Kiberbiztonság: a kvantumkommunikáció legerősebb tulajdonsága | VPNoverview.com

A kvantumkommunikációt válaszként adják a jelenlegi kiberbiztonsági problémákra. Hogyan működik a kvantumkommunikáció biztonsága, és valóban bolond-e??


A kvantumtechnika magyarázata

A kvantumszámítás terén elért haladás mellett gyors előrelépés történt a kvantumkommunikációs hálózatok fejlesztésében is. Ezekre szükség van a kvantumszámítógépek összekapcsolásához és a kvantum-internet kialakításához.

A kvantum kommunikációs hálózatok, mint például a kvantum számítógépek, kviteket használnak a kommunikációhoz. A kvitek megegyeznek a digitális rendszerek bitjeivel és bájtjaival. Azonban, ellentétben a bittel, amelynek állapota csak nulla vagy egy, a qubit állapota egyszerre lehet nulla és egy is.

A kvitek képessége több állapot egyszerre tartására képessé teszi a kvantumszámítógépeket olyan gyorsan, hogy megoldják az összetett problémákat. Ahelyett, hogy egyenként megvizsgálná a problémára adott minden lehetséges választ, a kvantumszámítógép az összes lehetséges választ egyszerre dolgozhatja fel.

Fokozott kiberbiztonság a kvantum kommunikációs hálózatok és az internet számára

Az országok, különösen Kína és az Egyesült Államok sietnek kvantumkommunikációs hálózatok fejlesztésére. Ennek oka az, hogy várhatóan rendkívül biztonságos kommunikációs csatornákat és internetes szolgáltatásokat nyújtanak. Egy olyan világban, ahol a számítógépes hadviselés egyre gyakoribb, vonzereje nyilvánvaló.

Mindazonáltal, amint azt egy korábbi cikkben tárgyaltuk, a kvantumszámítás megjelenését fenyegetésnek tekintik a jelenlegi kiberbiztonsági rendszerek. A kvantumszámítás elavulttá tenné a mai titkosítási technikákat. Ezekre azonban nincs szükség a kvantumhálózatok és a kvantum-internet világában.

A tudósok már megkezdték az új kvantum-kriptográfiai protokollok kidolgozását, amelyek készen állnak a kvantum-internet megérkezésére. Jelenleg a tudósok kódoló üzeneteket tesztelnek kvantumállapotokban.

Quantum kommunikációs hálózatok és internetek biztosítása

A kvantumkommunikáció várhatóan rendkívül biztonságos lesz a kvantummechanika törvényeinek köszönhetően. A törvények olyanok, hogy ha egy üzenet kvantumállapotban van kódolva, akkor az üzenet automatikusan megsérül, ha valaki megpróbálja elfogni és elolvasni..

Ennek oka az, hogy a kvantumállapot mérése azonnal megváltoztatja. Következésképpen minden kvantumállapotba kódolt üzenet megsérül, ha valaki megpróbálja elfogni. Ezért alapvetően lehetetlen hallgatni a kvantumbeszélgetésekben. A tudást meg lehet osztani két fél között, amelyet egy harmadik nem tud elfogni.

Az üzenetek kódolása és dekódolása a kvantum-internet egyik legerõsebb tulajdonsága lenne.

Hogyan működik a kvantumkommunikáció??

A Qubits megosztja az információkat az összefonódásnak nevezett folyamaton keresztül. Ahhoz, hogy két fél kommunikálhasson, először létre kell hozni egy pár összefonódott kvitet, majd meg kell osztaniuk a párok egyikét. Miután a kviteket belegabalyodtak, a kvitek párja azonos állapotú.

Ha az egyik fél üzenetet szeretne küldeni a másiknak, a feladónak létre kell hoznia egy harmadik kvitet, amely az üzenetet tartalmazza. Az üzenet elküldéséhez a feladónak egyidejűleg meg kell mérnie a qubit-pár és az üzenet qubit-állapotát. A mérés bekapcsolja ezt a két kvitet, és megszakítja az összefonódást az eredeti qubit párok között.

Ha azonban a mérést elvégzi, akkor a vevő qubit párja ugyanolyan állapotban van, mint az üzenet qubit volt a mérés elvégzése előtt. Az üzenet „teleportálódott” az üzenet qubit-ről a fogadó qubit-re.

Biztosítja-e a kvantum-kriptográfia bolondos védelmet??

A kvantumkommunikáció és a kriptográfia jövőbeli kvantum-internetet ígér, amelyet nem lehet feltörni. Sajnos azonban ez valószínűleg nem így lesz. Bármennyire kiváló a technológia, mindig van egy emberi felülete, amely gyakran a gyenge lánc.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a bolondbiztos és rendkívül biztonságos technológia nem lesz így, ha az emberek visszaélnek vele. Hasznos lenne kvantum-titkosított kapcsolatot biztosítani az egyének számára, ha gyenge jelszavakat használnak, megosztják a jelszavakat vagy kattintási linkeket használnak, amelyeknek nem szabad. A kvantum világban a támadók még mindig várhatnak az egyénekre, hogy felfedjék szuper biztonságos kvantumkulcsukat és ellopják azt.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me