Hur du hanterar dina sekretessinställningar på YouTube | VPNoverview.com

När du tittar på dina favoritfilmer på YouTube kommer det förmodligen aldrig att hända att YouTube tittar på dig. Videotjänsten övervakar videorna du tittar på för att ge mer riktad annonsering. Information om dig samlas in och analyseras för att bättre avgöra vem du är och vad dina intressen är. Att ändra några inställningar på YouTube kan hjälpa dig att skydda din integritet utan att kosta dig någon av funktionerna i tjänsten.


Hur Google tjänar miljarder på YouTube

Du kanske tänker på YouTube som din go-to hotspot för roliga kattvideor och filmtrailer. Men video är en av de mest eftertraktade delarna i marknadsföring. Forskning visar att användare tenderar att spendera mer tid på att titta på en video än att läsa en annons. Som ett resultat spenderar annonsörer miljarder dollar för att se på en av sina videor. Ett av de främsta företagen att dra nytta av detta är YouTube.

YouTube har över 149 miljoner tittare varje månad. Dessa tittare konsumerar i genomsnitt 1 miljard timmar video varje dag. Med så många som använder tjänsten är det inte konstigt att YouTube lyckades få in uppskattningsvis 8 miljarder dollar 2015. Men var kommer alla pengarna ifrån?

Hur reklam påverkar dig

När du tänker på annonser som påverkar dig tänker du troligt på en annons som får dig att köpa en produkt eller titta på ett nytt TV-program. Och även om annonser är effektiva att sälja sina produkter påverkar de dig också på många andra sätt.

Google kan tjäna miljarder dollar på YouTube genom riktade annonser. Dessa annonser skickas inte bara till alla YouTube-användare, utan riktas noggrant mot användare med en viss profil. Varje video du tittar på webbplatsen, varje sökning efter en video hjälper YouTube att skapa en mer riktad profil för dina intressen. Till och med data om hur länge du tittar på en video, vilken punkt du klickar på till nästa video och vilka annonser du interagerar med samlas in av YouTube.

Med tiden påverkar din profil annonserna du ser, de videor som föreslås för dig att titta på och din upplevelse på YouTube. Privat information som du kanske tror är hemlig samlas in av företaget för att finjustera din profil. Din integritet påverkas, även utan att du inser det.

Ta kontroll över YouTubes sekretessinställningar

Även om du inte kan blockera alla annonser från YouTube, även med annonsblockerare, kan du begränsa den information som samlas in i din profil. Genom att justera sekretessinställningarna i ditt YouTube-konto kan du begränsa åtkomsten till din information.

Hitta sekretesskontrollerna

YouTube sekretessinställningarNavigera till YouTube-startsidan på webbplatsen. Överst längst upp till höger ser du din profilikon. Klicka på den för att få fram inställningarna.

I YouTube-appen kan du hitta en liknande inställningsskärm. På startskärmen trycker du på din profilikon i det övre högra hörnet.

Klicka på “Inställningar” antingen på appen eller webbsidan.

Här hittar du fliken “Sekretess”. Klicka på det för att få upp sekretessinställningarna. Skärmarna är mycket olika beroende på om du är på appen eller webbplatsen. Nedan beskriver vi vad du kan justera i appens inställningar och på webbplatsen.

Justera dina integritetsinställningar i YouTube-appen

Det finns två huvudavsnitt du kan ta itu med härifrån – din sökhistorik och din visningshistorik.

Varje gång du tittar på en video, även för bara några ögonblick, läggs den till i din titthistorik. Detta är en del av de uppgifter YouTube använder för att skapa din profil. Klicka på skjutreglaget bredvid ‘Pausa titta på historik’ för att hindra YouTube från att samla in denna information.

För att helt rensa den information som Google har lagrat om din klockhistorik klickar du på ‘Rensa klockhistorik’ högst upp på skärmen. Detta kommer att radera alla videor lagrade i din historia till denna punkt.

Sökhistoriken är posten som YouTube håller över de sökningar du utför på YouTube själv. Detta är separat från alla sökningar du gör i Googles sökmotor eller Chrome-adressfältet. För att hindra YouTube från att spela in din sökhistorik, klicka på reglaget bredvid ‘Pausa sökhistorik’. Du kan också ta bort din sökhistorik från YouTube genom att klicka på ‘Rensa sökhistorik’ nära toppen av skärmen.

Om du föredrar att behålla bekvämligheten med att YouTube visar din sök- och visningshistorik, men vill utesluta en viss video, är inkognitoläget svaret.

Klicka på ‘Slå på inkognito’ från skärmen ‘Konto’. Videor som sökts efter och tittade i “Incognito” -läge läggs inte till i din sök- eller tittarhistorik. För närvarande är inkognitoläge bara tillgängligt på YouTube-appen.

Justera dina integritetsinställningar på YouTube-webbplatsen

Här presenteras du med andra alternativ än på appen. Du har möjlighet att hålla dina gillade videor privata. Om du väljer detta kommer andra som besöker din profil att se de videoklipp du har klickat på “Gilla” på. På samma sätt kan du hålla dina sparade spellistor privata eller prenumerationer på andras videokanaler privata.

För att kontrollera hur YouTube visar annonser baserat på din profil, titta längre ner på sidan i avsnittet: ‘Annonser baserade på mitt intresse’. Du hittar en länk till dina ‘Google Ads Settings’ som tar dig till annonsinställningarna för hela Google, inte bara YouTube.

För att hindra Google från riktad annonsering till dig baserat på din profil klickar du på reglaget bredvid ‘Anpassning av annons är ON’. Att stänga av den här funktionen kommer inte att hindra dig från att se annonser på YouTube och andra Google-produkter, utan hindrar dem bara från att presentera riktade annonser baserade på din profil.

Ett enkelt steg för att skydda din integritet

YouTube samlar in en enorm mängd personlig information om dig för att skapa riktade annonser. Att justera dina integritetsinställningar minskar mängden information som YouTube och Google har om dig. Faktum kvarstår dock att dessa företag fortfarande vet mer om dig än kanske du vill att de ska göra det.

Ett enkelt steg du kan ta för att drastiskt förbättra din integritet är att använda en VPN-tjänst. En VPN håller din information anonym genom att agera som mellanhand mellan dig och de webbplatser du besöker online. Information från din dator är krypterad och skickas till VPN-servern. Där skickas den till webbplatsen och webbplatsen returnerar de begärda uppgifterna till VPN-servern. Servern vidarebefordrar informationen till dig genom att kryptera data till och från din dator.

Eftersom webbplatserna du har tillgång till endast handlar om en VPN-server och inte direkt med dig förblir du anonym. Din integritet förblir skyddad medan du har full tillgång till de webbplatser och tjänster du har uppskattat. En VPN ger också andra fördelar, som att undvika geografiska begränsningar för strömmande video eller brandväggar på jobbet. För att lära dig mer om hur ett VPN kan gynna dig, kolla in vårt inlägg om att välja det bästa VPN för dina behov.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me