Zoom és házparty: Videohívás a saját (adatvédelmi) kockázatért VPNoverview.com

Sok ember otthon dolgozik a koronás válság miatt, ezért nemrégiben kiadott egy átfogó útmutatót arról, hogyan lehet biztonságosan otthon dolgozni. A jelenlegi helyzetben sok vállalat videohívás útján rendezi meg üléseit. Az olyan alkalmazások, mint a Google Hangouts, a Skype és a Zoom, jelenleg nagyon népszerű szolgáltatások. Lehetséges, hogy a Zoom nem a legjobb megoldás az Ön személyes adatainak védelme érdekében. Sokan hasonló alkalmazásokat is használnak, hogy csoportos hívást szervezzenek a barátaival. Fontos, hogy vizsgáljuk meg e szolgáltatások adatvédelmi és biztonsági oldalát. Nem akarja, hogy valaki csatlakozzon a házpartijához anélkül, hogy meghívná őket.


Nagyítás a munkaadók számára

A Zoom egyértelműen beállította alkalmazását a munkaadó javára. A munkavállalók magánélete e tekintetben kevésbé fontosnak tűnik. A Zoom alkalmazásban a munkáltatók figyelemmel kísérhetik a videohívásban részt vevő többi résztvevő figyelmét az úgynevezett „Résztvevő figyelő nyomkövető” segítségével.

Ez a következőképpen működik: ha egy alkalmazott 30 másodpercig nem aktív a Zoomban, erről értesítjük a munkáltatót. Ha egy alkalmazott e-mailt küld, vagy keres valamit egy böngészőben, akkor Zoom szerint valaki nem figyel az online találkozóra.

Ez az alkalmazás csak akkor működik, ha valaki telepítette a 4.0 vagy újabb verziót. Mivel azonban a legtöbb ember csak a közelmúltban váltott át otthoni munkavégzésre, nagy esély van arra, hogy sokan csak a közelmúltban telepítették a programot.

frissítés: Április 2-án a Zoom bejelentette, hogy munkálkodni fog a platform magánéletének és biztonságának javításán.

Beszélgetések, amelyeket a Zoom ment

A fizetett felhasználók választhatják a hívások rögzítését a Zoom alkalmazásban. Ily módon mindent, amiről beszéltünk, hangfájlként és átiratként (írott szövegként) tároljuk. A résztvevők között elküldött csevegőüzenetek szintén mentésre kerülnek.

Azok a munkáltatók, akik ezt az opciót használják, visszakereshetnek beszélgetéseket alkalmazottaik között, még akkor is, ha nem vettek részt a beszélgetésben.

Zoom Felhasználói adatok továbbítása

A Zoom feltételeiben kijelenti, hogy nem továbbadja a felhasználói adatokat harmadik fél számára. Azonban olyan cégek, mint például a Google, marketing célokra tekinthetik meg az adatokat. Azt is megállapították, hogy a Zoom megosztja a felhasználói adatokat (például eszközinformációkat) a Facebook-lal, még azoknak a Zoom-felhasználóknak is, akik nem rendelkeznek Facebook-fiókkal.

Információgyűjtés és megosztás révén a Zoom más platformon és webhelyen is hirdethet. Saját szavak szerint ez technikailag nem az adatok értékesítése, hanem bizonyos regionális vagy nemzeti jogszabályok alapján értékesítésnek tekinthető.

frissítés: 2020. március 29-től a Zoom kijelentette, hogy abbahagyja a felhasználói adatok megosztását a Facebook-lal.

Néhány Twitter-felhasználó aggodalmát fejezi ki (a teljes tweet itt olvasható):

twitter Zoom

A zoom kamerák hackelhetők?

Ezenkívül korábban kimutatták, hogy a Zoom nem a legbiztonságosabb alkalmazás a felhasználók és az eszközök számára. Tavaly nyáron azt tapasztaltuk, hogy a Mac felhasználók, akik a Safari 12-en keresztül Zoom beszélgetést indítottak, sebezhetők, és kameráikat megtámadhatják. Ráadásul a Zoom oly módon állította fel szolgáltatását, hogy a felhasználóknak nem kellett engedélyezniük a kamera használatát.

Az erről szóló hivatalos panaszok után a Zoom úgy döntött, hogy 2019 nyarán módosítja a beállításokat. A felhasználóknak most kifejezetten engedélyt kell adniuk kameráik használatához. Ez szerencsére megnehezítette egy kamera kamerájába való becsapódást, amikor a Zoomot használják.

Privát videohívás a Houseparty-val valóban privát?

Egy másik alkalmazás, amelyet jelenleg széles körben használnak a korona miatt, a Houseparty. Az egyének ezt használják videohívások kezdeményezésére barátaival és családjával. Néhány adatvédelmi kérdés azonban felmerült, amint azt az alábbi tweettek szemléltetik (tekintse meg a tweeteket itt és itt).

Twitter Houseparty

Például egy fiók alapértelmezés szerint nyilvános. Ez nem csak azt jelenti, hogy mások megtalálhatnak téged az alkalmazásban, hanem azt is, hogy az idegenek csak felbukkanhatnak a videohívások során, megnézhetik a videofotóit és beszélgethetnek veled.

Ennek elkerülése érdekében egyszerűen módosítsa a beállításokat. Tartsa lenyomva a képernyő alján található zárat. Ha a zár bezárt, akkor a privát mód be van kapcsolva, és az idegenek nem vesznek részt a beszélgetésekben.

A házparti engedélyhez nem mindig van szükség

A Houseparty megnyitásakor az alkalmazás engedélyt kér a fényképezőgép és a mikrofon használatához. Ez elengedhetetlen az alkalmazás használatához.

A Houseparty hozzáférést kér az elérhetőségéhez és a tartózkodási helyéhez is. Az alkalmazás használatához nem kell engedélyt adnia az alkalmazásnak. Tehát ha meg akarja óvni magánéletét, ügyeljen arra, hogy ne adjon hozzáférést a Houseparty névjegyeihez és tartózkodási helyéhez.

Besurran a házba

Csak egy személyt akarja hívni, és nem mondja el másoknak, hogy online van a Houseparty-ban? Akkor láthatatlanul bejelentkezhet. Ehhez megnyissa és lenyomva tartja az alkalmazást. Ezután egy menü jelenik meg, amelyben kiválaszthatja a „Sneak in the house” lehetőséget..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me