Anonym online: Är Tor (Onion Router) laglig? | VPNoverview

Tor Onion Router-logotypenTor (Onion Router) erbjuder ett effektivt sätt att surfa anonymt på internet och till och med få tillgång till den mörka webben. För att omedelbart besvara frågan som många undrar över: att använda Tor-webbläsaren är helt lagligt nästan överallt i världen. Det är emellertid alltid klokt att kontrollera om detta verkligen är fallet för det land som du för närvarande bor i.


I allmänhet behöver du inte oroa dig för att polisen avrundar dig eftersom du har använt Tor för att titta på en YouTube-video eller göra en Google-sökning. Men om du använder Tor-webbläsaren för att dra nytta av dess ökade anonymitet medan du deltar i olagliga aktiviteter är du naturligtvis fortfarande underlagt lagen. Om du har fått reda på det kan du vara i stora problem.

Tor och Edward Snowden

Tor anses ganska regelbundet vara nära kopplad till kriminella aktiviteter. Detta är fallet, eftersom många brottslingar använder Tor för sin praxis på den mörka webben. Webbläsaren ser till att användare är mer anonyma på internet, vilket gör det till det perfekta verktyget. Definitionen av vad som anses kriminellt eller olagligt skiljer sig åt mellan länder – och det kan variera mycket. Detta är också fallet för internetbrott. Att till exempel sälja hårdrog och vapen online är olagligt nästan hela världen. I vissa länder kan emellertid även ditt brådskande åsikt om ett diktatur eller läcka statsdokument anses vara ett brott.

Ett exempel på det gråa området online-rutiner kan falla i, är Edward Snowdens fall. 2013 läckte Snowden hemliga dokument om NSA och deras spionage till den större allmänheten. Av den anledningen är han nu önskad av den amerikanska regeringen. Vad Edward Snowden har gjort (att avslöja statshemligheter) är olagligt enligt amerikansk lag. Många hävdar dock att Snowden hade rätt när han gjorde det han gjorde. Har inte alla medborgare rätt att veta när någon – någon – tittar på sina rörelser och lyssnar på sina samtal? Detta är ett moraliskt dilemma där integriteten spelar en enorm roll.

Edward Snowden använde bland annat Tor för att avslöja hemliga NSA-dokument för den bredare allmänheten. Han bad också andra att använda Tor-webbläsaren när de går online. Enligt honom är detta ett av få sätt som gör att du kan hålla anonym och använda din rätt att publicera fritt. Regeringar och officiella organisationer, som NSA i USA, kommer inte kunna följa dig där – för det mesta. Snowden använde webbläsaren för aktiviteter som stred mot lagen. Hans uppmaning till andra var emellertid inte kriminell: han föreslog bara att fler skulle skydda sin integritet online genom att surfa på webben med webbläsaren Tor. Det finns några diskussioner om hur säker Tor-webbläsaren verkligen är, men faktum kvarstår att Tor gör det mycket svårare för regeringar, webbplatser och andra organisationer att spionera på människor online.

Tor och olaglig praxis

Bortsett från Snowdens fall finns det många andra, oftast mindre kända eller kontroversiella, exempel där Tor användes för olagligt företag. Silk Road är förmodligen det mest kända fallet. Silk Road var en onlinemarknad för olagliga vapen, droger och andra produkter. Webbplatsen har spårats tillbaka till sin källa och tagits offline, men det finns säkert liknande marknadsplatser på den mörka webben. Även om Tor inte är olagligt i sig, ger det fortfarande användare anonym tillgång till den här typen av plattformar och sidor. Därför kan man säga att Tor indirekt stöder brottslighet eftersom det säkerställer att brottslingar inte är lika lätt identifierbara.

Närhelst något så stort som avstängningen av Silk Road inträffar, tvingas tunga diskussioner om Tor-webbläsaren behövs eller inte starta. Detta leder sedan till bredare debatter om anonymitet online i allmänhet. Den övervägande som människor kommer att behöva göra är mellan att bekämpa internetbrott och att bry sig om sin integritet online. Det är en tuff balans att hitta, som ofta inte bara blir en juridisk, utan en etisk fråga.

På grund av nyhetsvärda fall som Silk Road associerar allmänheten ofta Tor med olaglig verksamhet på den mörka webben. Tor tillåter dig att vara värd för webbplatser som endast är tillgängliga för andra Tor-användare, vilket inte hjälper Tors fall. Olagliga marknadsplatser och fora är enkelt att skapa och omedelbart tillgängliga för den “rätta” publiken. Tor-webbläsaren underlättar sådana metoder, även om det inte är anledningen till plattformen.

Tor och integritet

Lista med förstoringsglasTor kanske ofta används av brottslingar, men det betyder inte att webbläsaren i sig är kriminell per definition. Tvärtom: Tor hjälper till att skapa en online-miljö som handlar om frihet och integritet. Med Tor kan du bläddra utan att andra (till exempel hackare, regeringar och din chef) tittar över axeln. Det stärker din rätt att publicera och din yttrandefrihet. Om vi ​​pratar om säkerhet och anonymitet på nätet är Tor ett bra initiativ.

Trots detta har Tor varit tvungen att hantera flera säkerhetsfrågor. Flera officiella organisationer, bland dem CIA och FBI, har kunnat kringgå och till och med kränka Tors säkerhet. På detta sätt kunde de spåra upp personer som var kopplade till vissa olagliga metoder. Under 2017 skapade dessutom en svag plats i Tors system möjligheten att exponera IP-adresser för Linux och MacOS, vilket avbryter webbläsarens anonymitet.

Tänk alltid på att även med Tor-webbläsaren kan du och dina onlinedata avslöjas på något sätt. Men så länge du håller dig till (lokal) lag bör detta inte vara ett problem för dig. Att använda Tor-webbläsaren är vanligtvis inte problematisk i sig själv. Ändå, för att säkerställa att du arbetar med bästa möjliga online-skydd, kan du alltid använda Tor i kombination med en VPN-anslutning. Om du gör detta är din onlinetrafik säkrad på två olika sätt och du har ett extra lager av kryptering som skyddar din integritet och anonymitet.

Slutsats

Att använda Tor är inte olagligt. Tor-webbläsaren ger användarna anonym tillgång till ett gratis internet. Som är fallet med allt kan denna åtkomst användas på både bra och dåliga sätt. När allt kommer omkring tillåter Tor också människor att besöka kriminella webbplatser och marknadsplatser på den mörka webben. Trots detta erbjuder Tor ett viktigt och adekvat alternativ för att anonymt sprida viktig information. Kort sagt: juridiskt sett kan du använda Tor utan några konsekvenser, så länge de saker du gör online inte strider mot lagen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me