5G och sekretess: Bör vi vara oroliga? | VPNOverview

Smartphone med 5GEfter framgången med 3G och 4G har tiden kommit till nästa steg i mobilnätverket: 5G. Termen används ofta, både positivt och negativt. Ett 5G-nätverk ger oss snabbare och bättre internet, som kommer med alla möjliga nya möjligheter och möjligheter. Samtidigt oroar sig dock vissa människor för deras integritet i en värld där det är lättare och mer normaliserat att dela information via internet än någonsin. I den här artikeln berättar vi allt om 5G, vilken typ av förändringar det kommer att medföra och vilken sekretess som människor har.


Vad är 5G?

5G står för den femte generationen (därav G) av mobilnät. Som ni kanske hade förväntat oss fanns det fyra tidigare generationer. Två av dem låter sannolikt bekanta: 3G och 4G. Om du för närvarande är på din telefon utan att använda ett Wi-Fi-nätverk, läser du förmodligen den här artikeln genom en av dessa anslutningar. 5G är den senaste versionen av sådana mobilnät. Det är fortfarande under utveckling och endast tillgängligt på specifika platser. Under de kommande åren kommer den dock att bli tillgänglig över hela världen.

Tidigare generationer: 1G, 2G, 3G och 4G

De olika generationerna i vårt mobilnätverk visar hur mycket teknik som har utvecklats under åren. För det första fanns det 1G, vilket gjorde det möjligt för mobiltelefoner att kommunicera med radiotorn. Detta tillät oss att ringa varandra utan en fast telefon. Med 2G blev digital kommunikation också möjlig: det var då vi alla började smsna varandra. Införandet av 3G innebar att mobiltelefoner kunde ansluta till internet. Slutligen, från cirka 2013 och framåt, blev 4G populär. Smartphones kunde plötsligt skicka och ta emot mer internetdata med högre hastighet. Vad betyder det här? Tja, att se Netflix på din telefon har blivit normalt, till exempel medan det inte var förut. Nu är det dags för nästa steg: 5G.

Snabbare internet med 5G

Hastighetsmätare 5GDen stora fördelen med 5G är att den når mycket högre hastigheter än 4G. Det kommer att kunna skicka mycket mer data på samma tid. Den förbättringen är inte heller liten: 5G gör din internetanslutning ungefär hundra gånger snabbare än för 4G. Eventuella förseningar som ansågs normala med 4G kommer inte att existera med 5G. Ett femte generations nätverk kommer att skicka data på mindre än ett millisekund, medan det i genomsnitt skulle ta 50 millisekunder med det föregående nätverket. Med andra ord kommer 5G att ta oss från ett relativt snabbt mobilnätverk till ett otroligt snabbt nätverk.

Möjligheterna med ett 5G-nätverk

Du kanske undrar om ett snabbt nätverk verkligen är nödvändigt. Din telefons internet fungerar bra, och du kan knappast se dessa avsnitt av The Witcher snabbare än du redan är. Fortfarande har ett snabbare och mer stabilt nätverk fler fördelar än du kanske tror. Här är ett par av dem:

Mer stabila anslutningar för stora grupper av människor

4G-nät kan överbelastas ganska enkelt. När det finns stora grupper av människor på en plats (tänk på festivaler, universitet och flygplatser), kan användare uppleva förseningar. 5G ser till att detta inte kommer att bli ett problem längre, oavsett hur många smartphones det finns inom samma kvadratkilometer.

Dessutom fortsätter efterfrågan på mobildata att växa. Detta beror inte bara på att fler människor får tillgång till mobilnät, utan också för att antalet enheter som arbetar med dessa nätverk fortsätter att växa. Från våra smartphones till kylskåp och våra smartwatches till smart baby monitorer: de använder alla internet för att skicka och ta emot data i dag. Denna datatrafik måste också skickas via ett mobilnätverk. Ett effektivt 5G-nätverk kan tillfredsställa den växande efterfrågan. 5G gör att hushåll, företag och offentliga platser kan använda mer smarta enheter utan att det påverkar nätverkets kvalitet och hastighet.

Mindre batteribruk

Du behöver energi för att kunna skicka och ta emot mobildata. Det är därför telefonens batteri håller mycket längre när du stänger av 4G eller slår på flygplansläge. Med 5G tar det mycket mindre energi för din enhet att skicka samma mängd data. Ditt batteri tappas därför långsammare när du använder 5G istället för 4G. Du måste ladda din telefon mindre ofta, vilket är bara lite mer bekvämt. Under tiden kommer din internethastighet bara att öka.

Nya tekniker och ‘tingenes internet’

Drone mailman5G-teknik kan användas för att skapa nya produkter och tjänster. Internet of Things (IoT), som hänvisar till alla moderna enheter som kan kommunicera via internet, kommer att växa i jämn takt. Bortsett från det möjliggör 5G videoströmning av högre kvalitet. Detta betyder inte bara att din Netflix-serie ser fantastisk ut på din smarttelefonskärm, utan också att fjärrkirurgi kan ske på ett säkrare och bättre sätt. Det finns många fler möjligheter: tänk på automatiska bevattningssystem eller drönare som till exempel levererar din post. Maskiner kan bli mer automatiserade och utföra sina uppsättningar med mer effektivitet, allt på grund av den snabba, oändliga kommunikationen som erbjuds av 5G.

Äventar 5G vår integritet?

Det kommande 5G-nätverket kan bidra till en verklig teknologisk revolution som kommer att ansluta alla typer av smarta enheter till varandra. Våra onlineliv blir bara större och kommer att inkludera fler aspekter av våra verkliga liv. Detta har fördelar, men kommer också med några allvarliga risker, särskilt när det gäller integritet. Vad händer med all den information som sparas och delas online? Om internet vet mer om oss än vi vet om oss själva, vad betyder det? Det här är frågor som uppstår om och om igen. Det finns inte bara tekniska konsekvenser för det, det påverkar också den sociala och politiska världen runt oss.

Är vår personliga information säker?

Ett funktionellt 5G-nätverk kan hantera mycket data. Det betyder att det också blir lättare att logga in alla typer av information om sina användare. Webbplatserna du besöker, din plats, bilder av kameran i din dotters sovrum och till och med den hälsoinformation som mäts av din Fitbit kommer alla att skickas via 5G-nätverk. Ofta kommer denna information att användas exakt på det sätt du förväntar dig att vara: du kan kontrollera din dotter, även om du inte är hemma, och dina favoritappar använder dina data för att förbättra deras tjänster.

Men din information kan också användas mot dig. Detta händer redan mycket: det finns otaliga parter som kan se vad du gör online. Även marknadsföringsföretag och i vissa fall cyberbrottslingar kan ha tillgång till dina personuppgifter. Företag kan använda det för att anpassa annonserna de visar dig så att de kan öka chansen att du spenderar dina pengar på dem. När det gäller hackare med svart hatt är faran mer uppenbar: de kommer att missbruka dina data för att skada dig på något sätt. Ju mer information om oss skickas genom luften, desto större är chansen att dessa data kan falla i fel händer. Det är därför många oroar sig för de negativa konsekvenserna av 5G. Vem vet vilka parter som kan sluta titta på dina onlinedata?

Huawei och 5G

Kina med låsHuawei är ett av de företag som kanske kan titta på informationen som skickas via 5G-nätverk. Detta kinesiska företag producerar telekommunikationsenheter och fokuserar nu också på 5G-utrustning. Du kanske känner till deras billiga smartphones, som har blivit mycket populära de senaste åren. Nu utvecklar Huawei också utan tvekan den bästa 5G-tekniken i världen. Deras 5G-antenner är starkare än konkurrenterna, vilket gör att de kan täcka större områden och ge ett nätverk av god kvalitet. Detta hände inte av misstag: Huawei har investerat i 5G i flera år. På grund av den höga kvaliteten kan det hända att det att köpa Huawies produkter verkar vara en icke-brainer, men saker är inte så enkla.

Eftersom separationen av stat och företag inte är så tydlig i Kina som i de flesta andra delar av världen, oroar många sig för Huawis avsikter. Om vår 5G-teknik tillverkas av ett företag med anknytning till den kinesiska regeringen kan den regeringen kanske komma åt våra uppgifter. Det faktum att Huawei inte klargör hur deras verksamhet drivs skapar bara mer misstro. Företaget förnekar alla anslutningar till deras nationella regering, men misstanken fortsätter att växa.

Handelskriget mellan USA och Kina

Förhållandet mellan Kina och USA är komplicerat, särskilt sedan 2016. Detta påverkade Huawei kraftigt. President Trump införde en importskatt på 25% på alla kinesiska produkter, vilket resulterade i ett handelskrig mellan länderna. Detta orsakade allvarliga problem för Huawei: deras nya smartphones hade inte tillåtelse att använda någon amerikansk teknologi. Medan Huawei kunde importera delar från andra länder, kämpar företaget fortfarande på andra fronter. Ett viktigt exempel på detta är att de inte längre har tillåtelse att använda olika Google-tjänster, inklusive Android, på nya enheter.

Huaweis rykte har också lidit. Som nämnts tidigare misstänker många att Huawei kan spionera på sina användare för den kinesiska regeringen. Dessutom försöker USA aktivt att övertyga andra länder att inte samarbeta med kinesiska företag, inklusive Huawei. Flera europeiska länder tvekar över att låta den kinesiska tekniken in i sina 5G-nät. Tabellen nedan visar hur specifika länder för närvarande tänker på möjliga 5G-samarbeten med Huawei.

Land
Yttranden om 5G-samarbete med Huawei
österrikeDen österrikiska regeringen utesluter ännu inte Huawei, men vill vänta på att andra EU-länder beslutar så att de kan fatta ett samordnat, gemensamt beslut.
belgienI januari 2020 tillkännagav den belgiska regeringen att de skulle gå vidare med Europeiska telekområdet. Detta innebär att de förbjuder användning av 5G-utrustning från otillförlitliga leverantörer. Huaweis 5G-enheter kommer troligtvis också att tillhöra denna kategori.
TjeckienDen tjeckiska säkerhetstjänsten råder att inte använda några Huawei-produkter, men både presidenten och premiärministern skulle inte ha något emot ett samarbete.
FrankrikeFransmännen tog på sig den så kallade ”Huawei-lagen”: alla samarbeten inom 5G-projekt får brytas om det händer i nationell säkerhets namn. Regeringen meddelade att de inte vill förbjuda specifika producenter. De kommer att bedöma alla fall i sig.
TysklandDen tyska regeringen kommer inte att följa USA. De vill inte diskriminera specifika parter. Den tyska utrikesministeren hävdade att samarbete med Huawei är nödvändigt för att upprätta ett 5G-nät på kort sikt.
UngernPlanen är att inkludera Huawei i byggnaden av det ungerska 5G-nätverket.
ItalienEfter en grundlig utredning uppmanades den italienska regeringen att allvarligt överväga att hålla sig borta från alla 5G-samarbeten med Huawei och andra kinesiska producenter. Fortfarande säger ministrarna att Huawei borde spela en roll i utvecklingen.
NederländernaHolländarna beslutade att inte tillåta någon utrustning i kärnan i deras 5G-nät när den produceras av en stat, enhet eller person som eventuellt har avsikt att missbruka eller stänga av det nederländska kommunikationsnätverket, eller parter som är nära kopplade till en sådan stat, enhet eller person. På grund av de många anklagelserna kan Huawei också inkluderas i detta.
NorgeNordmännen arbetar nära med Ericsson för att få sitt 5G-nätverk igång. Banden med Huawei skärs långsamt.
polenI september 2019 undertecknade Polen ett avtal med USA om att samarbeta om 5G-teknik. Trots det vill polska telekomleverantörer inte helt utesluta Huawei.
portugalRegeringen har sagt att den inte kommer att utesluta kinesiska tillverkare när de inrättar sina 5G-nätverk.
SpanienSpanska partier har redan samarbetat med Huawei och börjat inrätta 5G i femton stora städer.
SverigeEn lag har föreslagits som skulle hålla Huawei och andra kinesiska säljare från det svenska 5G-nätverket. Partnerskap och tillstånd är redan tillåtet att nekas om partiet utgör en risk för svensk nationell säkerhet.
schweizSchweiz har ett 5G-nätverkskontrakt med Huawei för att tillsammans bygga ett forskningscenter.
StorbritannienPresident Johnson vill se till att den nationella säkerheten inte äventyras. Huawei kommer att få en begränsad roll att spela, där de inte får tillgång till de mest känsliga delarna av 5G-nätverket.

Det är uppenbart att Europa är mycket uppdelad om denna fråga. Särskilt inom EU är detta obekvämt. Flera ministrar uppmanade Europeiska unionen att fatta ett ensidigt beslut. EU svarade med följande riktlinjer: producenter som kan utgöra en risk kan nekas del i 5G-nätverk. Hur som helst visar situationen att inrättandet av en ny generation mobilnätverk inte bara påverkas av tekniska framsteg. Politiska känslor kan också spela en stor roll.

5G och hälsa

Smartphone Healthcare-ikonenBortsett från de möjliga integritetsriskerna som medföljer 5G, fruktar vissa också att det nya nätverket kommer att påverka deras hälsa. De tror till exempel att strålningen kommer att göra oss sjuka. Hittills har det inte funnits någon forskning som bevisade att 5G-nät verkligen påverkar våra kroppar. Så varför hävdar folk fortfarande att 5G-strålning är dålig? Rädsla är inte helt orörda, även om de inte är helt korrekta. De har troligen uppstått på grund av den negativa konnotationen av ordet “strålning”. Vissa slags strålning är skadligt för människor eftersom de förändrar molekylerna i våra kroppar, vilket kan orsaka cancer. Det är därför läkare på sjukhuset står bakom en vägg när de tar en röntgenbild av dig. En liten mängd av denna strålning är inte så dålig, men att regelbundet utsätta sig för den är farligt.

Strålningen som kommer med 1G, 2G, 3G, 4G och 5G muterar inte dina molekyler. Det är en annan typ av strålning som kallas icke-joniserande strålning. Det har gjorts tester som tycks antyda att strålning av mobilnät är farligt, även om ingen av dem har faktiska slutgiltiga resultat. Till exempel fann en studie små tumörer hos hanråttor efter att ha utsat dem för tung 3G-strålning. Dessa resultat var dock så minimala att de kunde ha varit en slump. Dessutom var strålningsnivåerna som användes i detta experiment mycket högre än de strålningsnivåer vi hanterar, även om vi skulle använda våra smartphones varje timme varje dag.

Redan 2011 klassificerade Världshälsoorganisationen (WHO) RF-strålningen som släpps ut av 4G och 5G som ett eventuellt cancerframkallande ämne, vilket innebär att den kan orsaka cancer. Men oroa dig inte. Andra vanliga produkter, som kaffe, finns på samma lista. Huruvida det finns en verklig koppling mellan strålning och cancer är fortfarande diskuterad. Forskning om 5G-strålning pågår fortfarande, men chansen att något chockerande kommer att synas är minimal.

När kommer 5G att vara tillgänglig?

Den enda frågan som återstår är när vi kan använda 5G. Olika parter har arbetat med att utveckla överföringstorn, producera nya smartphones och testa all utrustning i stor skala. Därför tar det inte lång tid tills vi alla kan njuta av det snabba nätverket.

Flygplan ovanför planeten JordenÖver hela världen arbetar team med att testa och implementera 5G-nätverk. I USA finns det till exempel flera städer där du, förutsatt att du har rätt typ av smartphone, redan kan använda det snabbare 5G-nätverket. Även i Storbritannien finns 5G tillgängligt inom vissa områden. Sydkorea har redan gjort 5G offentligt tillgängligt: ​​sedan slutet av 2018 kunde företagen använda det och nu kan alla med rätt enhet.

Kort sagt, det finns flera platser i världen där 5G-nätverk redan är igång. Nästa steg för regeringar, telekomleverantörer och andra parter är att göra 5G tillgängligt för alla, oavsett om du bor i en storstad eller inte. Inom Europeiska unionen är målet att göra detta till verklighet före slutet av 2020. Nordamerika och delar av Asien gör också stora framsteg på kort tid här. På andra platser kan det ta ett par år till.

Slutsats

5G är nästa steg för mobilnät. Det kommer att ge snabbare anslutningar och skapa alla möjliga nya tekniska möjligheter. Lags under spel och streaming på din smartphone kommer att bli en saga historia. Dessutom kan vi använda smarta enheter inom hälsosektorn, jordbruket och alla andra sektorer mycket mer effektivt. Möjligheterna är oändliga. Samtidigt måste vi dock vara försiktiga med de möjliga konsekvenserna detta kommer att få för vår integritet. Endast tiden kommer att visa sig, men det kan aldrig skada att vara försiktig!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map