Hur man tar bort all känslig information från din smartphone eller surfplatta

Smarttelefoner och surfplattor har revolutionerat hur vi interagerar med världen. De gamla gula sidorna telefonböcker finns ingenstans. Din adressbok lever nu i din telefon. Även sätten att shoppa och bankera har förändrats. Den lilla datorn i fickan har nu nästan all viktig information om ditt liv. Det betyder att om du inte raderar den informationen innan du uppgraderar till den senaste modellen, kan någon få tillgång till extremt känslig information om dig. Den överraskande nyheten är att en fabriksåterställning kanske inte räcker för att radera dina data.


Varför raderad inte är säker

Radera Data iPad iPhoneTa ett stycke rent, vitt papper och skriv din adress på den med blyerts. Radera nu din adress. Det här är i huvudsak vad som händer när du gör en fabriksåterställning av din smartphone eller surfplatta. Vi har alla sett mysterier där detektiven tar ett papper som har raderats och genom att gnida en penna över det kan de läsa vad som hade skrivits på det tidigare. Om du håller det papperet upp mot ljuset kan du antagligen läsa adressen. Det är lätt för någon att få åtkomst till programvara som kan återställa filer och data som har raderats med en fabriksinställning. Den goda nyheten är att det finns några enkla steg du kan vidta för att se till att dina data verkligen försvinner från din gamla enhet.

Kryptering är den ultimata radern

Innan du försöker återställa fabriken, kryptera data på din enhet. Utan nycklarna till krypteringen är det praktiskt taget omöjligt att rekonstruera din information. Informationen finns fortfarande kvar, som för alla fabriksåterställningar, men allt som kan hämtas är den krypterade informationen. Detta skyddar dig från att få din känslig information hämtad av någon som har din enhet efter dig.

På de flesta enheter är kryptering en enkel fråga. Om du äger en Apple-enhet som kör iOS 8.0 eller senare krypteras enheten automatiskt och Apple har inte en krypteringsnyckel för att öppna den. Om du utför en fabriksåterställning på en Apple-enhet kan ingen som inte har ditt lösenord återställa data. För Android-enheter som kör Marshmallow eller senare bör din information vara krypterad som standard.

ta bort info android

Om du äger en lite äldre Android-enhet kan du kontrollera om din telefon är krypterad eller krypterar din information. Du kan göra detta genom att gå till inställningsmenyn och klicka på säkerhetsskärmen. Detta kan vara under olika flikar beroende på din enhet. Det kan också märkas något som “Lås skärm och säkerhet.”

låsskärm och säkerhet

När du hittat den högra skärmen klickar du på säkerhet och hittar alternativet “Kryptera enhet”. Beroende på din enhet kan det återigen märkas “Kryptera”, “Kryptering” eller något liknande.

kryptera enhet

Krypteringsskärmen varnar dig för att kryptering är en lång process. Du kommer att vilja vänta en tid du inte behöver telefonen i minst en timme, och du kommer förmodligen att ha din enhet ansluten medan krypteringen sker. När den är krypterad är informationen på din enhet säker.

Logga ut från alla konton

Oavsett om du använder en Apple- eller Android-enhet är det bra att logga ut från dina konton. Detta förbereder smarttelefonen eller surfplattan för en fabriksinställning och överföring till en ny ägare.

iOS-enheter

Logga ut från App Store, iMessage och iCloud för iOS-enheter. Följ dessa steg:

  1. Innan du loggar ut, se till att koppla ihop alla enheter du har anslutit, till exempel din Apple Watch
  2. Från Inställningar, hitta ‘Meddelanden’ och stäng av alternativet iMessage
  3. Hitta ‘iTunes & App Store-inställningen, klicka på din Apple ID-e-post och klicka sedan på “Logga ut”
  4. Slutligen, i Inställningar, klicka på ‘iCloud’ längst ner på skärmen hitta ‘Logga ut’ eller hitta ditt namn och tryck sedan på ‘Logga ut’. Din enhet är nu redo att torka och återställa.

apple signout

Android-enheter

Om du har en äldre enhet för Android-enheter kan du kanske hoppa direkt till att göra en fabriksåterställning vid denna tidpunkt. På nyare enheter har Android fabriksinställt skydd aktiverat som standard vilket förhindrar en ny ägare från att logga in på en enhet om du inte avaktiverar dina konton korrekt.

Avaktivera först skärmlåset. I dina inställningar måste du hitta inställningarna för låsskärmen. Detta kan vara under några olika etiketter beroende på din enhet, men det är vanligtvis märkt “Lock Screen Security”, “Lock Screen”, “Lock screen and security” eller något liknande.

skärmlås typ

Välj “Ingen” för att inaktivera låsskärmen.

inställningar personlig

Logga sedan ut från ditt Google-konto på enheten. Från inställningsmenyn “Användare och konton” eller “Konton”.

konton

Klicka på ‘Konton’ för att få fram de olika kontona du har loggat in på enheten. Du kanske vill logga ut från var och en av dem individuellt, men i allmänhet är det tillräckligt att logga ut från Google för att garantera ditt skydd.

Hitta ‘Google’ och klicka sedan på varje Gmail-konto du har loggat in på den här enheten för att ta bort det. Klicka på ‘Mer’ i det övre högra hörnet på skärmen och välj ‘Ta bort konto’ för att logga ut.

Redo för återställning

När du har tagit dessa steg kan du nu utföra en fabriksåterställning med förtroende för att dina data är säkra.

iOS

Klicka på ‘Allmänt’ på din iOS-enhet från inställningsmenyn, välj ‘Återställ’ och välj slutligen ‘Radera allt innehåll och inställningar’.

radera allt äpples återställning

Du har möjlighet att säkerhetskopiera dina data till iCloud innan du raderar. Välj antingen för att säkerhetskopiera dina data eller “Radera nu.” Dina data raderas nu från din enhet.

Android

På din Android-enhet, i din inställningsmeny, letar du efter “Säkerhetskopia & Återställa”. Detta kan ofta men inte alltid hittas i systemmenyn för dina inställningar.

Välj “Säkerhetskopiera och återställ” för att komma till återställningsskärmen och välj alternativet för att återställa din enhet.

säkerhetskopiera och återställ
Först måste du stänga av alternativet “Automatisk återställning”. Det här alternativet återställer dina lagrade inställningar och data när du återställer enheten. Klicka på reglaget för att stänga av det här.

Slutligen väljer du ‘Factory data reset’ för att återställa din enhet. Android tar upp en lista med konton du fortfarande är inloggad på din enhet – om någon. Välj “Återställ enhet” längst ner på skärmen för att bekräfta ditt val att återställa.

Genom att följa dessa enkla steg kan du se till att din information förblir säker även när du skickar bort enheten till en ny ägare.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map