5 ögon, 9 ögon och 14 ögon förklarade | VPNOverview

Ögon på bärbar dator


Om du är intresserad av integritet kanske du har hört talas om “5 ögon”, “9 ögon” och “14 ögon”. Dessa termer används för att beskriva en koalition av länder som arbetar tillsammans för att skaffa och dela alla typer av data. I huvudsak har dessa länder nu blivit en nära världsomspännande organisation med tillgång till gigantiska massor av information.

Om du bor i ett av koalitionsländerna, kan det vara bra att veta att din regering kan dela information om dig med de andra medlemmarna i dessa allianser. Detta har allvarliga konsekvenser för din integritet online. Vad dessa 5, 9 och 14 Eyes-länder gör exakt, hur de blev och vilka konsekvenser deras handlingar har för din integritet kommer alla att diskuteras i denna artikel.

Ursprunget till 5 ögon

Den ursprungliga 5 Eyes-alliansen bildades på 1940-talet. Det började som en union mellan USA och Storbritannien: det så kallade UKUSA-avtalet. Detta gjorde det möjligt för Förenta staterna och Storbritannien att utbyta information lättare. Kanada, Australien och Nya Zeeland anslöt sig senare till UKUSA-avtalet eftersom de samarbetade Commonwealth-länderna med ett gemensamt rättssystem. Så föddes de 5 ögonen, även kända som FVEY.

Utveckla ECHELON-övervakningssystemet

Under det kalla kriget utvecklade FVEY ett system som gjorde det möjligt för dem att fånga sovjetisk kommunikation. Detta system, kallat ECHELON-övervakningssystemet, används nu för att övervaka kommunikationen mellan miljarder medborgare över hela världen.

Allmänheten blev medveten om ECHELON-systemet på 90-talet, vilket orsakade ett litet skandal både i Europa och i USA. Attackerna den 9/11 och det efterföljande kriget mot terror användes för att argumentera för fortsättning och till och med ökning av övervakningspraxis. Från det ögonblicket flyttades övervakningens fokus till internet. Detta är meningsfullt, eftersom internet ökade och just nu sker det mesta av vår kommunikation om det.

5 Ögon och ökningen av spionage över hela världen

Keylogger HackerMed utvidgningen av ECHELON-systemet och datautbytet mellan de 5 Eyes-länderna blev det klart att massövervakning skulle bli en given världen över. Även i dag fångas upp kommunikationen mellan landstjänstemän eller till och med medborgare och delas med de övriga 5 Eyes-länderna i stor skala. På grund av överenskommelsen har övervakningen bara ökat under åren.

Lagstiftningen i USA brukade säga att NSA inte får spionera på sina egna medborgare. Eftersom dessa regler är olika i andra länder kan det vara lättare för USA att ha en utländsk organisation, till exempel en från Storbritannien, spionera på sina medborgare. På grund av 5 Eyes-alliansen kan Storbritannien enkelt dela denna information med NSA. Detta skapar möjligheter för länder att kringgå sina egna integritetslagar och använda massövervakning på sina medborgare.

Samtidigt har flera nya lagar om spionage införts i olika länder. För närvarande får den amerikanska NSA åtkomst till telefonposter, spåra människor var de än är och hacka enheter om det behövs. Dessutom har Storbritannien gått med på att införa en ny lag om spionage och Ryssland och Kina har kommit överens om att samarbeta när det gäller (cyber) spionage så att de bättre kan skydda sig mot cyberattacker.

Expanding the 5 Eyes Alliance: 9 Eyes and 14 Eyes

Med tiden har alliansen 5 Eyes expanderat till att även omfatta andra länder. Dessa olika allianser har vuxit till ett stort nätverk av länder som delar känslig information med varandra. Detta inkluderar kommunikation mellan medborgare och organisationer.

De 9 Eyes-länderna inkluderar de ursprungliga 5 Eyes-länderna samt Nederländerna, Frankrike, Danmark och Norge. Medan 9 Eyes främst är en utvidgning av 5 Eyes, är samarbetet mellan dessa nio länder mindre intensivt än vad som är fallet med 5 Eyes. Slutligen finns det också 14 Eyes-alliansen, som inkluderar tillägget av Belgien, Italien, Tyskland, Spanien och Sverige. Även här är målet att få information och dela den med varandra när det är nödvändigt. 14 ögon är dock inte lika stränga och intensiva i sitt samarbete som 9 ögon och 5 ögon är. Hur som helst delar dessa 14 länder känslig information med varandra utan att behöva gå igenom för mycket besvär. Denna information når även till privat kommunikation mellan medborgarna.

Skydda dig mot massövervakning

Eftersom mer och mer av våra liv äger rum på internet och online-integritet blir ett viktigt övervägande, är det bra att vara medveten om koncept som 5, 9 och 14 Eyes-allianserna. Sådana projekt kan potentiellt invadera din integritet. En myndighet i ditt land kan fånga din privata kommunikation. Därefter kunde de dela denna kommunikation och andra personuppgifter med myndigheter i andra länder. Din regering kan göra det utan ditt direkta tillstånd.

För att skydda sig mot dessa krafter väljer vissa internetanvändare nu att använda ett VPN. En VPN är mycket effektiv när du vill skydda din integritet online och dölja din datatrafik från nyfikna ögon. Det finns emellertid en sak som bör noteras: om du specifikt vill använda ett VPN för att se till att du undviker räckvidden för 5, 9, 14 Eyes-länderna, bör du välja en VPN som inte är baserad i ett av dessa länder . Några exempel på premium-VPN-leverantörer som inte omfattas av massövervakningen av de 14 Eyes-länderna är:

ExpressVPN

ExpressVPN är en enorm spelare på VPN-marknaden. Denna leverantör ligger på Brittiska Jungfruöarna. Därför behöver du inte oroa dig för 5 Eyes och de andra allianserna lika mycket om du konsekvent använder denna VPN.

NordVPN

I skrivande stund är NordVPN det största VPN där ute. Deras företags huvudkontor ligger i Panama. Detta land är inte en del av allianserna mellan 5, 9 eller 14 ögon.

Cyberghost

CyberGhost är en annan populär VPN. Denna leverantör har team som arbetar i både Rumänien och Tyskland. Men deras huvudkontor ligger i Rumänien, vilket placerar dem utanför jurisdiktion 5, 9 och 14 Eyes.

Översikt över 5 ögon, 9 ögon och 14 ögonländer

Nedan hittar du en snabb översikt över de länder som utgör de 5 ögonen, 9 ögonen och 14 ögonallianserna.

5 Ögonländer
9 ögonländer
14 ögonländer
Förenta staternaFörenta staternaFörenta staterna
StorbritannienStorbritannienStorbritannien
AustralienAustralienAustralien
kanadakanadakanada
Nya ZeelandNya ZeelandNya Zeeland
NederländernaNederländerna
FrankrikeFrankrike
DanmarkDanmark
NorgeNorge
belgien
Italien
Tyskland
Spanien
Sverige

Slutgiltiga tankar

De fem ögonen, 9 ögonen och 14 ögonländerna bildar en gigantisk västlig allians som utbyter känslig information och använder massövervakning. Det har blivit ett nästan globalt spionnätverk. Alliansernas avtal gör det möjligt för dessa länder att kringgå sina nationella integritetslagar och fortfarande få tag på mer information än de borde ha. Som ett resultat, om du bor i ett av de 14 Eyes-länderna, kan din regering dela all information med myndigheter i de andra 13. Därför kanske det inte är så dålig idé att använda en VPN för att förbättra din integritet online. En bra VPN säkerställer att ingen byrå kan fånga din internettrafik. Du kanske tror att du inte har något att dölja, men med så många ögon som ser vad de kan se – och vad de kan använda din information för.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me