Hur du skyddar din integritet på Android-enheter | VPNOverview

Android mobiltelefonOperativsystemet Android är det mest dominerande på marknaden idag. Android äger 87 procent av smarttelefonmarknaden. Dessutom använder 66 procent av surfplattorna Android. I USA betyder det över 107 miljoner människor med en Android-telefon i fickan varje dag. Även om de flesta av oss uppskattar bekvämligheten och tjänsten som tillhandahålls på våra Android-telefoner, kan många vara medvetna om riskerna för deras integritet med användningen av dessa enheter. Genom att göra några justeringar på din Android-enhet kan du se till att din integritet skyddas bättre.


Varför oroa dig för Android-sekretess?

Med Android som det största operativsystemet för smarttelefonapparater och Google är ett så erkänt namn kanske du tror att det inte finns några farhågor om sekretess med deras produkter. Tyvärr avslöjar en enkel läsning av Android: s sekretesspolicy mycket att det rör sig om sekretessexperter.

Googles sekretesspolicy beskriver det faktum att din Android-enhet kommer att samla in information inklusive innehållet i e-post, foton och videor. De spårar också hur du använder appar och webbläsare på enheten. Dessutom samlar Google in information om söktermer, hur du interagerar med annonser, vem du ringer och hur länge du pratar med dem. Android övervakar din plats via GPS, sensorerna på din enhet och Wi-Fi i närheten, celltorn och Bluetooth-enheter.

All denna information samlas in för att förbättra deras tjänster. Google vill särskilt förbättra bättre inriktning för annonsörer. Google kan ta ut mer om de kan rikta in sig på annonser på mycket specifika grupper av människor. Majoriteten av Googles vinster från Android kommer från reklam baserat på information som samlas in om dig från din enhet.

Annonsinställningar

Att ta ansvar för annonsinställningarna i din Android-enhet är ett av de bästa stegen du kan vidta för att säkra din personliga information.

Sekretessinställningar android

För att göra detta, gå till inställningarna på din Android-enhet. Leta efter ‘Google’. Det kan hittas på en personlig eller systemflik beroende på din enhet. Klicka på den för att få fram inställningar som är direkt relaterade till ditt Google-konto.

Sekretessinställningar android

På de flesta enheter visas ‘Annonser’ högst upp i listan. Klicka på ‘Annonser’ för att få fram inställningarna för annonsering riktade till ditt Google-konto.

Sekretessinställningar android

På skärmen ‘Annonser’ kan du trycka på ‘Annonser från Google’ för att gå till en webbsida som beskriver mer information om hur Google använder din information i reklam. För att hindra appar och tjänster på Android från att skapa personliga profiler för din aktivitet för reklamändamål klickar du på reglaget bredvid ‘Välj bort annonsanpassning’. Detta stoppar all framtida profilering och stoppar användningen av din profil för att visa riktade annonser.

För att gå ett steg längre kan du trycka på ‘Återställ reklam-ID’ för att ta bort den information som redan är lagrad i din profil från det ID som Google tilldelar ditt konto.

Inställningar för platsspårning

Ett av de mer luriga sätten Android bygger upp en profil för dina intressen för annonsörer är genom att spåra din plats. Information om vart du åker med din Android-enhet ger avgörande detaljer om ditt liv offline som annonsörer annars inte kunde få. På många sätt kan detta vara en mardröm för dem som är bekymrade över deras integritet.

Genom att spåra var din Android-enhet alltid är, kan Google bestämma dina hem- och arbetsplatser, där du ofta handlar, vem din läkare är, var dina barn går i skolan och många andra privata detaljer. Det här är information som du normalt inte skulle dela med Google frivilligt och nästan säkert inte vill dela med annonsörer. Att justera dina platsinställningar kan hjälpa till att hålla dina personuppgifter privata.

Sekretessinställningar android

I inställningsmenyn kan platsinställningar ofta hittas under rubriken “Sekretess och säkerhet”. På vissa enheter kan det emellertid helt enkelt hittas under ‘Plats’ eller en liknande rubrik.

Sekretessinställningar android

På skärmen “Sekretess och säkerhet” trycker du på “Plats” för att justera platsinställningarna.

Sekretessinställningar android

Här kan du bläddra igenom apparna som nyligen har använt din platsinformation. Du kan klicka på varje app eller tjänst för att justera behörigheten för att komma åt platsinställningar eller stänga av all platsåtkomst genom att växla reglaget längst upp på skärmen.

Sekretessinställningar android

Genom att trycka på ‘Förbättra noggrannhet’ kommer du åt inställningar som anger din plats med andra medel än telefonens GPS-enhet. Android kan söka efter Wi-Fi-nätverk i närheten för att bestämma din plats baserat på din närhet till dessa nätverk. Android kan också kartlägga din plats genom närliggande Bluetooth-enheter som sänder i ditt område. Det här fungerar även om din Bluetooth har stängts av. För att hålla din plats anonym kan du klicka på reglagen på en eller båda för att “Av”.

Sekretessinställningar android

Tillbaka på skärmen “Plats” klickar du på ‘Lokaliseringsmetod’ för att begränsa åtkomsten till olika sätt att hitta din enhet. Den minst exakta lokaliseringsmetoden är att begränsa Android till att bara använda GPS. Välj den här metoden för högsta sekretesssäkerhet.

Begränsa appbehörigheter

När du installerar någon app på din enhet kommer den appen att ha tillåtelse för att få åtkomst till vissa tjänster från din telefon för att aktivera några av appens funktioner. Du behöver inte samtycka till alla begärda behörigheter, men vissa funktioner kan minskas om du nekar tillstånd. Av detta skäl accepterar de flesta helt enkelt tillstånd som en app begär för installationen.

Många appar utnyttjar detta genom att be om behörigheter som inte krävs för att utföra dess funktioner. Detta kan inkludera åtkomst till kontaktlistor, din mikrofon, kamera eller andra appar. Det kan vara en bra idé att gå igenom vissa appar för att kontrollera beviljade behörigheter och kanske återkalla vissa som inte verkar vara nödvändiga.

Sekretessinställningar android

Från inställningsmenyn hittar du inställningen ‘Program’. Det kan vara under en flik Enhet, en personlig flik eller i en lista under Inställningar.

Sekretessinställningar android

I menyn ‘Program’ klickar du på ‘Programhanterare.’ Detta visar en lista över alla appar installerade på din Android-enhet. Klicka på varje app du vill undersöka behörigheterna för.

Sekretessinställningar android

Tryck på “Behörigheter” för att justera vilka tjänster appen har tillgång till.

Sekretessinställningar android

Om vi ​​tittar på kameraappen ser vi att den har tillgång till ‘Camera’ av uppenbara skäl. Dessutom har den tillgång till din ‘Plats’ för att tagga ditt foto med var det togs om du väljer det alternativet. Kameran har också åtkomst till ‘Mikrofon’ så att du kan använda röstkontroll för att berätta för din telefon när du ska fotografera. Slutligen har appen tillgång till ‘Lagring’ så att den kan spara de foton du tar på din enhet. Om du vill inaktivera något av dessa växlar du reglaget till ‘Av’.

Även om det är uppenbart varför kameran behöver tillgång till “Camera”, är behörigheterna för vissa appar kanske inte så uppenbara. Att stänga av ett obligatoriskt tillstånd kan skada din app. Du behöver inte få panik om det händer. Kom bara tillbaka till applikationen och aktivera nödvändigt tillstånd igen.

Din integritet är viktig

Oavsett om du är orolig för att skydda din privata information på din Android-enhet, eller om du ger en enhet till ditt barn, är att kontrollera sekretessinställningarna ett bra sätt att se till att din information förblir privat. Dessa enkla åtgärder hjälper dig att upprätthålla den integritetsnivå som passar dig.

Ett annat enkelt steg är att konfigurera din online-anslutning via ett Virtual Private Network (VPN). Detta system kan hjälpa till att hålla information om din plats och webbanvändning anonym och ger också fördelar som att undvika geografiska begränsningar för videostreamningstjänster. Läs mer om hur ett VPN enkelt kan hjälpa dig att skydda din integritet online.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map