Hur du säkert får åtkomst till Dark Web: steg-för-steg-guide

Den mörka webben kan vara en ganska farlig plats om du inte vidtar rätt försiktighetsåtgärder. Du kan hålla dig relativt säker med ett bra antivirus och en anständig VPN. Men om du vill vara helt anonym och skydda din enhet behöver du lite mer än så. Nedan hittar du 16 steg som kan hjälpa dig att besöka den mörka webben på ett säkert sätt. Tänk dock på att saker förändras snabbt och hackare blir smartare varje dag.


 1. Se till att du har grunderna
 2. Använd ett mobilt live-operativsystem (valfritt)
 3. Använd en VPN för att kryptera din internettrafik
 4. Ladda ner Tor från dess officiella webbplats
 5. Vidta säkerhetsåtgärder
 6. Förbjuda skript i Tor-webbläsaren
 7. Ändra säkerhetsnivån i Tor-webbläsaren
 8. Kontrollera om det inte finns en IP-, DNS- eller WebRTC-läcka
 9. Var medveten om vanliga mörka webbmyter
 10. Använd ytterligare anonyma tjänster
 11. Undvik inloggningar, prenumerationer och betalningar
 12. Vet vart du ska
 13. Använd cryptocurrency
 14. Stäng allt när du är klar
 15. Inse att du aldrig är 100% säker
 16. Se guider, bloggar, sökmotorer, chattwebbplatser osv.

1. Se till att du har grunderna ner

Det kan låta tråkigt. Men den mörka webben är en komplex plats där mycket kan gå fel. Det är fullt av scammers, malware och phishingwebbplatser. Ibland är det bättre att lära sig genom att göra. Med den mörka webben är detta emellertid inte den bästa metoden. Du skulle hellre inte smitta din dator med skadlig programvara eller förlora mycket pengar innan du förstår hur allt fungerar. Det finns mer än tillräckligt många människor på den mörka webben som vill missbruka okunnighet.

Det är därför det är viktigt att veta exakt vad du vill uppnå på den mörka webben innan du laddar ner programvaran eller börjar surfa. Om du vet vad du vill göra eller upptäcker på den mörka webben kan du förbereda dig bättre:

Om du bara letar efter något spännande eller ovanligt: ​​Se till att du vet hur du säkert kan navigera på den mörka webben.
Om du försöker göra vinst via Bitcoin eller andra kryptokurser: Se till att du förstår hur cryptocurrencies fungerar, vad blockchain är och vilka pålitliga plattformar är för att hantera andra användare.

2. Använd ett Live Mobile OS (valfritt)

Anonymitet är det viktigaste att skydda på den mörka webben. Inte för att den mörka webben är olaglig (den är inte), utan för att ju mer anonym du är – desto säkrare är du. Tyvärr passar operativsystem som Windows 10 inte särskilt bra för integritet på den mörka webben. Windows gör följande som inte hjälper din anonymitet:

 • Dina data synkroniseras kontinuerligt: ​​webbläsarhistorik, öppna webbplatser, appinställningar och wifi-hotspots spåras alla
 • Din enhet kopplas automatiskt till ett unikt reklam-ID för tredje part
 • Cortana samlar in data som: dina tangenttryckningar, sökresultat, mikrofonljudmeddelanden, kalenderinformation, musikspellistor och till och med dina köp online
 • Microsoft kan samla in alla typer av personuppgifter: din identitet, dina lösenord, vanor och intressen, användardata, kontakter och platser

Om en hacker lyckas komma in i ditt system via den mörka webben, kan all denna information potentiellt utnyttjas av den hackaren. Många av dessa inställningar i Windows kan enkelt stängas av (dock inte alla!). Du kan göra detta genom att gå igenom inställningarna i Windows eller genom att använda en fin programvara som W10Privacy.

En mycket bättre idé än att gå på den mörka webben via Windows 10 är att använda ett live mobilt operativsystem som Tails, Whonix, ZuesGuard eller Qubes.

Tails, Whonix, ZeusGuard eller Qubes

Svans logotypTails (Amnesiac Incognito Live System) är en liveversion av Linux OS som inte lämnar några spår av din aktivitet eller operativsystemet på din dator. Detta gratis operativsystem kan laddas ner till en USB-flashenhet eller DVD. Du behöver inte installera det på din dator. Du ansluter helt enkelt till USB-flashenheten eller sätter in DVD-skivan när du vill bläddra utan att lämna ett spår och ladda OS. Det kan inte spara cookies på din hårddisk om du inte personligen ber om det.

Tails har också Tor-webbläsaren förinstallerad. Tor-webbläsaren är avgörande för att komma på den mörka webben och installera svansar på en flash-enhet sparar dig besväret med att installera Tor på din PC eller laptop.

Alternativ för svansar

Alternativ till svansar är Whonix, ZeusGuard (betalt) och Qubes OS. Alla tre har sina sidor och nackdelar. Det handlar verkligen om personlig preferens.

Whonix är ungefär som Tails genom att det är ett live OS som körs bredvid ditt vanliga operativsystem. Med andra ord kan du använda Windows, Mac eller Linux och bara använda Tails eller Whonix på sidan. Allt du gör på Whonix dirigeras genom Tor. Skillnaden är att Whonix körs samtidigt till ditt vanliga operativsystem via en virtuell maskin. Detta gör att snabbare och enklare logga in och ut ur den mörka webben. Det gör utan tvekan det också mindre säkert. Deras hemsida har detaljerade instruktioner.

Qubes OS är en enda användares, stationära operativsystem med ett gäng virtuella maskiner som kör inuti det. Den har bara cirka 30 000 användare. Det är utan tvekan ditt säkraste alternativ eftersom OS består av flera olika virtuella maskiner. Edward Snowden använder till exempel Qubes OS för att skydda sin anonymitet.

Live OS stöder inte VPN: er

Det är dock mycket viktigt att notera att många levande operativsystem inte stöder VPN: er. Detta är av en god anledning. Dessa typer av operativsystem körs på isolerade virtuella maskiner, vilket betyder att det är väldigt lite att ansluta den till din identitet eller något annat på din dator. I det här fallet kan du ha en prenumeration på ett VPN faktiskt göra dig mer upptäckbar än att bara använda Tor-nätverket. Detta beror på att VPN, i det här fallet, skulle införa en permanent inträdesvakt eller en permanent utgångsnod. Detta betyder bara att VPN, ironiskt nog, introducerar en ny metod för upptäckt.

 • Så när du använder ett live OS -> Använd Tor, men inte VPN (du kan hoppa över steg 2 och 3 och gå vidare till steg 4)
 • När du använder Windows, Mac eller Linux -> Använd VPN och sedan Tor (gå till steg 2)

Naturligtvis känner inte alla sig bekvämt att ladda ner och använda ett helt nytt operativsystem. Om du väljer att inte komma åt den mörka webben via svansar, se till att följa de här nästa stegen.

3. Använd en VPN för att kryptera din Internet-trafik

VPN Internet norskaÄven om du använder Tor-webbläsaren kan din trafik fortfarande spåras tillbaka till dig av alla med tillräcklig tid, resurser och kunskap. I själva verket befanns Tor-webbläsaren ha en sårbarhet under 2017 som i vissa fall läckte riktiga IP-adresser. Detta problem var särskilt allvarligt för MacOS- och Linux-användare. Om dessa användare hade vidtagit försiktighetsåtgärderna för att också ha en VPN som fungerar i bakgrunden, skulle deras verkliga IP-adresser dock inte ha äventyrats.

Därför är det mycket tillrådligt att du använder ett VPN förutom Tor när du surfar på den mörka webben. VPN: er krypterar din webbtrafik och ser till att din IP-adress är dold för alla hackare eller myndighetsövervakning, även om det finns en läcka i Tor-webbläsaren. För mer information om VPN, se vår detaljerade förklaring. Observera dock att inte alla VPN-leverantörer är lika pålitliga. Gratisversioner lider ofta av långsam service, databegränsningar och säkerhetsläckor. Vi rekommenderar att du använder NordVPN som ett bra VPN som fungerar bra med Tor.

Observera dock att många levande mobila operativsystem som Tails inte stöder användningen av ett VPN. Om du använder ett av dessa live mobila operativsystem kan du hoppa över det här steget med att installera ett VPN och gå direkt för att vidta några extra säkerhetsåtgärder.

4. Ladda ner Tor från dess officiella webbplats

Tor Onion Router-logotypenDet mobila live-operativsystemet som Tails och Whonix har redan Tor-webbläsaren förinstallerad så att du kan hoppa över till steg 4 om du använder dem. För användare av Windows, Mac, Linux eller Android är detta emellertid viktigt.

Tor-webbläsaren är ett intressant mål för hackare och myndigheter. Falsa versioner av Tor-webbläsaren har skapats för att antingen kränka användare innan de ens får åtkomst till den mörka webben eller övervakar användarens beteende på den mörka webben. Det senare tillvägagångssättet är särskilt attraktivt för myndigheter.

Som sådan bör du alltid ladda ner Tor-webbläsaren från dess officiella webbplats: https://www.torproject.org/
Se till att du alltid laddar ner den senaste versionen av webbläsaren och håll den uppdaterad hela tiden. På så sätt kommer du att se till att du har de senaste säkerhetsåtgärderna på plats.

5. Vidta säkerhetsåtgärder

Innan du öppnar Tor-webbläsaren bör du:

 • Stäng alla icke-väsentliga appar på din maskin, t.ex. Netflix, lösenordshanterare.
 • Stoppa onödiga tjänster från att köra, till exempel OneDrive.
 • Täck din webbkamera med ett papper. Det är chockerande lätt att få tillgång till din webbkamera, även utan att du märker det.
 • Har ett ansedd och fullt uppdaterat antivirusprogram installerat på din enhet.
 • Installera kvalitet och uppdaterad programvara mot skadlig programvara. För mer allmän information om skadlig kod, se vårt avsnitt om skadlig kod.
 • Stäng av din plats på din enhet. Din plats kan hittas via din IP-adress och din enhet själv.
  • I Windows 10 kan du stänga av din plats från Inställningar > Integritet > Plats > Stäng av plats + radera platshistorik
  • För macOS: Systeminställningar > säkerhet & Sekretesspanel > Integritet > avmarkera “Aktivera platstjänster”
  • För svansar eller andra levande operativsystem: du behöver inte oroa dig för att din plats ska läcka ut.

Den mörka webben kryper med hackare som kommer att utnyttja alla möjligheter att utnyttja alla detaljer du kan ha förbises. Om en hacker från den mörka webben lyckas hacka ditt system är alla appar och tjänster du har i bakgrunden öppna för attack.

I huvudsak är det bästa sättet att vara säker på den mörka webben att se till att en potentiell hackare har liten eller ingen information om. Detta innebär att du inte slumpmässigt ska surfa på den mörka webben eller ge ut personlig information. Klicka inte på några misstänkta länkar. Lämna så få spår av din närvaro som möjligt. Dessa försiktighetsåtgärder kommer att minska oddsen för att du blir riktad.

När du har öppnat Tor-webbläsaren, ändra inte storleken på Tor-webbläsarens skärm. Konstigt nog kommer detta att hålla dig säkrare. För att vara på den säkra sidan, skriver du aldrig direkt i Tor-webbläsaren. Skriv istället din sökning i en anteckningsblock och kopiera förbi den i webbläsaren. Avancerade metoder för spårning kan identifiera ditt specifika sätt att skriva.

Det skadar inte heller att kontrollera hur väl din Tor-webbläsare (eller din vardagliga webbläsare för när du inte är på den mörka webben) är säker mot spårning. Panopticlick låter dig kontrollera med bara ett klick om din webbläsare är skyddad mot: reklamspårare, osynliga spårare, så kallade “acceptabla reklam” och ditt digitala fingeravtryck.

6. Förbjudna skript i Tor-webbläsaren

Skript på webbplatser kan användas för att hålla reda på vad du gör online: de blir en del av ditt digitala fingeravtryck. Tor har inkluderat en trevlig funktion i sin webbläsare för att se till att inga webbplatser kan köra skript på dig. För att aktivera detta, gå till det övre högra hörnet av webbläsaren och klicka på symbolen med bokstaven “S”. Välj alternativet Aktivera begränsningar globalt, och du är bra att gå.

Tor Browser Scripts Begränsningar

Det är viktigt att ändra dessa inställningar eftersom webbplatser ofta kör skript utan att meddela dig. Detta är särskilt farligt på den mörka webben eftersom .onion-webbplatser är oreglerade och det finns mycket skadlig programvara som går runt. Genom att blockera skript minskar du risken för att din dator smittas. Även att blockera skript skyddar dig inte från all skada. Försiktighet bör därför fortfarande utövas när du surfar på den mörka webben.

För att kontrollera om du har förbjudit skript i Tor-webbläsaren, titta på “S” i det övre högra hörnet. När det finns ett utropstecken bredvid kan webbplatser fortfarande köra obehöriga skript. Om det inte finns något utropstecken är du säker från oönskade skript.

Om du vill inaktivera skript för vardagligt bruk i en annan webbläsare kan du bäst göra detta genom en anknytning.

 • Krom eller modig: Scriptsafe
 • Firefox: NoScript

Båda tilläggarna gör att du kan bestämma vilka webbplatser som kan köra JavaScript och vilka inte. Observera: båda dessa tillägg kan stänga av alla typer av vanliga webbfunktioner genom att inaktivera JavaScript.

7. Ändra säkerhetsnivån i Tor-webbläsaren

Det är också möjligt att öka säkerhetsnivån för själva Tor-webbläsaren. Du kan göra detta genom klicka på Tor-logotypen i det övre vänstra hörnet. Välj nu Säkerhetsinställningar. Ett fönster dyker upp, så att du kan ändra säkerhetsnivån från medium till hög.

Tor Browser Säkerhetsinställningar

säkerhetsinställningar tor

Naturligtvis är den högsta inställningen den säkraste. Tyvärr bromsar denna inställning din internetanslutning avsevärt och gör att vissa webbplatser inte fungerar fullt ut. Den högsta säkerhetsinställningen inaktiverar de flesta video- och ljudformat, vissa teckensnitt och ikoner kanske inte visas korrekt, JavaScript är inaktiverat och vissa bilder kanske inte visas korrekt, bland annat.

Tor har inkluderat denna säkerhetsinställning med exakt avsikt att skydda sin användare från de många webbplatserna på den mörka webben som kan försöka ta kontroll över din enhet eller sprida skadlig programvara. Denna inställning är ändå begränsande eftersom den inte tillåter dig den obegränsade surfupplevelsen av den mörka webben. I slutändan är det ett beslut mellan säkerhet och tillgång. Vi rekommenderar att hålla dig till den högsta säkerhetsinställningen.

8. Kontrollera om det finns en IP, – DNS- eller WebRTC Leak

Det är möjligt att även efter alla dessa säkerhetsåtgärder kör du fortfarande en IP- eller DNS-läcka. Vad detta betyder är att din IP-adress fortfarande kan spåras av tredje part genom någon form av fel eller läcka. WebRTC är integrerat i de flesta webbläsare för att möjliggöra kommunikation i realtid som röst- och videosamtal. Detta gör att du kan prata direkt från din webbläsare med din webbkamera, mikrofon eller headset. Problemet är att de flesta röstsamtal skickas via en peer-to-peer-anslutning, vilket kräver din exakta IP-adress. Så om du till exempel är i Google Chrome och har WebRTC igång kommer din faktiska IP-adress att avslöjas även när du använder en VPN. Detta problem är särskilt utbrett för Google Chrome. Om du vill subvertera den här funktionen kan du installera det här Chrome-tillägget.

Gå till följande webbplatser för att kontrollera om din anslutning verkligen är anonymiserad:

 • ipleak.net
 • dnsleaktest.com
 • WebRTC-test

På dessa sidor kan du se om din riktiga IP-adress är synlig. Alla dessa webbplatser gör i princip samma sak. Överst på sidan är din offentliga IP-adress synlig och under den är din plats. Om din VPN fungerar korrekt kommer din riktiga adress och IP-adress inte att visas någonstans på sidan.

9. Var medveten om vanliga mörka webbmyter

Det finns många myter om den mörka webben. Att vara medveten om dem ger dig ett bättre perspektiv på vad du kan förvänta dig och hoppas göra på den mörka webben. Genom att vara medveten om dessa myter är det mindre troligt att du blir rov för en hacker eller scammer. Dessa är några av de vanligaste myterna:

Myt
Sanning
All cyberbrott sker på den mörka webbenMest cyberbrott sker på den vanliga webben
Den mörka webben är massivJämfört med den djupa banan är den mörka banan relativt liten. Den djupa webben består av akademiska databaser, bankportaler, företagsdata, företagsnätverk, webbmailkonton och mycket mer. Detta är mycket större än de 250.000 till 400.000 webbplatser som finns på den mörka webben
Den mörka webben är endast för tekniska proffs eller nördar.Om du tar rätt försiktighetsåtgärder kan vem som helst komma på den mörka webben relativt säkert. Tor-webbläsaren, VPN och Tails eller annat live-operativsystem är tillgängliga för alla och är inte för svåra att använda för en nybörjare
Den mörka webben är olagligSjälva den mörka webben är inte olaglig. Tor-webbläsaren som du behöver för att komma åt den mörka webben; använder dock mycket stark kryptering som är olaglig i vissa länder. Som sådan är den mörka webben indirekt olaglig i vissa länder. Dessa länder brukar ha mer omfattande internetbegränsningar ändå. Dessa är länder som Kina, Ryssland, Vitryssland, Turkiet, Irak och Nordkorea
Allt du kan göra på den mörka webben är olagligtSjälva den mörka webben är inte olaglig, och inte heller allt som händer där är olagligt. Huruvida något är olagligt på den mörka webben eller inte beror på i vilket land du kommer åt den mörka webben. För tydlighetens skull: använd bara den här tumregeln: om något är olagligt i det land du är i, är det också olagligt att göra samma sak på den mörka webben. Så om det är olagligt att sälja droger offline, är det också olagligt att sälja droger på den mörka webben. Om du är i tvivel, ska du alltid ta reda på vad som är lagligt och vad som inte är det

10. Använd ytterligare anonyma tjänster

Även om du går in i den mörka webben helt anonymt är det fortfarande möjligt att av misstag ge ut din personliga information genom att använda vissa onlinetjänster som sökmotorer, tillägg, fildelning, budbärare, e-post osv. Många onlinetjänster använder cookies, spårare och skript för att samla in specifik information om dig. Det är därför det är bättre att välja alternativa onlinetjänster som värderar integritet. Nedan hittar du ett antal tjänster som är bra på att skydda din integritet.

Anonyma sökmotorer

För en bra privat sökmotor kan du använda sökmotorn DuckDuckGo istället för Google. Medan de flesta sökmotorer inte fungerar på den mörka webben, gör DuckDuckGo det. Lökadressen för den är https://3g2upl4pq6kufc4m.onion/

Alternativa sökmotorer som fungerar på den mörka webben är SearX och Startpage

Säkra lösenord

Bärbar dator med lösenordSäkra lösenord är ännu viktigare på den mörka webben än på den vanliga webben. Om du inte vill gå igenom besväret med att komma med ett anständigt lösenord varje gång och säkert lagra dem kan du få en bra lösenordshanterare. Två bra alternativ är Bitwarden och LessPass. Båda är gratis och öppen källkod. Det bästa alternativet är att ladda dessa tjänster via deras webbplats.

Fil-kryptering

Om du ska ladda ner eller ladda upp filer på den mörka webben kan det vara en bra idé att få dem krypterade. PeaZip är ett pålitligt, gratis och öppet krypteringsverktyg. Det här verktyget stöder 181 olika filtyper. Tyvärr är PeaZip inte tillgängligt för macOS-användare. Ett alternativ för Mac-användare är Keka.

Anonym uppladdning / delning

Om du vill dela filer anonymt är OnionShare ett mycket bra alternativ. Det är tillgängligt för Windows, macOS och Ubuntu. Dropbox och annan fildelningsprogramvara som den är beryktad för att inte respektera integriteten för sina användare eller data. Med OnionShare kan du dela filer i alla storlekar via en webbserver. Ett alternativ är Firefox Skicka. Även om det designades av skaparna av Firefox, kan du också använda det utanför Firefox-webbläsaren. Med den här tjänsten kan du dela filer upp till 1 GB eller 2,5 GB per uppladdning om du skapar ett konto – vilket vi inte rekommenderar.

Anonyma kontortjänster

Om du letar efter ett alternativ till Google Dokument med bättre säkerhet, titta på Etherpad. Denna programvara är helt öppen källkod och du behöver inte ens ett konto för att använda den. Ett annat alternativ är Cryptpad. Du kan använda den för att skriva texter, skapa kalkylark eller göra prickiga presentationer. Endast personer som får åtkomstnycklarna kan få tillgång till en fil.

Videocalling (VoIP)

För (video) -samtal finns det många bra tjänster som Linphone eller Mumble. Linphone är gratis och öppen källkod, det kan användas för Windows macOS, IOS, Android och GNU / Linux. Programvaran har en-till-ende-kryptering. Mumble är lite annorlunda. Den är utformad specifikt för spel, behåller inga loggar och spelar inte in några konversationer. Det har dock inte någon kryptering från slutet till slut. Programvaran är tillgänglig för Windows, macOS X, IOS och Ubuntu. Om du vill veta mer kan du titta på vår lista över de bästa videokallningstjänsterna.

Skickar anonyma meddelanden

Ricochet eller Signal tillhandahåller säkrare medel för textmeddelanden än din vanliga meddelanden-app. Ett annat bra alternativ är TorChat. Denna applikation är en del av Tor och låter dig chatta med alla som också använder den. Du behöver inte registrera dig. TorChat tilldelar dig automatiskt ett numeriskt ID som du måste skicka till den andra du vill prata med. Du kan göra detta genom att berätta den andra personen direkt (ansikte mot ansikte) eller genom att skicka ditt ID-nummer via ett krypterat e-postmeddelande (se nästa steg). Detta kommer att möjliggöra en stor grad av anonymitet när du chattar kan du i allmänhet inte komma någon annanstans.

Skicka e-postmeddelanden säkert och anonymt

ProtonMail är en mycket berömd e-posttjänst online. Deras e-postkonton har standard-till-ände-kryptering. E-postmeddelanden som skickas via Gmail eller Hotmail är i allmänhet enkla att fånga upp och / eller dechiffrera. Krypterade e-posttjänster är ett mycket säkrare alternativ. Dessa tjänster brukar ha mer styva datagränser. Så om du planerar att uteslutande använda krypterade e-postkonton, kanske du vill skapa mer än ett. Här är en lista över krypterade e-postleverantörer.

Det är också möjligt att skapa en tillfällig e-postadress (en så kallad brännare). Fördelen med detta är att du kan skapa ett onlinekonto på vilken webbplats som helst, bekräfta din registrering och sedan aldrig oroa dig för att få din inkorg bombarderad med värdelösa e-postmeddelanden från nämnda webbplats. Några kända tillfälliga e-postadressleverantörer är: TempMail, 10minutemail och Guerrillamail.

Om du verkligen inte vill byta till en annan e-postadress för din mörka webbsökning, måste du åtminstone se till att ditt vanliga e-postkonto får lite extra skydd genom PGP (ganska bra integritet). Detta kan göras genom att lägga till en extra tjänst ovanpå ditt vanliga e-postkonto som Mailvelope. Den här tjänsten fungerar med leverantörer som Gmail eller Hotmail och många fler. Observera att det här alternativet är mindre säkert än en tillfällig e-postadress eller en krypterad e-postadress. Mycket information om dig kan spåras igenom din vanliga e-postadress.

11. Undvik inloggningar, plugins, prenumerationer och betalningar

Om du vill surfa på den mörka webben på ett säkert sätt är anonymitet ditt bästa alternativ. Om du väljer att logga in på vissa användar- eller bankkonton kommer din anonymitet att äventyras. Det är aldrig en bra idé att logga in på ditt online bankkonto när du är på den mörka webben. När du är inloggad på ett användarkonto kan varje aktivitet på den webbplatsen tillskrivas den profilen, Tor eller inte. Därför är det bäst att inte logga in på någon profil eller konto medan du surfar på den mörka webben.

Vissa webbplatser kräver dock att du har ett konto för att få åtkomst. I det här fallet kan du skapa en slumpmässig och engångs-e-postadress, skapa ett konto som inte på något sätt kan identifieras för dig personligen och använda det här kontot för att surfa på webbplatsen. Att skapa ett användarkonto som inte kan spåras tillbaka till dig betyder att du inte använder ditt namn, födelsedag, hobbyer, intressen, plats osv. Ju mer slumpmässigt och anonymt det är, desto bättre. För mer hjälp om hur du skapar ett säkert lösenord, titta på den här guiden.

De flesta använder minst några plugins i sina webbläsare. Många av dessa plugins kan samla in personlig information om dig, din plats och ditt online-beteende. Därför är det bättre att inte ha dessa aktiverade när du söker på den mörka webben.

12. Vet vart du ska

Den mörka webben är inte utrustad med ett vanligt sökindex som Google. Du måste veta vart du vill åka innan du kommer in på den mörka webben. Detta innebär att ha specifika webbadresser redo för att komma till rätt sidor. Det är inte klokt att slumpmässigt besöka webbplatser, eftersom det är lätt att komma någonstans du inte vill vara. Den mörka webben är värd för några av de mest olämpliga elementen på internet, till exempel barnpornografinsidor.

För att ha en viss känsla för riktning på den mörka webben finns det katalogsajter som kan hjälpa dig att hitta det du vill. En av de vanligaste platserna som många första gången användare besöker är “The Hidden Wiki”.

Andra bra ställen som hjälper dig att navigera på den mörka webben är:

 • DuckDuckGo: https://3g2upl4pq6kufc4m.onion/
 • SearX
 • Startsida

13. Använd Cryptocurrency

bitcoinDen mörka webben har en mängd olika marknadsplatser (mest känt är den nu avslutade Silk Road). Många av dessa marknadsplatser kommer sannolikt att sälja föremål som är olagliga i ditt land. Du bör alltså vara försiktig och medveten om ditt lands lagar innan du köper något på den mörka webben.

Men allt som är till salu på den mörka webben är olagligt. Och det är också möjligt att du kanske vill köpa något lagligt men ändå anonymt. Inte allt du köper borde nödvändigtvis vara allmän kunskap. Alla finansiella transaktioner på den mörka webben går igenom cryptocurrency snarare än vanliga banköverföringar eller kreditkort. Detta är för att säkerställa anonymitet för både dig och säljaren.

Bitcoin tenderar att vara det förnamn som folk tänker på när de hör cryptocurrency. Det har ett välkänt namn och ses ofta som säkert, pålitligt och anonymt. Detta är dock inte helt sant. Bitcoin har ett antal sekretessproblem som adressanvändning, anslutna noder, spårningskakor och blockchainanalys. Detta innebär att det är möjligt för någon att länka din personliga information till en transaktion. Som sådan är ett föredraget alternativ att använda ett integritetsfokuserat mynt. Två av de mest populära är Monero och Zcash, även om det finns andra alternativ också. En bra översikt kan hittas här.

Innan du köper något på den mörka webben måste du dock se till att du är medveten om landets lagar och hur cryptocurrencies fungerar.

14. Stäng allt när du är klar

När du är klar med att surfa på den mörka webben måste du stänga alla webbläsarfönster och allt annat relaterat innehåll. Om du använde Tails, stäng av operativsystemet och gå tillbaka till ditt vanliga operativsystem. För att vara på den säkra sidan: gör en snabbstart.

15. Förstå att du aldrig är 100% säker

Även om du troget följer alla tidigare steg, garanteras du fortfarande inte full säkerhet på den mörka webben. Du kan oavsiktligt ge ut personlig information eller klicka på en skadad länk. Hackare hittar ständigt nya sätt kring säkerhetssystem och inställningar. Inget av de tidigare stegen kommer heller inte att skydda dig mot hårdvara. Om din hårdvara är infekterad med någon typ av skadlig kod har all internetanvändning redan äventyrats. Kort sagt, det finns mycket du kan göra för att förbättra din säkerhet på den mörka webben, men ingenting är någonsin idiotsäkert.

16. Se onlineguider, bloggar, sökmotorer, chattwebbplatser osv.

Att hitta din väg på den mörka webben kan vara ganska svårt. Det är därför vi har samlat några resurser du kan använda för att hjälpa dig vidare. Du behöver inte lita på kataloger ensam. Observera att dessa webbplatser kan innehålla dodgy karaktärer eller till och med direkt malware. Ingenting på den mörka webben är någonsin riktigt säkert. Lita på ingen, använd din sunt förnuft och gå in på din egen risk.

Webbplatsstyper
Länk
forum
 • The Hub: http://thehub7xbw4dc5r2.onion/index.php
 • Dolda svar: http://answerszuvs3gg2l64e6hmnryudl5zgrmwm3vh65hzszdghblddvfiqd.onion/
Sökmotorer
 • Ljus: http://gjobqjj7wyczbqie.onion/
 • Not Evil: http://hss3uro2hsxfogfq.onion/
Bloggar
 • OnionSoup: http://soupksx6vqh3ydda.onion/?ref=VisiTOR
Newssites
 • New York Times: https://www.nytimes3xbfgragh.onion/
 • Sekretessnyheter: https://privacyintyqcroe.onion/
 • ProPublica: https://p53lf57qovyuvwsc6xnrppyply3vtqm7l6pcobkmyqsiofyeznfu5uqd.onion/

Slutgiltiga tankar

Med den här guiden kan du hålla dig relativt säker när du besöker den mörka webben. Men som tidigare nämnts förblir den mörka webben ganska knepig. Det kan kräva mycket arbete för att komma in på den mörka webben och när du väl är där kommer du förmodligen inte att kunna besöka många webbplatser. Vi rekommenderar att du läser mycket om den mörka webben innan du försöker besöka denna del av internet. Slutligen, om du är osäker på vad du ska göra på den mörka webben, kan du lika gärna hålla dig till webbplatser på ytan.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me