6 Windows 10 sekretessinställningar som du bör justera idag

De dramatiska förändringarna i Windows 8 skapade en hel del kontroverser. Windows 10 är dock ett allt populärare operativsystem. Den senaste versionen driver nu nästan 35% av alla datorer och antalet växer varje år. Datoranvändare växer sig bra om sekretessproblem och Microsoft har lagt märke till det. Microsoft försöker vara mer transparent om ändringar du kan göra för att skydda din integritet i operativsystemet.


Varför Windows är en katastrof för integritet

Windows 10 bärbar dators integritetFrån början har Windows 10 orsakat oro bland sekretessexperter. Som standard registrerar Windows varje tangenttryckning och märke du gör på en enhet som kör Windows 10. Om en medarbetare lägger den typen av programvara på din dator skulle du förmodligen kännas kränkt och arg. Det är först med en ny uppdatering som Windows till och med har gjort det möjligt för dig att stänga av den här inställningen.

Windows spårar också din plats på alla enheter som du använder Windows 10 på som standard, som en privat utredare som alltid skräddarsyr dig. Om du har en Windows-surfplatta, telefon eller annan bärbar enhet med dig vet Windows var du är. Från läkarkontoret till livsmedelsbutiken, till jobbet och hemma, Windows vet var du är och håller reda på. Detta är en guldgruva med information för annonsörer. Platsdata ger annonsörer tillgång till de butiker du föredrar att handla i, det område du bor i och så mycket mer.

Cortana lyssnar

En av de stora tilläggena till Windows under de senaste åren har varit Cortana virtuella assistent. Detta system kan svara på frågor om vädret, trafiken eller vad definitionen av “påträngande” är. För att använda Cortana måste du gå med på att låta Windows 10 “lära känna dig.” Detta gör att Cortana kan läsa varje tangenttryckning och alla handskrivna anteckningar som gjorts på din enhet. Cortana kan också lyssna på din röst och analysera ditt tal. Att stänga av den här funktionen kommer att inaktivera Cortana men återställa en stor grad av integritet för din Windows-användning. Låt oss se hur vi kan stänga av Cortana.

Från startmenyn klickar du på ikonen ‘kugghjul’ för Inställningar.

sekretessinställningar windows10

Härifrån letar du efter den hänglåsformade ikonen för “Sekretess” och klickar på den.

sekretessinställningar windows10

Detta är Windows 10 sekretessskärmen. Vi tittar på några inställningar som du kan överväga att ändra här. Under tiden kan du titta på vänster kolumn under ‘Windows-behörigheter’ och klicka på ‘Tal, färgning, & skriver”.

sekretessinställningar windows10

Detta är skärmen “Att lära känna dig” som förklarar hur Cortana använder och samlar in denna information. Det vaga uttalandet försäkrar dig att den lokala ordboken hjälper till att “göra bättre förslag till dig.” Denna svaga försäkring räcker inte för att övertyga många att överlämna sin integritet. Klicka på rutan “Stäng av taltjänster och skriv förslag.” En pop-up kommer att varna dig om att detta kommer att inaktivera Cortana. Klicka på “OK” för att acceptera och Cortana kan inte längre spåra allt du gör på Windows.

Förhindra Windows från att följa varje steg

Platsinställningar är några av de mest påträngande invasionerna av din integritet. Andra integritetsskydd spårar din aktivitet online, platsdata spårar dig även offline. Lokationstjänster ger Windows 10 tillgång till information om vad du gör när du inte använder din dator. Besök en gynekolog i ett nytt, regelbundet mönster och Microsoft kan analysera informationen för att förutsäga att du är gravid. Microsoft kanske känner till din graviditet innan du berättar även de som är närmast dig. Att säkra dina platsinställningar kan vara ett av de viktigaste sekretessstegen du kan vidta. Låt oss dyka in för att se hur vi kan justera våra platsinställningar i Windows.

Tillbaka på skärmen Inställningar, leta efter appbehörigheterna för ‘Plats’ som markeras ovan.

sekretessinställningar windows10
Stäng av platsinställningar här. Klicka på skjutreglaget för att slå av platsinställningar under ‘Platsservice’. Observera att högst upp på skärmen finns en varning om att varje person som använder den här enheten kan ha sina egna platsinställningar. Om du låter någon annan komma åt din enhet kan Windows fortsätta spåra den användaren.

Längre ner på skärmen kan du se ‘Platshistorik’. Genom att klicka på knappen “Rensa” kan du rensa din platshistorik från den här enheten. Den här funktionen rensar bara data från din enhet, inte från Microsofts servrar.

Ännu längre ner kan du välja enskilda appar som använder platstjänster. Du kan välja att inaktivera enskilda appar som du vill begränsa åtkomsten till din plats. För att begränsa enskilda appar måste du gå igenom listan och stänga av alla de du vill begränsa. Vissa appar, inklusive Cortana, fungerar inte utan tillgång till din plats.

Ställa in dina annonsinställningar

Microsoft har gått med i mängden mjukvaruleverantörer som utvidgar sina inkomstströmmar genom att sälja riktad annonsering. För att göra det måste Microsoft utveckla detaljerade profiler av dina intressen och aktiviteter. Annonsörer kommer att betala mer för att rikta in annonser på grupper av människor som sannolikt kommer att köpa sina produkter. Microsoft tillämpar ett reklam-ID för varje användare. Detta hjälper dig att spåra dina intressen baserat på vad du gör på din dator och online. Microsoft använder denna information för att skapa en profil av dig som kan säljas till annonsörer..

På skärmen Inställningar hittar du annonsalternativen som markeras ovan. Microsoft gör att det verkar som att lämna den här inställningen på kommer att gynna dig. De presenterar det som ett sätt för dig att bara se relevanta annonser. Om du föredrar att upprätthålla större integritet, klickar du dock på reglaget för att stänga av riktade annonser. Du kommer fortfarande att se annonser, men annonsörer kan inte rikta in sig på din profil.

Microsoft spårar fortfarande dina knapptryckningar

Tidigare ändrade vi sekretessinställningarna tidigare för att hindra Cortana från att övervaka dina tangenttryckningar. Du kan inte bli fel för att tro att detta hindrar Microsoft från att logga in varje tangenttryckning. Det är inte fallet. Den inställningen hindrar bara dina tangenttryckningar från att loggas för Cortana. Microsoft fortsätter att logga tangenttryckningar för alla andra Windows 10-tjänster. Du hittar inställningen för tangenttryckningsloggningen som fortfarande är aktiverad under ‘Diagnostics & respons’.

Klicka på ‘Diagnostics på skärmen för sekretessinställningar & respons’. Det visas under ‘Windows-behörigheter’ som visas ovan.

sekretessinställningar windows10

Om du inte intuitivt fattade den “Diagnostics” & feedback ‘skulle innehålla viktiga sekretessinställningar, du är inte ensam. Men några av de mest kritiska inställningarna finns under detta konstigt förvirrande namn. Nära mitten av skärmen ser du “Förbättra färgning & att skriva igenkänning. Här ser du samma spårning av tangentbord eller ritningsdata som spårades som tidigare ses under ‘Tal, färgning, & skriver’. Det är ovanligt och förvirrande att ha till synes samma inställning under två olika menyer som inte är länkade.

Du kommer att upptäcka att den här inställningen förblir aktiverad även om du har stängt av inställningen i den andra menyn. Klicka på reglaget för att stänga av den här inställningen för Windows 10. Detta bör förhindra Windows från att spåra ingångar på din enhet, oavsett från tangentbordet eller en pekskärm.

Under diagnosdata ser du att alternativet ‘Full’ som standard är valt. Detta skickar både kritisk diagnostisk data på din enhet och data om webbplatserna du besöker. Både alternativen “Fullständig” och “Grundläggande” betonar att det inte påverkar din enhets säkerhet eller funktionalitet oavsett vilken du väljer. Den enda förändringen är om du ger dig frivilligt att ge Microsoft data om webbplatserna du besöker. Välj alternativet “Grundläggande” för att begränsa åtkomsten.

Hitta inställningen “Skräddarsydda upplevelser” längst ner på skärmen. Detta gör att Microsoft kan anpassa Windows 10 baserat på de diagnostiska data som du väljer att dela med företaget. Detta inkluderar riktade annonser baserat på hur du använder enheten. Mer specifikt annonser baserade på webbplatserna som du besöker som övervakas under inställningen ‘Full’ för att dela diagnostiska data. Den riktade annonseringen förblir på plats även om du stängde av riktade annonser i den föregående sekretessskärmen. Klicka bara på skjutreglaget för att stänga av den här inställningen här för Microsoft.

Ta integritet på allvar

Det låter bra att annonserna du ser blir mer relevanta. Kostnaden för din integritet är dock inte alltid så uppenbar. Att begränsa dina integritetsinställningar kan göra en stor skillnad när det gäller att hålla dina personuppgifter privata. Även efter att ha tagit dessa steg kan du fortfarande ha oro. Du kanske oroar dig för att Windows 10 och andra appar på din enhet fortfarande samlar in din personliga information. Det finns ett enkelt steg du kan ta för att dramatiskt öka din integritet: använd ett VPN.

Ett virtuellt privat nätverk (VPN) hjälper till att göra din användning av anslutna enheter mer anonym. Istället för att ansluta direkt till internet ansluter du dig via VPN-routern som kan ligga mil borta från dig. Detta gör att du kan vara online utan att ge bort för mycket information om dig själv.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me