för att få fysisk tillgång till ditt fordon under en viss tid. Därför är oddsen för att detta händer dig fortfarande avlägsna. Se bara till att du bara tillåter personer du litar in i din bil, så att du kan vara säker på att den enda som kontrollerar bilen medan du kör, är du.

Att få tillgång till din smarta bils informationssystem är å andra sidan mycket lättare. Din bil ansluter vanligtvis till din telefon via en Bluetooth-anslutning. Tyvärr är Bluetooth inte helt säkert. Det finns flera sätt på vilka denna anslutning kan komprometteras. Detta gör det möjligt för hackare att få tillgång till den information som flödar genom anslutningen. Eftersom denna svaghet tidigare inte kunde upptäckas fanns det ingen säkerhet för den. Därför kan informationen som passerar din bil smarta informationssystem mycket väl hackas till alla som passerar ditt fordon, så länge de har rätt utrustning.

Vad du står för att förlora

Om informationen som passerar bilens informationssystem hackas eller säljs till annonsörer är detta en attack på din integritet. Alla som har tillgång till den här informationen kan läsa aviseringar från din e-post eller sociala medier. De kan lätt upptäcka var du bor och var du arbetar. Genom att upptäcka trender i dina uppgifter kan en hacker veta vilken tid du lämnar för arbete och lämna ditt hem öppet för stöld. När allt kommer omkring kommer tjuvarna att veta exakt när de ska strejka utan att du är där för att stoppa dem.

Utöver den känsliga informationen som kan delas utan din kunskap, kan bara känslan av invasion av sekretess som kommer från att ha någon få tillgång till ditt privata liv också få konsekvenser. När du har kränkts kan din känsla av integritet aldrig komma tillbaka på samma sätt. Den sinnesfrid som du har nu kan lätt bli historia när något allvarligt händer på grund av förlust av integritet. Så, vad kan du göra för att förhindra att detta händer? Vi har ett par tips till dig.

Hur kan du skydda din integritet?

Liksom alla andra elektriska apparater har bilar utvecklats och kommer sannolikt att fortsätta utvecklas i framtiden. Dessutom kommer annonsörer, hackare och andra grupper att fortsätta jaga efter din personliga information. Betyder det att du måste ge upp modern teknik och få en gammal bil utan pekskärm eller Bluetooth-anslutning? Inte nödvändigtvis. Följ följande tips, så kommer du att gå bra.

Be om sekretesspolicyn

Lista med förstoringsglasNär du köper en bil, var inte rädd att fråga om tillverkarens integritetspolicy. Bli inte förvånad om säljaren inte heller har ett enkelt svar för dig. Integritetspolicyn berättar vad som händer med din information, vem som har tillgång till den och vem som äger den. Detta är viktigt för dig att veta.

Tänk på att det kan ta lite tid för säljaren att hitta policyn, eftersom inte många tenderar att be om det. Men om du, tillsammans med andra, fortsätter att insistera på vikten av denna fråga, kommer återförsäljare att lägga märke till dem och börja driva på förändringar också. Istället för att bara se till att din nuvarande bils integritetspolicy passar dina önskemål, kommer du också att arbeta för att säkerställa att policyer i framtiden tar kundens integritet mer allvarligt.

Anslut inte när du inte behöver

Innan du ansluter till ditt bils smarta system, ta dig en stund att tänka på om det gynnar dig på just den resan. Kommer du att använda navigeringen? Kan du vänta med att se aviseringar tills du når din destination? I stället för att ansluta till vana, överväga de potentiella riskerna i förväg. Om du inte alltid är ansluten vet din bil inte allt om dig.

Anonyma dina data med ett VPN

Din bil kan knappast samla in dina uppgifter och äventyra din integritet om det inte finns någon personlig information att hämta i första hand. Det är därför du alltid ska vidta åtgärder för att öka din integritet innan du ansluter via Bluetooth. Anonyma data som inte leder tillbaka till dig är nästan värdelösa för tredje parter. Om du kan vidta enkla steg för att distansera dig från din information rekommenderar vi att du gör det. Ett enkelt sätt att hålla din information anonym är att använda ett VPN.

När du ansluter via ett VPN krypteras dina data innan de skickas till en anonym VPN-server. Därifrån skickas det till den destination du försöker nå. På det här sättet ansluter du inte direkt till en webbplats eller onlinetjänst. All data går alltid först via VPN-servern. Den servern vidarebefordrar din begäran och får information tillbaka från webbplatsen. Eftersom onlinetjänsten aldrig hanterar dig direkt, förblir både begäran och du privat. VPN krypterar sedan data och skickar tillbaka dem till dig.

Den här mellanhandsåtgärden skyddar din integritet samtidigt som den fortfarande ger höghastighetsåtkomst till de onlinetjänster du har kommit att bero på. Dessutom kan en VPN hjälpa dig att undvika geografiska begränsningar eller brandväggar mellan dig och specifik information. För att lära dig mer om olika VPN och hur de kan hjälpa till att skydda din integritet, kolla in vårt inlägg om att välja det bästa VPN för dina behov.

Slutgiltiga tankar

De alternativ som moderna bilar erbjuder sina förare är oerhört användbara och roliga. Det är dock bra att vara lite försiktig med denna teknik också. Se till att företag inte tar slut med din personliga information genom att ta ansvar för din egen integritet. Om du kolla in integritetspolicyn för din biltillverkare, förbli frånkopplad när du kan och använda ett VPN för att skydda dina uppgifter, har du mycket lite att oroa dig för. Med dessa tips kan du fortsätta att njuta av alla fördelarna med att ha en modern bil utan extra stress för ett eventuellt sekretessbrott.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map