De bästa webbläsarförlängningarna för integritet och säkerhet online

Just nu är du kanske den enda personen som fysiskt använder din dator. Du kanske till och med är den enda personen i rummet. Men om du inte vidtar åtgärder för att förbli anonym på internet, surfar du inte ensam. Varje gång du går online lämnar du ett spår av information som är synlig för fler tredje parter än du kanske tror – och att rensa din webbläsares historia kommer inte att ändra något om det.


Idag kan vi inte gå en vecka utan nyheter om överreagerande regeringar som försöker övervaka och kontrollera sina medborgare på internet. Men regeringar är inte de enda som försöker titta på din onlinetrafik. Det finns flera andra enheter med lägre profil som kan samla in din identifierande information utan att du vet. Dessa inkluderar din internetleverantör, sökmotorer, enskilda webbplatser, sociala nätverk, lokala nätverksadministratörer, appar, ditt operativsystem och allas favoritskurk på internet: hackare.

I den här artikeln hittar du ett antal webbläsartillägg som kan hjälpa dig att hålla ett öga på din integritet. VPN-tillägg hjälper dig att surfa anonymt och förhindra oönskad åtkomst till dina data, medan adblockers kan blockera irriterande annonser och lösenordshanterare hålla dina lösenord säkra utan att du behöver komma ihåg dem.

Vad är en browser-förlängning?

Innan själva tillägget introduceras är det viktigt att förstå vad en webbläsartillägg exakt är. En webbläsarförlängning är ett program som ansluter sig till din webbläsare, till exempel till Firefox, Chrome, Edge eller Safari, för att öka dess funktion. Varje tillägg har sin egen specifika funktion och är tänkt att ta på sig en uppgift som webbläsaren inte kan utföra av sig själv. De flesta webbläsare har bara de nödvändiga kraven när det gäller funktionalitet. Din online-sekretess och skydd kan ökas mycket genom att välja rätt tillägg från tredje part. Medan webbläsare fortsätter att gå vidare med sina alternativ kan de inte matcha funktionerna i dedikerade appar. Dessa appar inkluderar virtuella privata nätverk (VPN), annonsblockerare och lösenordshanterare.

VPN-tillägg för säker och privat surfning

VPN-anslutning-InternetVirtuella privata nätverk har funnits länge, men tills relativt nyligen var de en IT-proffs. Regeringar och företag använde dem för att ge anställda säker åtkomst från avlägsna platser. Men nu kan nästan vem som helst använda en. En VPN omdirigerar din trafik genom ett separat privat nätverk på väg till dess slutdestination. VPN ersätter användarens information med sin egen, så även den slutliga webbplatsen vet inte var den ursprungliga trafiken kom ifrån. Det finns tre huvudsakliga fördelar med VPN:

 • Anonymitet: Varje webbplats läser och lagrar ofta IP-uppgifterna för sina användare. Denna information innehåller information om din dator och nätverksanslutning och kan användas för att identifiera dig personligen. Som nämnts ovan lägger en VPN till ett mellansteg till din datas resa. Därför kan målwebbplatsen bara se IP-informationen för fjärrnätverket, inte din.
 • Säker navigering: Förutom att anonymisera dina data är VPN-nätverk väl krypterade. Detta gör själva uppgifterna extremt svåra, ibland omöjliga att läsa av obehöriga tredje parter. Detta är särskilt användbart när du ansluter till offentliga Wi-Fi-nätverk som till exempel på kaféer, bibliotek etc..
 • Oblockerat innehåll: Internet är det största framsteget för att göra världen till en mindre och bättre ansluten plats för mänskligheten. Det är fullt av rikt, mångsidigt innehåll från hela världen. Tyvärr är visst innehåll fortfarande inte tillgängligt utanför ett visst geografiskt område. Eller värre: en del innehåll blockeras till och med i specifika länder. Det är ganska vanligt att YouTube- och Netflix-användare befinner sig inför ett meddelande om att en populär video inte är tillgänglig i deras land. VPN: er låter dig kringgå sådana geoblock genom att dirigera din trafik genom en server i videon värdland.

VPN: er är ofta tillgängliga som fristående applikationer, men två av våra favoriter inkluderar intuitiva webbläsarförlängningar för enkel åtkomst till deras funktioner. Här är de:

ExpressVPN webbläsarförlängning för Firefox, Chrome och Safari

ExpressVPN är en populär VPN-tjänst som ständigt får högsta betyg i våra interna recensioner. Precis som alla premium-VPN: er kräver ExpressVPN prenumeration, även om du verkligen får det du betalar för. När du har installerat applikationen på din dator ger tillägget dig direkt tillgång till inställningar och funktioner direkt från din webbläsare. Detta gör att du kan byta VPN-servrar så att de matchar din målsida utan att behöva lämna webbläsaren. ExpressVPN har ett nätverk med mer än 2000 servrar i 94 länder, så du har inga problem att hitta en som passar dina behov. Liksom själva appen är tillägget mycket enkelt att använda och trevligt att arbeta med.

ExpressVPN har tagit plats nummer en i våra topp 5 bästa VPN på länge. Deras VPN-webbläsarförlängning fungerar också lika bra. För att använda detta tillägg måste du först få ett ExpressVPN-prenumeration genom att klicka på knappen i rutan nedan. När du har laddat ner appen och webbläsartillägget på ExpressVPN-webbplatsen kan du surfa och ladda ner säkert med bara några klick.

Webbläsarutvidgningen som ExpressVPN erbjuder kommer att visas i det övre högra hörnet av din webbläsare efter att du har installerat den. På skärmen som dyker upp kan du enkelt välja en plats och aktivera VPN. Skärmdumparna nedan kan ge dig en uppfattning om hur tillägget ser ut.

ExpressVPN-webbläsarförlängningen aktiverad

NordVPN webbläsarförlängning för Chrome och Firefox

NordVPN är en annan VPN-tjänst med ett väl designat alternativ för webbläsarutvidgning. Även om det är ett billigare alternativ för ExpressVPN, är det fortfarande mycket en premiumtjänst. Det har ett nätverk på nästan 4500 servrar, fördelat över mer än 60 länder. Om säkerhet är högsta prioritet gör NordVPNs 2048-bitars SSL-kryptering och stöd för alla större VPN-protokoll det till ett säkert val. Det kanske inte är så snabbt eller når så många länder som ExpressVPN, men du skulle vara hårt pressad för att hitta något bättre på denna prispunkt.

NordVPN-webbläsarförlängningen är tillgänglig för Chrome, Brave och Firefox. Det är mycket enkelt att ladda ner det, även om du behöver ett prenumeration för att det ska fungera. Klicka på knappen nedan för att gå till NordVPN-webbplatsen. Följ instruktionerna, ladda ner tillägget, så kommer du att gå in bara några minuter.

VPN-tillägg för Opera

Opera-webbläsaren används inte lika mycket som andra webbläsare, som Chrome, Edge och Firefox. Därför erbjuder de flesta stora VPN-tjänster, till exempel ExpressVPN och NordVPN, inga webbläsarförlängningar för Opera. Detta betyder dock inte att Opera-användare inte har några alternativ. Många VPN erbjuder VPN-tillägg som också stöds av Opera-webbläsaren. Alternativ inkluderar Zenmate VPN, PIA och Tunnelbear. Genom att titta på Opera-tilläggssidan kan du också hitta alla andra webbläsarutvidgningar som finns tillgängliga för Opera.

Vissa av de nämnda förlängningarna, som Tunnelbear, kan användas helt gratis. Det är dock viktigt att notera att gratis VPN: er generellt sett är en dålig idé. Många VPN-appar som erbjuds online kommer inte att hålla dig och din datatrafik säker. De kan samla in din personliga information för att sälja den till andra parter, implantera alla typer av skadlig programvara på din enhet eller tjäna pengar genom att visa dig en alltför stor mängd annonser. Om du verkligen vill använda en gratis VPN-tjänst, se till att få en av god kvalitet, till exempel genom att kolla in vår lista med anständiga gratis VPN-tjänster först.

Varning: använd inte Hola VPN

Hola är en mycket populär VPN-förlängning som kan användas i flera webbläsare. Det är enkelt, snabbt och kan användas gratis! Låter perfekt, eller hur? Tja, inte riktigt. Faktum är att Hola inte alls kan kallas VPN alls. Till skillnad från premium-VPN-alternativ är Hola okrypterad, har ingen kundservice och stöder inte enkelt Netflix eller torrenter. Även om tjänster som NordVPN och ExpressVPN inte har några trafikloggar, gör Hola det. Detta innebär att all din onlinedata lagras och att din trafik enkelt kan spåras tillbaka till dig.

Ännu värre är Hola ett peer-to-peer-nätverk. Människorna bakom Hola behåller inte sitt eget nätverk av servrar. Istället sparar de tillbaka på användarnas bandbredd. Detta innebär att betalda användare ansluter via IP-adresserna för icke-betalda användare. Hola hävdar att den här metoden är säker, men den är verkligen inte. Utan någon kryptering, ingen loggpolicy och någon annan typ av säkerhet kan allt gå fel medan du använder Hola. Kort sagt: håll dig långt borta från denna falska VPN.

Annonsblockerare för att eliminera oönskade annonser och skript

Ett tilläggsblockeringstillägg är ett av de bästa och enklaste sätten att förbättra din onlineupplevelse. Som namnet antyder blockerar dessa tillägg annonser och andra oönskade skript från att visas på de sidor du besöker. Annonser kan vara irriterande, speciellt pop-up-typen, men är vanligtvis ofarliga för slutanvändaren. Det gäller dock inte alla annonser: vissa innehåller skadlig programvara eller omdirigerar till sidor som gör det, andra innehåller stötande innehåll och NSFW-bilder som, även om de inte är relaterade till det faktiska innehållet på sidan du besökte, kan göra en besvärlig situation om du är offentligt. Annonsblockerare ger dig bättre kontroll över din onlineupplevelse, varför vi rekommenderar att du använder dem – så länge du använder rätt.

uBlock Ursprung

UBlock-logotypuBlock Origin fungerar med alla större webbläsare och använder få systemresurser. Som de flesta adblockers kan du ladda ner det gratis. När du väl har installerat uBlock Origin i din webbläsare filtrerar detta tillägg effektivt bort alla annonser och oönskade skript. Eftersom det har funnits länge och hela tiden skickar ut nya uppdateringar kommer nästan alla annonser du kan möta att blockeras.

Detta tillägg kommer med en omfattande standardblockeringslista och ett verktyg för att blockera sidelement i farten. Allt du behöver göra är att högerklicka på en bild eller ett fält och välja “Block Element”. Detta ger en textruta fylld med URL: n för elementet. Klicka på “Skapa” för att lägga till elementet i blockeringslistan så försvinner det omedelbart. uBlock-ursprung kan också anpassas, så att du kan vitlista pålitliga sidor.

Medan vissa andra adblockers kan vara något lättare att använda, är uBlock Origin en extremt bra adblocker. Det fungerar utmärkt, är helt gratis och släpper inte några annonser bara för att tjäna pengar på dem.

Adblock plus

adblock plus logotypDen mest populära annonsblockeraren på marknaden är AdBlock Plus. Det är ett gratis tillägg tillgängligt för alla större webbläsare (nämligen Firefox, Chrome, Edge, Safari och Opera) och några få mindre (som Yandex, Maxthon och Chromium). Ett nyinstallerat tillägg blockerar de flesta annonser med standardlistan. Det låter dig importera andra listor eller skapa dina egna. Du har också möjlighet att aktivera eller inaktivera blockering på en specifik sida. Detta är mycket viktigt för att många webbplatser fortsätter att finnas. Tyvärr har AdBlock Plus också en negativ sida.

En stor nackdel med AdBlock Plus är deras ”Acceptable Ads” -initiativ. Ett av de främsta sätten AdBlock Plus tjänar pengar på är att låta företag betala för att släppa igenom sina annonser. Därför, även om du använder en “Ad Blocker”, kan du fortfarande få annonser om ett företag betalar tillräckligt. För oss besegrar detta fullständigt syftet, och vi rekommenderar att du söker ett alternativ som uBlock Origin.

Stödja dina favoritwebbplatser genom att lista dem

Det är viktigt att inse att blockering av annonser direkt påverkar intäkterna på de webbplatser du besöker. Webbläsarutvidgningar som uBlock Origin och AdBlock Plus är en frisk andedräkt för vår personliga online-integritet och vår onlineupplevelse, men de påverkar de webbplatser du besöker negativt. Detta kan i sin tur bli dåligt för dig som besökare.

De flesta webbplatser är gratis att använda eftersom skaparna kan sälja annonsutrymme. Om alla blockerade dessa annonser skulle många webbplatser helt missa sina inkomster. För att hålla på befintliga kan webbplatser då kräva ett betalt medlemskap. I det här fallet måste du betala för att få tillgång till webbplatsens innehåll. Om en webbplats inte gör det eller inte kan, kan den försvinna helt.

Att skapa och underhålla en webbplats kostar tid, ansträngning och i de flesta fall pengar. Finns det en viss webbplats som du tror förtjänar alla intäkter som de kan få från att visa dig annonser? Sedan kan du välja att vitlista den webbplatsen i både AdBlock Plus och uBlock Origin. På det här sättet får du se annonserna på dessa sidor ändå, och du hjälper dem att upprätthålla sin webbplats. Om du litar på en webbplats och deras annonser inte är för påträngande kan du därför överväga att stödja dem genom att lägga till webbadressen till din vitlista.

Vissa webbplatser nekar till och med helt användare åtkomst till sitt innehåll när de använder en adblockerare. Om du surfar till en sådan webbplats ser du ett meddelande som säger att du bara får åtkomst om du väljer webbplatsen. På så sätt kan webbplatser “tvinga” internetanvändare att (delvis) stänga av sina annonsblockers.

Extensions för att hjälpa dig surfa säkert och anonymt

Det är nästan omöjligt att surfa på nätet utan att efterlämna spår av information om dig själv. Du kommer utan tvekan att stöta på cookies och andra spårare som försöker spåra ditt internetbeteende. Lyckligtvis har ganska många webbläsarutvidgningar utvecklats som kan hjälpa dig att göra dina internet sessioner mycket säkrare och mer anonym. Vi kommer att diskutera ett par bra alternativ här.

Sekretessgrävling

SekretessgrävlingPrivacy Badger är en smart, gratis förlängning utvecklad av Electronic Frontier Foundation som gradvis lär sig att blockera osynliga spårare. När det har installerats kommer tillägget att börja hålla ett öga på alla möjliga spårare på varje webbplats du besöker. Tillägget blockerar inte några cookies till att börja med. Istället kommer Privacy Badger att använda den information den samlar in för att lära sig. Allteftersom tiden går, kommer Privacy Badger att inse vilka tredjeparts cookies som följer dig på webben ständigt och blockerar dessa. Som ett resultat stöter du inte kontinuerligt på samma handväska i dina annonser, medan de användbara och mindre påträngande cookies förblir intakt.

Privacy Badger-förlängningen fungerar med ett unikt inlärningssystem. På grund av detta fungerar tillägget bättre och mer effektivt ju längre du använder det. Privacy Badger fungerar för närvarande för Opera, Chrome, Firefox och Firefox på Android.

Ghostery

GhosteryGhostery är en annan förlängning som syftar till att kontrollera spårning av webbplatser. Den avslöjar alla spårningskakor som är aktiva på webbplatsen du besöker och ger dig möjlighet att blockera dem. Om du blockerar cookies kommer webbplatser att kunna samla in mindre information om dig. Därför ökar Ghostery din integritet och säkerhet online. Dina annonser kommer inte längre att anpassas till ditt onlinebeteende. Till exempel hittar du inte hela tiden alla dessa annonser om rabattbröllopsklänningar överallt, bara för att du berättade för Facebook att du var i din kusins ​​bröllop förra veckan.

Som många av webbläsarutvidgningarna som diskuteras i denna artikel är Ghostery gratis och tillgängligt för de flesta webbläsare, inklusive Firefox, Chrome, Opera, Safari, Edge, Brave och Cliqz. De erbjuder en mobilversion för både Android och iOS också.

Dricks: Vissa användare har uttryckt oro över Ghosterys egen integritetspolicy. Det är möjligt att anmäla sig till Ghosterys program som heter GhostRank-datainsamling. Detta är information som samlas in för att förbättra kvaliteten på tjänsten. Men om du väljer att inte välja GhostRank, behöver du inte oroa dig för att data samlas in när du använder Ghostery.

Cookie AutoDelete

Cookie AutoDeleteNamnet på denna tillägg talar ganska mycket för sig själv. Cookie AutoDelete ser till att alla cookies i din webbläsare raderas automatiskt när du stänger en flik. Vissa cookies kanske hittar sig förbi Ghostery eller Privacy Badger, som är där Cookie AutoDelete kliver in. Det är viktigt att radera dina cookies regelbundet. Utan att göra det kommer webbplatser att kunna följa dig online under en längre tid. När du använder detta tillägg behöver du inte komma ihåg att rensa din cache: programmet gör det åt dig.

Om du vill kan du lägga till kakor i en vitlista för cookie AutoDelete. Detta betyder att du litar på dessa kakor och inte vill att de ska tas bort. Att använda en vitlista över kakor kan vara mycket användbart. Om du till exempel lägger till dina Netflix-kakor i den här listan behöver du inte logga in varje gång du surfar till Netflix hemsida i en ny flik. Cookie AutoDelete är tillgängligt för Firefox och Chrome.

HTTPS överallt

HTTPS överalltWebbplatser kan arbeta med HTTP eller HTTPS-protokollet. Du kan tydligt se detta i webbadressen på webbplatsen, som börjar med antingen http: // eller https: //. De extra ‘s’ i det senare innebär att din kommunikation med webbplatser som använder det protokollet kommer att krypteras. Detta garanterar din säkerhet och sekretess online: dina onlineaktiviteter på den webbplatsen kommer inte att vara synliga för andra. Dessutom kan informationsutbytet mellan dig och webbplatsen inte förändras av externa krafter. På detta sätt krymper chansen att du av misstag hamnar på en falsk webbplats som låtsas vara din onlinebankmiljö avsevärt.

Vidare till själva tillägget: HTTPS Everywhere säkerställer att alla webbplatser som kan arbeta med HTTPS kommer att göra det. Detta ökar din online-säkerhet. HTTPS Everywhere-förlängningen producerades som ett samarbete mellan Electronic Frontier Foundation, som också utvecklade Privacy Badger och Tor-projektet. HTTPS Everywhere är tillgängligt för Firefox, Chrome, Opera, Android och Brave.

DuckDuckGo integritetsavgifter

DuckDuckGo

DuckDuckGo är ett privatlivsföretag som har ägnat sig åt att sprida sekretess på webben genom att erbjuda alternativa tjänster för mindre privatlivsrelaterade företag. DuckDuckGO skapade särskilt en alternativ sökmotor till Google som faktiskt respekterar din integritet. Du kan besöka det på https://duckduckgo.com

Privacy Essentials är den senaste iterationen av deras portfölj. Denna tillägg skyddar din integritet genom tre mekanismer:

 1. Blockera automatiskt oönskade spårare
 2. Få webbplatser automatiskt att använda sin bättre säkrade HTTPS-version av webbplatsen. (installation av detta tillägg innebär att du inte längre behöver HTTPS överallt.
 3. Ge en översikt över alla webbplatser som du besöker där du snabbt kan mäta pålitlighet och pålitlighet för en webbplats i ett singelfönster.

DuckDuckGo Privacy Essentials är gratis och är tillgängligt för Firefox, Chrome, Brave, Opera, Android, en iPhone.

Lösenordshanteraren webbläsare tillägg

Många av oss har flera onlinekonton för saker som bank, sociala nätverk, anslagstavlor, e-post osv. Helst bör du ha ett annat användarnamn och ett unikt starkt lösenord för varje konto. Att komma ihåg alla dessa olika lösenord är svårt, och du vill inte skriva ner dem alla på ett papper som kan gå förlorat eller stulet. Istället kan du använda en lösenordshanterare. En lösenordshanterare krypterar och lagrar dina lösenord på en central plats, så istället för att komma ihåg dussintals, behöver du bara komma ihåg ett. För det mesta är en lösenordshanterare en enkel webbläsarförlängning. Vi kommer att diskutera ett par bra lösenordshanterare här för att hjälpa dig komma igång.

Lastpass

LastPass-logotypLastPass är en populär lösenordshanterare som säkrar alla dina lösenord under en enda lösenordsfras. Det låter dig behålla ett valv med långa och komplexa lösenord för alla dina konton så att du inte längre behöver lita på ditt minne. LastPass kan skryta med robust AES-256 bitars lokal kryptering som håller dina data dolda för alla utom dig. Ditt huvudlösenord och krypteringsnycklar sparas på din enhet och skickas aldrig till LastPass-servrar.

Lastpass erbjuder plugins och tillägg för nästan alla stora webbläsare och fungerar på desktop, laptop, surfplatta och smartphone. Alla ändringar du gör i ditt konto, till exempel när du lägger till en ny inloggning, synkroniseras över dina enheter.

De grundläggande funktionerna för LastPass finns gratis. Bortsett från dessa erbjuder företaget en mängd premiumnivåer som levererar funktioner som multifaktor-autentisering, prioriterat teknisk support, krypterad fillagring, flera licenser, delade mappar och en mängd företagsspecifika funktioner. För att få tillgång till alla dessa extrafunktioner måste du betala. Oavsett är LastPass en mycket anständig lösenordshanterare med en gratis version som fungerar mer än tillräckligt. Vill du veta mer om det? Du kan besöka LastPass-webbplatsen här.

Dashlane

Dashlane ogoDashlane är ett annat bra alternativ för alla som letar efter en enkel lösenordshanterare. Tillägg fungerar på alla populära webbläsare, inklusive Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari, Edge, Opera och Brave. Liksom LastPass använder den höga krypteringsnivåer och har en freemium-modell, vilket innebär att det finns en gratis version tillgänglig, men du måste betala för att kunna arbeta med vissa funktioner. Dashlane-programvaran behåller dina krypteringsnycklar och huvudlösenord lokalt på din enhet, så företaget har inte tillgång till dem.

Med sin gratisversion låter Dashlane dig hantera upp till 50 lösenord på en enhet. Med en premiumplan har du tillåtet obegränsade enheter, säker fillagring, fjärrkontot åtkomst, starkare tvåfaktorsautentisering och mer. Dashlane övervakar också den mörka webben för listor över läckt och stulen kontoinfo och skickar en varning om din information kommer upp. Om du är intresserad av att använda Dashlane kan du besöka deras officiella webbplats här.

RememBear

RememBear-logotypEtt tredje möjliga alternativ är RememBear. Den här lösenordshanteraren har utvecklats av TunnelBear. TunnelBear har också en egen VPN-tjänst, som vi testat omfattande på vår plattform. RememBear och TunnelBear är kända för sina användarvänliga och till och med roliga gränssnitt. Allt tematiseras: när du använder RememBear tilldelas du din egen “björn” som håller dina lösenord säkra. Dessutom är gränssnittet fyllt med björnspel, vilket namnet på tjänsten redan kan föreslå.

Detta underhållande utseende betyder dock inte att RememBear saknar säkerhetsnivå. Tillägget använder stark AES256-kryptering från slutet till slut och har framgångsrikt gjort det genom en oberoende revision. RememBear fungerar på flera enheter samtidigt och synkroniserar automatiskt all information mellan dessa enheter. Förutom bara dina lösenord och inloggningar kan du också använda programmet för att spara känsliga anteckningar. RememBear har en webbläsarförlängning för Chrome, Firefox och Safari. Dessutom finns appar tillgängliga för iOS, Android, Windows och MacOS. För mer information och för att ladda ner din egen björn, vill vi hänvisa dig till RememBear-webbplatsen.

Slutgiltiga tankar

Att använda rätt webbläsarextensions kan göra ditt onlineliv enklare och säkrare. Vill du få ut mesta möjliga av din internetupplevelse? Du kan göra detta genom att aktivt använda följande program och tillägg:

 • Rätt internetwebbläsare
 • En VPN-tjänst
 • Ett webbläsarförlängning för din VPN-tjänst
 • En adblockerare för att filtrera irriterande och påträngande annonser från skärmen
 • En lösenordshanterare för att generera och skydda alla (starka) lösenord du använder

Detta är våra rekommenderade tillägg för att hålla dig säker online. Naturligtvis finns det många andra sätt att öka din online anonymitet och säkerhet. Vill du läsa mer? Se till vårt avsnitt om anonym surfning.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me