Corona Apps: Így viselkednek az országok az adatvédelemmel (a Times of Covid-19-ben) | VPNoverview.com

A világ minden táján a kormányok módot keresnek a Covid-19 kitörésének irányítására. Sok ország úgy döntött, hogy technológiát és alkalmazásokat akar használni a vírus elleni küzdelemben. Néhányan már kifejlesztenek ilyen alkalmazásokat, vagy már telepítették is őket. Ez a cikk megvitatja, hogy ezek az országok mit tettek a koronavírus elleni küzdelemben. Hogyan működik néhány alkalmazás, és milyen aggodalmaink vannak velük kapcsolatban? Ezenkívül megvizsgálja a rendelkezésre álló lehetőségeket egy nyomkövető alkalmazás fejlesztésekor is. Számos biztonsági és adatvédelmi szakértővel is beszéltünk a kapcsolódó kockázatokról.


Nemzetközi tapasztalatok  

Az egész világon a kormányok az alkalmazásokra támaszkodnak a koronavírus elleni küzdelemben. Ebben a szakaszban megvitatjuk, milyen alkalmazásokat használnak, hogyan működnek és hogyan tapasztalták meg őket. A legfontosabb megállapításokat az alábbi táblázat foglalja össze. Az összes országra vonatkozó részletesebb elemzés az alábbiakban található.

Ország
Követési technika
Részletek
NémetországIntelligens sáv vagy intelligens óra kombinálva egy alkalmazássalAz intelligens sáv regisztrálja az adatokat, például a pulzusszámot, a testhőmérsékletet, a vérnyomást és az alvási mintákat, hogy felismerje a korona tüneteit. Ezt az információt az alkalmazás továbbítja a Robert Koch intézethez, amely hasonló az Egyesült Államok CDC-jéhez. Az önkéntes részvételre támaszkodik. Eddig az általános részvétel az országban alacsony.
BelgiumBluetooth alkalmazásHamarosan elindul egy olyan alkalmazás, amely regisztrálja az emberek mozgását. Regisztrálja, hová megy, mikor megy oda, és kivel volt a kapcsolat. A kormány azt akarja használni az alkalmazás segítségével, hogy feltérképezze a fertőzéseket, és értesítse az embereket, akik kapcsolatba kerültek valakivel, akit a vírus fertőzött.
SvájcElemzés a mobil adattelefon szolgáltatórólA svájci kormány hozzáférést kapott az elemzéshez szükséges adatokhoz, amelyeket az ország egyik fő telefonszolgáltatója mentett el. A kormány arra törekszik, hogy feltérképezze az emberek mozgását, hogy meghatározzák, hogyan lehet lassítani a vírus terjedését.
Az Egyesült KirályságBluetooth alkalmazásAz Egyesült Királyság kormánya az elkövetkező néhány héten belül elindítja a kapcsolatfelvételi alkalmazást. Értesíti azokat az embereket, akik kapcsolatba kerültek a vírussal fertőzött emberekkel. A brit média szerint az alkalmazás a Bluetooth-ot és esetleg a GPS-t is használja.
ÍrországBluetooth alkalmazásAz ír kormány hamarosan elindít egy alkalmazást. Értesíti azokat az embereket, akik kapcsolatba kerültek a vírussal fertőzött emberekkel. A részvétel önkéntes.
IzlandGPS alapú alkalmazásA résztvevők önként töltik le az alkalmazást. GPS-n keresztül regisztrálja a helyüket, és az adatokat helyben tárolják a felhasználó telefonján. Amikor egy résztvevő megfertőződik, regisztrálja ezeket az információkat az alkalmazásban. Ezután egy kormányzati kapcsolattartó csoport elemzi az adott személy mozgását és feltérképezi a lehetséges fertőzéseket.
DániaNincs alkalmazás, csak lezárásDánia nem fektetett be egy alkalmazás fejlesztésébe vagy használatába, hanem úgy döntött, hogy szigorú lezárást hajt végre. Úgy tűnik, hogy a vírus terjedése ellenőrzés alatt áll az országban, így április közepén enyhítik a lezáródási intézkedéseket. Például iskolák újból megnyílnak.
OlaszországNincs kapcsolatfelvételi alkalmazás, hanem egy alkalmazás, amely folyamatos kapcsolatot tart fenn az egészségügyi szakemberekkelAz emberek önként regisztrálhatják tüneteiket egy alkalmazásban, és kapcsolatba léphetnek az egészségügyi szakemberekkel. A vírus terjedését az emberek által az alkalmazásba bevitt információk alapján térképezhetjük fel. Ilyen módon a hatóságok beavatkozhatnak, ha szükséges. Az emberek hívást kezdeményezhetnek a mentőszolgálatokra az alkalmazásban.
SpanyolországKülönböző alkalmazások, valamint 40 millió spanyol telefon követéseSpanyolország számos alkalmazást fejlesztett ki vagy fejleszt, amelyen keresztül az emberek egészségére vonatkozó adatokat gyűjtik. Az emberek regisztrálják a tüneteket, és ezek kapcsolódnak a helyadataikhoz. A kormány kijelentette, hogy nem a spanyol embereket követi nyomon, hogy megvizsgálják, hogy betartják-e a megtett intézkedéseket, hanem hogy feltérképezzék a vírus terjedését. A kormány több mint 40 millió okostelefonot követ egy Covid-19 tanulmányhoz. Az emberek mozgásait GPS-sel regisztrálják, hogy a régiók közötti intézkedéseket finomhangolhassák. A kormány kijelentette, hogy minden adat névtelenné vált.
FranciaországBluetooth alkalmazás, amely lehetővé teszi az orvosok felkutatását és megkeresésétFranciaország egy olyan alkalmazás segítségével akarja legyőzni a pandémiát, amely még fejlesztés alatt áll. Az alkalmazás által végrehajtott pontos információk még nem állnak rendelkezésre. A hatóságok kijelentették, hogy alkalmazásuk a Bluetooth-ot fogja használni. De vannak aggályok az alkalmazás hibáival kapcsolatban. A digitális ügyekkel foglalkozó titkár ezért azt mondta, hogy dönthetnek úgy, hogy végül el is indítják az alkalmazást. Az alkalmazás fejlesztésekor a magánélet védelme lesz a fő kérdés, és a francia hatóságok figyelni fogják ezt. Ezen kívül a kormány arra ösztönzi az embereket, hogy töltsenek le olyan alkalmazásokat, amelyek alapvető orvosi tanácsot kínálnak.
AusztriaBluetooth alkalmazásEz az alkalmazás Bluetooth-kapcsolaton keresztül csatlakozik más telefonokhoz. Ez akkor fordul elő, ha két felhasználó több mint 15 percet töltenek egymással, kevesebb, mint 6 lábnyira egymástól. Amikor valaki vírussal fertőződik, értesíthet bárkit, akivel kapcsolatba került az elmúlt 54 órában. Az alkalmazás értesíti bárkit, aki kapcsolatba lépett a telefonnal Bluetooth-on keresztül. Az alkalmazásnak hozzáféréssel kell rendelkeznie a telefon mikrofonjához, hogy ultrahang hangokat adjon ki az eszközök közötti távolság meghatározása érdekében.
LengyelországÖnkarantén alkalmazás önportrék alapjánEz az alkalmazás nem Bluetooth vagy GPS-t használ, hanem Önportrék. A koncepció az, hogy az embereknek bizonyítaniuk kell, hogy otthon vannak, és önportrékot küldnek a Digitális Ügyek Tanszékére. Az alkalmazás arcfelismerő szoftvert használ annak meghatározására, hogy valóban az a személy, aki állítja. Az alkalmazás megkeresi a fényképet is. A résztvevőknek napi többszöri önmagát kell küldeniük. Az alkalmazás véletlenszerűen küld ki önmagáról szóló kéréseket, és ha nem készít fényképet 20 percen belül, a rendőrséget értesítjük.
OroszországApp, amely digitális helymeghatározóként és QR-rendszerként is szolgálA Kreml elindított egy alkalmazást az emberek nyomon követésére, akiknek azt mondták, hogy otthon maradjanak. Az alkalmazás tehát helymeghatározóként működik annak nyomon követésére, hogy az adott személy követi-e a megadott utasításokat. Ha nem, akkor a hatóságok léphetnek be. Az orosz kormány egy QR-kódokat használó rendszeren is dolgozik. Az összes regisztrált moszkvai QR-kódot kap. Ezzel fel lehet használni magukat az utcára menve. A hatóságok ezután ellenőrizhetik, hogy engedélyezett-e ez a személy.
pulykaA mobiltelefonok követéseErdogan elnök a mobiltelefonok követésével szeretné követni az emberek minden mozgását az országban. A Kommunikációs Minisztérium kijelentette, hogy üzeneteket akar küldeni, vagy hívni akarja az embereket, akik elhagyják házukat. Azokat a törököket, akik nem tartják be az ön-karantén korlátozásait, a rendőrség meglátogatja, és pénzbírságot kapnak. Egy ilyen alkalmazás fejlesztésére vonatkozó konkrét terveket még nem tették közzé.
Az Egyesült ÁllamokNincs alkalmazás, hanem adatgyűjtés mobiltelefonokon keresztülA CDC mobiltelefonok segítségével gyűjti a helyadatokat. Ezt az információt azután használják az emberek mozgásának nyomon követésére. A Google, az Apple és a Facebook mind azon dolgozik, hogy feltérképezzék a vírus terjedését az Egyesült Államokban (és az országon kívül is)..
KínaKapcsolatfelvételi alkalmazások, GPS-hackelés, arcfelismerés és még sok másKína különféle módon figyeli az emberek mozgását. A kínai embereket fel lehet kérni bizonyos alkalmazások letöltésére. A funkciókat beépítik a meglévő alkalmazásokba (például az Alipay és a WeChat) az emberek nyomon követése érdekében. Jogaikat és szabadságukat a karantén státuszuk alapján el lehet távolítani.
SingaporeBluetooth alkalmazásSzingapúr olyan alkalmazást használ, amely Bluetooth-on keresztül regisztrálja az érintkezést. Ezeket az adatokat titkosítva és helyileg mentjük 21 napig. Mindenkit értesítünk, aki rendelkezik az alkalmazással és kapcsolatba került egy fertőzött személlyel.
Dél-KoreaGPS követés, biztonsági kamerák, hitelkártya-információk, ellenőrző pontok a nyilvános helyiségekbenDél-Korea tucatnyi teszthelyet nyitott meg, ahol az emberek ingyenesen tesztelhetnek. Amikor valaki pozitív tesztet ad, a GPS-adatok, a hitelkártya-adatok és a biztonsági felvételek felhasználják a személy lépéseinek nyomon követésére és az emberek értesítésére, akikkel kapcsolatba kerültek. Ebben a folyamatban megosztják a fertőzött személyre vonatkozó személyes adatokat.
IndiaÖnkarantén alkalmazás szelfikkelEz az alkalmazás arra kéri az embereket, hogy naponta többször küldjenek be önmagáról önarcképek. Ezzel ellenőrizhető, hogy egy személy valóban otthon marad-e. Ha nem, akkor a személyek felveszik a kapcsolatot a hatóságokkal.
TaiwanGPS és okostelefon követésA hatóságokat értesítik, ha valaki, aki állítólag karanténban van, elhagyja házát. Ehhez a kormány mobiltelefon-követési adatokat használ. Ha valaki telefonja elhal, vagy ki van kapcsolva, számíthat a rendõrség látogatására is.
Hong KongKarkötők és egy alkalmazásHong-Kongban az emberek kapnak egy karkötőt, amelyet egy alkalmazáshoz csatlakoztatnak. Ezeket a karkötőket annak biztosítására használják, hogy az emberek otthon maradjanak és ne szakítsák meg a karantént.
AusztráliaKülönböző alkalmazások, amelyek GPS-t és mobil adatokat használnakAz önkormányzatok különböző alkalmazásokat indítottak Ausztráliában. Az egyik ilyen alkalmazás a Whispir Victoria-ban. Ez az alkalmazás lehetővé teszi a kormány számára, hogy nyomon kövesse a Covid-19 betegek helyét. A hatóságok az alkalmazást arra is használhatják, hogy szöveges üzenetben kommunikáljon valakivel. Az alkalmazás segít abban, hogy az emberek saját karanténba kerüljenek. Azok az emberek, akik nem kockáztatnak 25 000 dolláros bírságot. A vállalkozásra kiszabott pénzbírság akár 100 000 dollár is lehet.
Új ZélandMég nincs alkalmazás, de fejleszt egy kapcsolatfelvételi alkalmazástEgy alkalmazás fejlesztés alatt áll, amely képes lesz a kapcsolat felmérésére. Nem biztos, hogy a kormány valóban használni fogja-e ezt az alkalmazást. A kormány azt is kijelentette, hogy érdekli a szingapúri alkalmazás.
IzraelHelymeghatározó alkalmazás és okostelefon elemzése a fertőzött egyének számáraAz embereket értesítjük, ha az elmúlt 14 nap során kapcsolatba kerültek egy fertőzött személlyel. Kapnak idő- és helyadatokat erről a kapcsolatról, de nem kapnak semmilyen személyes adatot. Ezután értesítést kapnak arról, hogy saját karantént kell végezniük. A kormány megígérte, hogy nem oszt meg semmilyen adatot az egészségügyi osztálytal. Az izraeli titkosszolgálat elemezheti telefonját, amikor megfertőződik, hogy megtudja, kivel kapcsolatba lépett. Ezeket az embereket akkor is karanténba lehet helyezni.
IránAz alkalmazás, amely a GPS segítségével megkeresi2020. március 3-án üzenetet küldtek minden iráni állampolgárnak, amelyben azt mondták nekik, hogy letölteniük kell egy alkalmazást, mielőtt kórházba vagy egészségügyi központba mennének. Ennek az alkalmazásnak a neve AC19. Figyelemmel kíséri a helyét annak meghatározására, hogy hol van a felhasználó. Ezenkívül egy Android könyvtárat is használ a mozgás nyomon követésére, amelyet általában a fitnesz alkalmazások használnak. MJ Azari Jahromi IKT-titkár tweetje szerint több mint 3,5 millió ember már megosztotta a magán- és helyadatokat a kormánygal.
PakisztánMobiltelefonok nyomon követéseTöbb pakisztáni állampolgár március 24-én kapott üzenetet arról, hogy potenciálisan kapcsolatban álltak egy Covid-19 beteggel. Ezt az intézkedést valószínűleg a cellák helymeghatározási információi (CSLI) és a hívás részleteinek nyilvántartása (CDR) adatgyűjtési módszereivel valósították meg. A megerősített beteg által meglátogatott helyek és az egyidejűleg ott tartózkodók mobiltelefonszámainak részletei CDS-elemzés segítségével határozhatók meg a beteg telefonkönyvein keresztül.
ArgentínaHarmadik felek által gyűjtött helyadatok elemzéseA Grandata nagyvállalat hőtérképet készített annak bemutatására, hogy Argentína mely területei felelnek meg a legjobban a karanténhoz szükséges intézkedéseknek. A Grandata anonimizált adatkészletet használt, amelyet olyan alkalmazások gyűjtöttek, amelyek földrajzi helyadatokat szolgáltatnak harmadik felek számára. A térkép azt mutatja, hogy az ember kevesebb, mint egy udvarban van attól a helytől, ahol időt töltenek. Ez nem veszi figyelembe a társadalmi-gazdasági hátteret. Néhány embernek mérföldet kell megtennie ahhoz, hogy a legközelebbi helyre élelmet vásároljon vagy alapvető szolgáltatásokat találjon. Ez is tökéletes példa arra, amit az adat-kihasználó ipar csinál. Lehet, hogy a felhasználók nem tudják, hol osztoztak meg a személyes adatokkal, és hogyan osztják meg azokat harmadik felekkel.
EcuadorMűholdas nyomkövetés / GPS követésA kormány a műholdas nyomkövetés használatát tervezi annak biztosítására, hogy az emberek tartsák be a karanténintézkedéseket. A Privacy International azt mondja, hogy ezzel az intézkedéssel meggyőződhetnek arról, hogy az emberek valóban otthon maradnak.
BrazíliaOkostelefon követésNéhány helyi önkormányzat már nyomon követi az okostelefonokat, hogy ellenőrizze, vajon a brazilok betartanak-e a zárolást. Brazília szerte a kormányok egy olyan rendszer bevezetését tervezik, amely földrajzi helymeghatározást használ annak biztosítása érdekében, hogy a lezárást komolyan veszik. A rendszert az InLoco, a brazil induló vállalkozás fejlesztette ki. A térképet az emberek földrajzi rögzítésére használja, amely nem használja a GPS-t vagy a jeladókat. Az InLoco azt állítja, hogy a geoméret 30-szor pontosabb, mint a GPS-en keresztüli nyomon követés.
MarokkóAlkalmazások információcseréhezA marokkói kormány két alkalmazást használ a Covid-19 elleni küzdelemhez. Az elsőt Dakibot nevű induló vállalkozás fejlesztette ki. A társaság létrehozott egy chatbotot, amely válaszol a koronavírussal kapcsolatos GYIK-re. A másik alkalmazást az Egészségügyi Minisztérium indította el. Orvosi szakembereknek szól, és felhasználható gyors és egyszerű információcserére. A kormány reméli, hogy ez segít az embereknek a koronavírus elleni küzdelemben.
Dél-AfrikaA távközlési adatok elemzéseStella Ndabeni-Abrahams dél-afrikai kommunikációs titkára március 24-én mondta az újságíróknak, hogy fontos, hogy megvizsgáljuk azokat a személyeket, akiket a vírus érint, hogy segítsünk az egészségügyi szakembereknek. Csak így lehet megtudni, hogy egy adott területen hány ember fertőzött meg. A távközlési ipar vállalta, hogy elemzi a felhasználói adatokat, hogy segítse a kormányt ennek elérésében. Nem világos, hogy ez pontosan mi fog történni.

Alkalmazások Európában

világtérkép Európában és Oroszországban

Németország

Németország azon országok egyike, ahol a koronavírus súlyosan sújtotta. Több mint 115 000 fertőzés és több mint 2600 haláleset történt. Ezért a német kormány mindent megtesz a vírus terjedésének megakadályozására. A Robert Koch Intézet (RKI), a német CDC, Corona-Datenspende nevű alkalmazást fejlesztett ki e cél elérése érdekében.

Az alkalmazás használatához okostelefonra és intelligens sávra vagy intelligens órára van szüksége, amelyek csatlakozhatnak a Google Fithez vagy az Apple Healthhez. A Garmin, Fitbit, Polar vagy Withings eszközök szintén működnek az alkalmazással. A tünetek korai szakaszában történő felismeréséhez szüksége van a hordhatóra. Nincs értelme az alkalmazás telepítéséhez, ha nincs intelligens sáv vagy intelligens óra. Az alkalmazás telepítése után tájékoztatni fogja arról, hogy milyen adatokat gyűjtenek és mire használják az adatokat. Ha úgy dönt, hogy elfogadja ezeket a feltételeket, akkor regisztrálnia kell irányítószámát. Végül csatlakoztatja az alkalmazást a hordhatóhoz.

Az összes összegyűjtött adatot továbbítják az RKI-hez. És nagyon sokat tudnak rólad. Azóta ismerik a helyét, mióta beillesztette az irányítószámát, de ez nem minden, amit tudnak. Az alkalmazásfejlesztők hozzáférhetnek azokhoz az információkhoz, amelyeket a tevékenységi trackerbe adott. Ez olyan információ, mint a nem, életkor, magasság és súly. A hordható személyek által gyűjtött adatokat továbbítják az RKI-hez is. Ez olyan információ, mint pulzusszám, stressz szint, testhőmérséklet, vérnyomás, aktivitás, pihenés és alvási szokások. Az intelligens sáv vagy az intelligens óra érzékelői regisztrálják ezeket a változókat. Így képesek ezek az eszközök felismerni a koronavírussal kapcsolatos tüneteket.

Mi a helyzet a magánélettel? A fejlesztők egyenesen azt mondják, hogy az általuk összegyűjtött információ nem névtelen. Az alkalmazás nem regisztrálja a neveket és címeket, de össze van kapcsolva egy adott felhasználói azonosítóval vagy álnévvel. A fejlesztők szerint csak így lehet hosszabb ideig összegyűjtött adatokat helyesen elemezni. Az RKI kijelenti, hogy mindent megtesznek az összegyűjtött adatok védelme érdekében, és hogy teljes mértékben figyelembe veszik a hatályban lévő biztonsági intézkedéseket.

A felhasználók magas árat fizetnek az adatvédelemről. Ez lehet az oka annak, hogy az alkalmazást az alkalmazás pillanatában csak 50 000 alkalommal töltötték le.

Belgium

A belga kormány minden tőle telhetőt megtesz a koronavírus elleni küzdelem érdekében. Az ország elég korán úgy döntött, hogy szigorú zárolásba megy. A határ menti városok polgármesterei azt állították, hogy szomszédos országuk, Hollandia, túl könnyedén veszi a helyzetet. Így óvintézkedésként Belgium bezárta határait a hollandok felé.

Belgium hamarosan elindít egy alkalmazást, amely figyeli a mozgást. Regisztrálja, hová megy, mikor megy oda, és kivel volt a kapcsolat. A kormány azt akarja használni az alkalmazás segítségével, hogy feltérképezze a fertőzéseket, és értesítse az embereket, akik kapcsolatba kerültek valakivel, akit vírus fertőzött. Marc van Ranst virológus március végén megerősítette, hogy egy ilyen alkalmazás elérhető lesz a következő hetekben. Belgium Ausztria, Dánia, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Svájc közreműködésével a pán-európai adatvédelem-megőrző közelség-követés (PEPP-PT) elnevezésű csoport része. Ez a kutatói csoport egy adatvédelmi szempontból barátságos kapcsolatfelvételi alkalmazást fejlesztett ki, amely Bluetooth-ot használ.

Nem mindenki biztos abban, hogy ez egy nagyszerű ötlet. Kati Verstrepen, az Emberi Jogi Liga elnöke megjegyzi, hogy egy ilyen alkalmazás valóban értékes információforrás lehet az orvosok és a kutatók számára. De nagyon óvatosnak kell lennie ezekkel az adatokkal. Azt mondja, hogy a kutatás sikerének kulcsa az emberek magánéletének tiszteletben tartása. Átláthatóságot igényel arról, hogy ki férhet hozzá az információkhoz, és ki tárolja az adatokat. Szeretne egy tanácsadó testületet is létrehozni, amely figyelemmel kíséri az alkalmazás használatát. Az adatokat törölni kell, amint kiderül, hogy már nem relevánsak.

Azt mondta a belga médiának, hogy a magánélethez való jog nem abszolút jog, és szükséghelyzetben szükség lehet e jogok korlátozására. De bármilyen intézkedés meghozatalakor a kormánynak mérlegelnie kell, hogy valóban szükséges-e elérni a célját, és hogy az intézkedés arányos-e a jelenlegi kérdéssel..

Svájc

A Reuters jelentése szerint a svájci kormány felszólította az állami tulajdonú Swisscomot, hogy adja át a mobiltelefon-adatokat. A kormány ezeket az adatokat arra használja, hogy meghatározza, vajon az emberek mozgására vonatkozó korlátozások, amelyek a vírus terjedését lassítják-e, működnek-e.

Daniel Koch, aki a Szövetségi Egészségügyi Minisztérium fertőző betegségeinek vezetője, azt mondta, hogy ennek „nincs köze a felügyelethez”. Csak az előző nap adatait elemzik. Ez a nyilatkozat felvette a vitát a magánélet tiszteletben tartása mellett.

Az Egyesült Királyság

Jelenleg mintegy 62 000 ember fertőzött a vírussal az Egyesült Királyságban, és kb. 7 100 ember halt meg. Charles hercegnél március végén diagnosztizálták a vírust. Azonnal önmagát elszigetelte Skóciában. Tünetei enyheek voltak, így nem sokkal visszatért a munkahelyére. A Boris Johnson brit miniszterelnök egy hétre kórházba került, miután diagnosztizálták a vírust. Április 12-én szabadon bocsátották. Munkáját a külügyminiszternek, Dominic Raab-nak adta át, mindaddig, amíg vissza nem tér..

Az Egyesült Királyság zárva tart. Johnson bejelentette, hogy egyszerű és közvetlen módon fogja megtenni ezt az intézkedést. “Ma este nagyon egyszerű utasítást kell adnom a brit embereknek: otthon kell maradnod”. De ez nem az egyetlen lépés, amelyet a miniszterelnök tesz a vírus megállításához. A brit kormány azt tervezi, hogy elindítja a kapcsolatfelvételi alkalmazást a következő hetekben. Ez az alkalmazás értesíti az embereket, ha kapcsolatba kerültek valakivel, aki megfertőződött. A brit média azt állítja, hogy ez az alkalmazás fogja használni a Bluetooth-ot, és talán a GPS-t is.

Magától értetődik, hogy a magánéletnek nincs prioritása. A névtelen maradni kívánó források azt mondták a Sky News-nak, hogy az ülések során nem született szó a „használni kívánt technológia lehetséges következményeiről”. A magánélet tiszteletben tartója egy nyílt levélben javasolta a kormánynak, hogy fáradjon. Azt kérdezték, hogy ne indítsanak el olyan alkalmazást, amelyet csak társadalmi megfigyeléshez használnak.

Írország

Az ír kormány hamarosan elindít egy alkalmazást, amely segít a vírus elleni küzdelemben. Az Egészségügyi Szolgálat vezetõje (HSE), az ír Egészségügyi Minisztérium március végén bejelentette, hogy az alkalmazás tíz napon belül elérhetõ lesz. Az alkalmazásnak állítólag értesítenie kell az embereket, ha kapcsolatba kerültek valakivel, aki megfertőződött.

Nagyon keveset tudunk arról, hogy az alkalmazás hogyan működik. Tudjuk, hogy Bluetooth-ot használ, és hogy az ír kormány szorosan együttműködik az adatvédelmi szervezetekkel. A kormány azt akarja megakadályozni, hogy megsértsék a GDPR előírásait. Senki sem fogja telepíteni az alkalmazást, az önkéntes részvételen alapszik.

Izland

Izland emellett egy alkalmazásba veti a hitét a Covid-19 elleni harcban. Az emberek önkéntesen letölthetik a RakningC-19 alkalmazást okostelefonjukra. Az alkalmazás első megnyitásakor a rendszer felkéri a telefonszám regisztrálására. A résztvevők ezután szöveges üzenetet kapnak egy hat számkóddal. Ez megerősíti a részvételüket, és telefonszámukat az IT-cég Sensa szerverein tárolják.

A következő lépés nagyon fontos, hogy megkérdezi, vajon az alkalmazás képes-e követni valaki tartózkodási helyét. Ehhez az alkalmazás nem a Bluetooth-ot használja, hanem a GPS-chipet használja. Ha a résztvevők egyetértenek, ez azt jelenti, hogy az alkalmazás folyamatosan figyeli a helyüket. Az alkalmazás óránként többször elmenti a helyadatokat. Ezeket az adatokat a telefonon helyileg tárolják 14 napig. Az információ két hét után automatikusan törlődik.

Amikor egy résztvevő rájön, hogy vírussal fertőzött, akkor ezeket az információkat regisztrálja az alkalmazásban. A Jogi Védelmi és Sürgősségi Szolgáltatások Osztályán lévő kapcsolattartó csoport (CTT) felkéri őket, hogy osszák meg az azonosító számukat az útlevélben. Ezt a számot 14 napig elmenti a csapat adatbázisába. Ez azt jelenti, hogy a beteg helymeghatározási adatai rendelkezésre állnak a megfigyeléshez, és a CTT képes más lehetséges fertőzések feltérképezésére.

A Sidekick cég kifejlesztett egy alkalmazást. Nagyon különbözik a RakningC-19-től. Nem gyűjt semmilyen helymeghatározási adatot, ehelyett lehetőséget kínál az orvosok és más egészségügyi szakemberek kommunikációjára. Ez lehetővé teszi számukra, hogy biztonságosan megfigyeljék valaki egészségét, és szükség esetén cselekedjenek. Ha valaki önmagát elszigeteli, szövegesen kérik meg, hogy telepítse az alkalmazást. Ez részévé válik a Sidekick Covid-19 programba. Felkérjük őket, hogy naponta kétszer töltsék ki a kérdések listáját. Ezután egy algoritmus meghatározza a tünetek súlyosságát a listákból származó információk felhasználásával. Az orvos végül eldönti, hogy szükség van-e beavatkozásra. Az orvosok az alkalmazás segítségével kérdéseket is feltehetnek a betegnek. Az embereket egy egészségügyi szakember felügyeli, mindaddig, amíg nem érzik magukat jól. Ha jobban érzik magukat, akkor mentesülnek, és törölhetik az alkalmazást a telefonjáról.

Covid-19 app Izland

Dánia

Dánia volt az egyik első európai ország, amely szigorú intézkedéseket vezetett be a koronavírus ellen. Az ország úgy döntött, hogy bezárja határait, iskoláit, éttermeit és kávézóit, és tíznél több ember számára tiltotta a találkozókat. A dán miniszterelnök most kijelentette, hogy az intézkedéseket lassan visszaállítják a normál szintre. Az iskolák és a napközi ápolók április közepétől kezdődően ismét megnyílhatnak, miközben szem előtt tartják a meghatározott korlátozásokat (hat méter távolság, mossa meg a kezét, extra tiszta osztálytermek, otthonból ne hozzanak be játékot, több szünetet tartson kint).

Úgy tűnik, hogy a Dániában hozott intézkedések eredményesek voltak. 6700 regisztrált fertőzés és csaknem 300 haláleset van. A dán kormány nem tett lépést egy alkalmazás bevezetésére a vírus elleni küzdelemben.

Olaszország

Olaszország azon országok egyike, ahol a legtöbb fertőzött ember van. Az olasz kormány meglehetősen messze veszi a vírus elleni küzdelmet. A távközlési szolgáltatók adatokat adnak át nekik, amelyek felhasználhatók az emberek megfigyelésére a lezárás során és annak megállapítására, hogy az emberek otthon maradnak-e. Ez úgy hangzik, mint egy GDPR megsértése. Az adatokat anonimizálják, így nem tűnik úgy, mint a magánélet megsértése. Az összegyűjtött adatokat nem lehet egy adott személyre visszavezetni.

Az olasz kormány a vírus terjedésének megakadályozására egy alkalmazásba helyezte reményeit. A Lazio Doctor Covid alkalmazás letölthető a Lazio régióban, ahol csaknem hatmillió olasz él. Az alkalmazás nem egy kapcsolatfelvételi alkalmazás, de az alkalmazás felhasználható az egészségügyi szakemberekkel való kapcsolatfelvételre, amikor úgy gondolja, hogy megfertőződhet a vírussal.

Regisztrálnia kell az e-mail címét és telefonszámát az alkalmazásban. Regisztrálhat információkat a testhőmérsékletről, tömegről, pulzusáról és vérnyomásáról. Kérdéseket kell feltenni arról, hogy nemrégiben külföldön volt-e, vagy kapcsolatba lépett-e valakivel, akit a vírus fertőzött. Az alkalmazásnak van egy integrált naplója, amely nyomon követi a tünetek előrehaladását. Az összes információ felhasználásával az orvos eldönti, vajon valóban megfertőződött-e a Covid-19 vírussal, és milyen lépéseket kell tennie a betegnek a következő lépésben. Az alkalmazás tartalmaz egy gombot, amellyel kapcsolatba léphet a sürgősségi szolgálatokkal.

Az emberek önként vehetnek részt, és az alkalmazást több mint 50 000 alkalommal töltötték le a Google Play Áruházból.

Spanyolország

Spanyolország az az ország, ahol a fertőzések és halálesetek száma a második legtöbb, közvetlenül az Egyesült Államok mögött. Több mint 175 000 regisztrált fertőzés és csaknem 20 000 halálos áldozat van. Ezért vezette márciusban a spanyol kormány szigorú lezárást az országban. Minden szállodát és turisztikai szállást kényszerítettek, az iskolákat bezárták (az összes iskolát, az általános iskolától az egyetemen), az embereket arra kérték, hogy haza lehetnek otthonukból, állítsák le a tömegközlekedést, nagy eseményeket töröljenek, és az embereket arra kérték őket, hogy hagyja el otthonát, kivéve élelmiszert, és utazzanak munkába vagy kórházba. Ez a zárolás legalább április végéig lesz érvényben.

Spanyolországban alkalmazásokat fejlesztettek ki a vírus terjedésének leküzdésére. A fővárosi lakosok letölthetik a CoronaMadrid eszközt, amely segíti az embereket annak megállapításában, hogy megfertőződtek-e a vírussal. Az alkalmazás számos „igen” vagy „nem” kérdést fog feltenni számukra, miután a résztvevők regisztráltak valamilyen személyes információt (név, születési idő, telefonszám). Ha a kérdésekre adott válaszok esetleges fertőzésre utalnak, akkor a felhasználó kap tanácsot a következő lépésekről. Az alkalmazás fejlesztői kijelentették, hogy a szoftver adatokat gyűjt egészségi állapotáról és helyéről is. Ezeket az adatokat központilag a regionális hatóságok tulajdonában lévő szerverekre tárolják. Azt állítják, hogy ezeket az adatokat csak járványtani kutatásokra használják, nem pedig az emberek megfigyelésére.

A nemzeti kormány kifejleszti egy alkalmazást is, amely adatokat gyűjt a vírus terjedéséről. Az El País spanyol újság azt írta, hogy a Kereskedelmi Minisztérium egy olyan alkalmazás fejlesztését sürgette, amely elősegíti a koronavírus elleni küzdelmet. Az alkalmazás felhasználói regisztrálhatják az esetleges tüneteket az alkalmazásban, hogy ellenőrizhessék, vajon megfertőződtek-e a vírussal.

Az alkalmazásnak szintén állítania kell, hogy adatokat gyűjtsön a vírus terjedéséről. Nem azt a célt szolgálják, hogy figyelemmel kísérjék a spanyol embereket annak megállapítására, hogy valóban otthon maradnak-e, mivel a lezárás végrehajtása a helyi és regionális önkormányzatok kezében van. Ugyanakkor a kormányrendelet helyet hagy a WhatsAppon keresztül az emberekkel való kapcsolatfelvételnek, amikor elhagyják otthoni régiójukat. A kormány tagadja, hogy valóban használni fogja ezt a lehetőséget.

Az Egészségügyi Minisztérium április 1-jén kiderítette, hogy Spanyolországban több mint 40 millió okostelefonot követnek nyomon. Ez egy DataCovid nevű kutatás része, és a fent említett alkalmazás mellékprojektje. A kormány azt akarja, hogy az okostelefonok GPS-helyzetét kövesse nyomon az emberek régiók közötti mozgásának nyomon követése érdekében, hogy a régiók közötti intézkedéseket finomítani lehessen. A kormány kijelentette, hogy minden adat névtelenné vált.

Franciaország

Franciaországot súlyosan sújtotta a vírus. Már majdnem 120 000 regisztrált fertőzés és több mint 12 000 haláleset történt. Franciaország szigorú lezárást hajtott végre. Az emberek naponta egy órán keresztül elhagyhatják otthonukat, és otthonuk egy mérföldes körzetében kell maradniuk. És természetesen ez csak akkor megengedett, ha feltétlenül szükséges, tehát csak élelmiszert vagy munkahelyi utazást. Franciaország követi az Egyesült Királyságot egy alkalmazás kifejlesztésében a vírus terjedésének megakadályozására. Az alkalmazás kifejlesztése várhatóan legalább három-hat hétig tart.

Az alkalmazás által végrehajtott pontos információk még nem állnak rendelkezésre. Az egészségügyi és digitális ügyek titkárai elmondták a Le Monde-nak, hogy az alkalmazás a Bluetooth-ot fogja használni. Cedric O, a digitális ügyekkel foglalkozó titkár elismerte, hogy vannak bizonyos hibák az alkalmazás működésében, ezért a kormány dönthet úgy, hogy végül is elindítja az alkalmazást.

O azt is kifejtette, hogy a magánélet a fő kérdés az alkalmazás fejlesztésében. A CNIL francia adatvédelmi figyelő ajánlásokat tehet, amelyeket a kormány nagyon komolyan fog venni. A PEPP-PT által meghatározott adatvédelmi intézkedéseket szintén figyelembe veszik. Ezen kívül a kormány arra ösztönzi az embereket, hogy töltsenek le olyan alkalmazásokat, amelyek alapvető orvosi tanácsot kínálnak. A Covidom alkalmazást erre a célra használják a párizsi térségben.

Ausztria

Ausztria március 16-án bezárult. Ettől kezdve csak élelmiszereket, friss levegőt (naponta egyszer) vagy munkába menni lehetett. A rendőrség figyelemmel kísérte, és ellenőrizte, hogy az emberek betartják-e az intézkedéseket. A zárolás sikeresnek tűnik, mivel kevesebb mint 300 ember halt meg a vírus miatt.

Az Osztrák Vöröskereszt hamarosan a bezárás bejelentése után elindította a Stopp Corona alkalmazást. Ez az alkalmazás lesz a fő fegyver a vírus elleni küzdelemben, amikor a kormány lassan normalizálja a dolgokat. A kis üzleteket húsvét után ismét nyithatták, hamarosan nagyobb üzletek és fodrászok fognak megjelenni. Ha ez sikeres, a szállodák és éttermek május közepéig ismét kinyithatják ajtóikat.

A Stopp Corona a Bluetooth használatával kommunikál más telefonokkal. Nem kommunikál párosítással más telefonokkal, hanem titkosítja és helyileg menti a névtelen azonosítókat. Az Osztrák Vöröskereszt ezt digitális kézfogásnak hívja. Ez nem történik meg csak egy járókelővel. Csak azokat az embereket veszik nyilvántartásba, akik több mint 15 percet töltöttek egymással kevesebb, mint 6 méter távolságra. Amikor egy személy megfertőződik a vírussal, ezt regisztrálnia kell az alkalmazásban. Az alkalmazás ezután értesíthet bárkit, akivel kapcsolatba került az elmúlt 54 órában.

Értékeli-e a Stopp Corona az Ön személyes adatait? Az alkalmazás nem menti az adatokat, mint például a hely vagy a névjegyzék. De amikor megfertőződik, felkérjük, hogy ossza meg telefonszámát. Ezt a számot ezután központilag elmenti, valószínűleg az Osztrák Vöröskereszt tulajdonában lévő szerverekre. A Vöröskereszt csak akkor rendelkezik egyedi felhasználói azonosítóval (UUID), ha nem mutat semmilyen tünett. A fejlesztők szerint ez az azonosító semmilyen módon nem kapcsolódik semmilyen más adathoz. Az adatokat nem anonimizálták, de álnevesítették.

A Bluetooth a legfontosabb funkció ehhez az alkalmazáshoz, de ehhez hozzáférésre van szüksége a készülék mikrofonjához. És ez az első eset, amikor erről hallottunk. Miért kell nekik? A mikrofont olyan ultrahangos hangok küldésére használják, amelyeket az emberi fül nem hall. Az alkalmazás képes lesz meghatározni az eszközök közötti távolságot, amikor más telefonok ezeket a hangokat is küldik.

Majdnem 300 000 ember töltötte le a Stopp Coronát. Ez a népességnek csak kis százaléka, mivel Ausztriában 9 millió ember él. Ennek ellenére az osztrák kormány hisz abban, hogy az alkalmazás segíthet megakadályozni a második járvány kitörését az országban. Más országok érdeklődést mutattak az alkalmazás iránt. Ezen országok között szerepel Hollandia és Ausztrália.

Lengyelország

Annak ellenére, hogy Lengyelországban meglehetősen alacsony a fertőzések száma, a kormány továbbra is intézkedéseket tesz annak biztosítására, hogy a vírus nem terjedjen el. Más európai országokhoz hasonlóan Lengyelország elindított egy alkalmazást e cél elérésére. Az alkalmazás neve Kwarantanna domowa, amely nagyjából az önkarantén alkalmazássá változik. Az alkalmazás nem használja a Bluetooth-ot vagy a GPS-t az emberek nyomon követéséhez, hanem önportrék használatát használja. A koncepció az, hogy a karanténban lévő személyeknek be kell bizonyítaniuk, hogy valóban otthon vannak, önportrék küldésével a Digitális Ügyek Osztályába..

Hogy működik ez? Természetesen az önmagáról szóló önmagáról szóló üzenet nem bizonyít semmit. Itt érkezik a kormány app. Az arcfelismerő szoftver segítségével megállapítja, hogy az a személy, aki állítja. Az alkalmazás megkeresi a fényképet is. A résztvevőknek napi többszöri önmagát kell küldeniük. Az alkalmazás véletlenszerűen küld ki önmagáról szóló kéréseket, és ha nem készít fényképet 20 percen belül, a rendőrséget értesítjük. Ezért nem lehet kihagyni egy hosszú sétát.

A rendõrséget a házba küldik, amikor az alkalmazás megállapítja, hogy valójában nem otthon van. Ellenőrzik, hogy ott vagy-e vagy sem. 120 dollár bírságot kockáztathat – ha elkap, és a bírság akár 1200 dollárt is elérhet,-.

A lengyel kormány nagyon egyértelműen ismeri az alkalmazást. Kötelező telepíteni. A Digitális Ügyek Osztályának szóvivője elmondta az AFP francia sajtóügynöknek, hogy kétféle lehetősége van akkor, ha karanténba kell lépnie: telepíti az alkalmazást, vagy a rendőrséget a házába küldi.

Jakub Krupa brit újságíró elmondta, hogy szerinte a kormány automatikusan számlát hoz létre mindenkinek, aki gyanúsított corona-beteg. A most hazautazó lengyel munkavállalókat határozottan ilyennek tekintik.

Oroszország

Putyin elnök április elején indított egy alkalmazást a vírus elleni küzdelemhez. Az alkalmazás koncepciója nagyon különbözik attól, amit eddig Európában látunk. A legtöbb alkalmazást figyelmeztetik az emberekre, amikor kapcsolatba kerültek valakivel, aki vírusfertőzött. Ehelyett a Kreml úgy döntött, hogy meg akarja figyelni a karanténba helyezett embereket. Láthatja, hogy ez egy bizonyos típusú GPS bokamonitor, amelyet az elítéltek viselnek. A Big Brother most már téged néz.

Az orosz kormány egy QR-kódokat használó rendszeren is dolgozik. Minden online regisztrált moszkvai QR-kódot kap. Ez a kód felhasználható arra, hogy azonosítsák magukat, amikor kimennek az utcára. A hatóságok ezután ellenőrizhetik, hogy engedélyezett-e ez a személy. Ha ők, gond nélkül folytathatják útjukat. A kritikusok az alkalmazást és a QR-kódrendszert „digitális koncentrációs tábornak” hívták.

pulyka

Törökország nem veszi könnyedén a világjárványt, ami több mint 60 000 regisztrált fertőzésnek van értelme. Az iskolákat bezárták, a nemzeti és nemzetközi járatokat törölték, és a találkozókat többnyire betiltották. Erdogan elnök azt mondta a török ​​népnek, hogy tartson legalább három lépést egymástól. Azok az emberek, akik úgy döntenek, hogy kiment, kötelesek arcmaszkot viselni. A 48 órás kötelező zárolás 31 városban elég pánikot okozott. A bejelentést csak két órával tették közzé a lezárás hatálybalépése előtt, így az emberek rohantak élelmiszert csinálni. Ennek eredményeként hosszú sorok jöttek az üzletek kívül, ahol az emberek túl közel álltak egymáshoz. Azért felelõs titkár akart lemondni, de Erdogan nem fogadta el lemondását.

Erdogan egy lépéssel tovább halad a vírus elleni küzdelemben, mint Európa legtöbb része. Az elnök április elején bejelentette, hogy nyomon fogja követni a mobiltelefonokat. A Kommunikációs Minisztérium elmondta a Reutersnek, hogy Erdogan nyomon követi az emberek minden mozgását, üzeneteket küld, vagy felhívja a házát elhagyó embereket. Azokat a törököket, akik nem tartják be az ön-karantén korlátozásait, a rendőrség meglátogatja, és pénzbírságot kapnak. Egy ilyen alkalmazás fejlesztésére vonatkozó konkrét terveket még nem tették közzé.

A török ​​törvények nem akadályozzák meg az elnököt, hogy mindezt megtegye. Rendkívüli körülmények között, például járvány esetén, különleges intézkedéseket hozhat. Nem kell megkérnie a parlamenttől engedélyt, ha nagy csoportokat szeretne megfigyelni vagy meghallgatni, meg akarja állítani a városokat vagy leállítani a társadalmi életet. A demokrácia félre van téve, amikor Erdogan megpróbál elérni egy célt.

Alkalmazások az Egyesült Államokban

Világtérkép USA

A vírus felrobbant a jelenetre az Egyesült Államokban. Az ország a vírus melegágyává válik, és az írás idején több mint 760 000 regisztrált fertőzés jelent meg. A világ más országában nincs több fertőzött ember. Trump elnök április elején bejelentette, hogy valószínűleg 100 000 és 240 000 ember hal meg a vírus miatt. A nagyvárosokat, mint például L.A., súlyos sújtás érte, és az orvosok „pokol a földön” hivatkoztak rá, amikor felmerült a kérdés az ottani kórházak helyzetéről. Trump úgy döntött, hogy befektet a gazdaságba; több mint 2 milliárd dollárt bocsátott rendelkezésre több mint 300 millió ember számára. Az Egyesült Államokban több mint 17 millió ember munkanélküli.

Az Egyesült Államokban nincsenek konkrét tervek egy kapcsolatfelvételi alkalmazás fejlesztésére, ám a szakértők szerint héten belül kidolgozható. A Betegségkezelő és Megelőző Központ (CDC) a mobiltelefonok helymeghatározási adatait figyeli. Ezeket az adatokat kombinálják a reklámipar által szolgáltatott információkkal, és az emberek mozgásának térképezésére használják. A kutatók ezt teszik, hogy megtudják, milyen sebességgel és hol terjed a vírus. A polgári jogi mozgalmak szóltak a magánélet e megsértése ellen. Kíváncsi, vajon törvényes-e egy kormány számára hozzáférés az ilyen típusú információkhoz.

A Google és az Apple szintén megpróbál bejutni. Együtt kidolgozzák az Android-telefonok és az iPhone készülékek közötti kommunikációs módot. Az anonimizált azonosítószámokkal összehasonlítható „névtelen jelzők” ezután Bluetooth-on cserélhetők. Ehhez szüksége van egy alkalmazásprogramozási felületre vagy API-ra. Mindkét vállalat kijelentette, hogy ezt májusban indítják. A Google és az Apple ezután a bevezetést követő hónapokban egy általánosabb kapcsolatfelvételi platform kidolgozására használja fel a Bluetooth-ot is. A vállalatok szerint ez a platform hasznosabb lesz, mint az API, mivel több ember vesz majd részt. Az alkalmazás fejlesztése lehetővé teszi a kormányoknak és az egészségügyi ügynökségeknek, hogy saját igényeikhez igazítsák. A Google és az Apple egy blogban kijelentette, hogy „[a] páratlanság, az átláthatóság és az egyetértés rendkívül fontos ebben az erőfeszítésben, és reméljük, hogy ezt a funkcionalitást az érdekelt felekkel konzultálva építhetjük ki. Nyilvánosan közzétesszük a munkánkról szóló információkat mások elemzése céljából. ”.

Covid-19 google és alma módszer

A Facebook is csatlakozik a párthoz. Mark Zuckerberg platformja segíti a kutatókat azáltal, hogy a Facebook adatait elérhetővé teszi számukra a Data for Good programon keresztül. A kutatók ezeket az információkat felhasználhatják a vírus terjedésének az Egyesült Államokban történő feltérképezésére, hogy tudják, hová lesz szükség orvosi forrásokra. Más nagy adatgyártókhoz hasonlóan a Facebook sok információt gyűjt. Minden percben 317 000 állapotfrissítést, 147 000 fényképet tesz közzé, és 54 000 linket osztanak meg a platformon.

Alkalmazások Ázsiában és a Közel-Keleten

világtérkép Ázsia

Kína

Minden Kínában kezdődött. A járvány tetején több mint 82 000 fertőzés volt az országban. De az ottani helyzettel kapcsolatos utolsó néhány hír azt mondja nekünk, hogy alig regisztráltak új eseteket. Wuhan körülbelül 75 napig volt zárva, de az emberek most visszatérnek az utcára. Az üzletek ismét nyithatják ajtóikat, de a kormány továbbra is szorosan nyomon követi a helyzetet. Gondoskodni akarnak arról, hogy ne kerüljön sor a fertőzések második hullámára.

Kína kiterjesztette kiterjedt népesség-megfigyelési képességeit a vírus terjedésének megakadályozására. Alkalmazások, telefonkövetés, arcfelismerés és még drónok is felhasználásra kerülnek annak megállapításához, hogy hol vannak az emberek, mikor és kivel. A kommunista rezsim minden szükséges lépést megtett a vírus terjedésének megakadályozására. Néhány meghozott intézkedést akár drakonikusnak is tekinthetünk. A drónok, amelyek repülnek a fejed felett, és azt kiabálják, hogy menjenek haza, nagyon félelmetes. És egy rendőr minden sarkon ellenőrzi a hőmérsékletet, amikor áthalad, egy kicsit sokkal, mint a legtöbb szabvány. Az a szélsőséges intézkedés, hogy a kormány minden lépését egy alkalmazáson keresztül figyelemmel kíséri. És Kína kötelezővé teszi minden polgár számára az ilyen alkalmazások telepítését.

Egy másik módja annak, hogy a kínai kormány átvegye az irányítást a helyzet felett, hogy a meglévő alkalmazásoknak (például az Alipay és a WeChat) színrendszert kellett tartalmazniuk. Az alkalmazás minden felhasználó számára színes karaktert biztosít a karantén állapotától függően. Az alkalmazás ezután értesíti a felhasználókat arról, hogy karantén állapota olyan-e, hogy hagyják el otthonukat vagy sem. Azt is megmondja nekik, hogy engedélyezett-e tömegközlekedés. A felhasználóknak kérésre meg kell mutatniuk a színkódot a hatóságoknak. A „zöld” kóddal rendelkező személyek szabadon mozoghatnak a városban. A „sárga” jelöltek korlátozottabbak, a „piros” jelöltek pedig teljes zárolásban vannak. Az alkalmazás megosztja adatait a rendõrséggel.

Singapore

Annak ellenére, hogy Szingapúrban viszonylag kevés fertőzött ember volt, minden tőlük telhetőt megtesznek a vírus terjedésének megakadályozására. Éppen ezért a kormány március végén indította el a TraceTogether alkalmazást.

Amikor a felhasználók telepítik az alkalmazást, engedélyezniük kell a Bluetooth funkciót. Az alkalmazás meg fogja mérni, mennyi ideig volt kapcsolatba valakivel, és milyen messze voltál egymástól az ülés során. Ezt megteheti a relatív jel-erősség-jelzés (RSSI) segítségével. Ha túl sok időt tölt el valakivel, és túl közel áll egymáshoz, eszközei névtelenített azonosító számokat cserélnek. Ezt az információt titkosítva tárolják és helyileg menti a telefonra 21 napig. Az alkalmazás nem gyűjt olyan adatokat, amelyek visszakereshetők az egyének számára. Amikor megfertőződik, regisztrálja ezt az alkalmazásban. Az alkalmazás ezután értesíti bárkit, akivel a közelmúltban kapcsolatba lépett.

A TraceTogether által összegyűjtött adatokat csak akkor továbbítják a kormánynak, ha valaki kifejezetten engedélyt ad erre. Bárki, aki leiratkozni akarja az alkalmazást, e-mailt küldhet az Egészségügyi Minisztériumnak, telefonszámával együtt, majd törli az összes adatot szervereiről. A kormány nem akarja, hogy bárki telepítse az alkalmazást, de azt mondták, hogy a legjobb, ha minél több ember használja az alkalmazást.

Az alkalmazás csak akkor fog megfelelően működni, ha elegendő ember vesz részt. A hatékonyság érdekében az emberek kb. 75% -a töltse le az alkalmazást, de ez még nem történt meg. A vírus továbbra is terjed az országban, és sok bevándorló fertőzött jelenleg.

Dél-Korea

Dél-Korea tucatnyi teszthelyet nyitott meg, ahol az emberek ingyenesen tesztelhetnek. Amikor valaki pozitív tesztet ad, a GPS-adatok, a hitelkártya-adatok és a biztonsági felvételek felhasználják a személy lépéseinek nyomon követésére és az emberek értesítésére, akikkel kapcsolatba kerültek. Ebben a folyamatban megosztják a fertőzött személyre vonatkozó személyes adatokat.

India

Ez az alkalmazás arra kéri az embereket, hogy naponta többször küldjenek be önmagáról önarcképek. Ezzel ellenőrizhető, hogy egy személy valóban otthon marad-e. Ha nem, akkor a személyek felveszik a kapcsolatot a hatóságokkal.

Taiwan

A hatóságokat értesítik, ha valaki, aki állítólag karanténban van, elhagyja házát. Ehhez a kormány mobiltelefon-követési adatokat használ. Ha valaki telefonja elhal, vagy ki van kapcsolva, számíthat a rendõrség látogatására is.

Hong Kong

Hong-Kongban az emberek kapnak egy karkötőt, amelyet egy alkalmazáshoz csatlakoztatnak. Ezeket a karkötőket annak biztosítására használják, hogy az emberek otthon maradjanak és ne szakítsák meg a karantént.

Izrael

Az embereket értesítjük, ha az elmúlt 14 nap során kapcsolatba kerültek egy fertőzött személlyel. Kapnak idő- és helyadatokat erről a kapcsolatról, de nem kapnak semmilyen személyes adatot. Ezután értesítést kapnak arról, hogy saját karantént kell végezniük. A kormány megígérte, hogy nem oszt meg semmilyen adatot az egészségügyi osztálytal. Az izraeli titkosszolgálat elemezheti telefonját, amikor megfertőződik, hogy megtudja, kivel kapcsolatba lépett. Ezeket az embereket akkor is karanténba lehet helyezni.

Irán

2020. március 3-án üzenetet küldtek minden iráni állampolgárnak, amelyben azt mondták nekik, hogy letölteniük kell egy alkalmazást, mielőtt kórházba vagy egészségügyi központba mennének. Ennek az alkalmazásnak a neve AC19. Figyelemmel kíséri a helyét annak meghatározására, hogy hol van a felhasználó. Ezenkívül egy Android könyvtárat is használ a mozgás nyomon követésére, amelyet általában a fitnesz alkalmazások használnak. MJ Azari Jahromi IKT-titkár tweetje szerint több mint 3,5 millió ember már megosztotta a magán- és helyadatokat a kormánygal.

Pakisztán

Több pakisztáni állampolgár március 24-én kapott üzenetet arról, hogy potenciálisan kapcsolatban álltak egy Covid-19 beteggel. Ezt az intézkedést valószínűleg a cellák helymeghatározási információi (CSLI) és a hívás részleteinek nyilvántartása (CDR) adatgyűjtési módszereivel valósították meg. A megerősített beteg által meglátogatott helyek és az egyidejűleg ott tartózkodók mobiltelefonszámainak részletei CDS-elemzés segítségével határozhatók meg a beteg telefonkönyvein keresztül.

Alkalmazások Óceániában

világtérkép Ausztrália új-zéland

Ausztrália

Az önkormányzatok különböző alkalmazásokat indítottak Ausztráliában. Az egyik ilyen alkalmazás a Whispir Victoria-ban. Ez az alkalmazás lehetővé teszi a kormány számára, hogy nyomon kövesse a Covid-19 betegek helyét. A hatóságok az alkalmazást arra is használhatják, hogy szöveges üzenetben kommunikáljon valakivel. Az alkalmazás segít abban, hogy az emberek saját karanténba kerüljenek. Azok az emberek, akik nem kockáztatnak 25 000 dolláros bírságot. A vállalkozásra kiszabott pénzbírság akár 100 000 dollár is lehet.

Új Zéland

Egy alkalmazás fejlesztés alatt áll, amely képes lesz a kapcsolat felmérésére. Nem biztos, hogy a kormány valóban használni fogja-e ezt az alkalmazást. A kormány azt is kijelentette, hogy érdekli a szingapúri alkalmazás.

Alkalmazások Latin-Amerikában

latin-amerikai világtérkép

Argentinia

A Grandata nagyvállalat hőtérképet készített annak bemutatására, hogy Argentína mely területei felelnek meg a legjobban a karanténhoz szükséges intézkedéseknek. A Grandata anonimizált adatkészletet használt, amelyet olyan alkalmazások gyűjtöttek, amelyek földrajzi helyadatokat szolgáltatnak harmadik felek számára. A térkép azt mutatja, hogy az ember kevesebb, mint egy udvarban van attól a helytől, ahol időt töltenek. Ez nem veszi figyelembe a társadalmi-gazdasági hátteret. Néhány embernek mérföldet kell megtennie ahhoz, hogy a legközelebbi helyre élelmet vásároljon vagy alapvető szolgáltatásokat találjon. Ez is tökéletes példa arra, amit az adat-kihasználó ipar csinál. Lehet, hogy a felhasználók nem tudják, hol osztoztak meg a személyes adatokkal, és hogyan osztják meg azokat harmadik felekkel.

Ecuador

A kormány a műholdas nyomkövetés használatát tervezi annak biztosítására, hogy az emberek tartsák be a karanténintézkedéseket. A Privacy International azt mondja, hogy ezzel az intézkedéssel meggyőződhetnek arról, hogy az emberek valóban otthon maradnak.

Brazília

Néhány helyi önkormányzat már nyomon követi az okostelefonokat, hogy ellenőrizze, vajon a brazilok betartanak-e a zárolást. Brazília szerte a kormányok egy olyan rendszer bevezetését tervezik, amely földrajzi helymeghatározást használ annak biztosítása érdekében, hogy a lezárást komolyan veszik. A rendszert az InLoco, a brazil induló vállalkozás fejlesztette ki. A térképet az emberek földrajzi rögzítésére használja, amely nem használja a GPS-t vagy a jeladókat. Az InLoco azt állítja, hogy a geoméret 30-szor pontosabb, mint a GPS-en keresztüli nyomon követés.

Alkalmazások Afrikában

világtérkép Afrika

Marokkó

A marokkói kormány két alkalmazást használ a Covid-19 elleni küzdelemhez. Az elsőt Dakibot nevű induló vállalkozás fejlesztette ki. A társaság létrehozott egy chatbotot, amely válaszol a koronavírussal kapcsolatos GYIK-re. A másik alkalmazást az Egészségügyi Minisztérium indította el. Orvosi szakembereknek szól, és felhasználható gyors és egyszerű információcserére. A kormány reméli, hogy ez segít az embereknek a koronavírus elleni küzdelemben.

Dél-Afrika

Stella Ndabeni-Abrahams dél-afrikai kommunikációs titkára március 24-én mondta az újságíróknak, hogy fontos, hogy megvizsgáljuk azokat a személyeket, akiket a vírus érint, hogy segítsünk az egészségügyi szakembereknek. Csak így lehet megtudni, hogy egy adott területen hány ember fertőzött meg. A távközlési ipar vállalta, hogy elemzi a felhasználói adatokat, hogy segítse a kormányt ennek elérésében. Nem világos, hogy ez pontosan mi fog történni.

Az ötlet az alkalmazások mögött

Sok ország úgy döntött, hogy technológiát akar használni a koronavírus elleni küzdelemhez. Az európai tudósok április elején vezettek be egy szoftvert egy koronakövető alkalmazás számára. Ezt a nagyközönség felhasználhatja annak nyomon követésére, akivel kapcsolatba léptek. Az alkalmazás értesíti Önt, ha kapcsolatba került valakivel, aki megfertőződött a vírussal. Más alkalmazások is megjelentek, például eszközök orvoshoz forduláshoz, kérdések feltevéséhez és a lehetséges corona tünetek megvitatásához. Az ilyen alkalmazások lelassíthatják a vírus terjedését, de hozzájárulhatnak az egészségügyi szolgáltatókra nehezedő nyomás csökkentéséhez. A közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy sokan támogatják az ilyen alkalmazások megvalósítását.

Eleinte ezek az ötletek tűnhetnek a Covid-19 elleni csatában. De ha egy pillanatra gondol arra, hogy felmerülhet néhány kérdés és fenntartás. Hogyan működik egy olyan alkalmazás, amely értesíti Önt, ha kapcsolatba került egy koronás beteggel? Hogyan és hol tárolják az ezen alkalmazások által összegyűjtött információkat? Ki fér hozzá ezekhez az adatokhoz? A mi mi magánélet védeni kell? Ezek a kérdések sok kutatót tartanak a lábujjukon, mivel mind érvényesek és fontos kérdések, amelyeket fel kell tenni.

A dolgok műszaki oldala: Hogyan működnek ezek az alkalmazások??

Tehát kétféle alkalmazás létezik odakint: kapcsolattartó alkalmazások és kommunikációs alkalmazások. A legtöbb média az elsőre összpontosít, mivel sokan szeretnék tudni, hogy valójában hogyan működik. Kétféle módon követheti el az embereket, amikor egy koronakövetési alkalmazásról beszél. A két lehetőség a Bluetooth vagy a GPS.

Alkalmazás telepítése

Nyilvánvaló, hogy az első dolog, amit tenned kell, az telepítse az alkalmazást az okostelefonjára. Ez könnyebb az Android felhasználók számára, mint az Apple számára. Az Android felhasználók nem korlátozódnak a Google Play Áruházra az alkalmazások letöltéséhez és telepítéséhez. A fejlesztők más módon is kínálhatják alkalmazásukat, például a saját webhelyükön vagy egy másik platformon keresztül.

Csak akkor tölthet le az App Store-ból, ha rendelkezik iPhone-jával, és egy pillanatra kikapcsolja a jailbroken eszközöket a képből. Ez azt jelenti, hogy a fejlesztőknek felajánlaniuk kell az alkalmazást az Apple-nek. Az Apple ellenőrzi, hogy az alkalmazás megfelel-e a fejlesztők számára beállított összes feltételnek. Ha nem, az azt jelenti, hogy visszatért a rajzasztalhoz. És még akkor is, ha minden rendben van, hetekig is eltarthat, amíg az Apple zöldre világít egy alkalmazást. Értékes idő eltűnik a folyamat során. A kormányok esetleg felkérhetik az Apple-t, hogy gyorsítsa fel a folyamatot, mivel járvány áll fenn, de ez semmit sem garantál. Mindezek megkerüléséhez használjon egy alkalmazást, amelyet az Apple már jóváhagyott.

Ráadásul az a kérdés, hogy iOS-en az ilyen alkalmazások nem működnek nagyon jól a háttérben. Az alkalmazás akkor működik a legjobb, ha nyitva van, és nem használnak más alkalmazásokat. Ha elfelejti megnyitni az alkalmazást, vagy valami mást csinál a telefonján, akkor az alkalmazás sem fog működni. A Statcounter szerint az európaiak csaknem egyharmada használja az iPhone készülékeket. Az Egyesült Államokban ez az emberek akár 60% -a, tehát ez komoly probléma lehet. Ez azt jelentené, hogy ez az alkalmazás sokuk számára nem fog megfelelően működni.

Helymeghatározás GPS-en keresztül

Az alkalmazás telepítése csak az első lépés. Az emberek feladata az alkalmazás aktiválása és aktív használata, miután telepítették okostelefonjára. Hogyan? Ez még nem igazán világos. Legvalószínűbb, hogy értesíti az alkalmazást arról, hogy beteg vagy, és a koronavírussal kapcsolatos tüneteket mutat. Ez azt jelenti, hogy megfázik, lázad, nehezen lélegzik, vagy szagvesztést szenved. Az alkalmazás nem fogja tudni, hogy valóban van-e vírus, de valószínűleg feltételezi, hogy megvan. Tehát, amikor azt mondja, hogy tüneteket mutat, korona-betegként fogják megjelölni. Bár az orvostudomány kimutatta, hogy a vírus tünetei betegenként nagyon eltérőek.

Amikor az alkalmazás tudja, hogy valószínűleg megfertőződött a vírussal, értesíti mindenkit, akivel kapcsolatban volt, és figyelmezteti őket. Ide tartoznak a közvetlen környezetében élő emberek (család és a barátok), de az emberek is, akiket az utcán, munkahelyen vagy élelmiszert csináltak..

Manapság szinte minden okostelefon fel van szerelve a GPS Forgács. Ez a chip szinte pontosan tudja, hol van ezen a bolygón. Nem csak állva, hanem mozogva is. Ellenőrizze a Google Térkép navigációs alkalmazását. Pontosan megmondhatja, hol, egy adott időpontban, mikor érkezett, milyen útvonalat választott oda, és milyen fényképeket készített a látogatása során. Mindezt az információt gondosan rendezték az Ön számára. Az olyan társkereső alkalmazások, mint a Grindr, a Tinder és a Happn, GPS-t is használnak.

Helymeghatározás Bluetooth-on keresztül

Bluetooth az ezen alkalmazásokhoz használható további lehetőség. Vezeték nélküli kapcsolatot létesíthet más eszközökkel Bluetooth-on keresztül. Lehet, hogy a Bluetooth fejhallgatóval rendelkezik zenehallgatáshoz. Vagy Bluetooth-on keresztül csatlakozik egy intelligens órához vagy az autóhoz. Arra is felhasználhat, hogy dokumentumokat küldjön egyik telefonról a másikra. A Bluetooth mindezt lehetővé teszi.

A Bluetooth felhasználható más személy azonosítására is. Minden eszköznek megvan a saját MAC címe, amely az eszköz chipjének azonosító száma. Ez a chip minden olyan eszközben megtalálható, amely hozzáférhet az internethez vagy az otthoni hálózathoz. Minden Bluetooth-eszköznek is van saját egyedi száma (BD_ADDR). Az okostelefonok általában mindkét számmal rendelkeznek. Ezeket a számokat a követő alkalmazás felhasználhatja az emberek azonosítására.

Hogyan működik? Telepíti az alkalmazást, és engedélyezi a Bluetooth használatát. A telefon egy egyedi azonosítószámot fog küldeni, amikor az utcán sétálsz. Ha olyan emberekkel találkozol, akik ugyanezt tették meg, akkor a telefonod kapcsolódni fog egymáshoz, és cseréli az azonosítókat. Ily módon rövid időn belül összegyűjti az azonosító számok listáját. Valódi kapcsolatnak kell lennie. Ha elhalad valaki mellett, akkor nem lesz lehetősége csatlakozni.

Képzelje el, hogy valóban megfertőződött-e a vírussal. Ezután megmondja az alkalmazásnak, hogy van, és az alkalmazás értesíti mindenkit, akivel kapcsolatban volt. Ezután intézkedéseket tehetnek az egészséges állapot megőrzése érdekében, karanténba helyezhetik magukat, beszélgethetnek orvosukkal, vagy kórházba látogathatnak.

Probléma: Beteg vagy sem?

Ezek az alkalmazások tökéletes megoldásnak tűnnek a vírus terjedésének megakadályozására. De van? A szakértők nem ugrálnak fel és le, és nem látják őket. Az egyik probléma az, hogy az alkalmazás hamis értesítéseket küldhet Önnek. Képzelje el, hogy bent van az ablakok mosásában, és valaki, aki fertőzött, sétál el. Ezután értesítést kapunk. Semmi ok nélkül, mivel egy ablak volt közted és a beteg között. Az alkalmazás nyilvánvalóan nem veszi ezt figyelembe.

Az alkalmazás azt sem tudja, hogy valóban megfertőződött-e a vírussal. Ez egy alkalmazás, nem orvos. Önnek kell cselekednie, ha úgy gondolja, hogy fertőzött lehet. Valaki könnyen megbéníthat mást, és mindent felkeverhet úgy, hogy úgy tesz, mintha fertőzött volna. Az alkalmazás nem fogja tudni, hogy nem igaz. A kormányoknak gondolkodniuk kell ezen kérdések kezelésében. Vajon az embereknek rendelkezniük kell az orvos feljegyzésével, mielőtt pozitív eredményt regisztrálhatnak az alkalmazásban?

Gyakorlati kérdés az, hogy az alkalmazás valóban hatékony legyen, az embereknek saját okostelefonokkal kell rendelkezniük, és ezeket állandóan rajtuk kell tartaniuk. Ha otthon hagyja telefonját vagy az autóban, vagy ha az akkumulátor elveszett, akkor nincs értelme. És ha továbbra is van egy régi telefonja Bluetooth vagy alkalmazások nélkül, akkor ez sem segít.

Magánélet

Az adatvédelmi szervezetek attól tartanak, hogy megsértik a magánéletünket. A kapcsolatfelvételi alkalmazások csak akkor használhatók, ha garantáljuk a névtelenségünket. Ezek az alkalmazások érzékeny orvosi információkkal foglalkoznak, ezért kulcsfontosságú, hogy ezeket az adatokat helyesen kezeljék. Az európai adatvédelmi biztos felkérte tagjait, hogy dolgozzanak ki egy európai alkalmazást. Az irányelvek listáját bemutatták azoknak a kormányoknak, amelyek nyomkövető alkalmazásokat fejlesztnek. Ezzel garantálhatják a biztonságot minden felhasználó számára, és elkerülhetik a belső piac széttöredezettségét.

A legtöbb ország mindent megtesz ennek a biztonságnak a biztosítása érdekében. Ugyanakkor egyértelmű, hogy az ilyen alkalmazások csak akkor működnek, ha az emberek többsége telepíti őket. A kormányok arra kényszeríthetik az embereket, hogy telepítsék őket?

Az adatok mentése

Felmerül egy másik kérdés az adatok mentésének módja. Helyben vagy központilag menthető. Ha helyileg menti az adatokat, az azt jelenti, hogy a készülékre menti, ahol titkosítva van. Senki sem férhet hozzá az információkhoz. Ha úgy dönt, hogy az adatokat központosan, egy adatközpontban menti, ez azt jelenti, hogy valaki hozzáférhet ezekhez az adatokhoz, nevezetesen az a szervezet, amely összegyűjti az adatokat és elmenti őket az Ön számára. Ez nagyon praktikus lehet, mivel azt jelenti, hogy a szervezet gyorsan mozoghat, ha szükséges. Hátránya, hogy jelentős biztonsági és adatvédelmi kockázatokat hordoz magában. És erről figyelmeztet bennünket a legtöbb ellenfél. Ha egy hacker hozzáférhet az adatokhoz, érzékeny információink vannak az utcán.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map