Håll dig säker på Grindr: Hur du skyddar din integritet | VPNOverview

Grindr-logotypen


Med miljoner användare över hela världen är Grindr en av de mest populära datingsapparna för homosexuella och bisexuella män. Appen lanserades 2009, vilket gör den äldre än Tinder. Sedan dess har Grindr förändrat den homosexuella scenen helt. Grindrs mål är att förse män från hbt-samhället med en säker (dejting) plattform. Med appen kan användare kolla in profiler från människor i deras omgivning, utbyta meddelanden och leta efter ett datum.

Onlinedating är mestadels mycket roligt. Trots det är det alltid bra att vara medveten om de potentiella integritetsriskerna som följer med datingsappar som Grindr. Vi menar inte att orsaka panik eller hindra människor från att använda datingsappar. Vi vill dock se till att du och andra användare har chansen att skydda dig själv och din integritet. Speciellt i vissa länder, där lokala lagar inte accepterar hbt-samhället, är försiktighet oerhört viktigt. Tyvärr diskriminerar många fortfarande andra utifrån deras sexualitet, vilket gör säkerhetsåtgärder nödvändiga.

VPNOverview talade med experten Philip Tijsma, som är en del av COC, en officiell hbt-förening i Nederländerna, samt Azza Sultan, biträdande direktör för Grinder for Equality. Därefter skapar vi en lista med tips för dem som tar sin Grindr-sekretess på allvar: dela inte onödig personlig information, stäng av din plats och använd en falsk platsapp via en Android-emulator.

Vilka integritetsrisker har Grindr?

För många användare är Grindr en plattform som de kan vara sig själva utan skam. Att vara homosexuell är en given. Det är ofta en enorm lättnad i en värld där många fortfarande bedömer två män som håller händerna. Tyvärr använder en liten grupp människor med dåliga avsikter Grindr för sina egna syften. Detta skapar potentiella faror för din integritet och ditt välbefinnande.

Andra användare kan avslöja din plats

Smartphone Location MarkerOm du vill få ut mesta möjliga av Grindr måste appen ständigt veta var du är. Programmet använder GPS och Wi-Fi för att matcha dig till andra Grindr-användare i ditt geografiska område. Men Grindr har, liksom andra populära datingappar, flera sårbarheter som gör att främlingar kan ta reda på din plats. Till exempel visar appen hur långt borta dina “matcher” är i detalj. 2014 upptäckte Synacks cybersecurity-forskare att Grindr-användare lätt kunde utnyttja denna information för att upptäcka andra användares platser. Grindr tog upp det här problemet genom att tillåta användare att inaktivera platsdelning.

En uppföljningsstudie genomförd av Trever Faden visade dock att cybersecurity-forskarna fortfarande kunde hitta Grindr-användarnas platser, tillsammans med andra personuppgifter. Detta var möjligt även när användare hade inaktiverat platsdelning, eftersom användarens platsdata fortfarande skickas till Grindrs server, där de kan upptäckas. Faden skapade en webbplats där användare kunde identifiera vem som blockerade dem på Grindr. För att avslöja denna information behövde användarna bara ange sitt Grindr-användarnamn och lösenord.

Efter Fadens studie begränsade Grindr åtkomst till data från användare som har blockerat andra användare. Dessutom berättade Grindr användare att inte använda sina Grindr-inloggningar för andra webbplatser.

Grindr-användare i länder med anti-homosexuella regler kan vara i fara

Med Grindr som låter folk bestämma användarnas exakta platser är integritetsrisker många, särskilt på platser där det är ett brott att vara homosexuell. Homosexualitet anses fortfarande olagligt i 69 länder, och vissa av dessa länder använder till och med dödsstraff. Att vara Grindr-användare på någon av dessa platser kan få extrema konsekvenser. Egypts regering använde till exempel Grindr-appen och dess misslyckanden för att spåra och till och med gripa homosexuella medborgare, även om homosexualitet tekniskt inte är olagligt där. Iran använde också bristen på säkerhet för Grindr för att identifiera användare av appen. Så småningom togs 200 Grindr-användare i förvar. Grindr har försökt att bekämpa denna fara genom att dölja distansflaggan som används i appen, men dessa förändringar kringgås lätt.

Grindr strävar efter att ansluta människor som bor i samma område. Därför gör appen meningslös att radera varje användares plats helt. Utan denna information kan människor som är hundratals eller tusentals mil från varandra matchas med varandra utan att ha någon möjlighet att träffas i verkligheten. Det är troligt att dessa praktiska frågor spelar en stor roll i Grindrs beslut att bekämpa missbruk av deras app.

Din hälsoinformation kan avslöjas

Smartphone Healthcare-ikonenEn annan integritetsrisk som medföljer Grindr har att göra med dina personuppgifter. Företaget har varit känt för att dela konfidentiella uppgifter, inklusive känslig hälsoupplysning, om sina användare. I april 2018 placerades Grindr i ett dåligt ljus när det avslöjades att företaget delade användarnas HIV-status med andra företag, tillsammans med platsdata och e-postadresser.

Företrädare för Grindr försvarade initialt praxis. De hävdade att datadelning var utbredd och att användare samtycker till datadelning när de registrerar sig för appen. I praktiken var dock många Grindr-användare inte medvetna om att deras hälsouppgifter delades. Om Grindr-användare väljer att avslöja sin HIV-status är denna information synlig för alla Grindr-användare som tittar på sin profil. Fortfarande förväntade många användare inte att appen skulle dela sin känsliga hälsoupplysning utanför Grindr.

Detta allvarliga intrång i privatlivet orsakade ett offentligt skrik, och Grindr gav slutligen ut ett uttalande om att användardata aldrig skulle säljas till tredje part. Fortfarande bör Grindr-användare tänka på om de vill inkludera sin hälsoupplysning i sin profil.

Grindr hjälper användare genom att erbjuda tips och guider

Uppenbarligen arbetar Grindr ständigt med att ändra sina tjänster. Företaget försöker vara transparent genom att informera sina kunder så bra som de kan. Dessutom utvecklar de nya alternativ och korrigeringar när folk ber om dem. Vi frågade Grindr om den senaste utvecklingen kring deras användares säkerhet och integritet och fick följande svar från Azza Sultan, associerad direktör för Grindr för jämlikhet:

”Vi i Grindr förstår att säkerhet inte bara är ansvaret för dejting-appanvändare. Därför försöker Grindr kontinuerligt att utveckla och förbättra sina säkerhetsfunktioner för att inte bara skydda sina användare utan också för att ge dem den kritiska säkerhetsinformation som krävs för att säkerställa en säker dateringsupplevelse. Förutom de säkerhetsriktlinjer som vi tillhandahåller för våra användare utvecklar vi för närvarande en holistisk säkerhetsguide som snart kommer att finnas tillgänglig på olika språk. ”

Den här guiden finns nu live på Grindrs webbplats och kan hittas genom att klicka på följande länk: grindr.com/safety.

Faror i det dagliga livet

Datingappar som Tinder, Happn och Grindr har känslig information om sina användare. Om dessa uppgifter faller i fel hand kan det få allvarliga konsekvenser. Detta är särskilt fallet i länder där förekomsten av hbt-personer hotas av lokala lagar. Det kanske inte verkar så relevant om du bor i ett land där homosexualitet är helt lagligt, men tyvärr är det inte alltid sant. Fördomar och brist på social acceptans skapar stora risker för alla Grindr-användare.

Tar Grindr utomlands

Flygplan ovanför planeten JordenDating på din semestermål kan vara ett trevligt sätt att träffa nya människor. Det här är allt roligt, men du måste vara försiktig. Om ditt hemland accepterar helt LGBT-samhället kan du förvänta dig att något annat land också ska vara det. Detta är inte alltid fallet. Grindr justerar automatiskt din plats varje gång du aktiverar appen. Som nämnts tidigare kan det vara farligt på många platser, till exempel Algeriet, Nigeria, Barbados, Indien och Pakistan. Alla dessa länder har policyer som gör handlingar av samma kön olagliga.

På liknande sätt finns det länder där homosexualitet är lagligt enligt lag, men fortfarande straffas. Exempel är Ryssland och Egypten. I Egypten, som förblir ganska populärt semestermål för många, har regeringen beordrat slå och låsa upp flera individer efter att de har ordnat ett datum via Grindr. Den unga Firas var ett av offren: han hade planerat ett datum med en pojke som han hade träffat på appen, men sattes in, arresterades och dömdes för ”avskräckning”, vilket är olagligt enligt egyptisk lag.

Använder du Grindr eller en liknande datingsapp och ska du resa? Se sedan alltid till att kontrollera din destinations lokala lagar och allmänna inställning till homosexualitet. De årliga forskningsrapporterna om statligt sponsrade homofobi av ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans och Intersex Association) kan vara ett bra ställe att börja. Längst ner i den här artikeln har vi sammanfattat de länder där samma könshandlingar ses som olagliga. Vårt råd är att noggrant överväga den här listan, men också göra ytterligare undersökningar, så att du inte av misstag hamnar på en plats som Egypten med din aktiverade Grindr-app.

Även länder som helt accepterar homosexualitet genom lag och i praktiken är inte alltid ett bra ställe att vara. Dömande individer kan försöka använda Grindr på sätt som är skadligt för medlemmarna i hbt-samhället. Det är därför det alltid är viktigt att skydda dig själv och din integritet så bra du kan – även när du går ut.

Anonym datering på Grindr?

Anonymitet SmartphoneAtt hålla din integritet intakt medan dejting kommer med ett visst dilemma. Om varje Grindr-användare sätter sin integritet först, skulle dating bli mycket svårare – om inte omöjligt. Hur vet du säkert att din match är den han säger att han är? När är det säkert att träffa någon? Och hur kan du låta den andra veta att du inte menar dem någon skada och bara letar efter ett datum?

Trots den negativa uppmärksamheten som Grindr har fått nyligen är det fortfarande ett positivt utrymme. 99% av alla datum, konversationer och möten går bra och utan problem. För att säkerställa att detta också är fallet för dig finns det flera försiktighetsåtgärder du kan vidta. Grindr gjorde en lista med säkerhetsåtgärder som alla dess användare kan och bör använda. Exempel är: meddela alltid en vän eller familjemedlem om din plats när du träffar någon från Grindr och lita på din instinkt. Om något känns av, är det förmodligen.

Hur du skyddar din integritet på Grindr

Förutom att följa de allmänna säkerhetsriktlinjerna som Grindr tillhandahåller, kan du alltid använda flera andra säkerhetsåtgärder för att skydda dig så bra som möjligt. Här är tre bra tips för att hjälpa dig med det:

Dela inte för mycket

Liksom med andra datingappar är det alltid klokt att begränsa mängden personlig information som du inkluderar i din profil. Undvik att använda ditt fulla namn, telefonnummer, e-postadress, HIV-status och annan känslig information. Dessutom är det klokt att ladda upp ett profilfoto som inte visas någon annanstans online. Annars kan användare försöka göra en omvänd bildsökning av ditt foto och hitta dina andra sociala medier. Om du använder samma foto på Facebook eller Twitter har de hittat dina konton på ett ögonblick och kan använda informationen där för att ytterligare avslöja din identitet.

Om du dessutom väljer att ta bort konversationen från appen är det säkrare att använda Google Voice eller en liknande tjänst. Sådana appar låter dig hålla ditt eget telefonnummer privat och arbeta med ett sekundärt nummer istället.

Inaktivera avståndsfunktionen

Grindr och andra datingappar använder telefonens GPS-plats för att matcha dig med människor i ditt område. Du kan se exakt hur långt du och den personen är isär i realtid. Bekvämt om du direkt vill träffa: baren runt hörnet är lätt att nå för er båda! Tyvärr betyder detta också att andra användare kan avslöja din exakta plats. Om en annan Grindr-användare vet avståndet mellan er två kan de beräkna om du använder en process som kallas trilateration. Av detta skäl är det viktigt att dölja din distansinformation.

Du kan dölja ditt avstånd på Grindr genom att vidta följande åtgärder:

 1. Öppna Grindr app på din enhet
 2. Gå till din profil
 3. Knacka på “inställningar”I det övre högra hörnet
 4. Gå till “Visa inställningar
 5. Stäng av “Visa min avstånd

Tänk dock på att stänga av den här funktionen bara kommer att hindra andra användare från att se exakt hur långt du är borta. Din profil kommer fortfarande att kategoriseras med och visas för andra Grindr-användare i ditt område. Detta betyder att din plats fortfarande är sårbar om andra lokala Grindr-användare avslöjar sin distansinformation.

Använd en falsk platsapp

Karta med platsOm du döljer ditt avstånd på Grindr kan det redan vara lättare för dig. Eftersom du fortfarande matchas med människor i din direkta omgivning ger det dock inte full integritet. Du kanske inte tror att du kommer att behöva detta: Grindr handlar ju trots allt om att träffa människor.

Om du vill ta saker ett steg längre är ditt bästa alternativ att installera en app med falsk plats och förfalska din plats. Dessa appar kan lura andra appar att tro att du är någon annanstans. I nästan alla fall fungerar detta också på datingappar. På grund av den senaste uppdateringen av Grindr tycks det tyvärr inte fungera längre på mobilen. Detta kan resultera i farliga situationer för vissa användare. Om du ändå vill förfalska din plats kan du ladda ner en Android-emulator på din dator och använda Grindr där. Detta hjälper dig att dölja din verkliga vistelseort.

Bluestacks för din dator

Bluestacks är en pålitlig Android-emulator som kan hjälpa dig att ta sig runt Grindrs senaste begränsningar när det gäller lokalsfalskning. Om du laddar ner Bluestacks på din dator och sedan fortsätter att använda Grindr där, kommer du fortfarande att kunna ändra din virtuella plats för Grindr. Följ dessa steg för att få Bluestacks att köra på din dator.

 1. Ladda ner den senaste versionen av Bluestacks från deras officiella webbplats.
 2. Logga in på Google Play med ett konto.
 3. Ladda ner den officiella Grindr-appen från Play Store.

Innan du går längre måste du hitta en app som gör att du kan förfalska din plats. Ett populärt alternativ är Fake GPS GO Location Spoofer. Vi har testat den här appen och kan berätta att den fungerar för både Grindr och Happn.

Fake GPS GO Location Spoofer

Fake GPS GO är ganska enkelt att installera och är tillgängligt för Android 6.0 och senare. Så här använder du det:

 1. Ladda ner appen i Bluestacks.
 2. Öppna appen och tryck på “Aktivera spotta platser”På den första skärmen.
 3. Gå till kartan, välj plats du vill använda och klicka på play-knappen i det nedre vänstra hörnet av skärmen.
 4. Om meddelandet “Mock-platser är inaktiverade eller appen inte är standard-Mock Location-appen, vänligen aktivera för att fortsätta” dyker upp, klicka på aktivera.
 5. Utvecklaralternativ”Skärmen kommer upp. Klick “Välj Mock Location App”Och välj“FakeGPS gratis”.
 6. Gå tillbaka och tryck på spela knappen igen för att aktivera den falska GPS-inställningen.

När du har konfigurerat din falska plats kan du logga in på ditt Grindr-konto på emulatorn och använda det som du normalt skulle göra.

iTools falska GPS-plats *

Följ dessa steg för att förfalska din plats på iOS med iTools:

 1. Installera iTools på din dator.
 2. Öppna programmet och välj “Gratis rättegång”.
 3. Gå till “Verktygslåda”-Fliken.
 4. Gå till “Enhetsverktygssatser”Och välj“Virtuell plats”.
 5. Gå in i falsk plats i textrutan på kartan och tryck på enter.
 6. När en markör för den falska platsen visas på kartan klickar du på “Flytta hit”För att ställa in din iPhone till den platsen.

* Sedan de senaste uppdateringarna av Grindr är det nödvändigt att använda en Android-emulator om du vill bedöva din plats. Det betyder att du måste använda Fake GPS GO Location Spoofer-appen.

Håll dig säker, men hitta rätt profiler

Att ställa in telefonens GPS till en falsk plats är för närvarande det mest effektiva sättet att skydda din plats på Grindr och andra datingsappar. Kom dock ihåg att du kommer att matchas med profiler som ligger i närheten av den falska platsen och inte din faktiska plats. Trots det kan förfalskning vara mycket användbart: du kan alltid välja en plats som är bara några miles från var du är. På det här sättet matchar du människor i ditt område, men du kommer inte att ge bort din faktiska plats.

Det kanske inte känner sig rättvist mot ditt datum när du använder en falsk plats. I så fall är det helt bra att ta upp ämnet under ett första eller andra datum, så du kommer inte att ses som en havskatt. Prata om möjligheterna att anpassa din Grindr-plats och prata om fördelarna. Det finns alltid en chans att den som sitter mittemot dig har samma oro för integritet och säkerhet som du gör. Kanske skulle han ens vilja veta mer om det.

NACKE

Grindr jagar ständigt lösningar för problem som användare har stött på. Säkerhet spelar en enorm roll i detta. Men Grindr är inte den enda appen som arbetar med det här. En annan datingsplattform för homosexuella och bisexuella män är SCRUFF. Deras mål är att skapa ett nätverk av (homosexuella) människor som kan utbyta information för att skydda varandra. Appen har möjlighet att kontakta lokala ambassadörer: specialmedlemmar i appen som du kan be om tips när du reser till deras land eller stad.

Vi beslutade att testa appen för oss själva och kontaktade SCRUFF-ambassadörer i olika länder. Våra frågor besvarades snabbt och noggrant, och vi fick till och med en handfull användbara resetips. Klart ett framgångsrikt system. Förutom dessa ambassadörer använder SCRUFF ILGA-data för att varna sina användare om den lokala situationen i över 80 länder, något som Tinder nyligen också börjat göra. Detta är särskilt användbart om du inte är helt uppdaterad om din destinations situation när du redan är på väg.

Slutgiltiga tankar

Dating, vare sig i verkligheten eller online, bör vara säkert för alla. Dejting-appar i sig är inte farliga; de är helt enkelt instrument som gör det lättare för människor att träffa varandra. Det här är oftast bara roligt. Tyvärr finns det fortfarande många människor med dåliga avsikter runt som hatar appar som Grindr för att de är inriktade på homosexuella och bisexuella män. Dessa människor kan orsaka många problem, särskilt i länder där homosexualitet fortfarande ses som olagligt.

Grindr har samma säkerhetsproblem som andra datingsappar, särskilt när det gäller att hålla användarnas platser privata. Trots Grindrs försök att fixa denna sårbarhet är det möjligt för Grindr-användare och ibland till och med regeringar att avslöja användarnas identitet. För närvarande är begränsningen av informationen du delar på din profil och använder en falsk-plats-app på din dator några av de bästa försiktighetsåtgärderna du kan vidta när du använder Grindr.

När det gäller Grindr är det viktigt att vara medveten om de möjliga riskerna du utsätts för när du använder datingtjänsten. Låt dig dock inte hindra dig från appen. Så länge du behandlar din personliga information klokt och tänker igenom dina handlingar är chansen att något dåligt händer mycket små.

Var är samma könshandlingar anses vara olagliga?

Den interaktiva världskartan som visas nedan ger en översikt över lagligheten av homosexualitet i länder över hela världen. Var uppmärksam på det faktum att vissa länder och områden där homosexualitet anses vara lagligt enligt lag fortfarande inte alltid stöder hbt-rättigheter. Man kan möta diskriminering, våld och stigmatisering på dessa platser, till exempel i Ryssland.

Interaktiv världskarta över hbt-rättigheter (som indikerar olagligheten i homosexualitet)

Flera länder behöver lite extra förklaring, eftersom situationen där inte är så lätt definierad. Du hittar dessa länder och de nödvändiga kommentarerna i tabellen nedan.

Land
Legalitet av homosexualitet
anteckningar
egyptenOfficiellt lagligt, men man kan fortfarande åtalasTeoretiskt sett är homosexualitet inte olagligt, men i praktiken ses det ofta som ett brott mot ”moraliska lagar”. Reglerna för kvinnor är fortfarande oklara.
indonesienBeroende på platsAtt vara gay är lagligt i större delen av Indonesien, spara för följande områden: Aceh, södra Sumatra och staden Palembang.
irakRättsligEnligt lag är homosexualitet lagligt i Irak, men att uttrycka sig som en del av hbt-samhället är extremt farligt på grund av medborgare som kommer att ta lagen i sina egna händer.
LibanonOlagligt för män och kvinnorVissa domare har beslutat att inte åtala individer, men detta har ännu inte beslutats i lag.
NordkoreaRättsligDet finns inga lagar mot homosexualitet i Nordkorea. Landet förnekar helt enkelt sin existens helt och hållet.
palestinaBeroende på platsAtt vara homosexuell är olagligt för män i Gaza. Homosexualitet är officiellt lagligt i resten av landet.
rysslandBeroende på platsOlagligt i Tjetjenien. Det har rapporterats att homosexuella placeras i koncentrationsläger.
SingaporeOlagligt för mänLagligt för kvinnor. När det gäller män har lagen inte följts sedan 1996.
Sri LankaOklarVissa källor rapporterar att homosexualitet har avkriminaliserats.

En av de största internationella organisationerna som rör sig själva med hbt-rättigheter är International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association, eller ILGA för kort. De har gjort en ännu mer detaljerad världskarta med information om lagar och lagar om sexuell läggning.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me