Dölj eller ändra din IP-adress: bläddra fritt! | VPNOverview

Under de senaste åren har vår integritet och skyddet av våra personuppgifter blivit allt viktigare. Du kanske har hört att det är en bra idé att ändra eller dölja din IP-adress när du surfar på webben. Google, sociala medieplattformar och till och med hemliga tjänster spårar ditt beteende online i stor skala. Även om detta mestadels är vanlig kunskap vid denna tidpunkt, döljer många fortfarande inte sin IP-adress så bra som de borde. Dessa människor riskerar sin integritet. De kanske tror att det inte är nödvändigt att dölja sitt onlineliv eftersom de inte har något att dölja. Det finns dock många andra skäl att ändra din IP. Kommer du på bandvagnen och byter din? I den här artikeln förklarar vi hur du enkelt kan dölja och ändra din IP-adress – och varför du borde vilja.


Vad är en IP-adress?

Ändra IP-adressgrafik“IP” i IP-adress står för “internetprotokoll”. En IP-adress är en unik serie med nummer som tilldelas vilken internetanslutning som helst. Dessa nummer gör din enhet identifierbar när den är ansluten till internet. En IP-adress är avgörande för att överföra och ta emot data över internet. Utan det skulle du inte kunna utföra ens de mest grundläggande uppgifterna online.

Men din IP-adress kan också äventyra din integritet. Det avslöjar din allmänna plats, och tredje parter kan använda den för att spåra dina onlineaktiviteter. Dessutom kan webbplatser och regeringar välja att inte visa dig vissa sidor eller tjänster beroende på din plats. Ännu värre, cyberbrottslingar kan fånga din IP och göra alla möjliga skador på din enhet. Av dessa skäl väljer många användare att dölja eller ändra sin IP-adress. Ett av de bästa och enklaste sätten att göra detta är att använda en pålitlig VPN. En VPN-tjänst som vi rekommenderar är CyberGhost. Denna leverantör erbjuder stora hastigheter och har ett starkt fokus på säkerhet och integritet. Dessutom är det väldigt billigt och användarvänligt, så det är en bra VPN att komma igång med. Om du vill kolla in våra personliga erfarenheter med denna leverantör kan du kolla in vår omfattande CyberGhost-granskning.

Skulle du hellre prova en begränsad, gratis VPN först? Känn dig fri att titta på vår lista över de bästa gratis VPN: n på marknaden just nu. Dessa är våra personliga favoriter, alla pålitliga och ett bra val för alla som vill testa ett VPN innan de åtar sig ett årligt kontrakt.

Hur du ändrar din IP-adress med en VPN: en steg-för-steg-guide

För att göra saker så enkla som möjligt visar vi dig hur du ändrar din IP-adress med hjälp av en VPN steg för steg. Som exempel använder vi CyberGhost. Processen att konfigurera ditt VPN är helt enkelt. Om du vill ändra din IP-adress med CyberGhost behöver du bara följa dessa steg:

 1. Klicka på den här länken för att gå till CyberGhost-webbplatsen
 2. Klicka på knappen för att kräva avtalet. Du kommer automatiskt att omdirigeras till prissidan
 3. Välj kontrakt som passar dig bäst (månadsvis, årlig etc.)
 4. Välj betalningsmetod du vill använda och ange din e-postadress
 5. Logga in på CyberGhost-webbplatsen och ladda ner VPN-klienten som fungerar på ditt operativsystem
 6. Öppna installationsfilen när nedladdningen är klar
 7. Gå igenom installationsprocessen för att fullständigt installera VPN på din enhet
 8. Öppna den installerade VPN-programvaran
 9. Logga in med det konto du gjorde
 10. Klick ‘Surfa anonymt‘Och slå på VPN

Så snart VPN har anslutit döljs din egen IP-adress och du har tagit på IP-adressen till din valda VPN-server. Så länge den här anslutningen finns kan du säkert och anonymt använda internet. Låt VPN-programvaran köras i bakgrunden, så kommer din anslutning att skyddas.

Om du vill kan du ändra platsen för din “nya” IP genom att välja en annan server. Bläddra bara igenom servermenyn och välj det land du vill att din nya IP ska ligga i. Genom att göra det klokt kan du komma runt geobegränsningar som ställs upp av webbplatser, eftersom vi kommer att diskutera mer detaljerat senare.

Varför ska du dölja eller ändra din IP-adress?

Laptop med låsDölja din IP-adress är ett sätt att skydda din integritet och anonymitet online. Att ändra din IP-adress till en annan IP kan öka din internetfrihet kraftigt. Vanligtvis, dölja och ändra din IP-adress sker på en gång, till exempel när du använder ett VPN. Detta innebär att du kan få både extra skydd och mer online-åtkomst med bara en lösning. Ändra din IP så kommer du till:

Stoppa din Internetleverantör och andra tredje parter från att spåra dig

Din internetleverantör (ISP) och andra tredje parter spårar regelbundet användares onlineaktiviteter genom sin IP-adress. I USA såväl som i många andra länder är det helt lagligt för Internetleverantörer att göra det. Förutom att spela in dina onlineaktiviteter, kan din internetleverantör dela denna information med andra parter. De kan till exempel överlämna dina personuppgifter till regeringen om de blir ombedda att göra det. De kan till och med sälja din surfhistorik till annonsörer i utbyte mot en vinst.

Inte bara din Internetleverantör utan också webbplatser, sociala medieplattformar och annonsnätverk kan logga in dina online-aktiviteter och surfvanor. De säljer vanligtvis denna information till reklamföretag, så de kan visa dig annonser anpassade efter dina specifika intressen. Om du döljer din IP-adress kommer din ISP, webbplatser, sociala medier och andra tredje parter inte att kunna spåra dig och din enhet så effektivt längre.

Håll dig säker och anonym på (offentliga) Wi-Fi-hotspots

När du använder allmän Wi-Fi är det viktigt att vidta lämpliga försiktighetsåtgärder för att skydda din IP-adress och annan personlig information. Medan offentliga Wi-Fi-hotspots är extremt praktiska är de också mycket osäkra. Vem som helst i nätverket kunde se din IP-adress och spionera på dina aktiviteter. Detta gör att du är sårbar för cyberbrottslingar och andra människor med dåliga avsikter. Dölja din IP-adress är ett viktigt steg mot att skydda din personliga information och bläddra aktiviteter på ett osäkrat offentligt Wi-Fi-nätverk.

Upp till en viss grad gäller detta också för ett hemnätverk. Även din familj, rumskamrater och kollegor kan lätt se vad du gör online om de är lite tekniska. Oavsett om detta kanske inte alltid är ett problem, kan det definitivt göra vissa olyckliga omständigheter. Tänk om du hittade en fantastisk födelsedagspresent till din mamma som du inte vill att hon ska veta något om? Och vad händer om ditt affärsnätverk inte ger dig tillgång till sociala medier, men du verkligen behöver använda Twitter – av någon anledning? I alla dessa fall kan du ändra din IP-adress.

Ladda ner torrenter på ett säkert sätt

De flesta länder runt om i världen har lagar kring nedladdningar. Vanligtvis när material (musik, filmer, böcker) sprids online utan ägarens tillstånd, betraktas detta som olagligt. Vissa nationella upphovsrättsorganisationer försöker aktivt stoppa denna praxis. Beroende på var du bor kan nedladdning av olagligt material leda till böter.

Dessutom kan nedladdning av allt vara farligt, eftersom hackare och skadliga torrenter kan använda din IP-adress för att hålla reda på alla dina nedladdningar. Denna information kan användas på alla slags olagliga sätt. Cyberbrottslingar kan skicka dig ett “falskt böter” och låtsas vara en officiell organisation som kämpar för upphovsrätt medan de faktiskt är precis efter dina pengar. Även om du har laddat ner något helt lagligt kan de fortfarande försöka pressa pengar ur dig genom att hota att avslöja dina nedladdade filer för allmänheten – något du kanske verkligen vill undvika.

När dessa cyberbrottslingar och organisationer håller reda på din onlineaktivitet, är chansen stor att du vill vinna lite av din integritet. Du kan göra detta genom att använda en VPN för att dölja din IP-adress och ladda ner säkert och privat.

Ta dig runt geobegränsningar

Karta med platsEn populär anledning till att vissa användare ändrar sin IP-adress är att det hjälper dem att få åtkomst till geobegränsat innehåll. Detta inkluderar webbplatser och streamingtjänster (eller specifikt innehåll på dessa tjänster) som endast är tillgängliga i vissa länder. Till exempel är strömningstjänster som Hulu och HBO GO endast tillgängliga för användare i USA. Men om en användare som är baserad i Storbritannien vill komma åt dessa tjänster kan de komma runt denna regionala begränsning genom att maskera sin verkliga IP-adress och ändra den till en amerikansk. Detta görs vanligtvis med en VPN, som du kan programmera för att överföra dina data via en server baserad i ett annat land. Din IP-adress verkar då komma från ett annat land.

Omkoppling av regeringscensur

I vissa länder, som Kina och Iran, är strikt (online) regeringscensur utbredd. Dessa regeringar begränsar vanligtvis tillgången till mycket innehåll och följer medborgarnas aktiviteter online. De syftar till att kontrollera media och nyhetsställen så att de kan påverka deras befolkning. Du kan komma runt dessa begränsningar och förhindra att regeringen spionerar på dig genom att ändra din IP-adress. Om du använder ett VPN för att maskera din riktiga IP-adress kan regeringen inte se vad du gör online.

Hur döljer eller ändrar jag min IP-adress?

Det finns ett par sätt att dölja eller ändra din IP-adress. Vissa av dessa är mycket säkrare än andra. För att ge dig den bästa översikten diskuterar vi de vanligaste alternativen för att maskera din IP-adress, jämföra dem med varandra när vi går.

Investera i en högkvalitativ VPN

VPN-sköldSom vi redan har föreslagit i andra avsnitt i den här artikeln, är det säkraste sättet att dölja din IP-adress att använda en högkvalitativ VPN-tjänst. En VPN är en säker nätverksanslutning som överför dina data via fjärrservrar. Dessutom krypterar en VPN dina data och lägger till ett extra lager av säkerhet. När du ansluter till ett VPN är din riktiga IP-adress dold och du tar på dig IP-adressen till en av din VPN-leverantörs fjärrservrar istället. Tredje parter kommer bara att se VPN-serverns IP-adress, vilket gör det mycket svårt, om inte omöjligt, för dem att spåra din datatrafik tillbaka till dig.

Om du vill börja använda ett VPN kan du helt enkelt köpa en från en ansedd leverantör, som vi har beskrivit ovan. Förutom CyberGhost finns det många andra stora VPN-leverantörer, som ExpressVPN och NordVPN.

Använd en proxyserver

Proxyservrar är en annan metod som du kan använda för att dölja eller ändra din riktiga IP-adress. Ett viktigt faktum att nämna är emellertid att proxyer inte har någon av de säkerhetsfunktioner som de flesta VPN har. En proxy är en typ av server som fungerar som en mellanhand mellan användare och internet. När du använder en proxy skickas alla dina onlineförfrågningar via proxyservern. Proxyen vidarebefordrar sedan dina förfrågningar till den webbserver du försöker nå. Under denna process ändrar proxy en del av dina uppgifter, inklusive din IP-adress. Proxy-servern kommer att ha en egen IP-adress. Eftersom alla dina uppgifter skickas därifrån, kommer denna IP att skickas ut till resten av webben istället för din.

Proxies används ofta för att få åtkomst till regionbegränsat innehåll, särskilt när det gäller strömningstjänster. Det är dock bäst att använda proxyservrar endast när du utför uppgifter med låg insats eftersom de inte krypterar dina uppgifter och inte kan förhindra att tredje part får åtkomst till den. När du använder en proxy kan din Internetleverantör och andra tredje parter fortfarande övervaka vad du gör online. Kort sagt: proxyservrar kan vara mycket användbara för att ta sig runt geobegränsningar, men bör inte användas för att strömma filer eller andra sekretesskänsliga aktiviteter.

Ladda ner Tor-webbläsaren

Tor Onion Router-logotypenEtt annat alternativ att dölja din riktiga IP-adress är att installera Tor-webbläsaren. Tor är en gratis webbläsare du kan använda för att surfa på internet anonymt. Det krypterar dina data och sedan rutter det genom olika servrar (Tor-noder) över hela världen. Detta gör det mycket svårare för andra att spåra dina onlineaktiviteter. Tor-webbläsaren döljer också din IP-adress så att andra parter inte kan se den. En nackdel är att den bara krypterar internettrafik i webbläsaren så att den inte skyddar dig så fullständigt som en VPN skulle göra. Dessutom, eftersom dina data dirigeras genom många olika servrar, kommer din surfupplevelse sannolikt att bli betydligt långsammare, till skillnad från när du använder en topp-nivå VPN.

Anslut till en offentlig Wi-Fi-hotspot

En sista metod att använda om du vill dölja IP-adressen för din privata internetanslutning är att ansluta till en offentlig Wi-Fi-hotspot istället. Även om detta kan hjälpa dig att maskera din riktiga privata IP-adress är det en mycket riskabel taktik. I den här situationen tar du på Wi-Fi-nätverkets IP-adress istället för din vanliga. Men som vi tidigare nämnt är de flesta offentliga Wi-Fi-hotspots långt ifrån säkra, så alla som använder samma nätverk kan undersöka dina onlineaktiviteter. Om de ville, kunde de till och med fånga dina data. Det är sant att du kan dölja din riktiga IP-adress genom att ansluta till ett offentligt Wi-Fi-nätverk, men det gör dig otroligt sårbar för hackare. Om du använder allmän Wi-Fi rekommenderar vi dig alltid att göra det med en VPN för att skydda dig.

Slutgiltiga tankar

Om du inte skyddar din IP-adress kan regeringar, webbplatserna du besöker, din Internetleverantör och till och med de personer som använder samma nätverk undersöka din datatrafik när som helst. Om du inte gillar den här idén är det klokt att dölja din IP-adress. Detta är också fallet om du tror att du inte har något att dölja. Det du gör online är helt enkelt inte någons affär utan ditt.

Att ändra din IP kommer dessutom med ett par trevliga fördelar. Du kan till exempel använda ett VPN för att få åtkomst till blockerade webbplatser eller geospecifikt innehåll. På samma sätt kommer att byta din IP-adress göra det mycket svårare för din Internetleverantör att spåra dig eller spionera på dig, och det kommer också att hindra annonsörer från att komma åt dina data. När det gäller att dölja och ändra din IP-adress är ett VPN överlägset den mest säkra och effektiva metoden. Genom att investera i en ansedd VPN-tjänst kan du dölja din IP-adress och upprätthålla de högsta nivåerna av integritet och säkerhet när du är online.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map