Är Tor fortfarande säkert att använda? | VPNoverview

Tor Onion Router-logotypenFör många har Tor blivit ett hushållsnamn. Det är ett garanterat, säkert sätt att hålla sig anonym på internet. I teorin kan ingen se vad du gör online när du använder Tor-webbläsaren. Dessutom är det ett av de enklaste sätten att komma åt den mörka webben. Under de senaste åren har det emellertid visat sig vid flera tillfällen att Tors säkerhet lider av några allvarliga problem. FBI, CIA och NSA har alla kunnat knäcka Tors säkerhet. Så hur säkert är Tor egentligen? Är det fortfarande ett anständigt sätt att anonymt surfa på webben?


Det korta svaret är ja. Du kan använda Tor-webbläsaren för att surfa anonymt. Vi avskräcker dig dock starkt från att bara använda Tor för online-skydd. Flera incidenter har visat att osäker användning av Tor kan leda till en allvarlig integritetsläcka eller till och med problem med din online-säkerhet. Tänk på virus, brottslingar och hackar. Den här artikeln kommer att kasta lite mer ljus på dessa problem med Tor.

För att skydda dig så bra som möjligt är det bäst att använda Tor-webbläsaren i kombination med ett anständigt VPN och någon form av antivirus. En pålitlig VPN som du kan överväga är NordVPN. Denna tjänst har utmärkt kryptering, är mycket användarvänlig och har tusentals servrar tillgängliga för dig att välja mellan.

Hur Tor fungerar

Tor-webbläsaren är en speciell webbläsare som anonymiserar din internettrafik. Dina data skickas förbi flera Tor-datorer. Med den här processen säkerställer webbläsaren att utomstående inte kan se var informationen kommer ifrån och vart den kommer. Med andra ord: Tor-webbläsaren gör det mycket svårare för webbplatser och till och med regeringar att länka ditt online-beteende tillbaka till dig. Vid varje stopp (eller nod) som Tor använder för att släcka dina data läggs till eller tas bort ett extra lager av kryptering beroende på vilket sätt trafiken går. Därför bör användning av Tor-webbläsaren resultera i en säker och anonym internetupplevelse.

Flicka som hämtar en internetfil via Tor Nodes

Att använda Tor är inte olagligt. Webbläsaren används av många olika människor, bland dem de som vill hålla sig anonyma eftersom de använder plattformen för att kritisera diktaturet i det land de bor i. I dessa fall garanterar Tor yttrandefrihet. Människor som använder Tor har fortfarande möjligheten att tala fritt om politiska frågor utan att behöva frukta att bli åtalade för det. Samtidigt finns det också människor som använder Tor-webbläsaren ur princip. De vill helt enkelt inte spåras av företag och marknadsförare. Men det har framkommit att Tor inte är så säker som vi alla antog.

Tors säkerhet bryts

Flera rättsfall har visat att olagliga aktiviteter på den mörka webben ibland kan spåras tillbaka till specifika personer med hjälp av Tor-webbläsaren. Därför verkar det vara möjligt att upptäcka och samla in en användares data, inklusive deras IP-adress, även när de skyddas av Tor. Tidigare har Tor-användare fått reda på eftersom NSA ägde en enorm del av Tor-noderna. På detta sätt kunde NSA tydligt se vem som använde dessa noder. Detta var problematiskt för användare som bryr sig om olagliga metoder. I det ögonblick som dessa användare kan identifieras kan polisen spåra dem och gripa dem.

Tor är inte längre lika säker som den en gång var. Hackare försöker ständigt bryta Tors säkerhet. Många grupper, organisationer och individer vill ha tillgång till den information som Tor-webbläsaren döljer och försöker få den gång på gång. 2014 lyckades en grupp forskare. De finansierades av regeringen och tittade närmare på Tor-webbläsaren och kunde samla in information från webbläsaren under flera månader. Svagheter i Tor-programvaran kan också dyka upp på mindre kompromissa sätt: under 2017 hittade användare en läcka som lätt skulle kunna synliga IP-adresser för Linux- och MacOS-användare. Tor satt inte runt för att se allt detta hända: när en eventuell läcka i systemet upptäcktes, lappade de det så snart som möjligt.

Vilka risker möter jag när jag använder Tor?

Ögon på bärbar datorÖvningen visar att Tor inte är 100% säkert. Liksom alla andra system har det sina svagheter. Även om läckor hela tiden plågas, kan du aldrig vara säker på om det händer i tid. Bortsett från detta finns det fler skäl att oroa sig för säkerheten som Tor erbjuder. Här är några.

Först av allt hackas Tor-användare regelbundet. Detta är vanligtvis inte Tors fel. Istället är dessa hacks möjliga eftersom användarens enhet är otillräckligt skyddad. Detta kan hända med vem som helst, vilket innebär att varje användare bör vara medveten om det. Kriminella, virus och annat skadligt innehåll kan gömma sig på webbsidorna du besöker – särskilt när du surfar på den mörka webben. Därför är det alltid viktigt att noggrant överväga varje klick.

En andra fara är att du fortfarande kan spåras online, även när du använder Tor. Dåliga utgångsnoder är ett exempel på hur detta kan hända. Som visas på bilden högst upp på denna sida är en utgångsnod det sista stoppet innan du är ansluten till en webbplats eller sida. Om personen som kontrollerar denna nod vill, kunde de se all trafik som passerar genom den. Om detta händer – som fallet med NSA – är dina internetuppgifter inte längre privata. Det finns någon annan som direkt kan se vilka sidor du besöker. En sak som är värd att nämna är att du vanligtvis förblir anonym i en sådan situation. Även ägaren till utgångsnoden kan inte spåra datakällan, för det har gått igenom minst två andra noder innan det.

Kan jag använda Tor-webbläsaren för anonym surfning?

Du behöver inte oroa dig för mycket om att människor försöker spåra dig online om du bara använder Tor för att surfa på den vanliga webben. För de flesta regeringar och andra parter är den typen av trafik inte tillräckligt relevant för att spåra. Istället fokuserar de på att avslöja olagliga aktiviteter, vissa lika skrämmande som spridningen av barnporr på den mörka webben.

Dessutom finns det ingen anledning att vara försiktig med den ursprungligen avsedda publiken på Tor. Tor byggdes ursprungligen för att möjliggöra anonym kommunikation inom den amerikanska marinen. En del människor fruktar att den amerikanska marinen fortfarande har hemlig tillgång till trafiken som går igenom webbläsaren. Detta är dock inte alls fallet. Eftersom Tor är öppen källkod kan officiella organisationer som marinen inte dölja några hemliga ingångar i koden. Open source betyder att alla har tillgång till Tors kod. En konstighet skulle därför upptäckas och elimineras inom ögonblick.

Kort sagt, om du använder internet för allmän surfning, har du inte för mycket att frukta. All onlineövervakning kommer sannolikt inte att fokusera på dig. Men det betyder inte att du bör använda Tor utan vård i världen. Innan du handlar med internet med den här webbläsaren bör du vara medveten om farorna med den mörka webben.

Akta dig: Tor och den mörka webben

Computervirus LaptopEn sista säkerhetsfråga som vi bör diskutera har att göra med den mörka webben. Tor ger dig tillgång till den dolda delen av internet. Andra populära webbläsare, som Google Chrome, Microsoft Edge och Firefox, kan inte göra det. Den mörka webben är en del av den mycket större djupa webben. Den mörka webben är oreglerad och därför ganska fascinerande. Ibland är det till och med skrämmande. Den innehåller bisarra webbplatser som du aldrig hittat på det “normala” internet. Du kan bland annat stöta på marknadsplatser för droger, vapen och olagliga kreditkort.

Inte varje webbplats på denna mörka del av internet är lika trasig som den här. Vissa sidor tillåter människor att tala sitt sinne fritt utan att behöva frukta åtal från en diktatorisk regim. Det mörka nätets oreglerade natur resulterar i ett utrymme som rymmer både det bästa och det värsta av mänskligheten.

Tor ger dig tillgång till hela den mörka webben: det är internetfrihet i en webbläsare. Men denna frihet är inte alltid säker. Var alltid försiktig när du använder Tor för att besöka den mörka webben. Denna del av internet övervakas inte, vilket innebär att det kan vara mycket farligt för dig och din dator. Försök att inte fastna på webbplatser som infekterar din dator med skadlig programvara. Håll dig borta från webbplatser som handlar om olagliga aktiviteter. Och slutligen, se upp för hackare – de gömmer sig överallt.

Hur använder jag Tor?

Det finns många faror som väntar på dig när du funderar på att byta webbläsare till Tor. Dessa faror sträcker sig från sekretessrisker till allvarligare attacker på din säkerhet, till exempel virus och andra former av skadlig programvara. I båda fallen är det viktigt att beväpna dig själv så bra som möjligt. Här är några tips som hjälper dig att komma dit:

  • Använd säkerhetsreglaget i webbläsaren. Vrid det här alternativet i dina inställningar helt upp till ‘Hög’. Detta säkerställer att du förblir oskadad om Tor hackas med JavaScript. Det hjälper också till att minimera spårning online. Vissa webbplatser fungerar inte lika bra när du har aktiverat maximal säkerhet, men det är ett relativt litet pris att betala för skydd.
  • Installera bra antivirusprogram. Även med säkerhetsinställningarna för Tor-webbläsaren optimerade kan konstiga saker hända. Detta är särskilt farligt på den mörka webben. Om du använder ett pålitligt antivirusprogram kan många av dessa problem förebyggas. När du har installerat bra antivirusprogram måste du alltid se till att den är uppdaterad så att du har det bästa och senaste skyddet.
  • Använd Tor tillsammans en bra VPN. Att kombinera två integritetslösningar garanterar maximalt skydd. Ett VPN (Virtual Private Network) krypterar och anonymiserar din online datatrafik. Det betyder att ingen av dina uppgifter kommer att vara synliga och ingen av dem kan spåras tillbaka till dig. En VPN, i kombination med alternativen som Tor-webbläsaren erbjuder, ger dig dubbelt skydd, vilket gör surfing mycket säkrare.
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me