A YouTube hivatalosan nyilvánosságra hozza a COPPA adatvédelmi változásait minden gyermek által célzott videótartalomhoz VPNoverview.com

Ezen a héten a YouTube megkezdte a gyermekeknek szánt videotartalmakra vonatkozó új hirdetési szabályok hivatalos bevezetését. Ennek oka egy olyan peres eljárás, amelyben a YouTube rendezte az Egyesült Államok kormányát a gyermekek online adatvédelmi törvényének (COPPA) megsértése miatt. Az új szabályok összhangba hozzák a YouTube politikáját és gyakorlatát a COPPA-val. Egyes alkotók attól tartanak, hogy hatalmas veszteségeket szenvednek a reklámokból.


Marketing a gyermekek számára

Van néhány oka annak, hogy a gyermekeknek történő marketing miért milliárd dolláros üzlet. A gyermekek fontos demográfiai tényezőket képviselnek a marketingszakemberek számára. Először is, a saját vásárlóerejük jelentős és növekszik. Másodszor, befolyásolják szüleik vásárlási döntéseit.

Ráadásul a gyermekek jelenlegi generációja nagyon márkatudatos, és heves hűségre hajlik. Ez kezdődik kisgyermekkortól, amikor a gyermekek nem képesek megkülönböztetni a reklámokat a show-tól. Továbbá, a szóbeszédből történő marketing hatalmas, különösen a tizenévesek és a tizenévesek körében.

Mindenekelőtt a felhasználók nem mindig tudják, hogyan kell helyesen navigálni a YouTube adatvédelmi beállításain. Dobja az adatgyűjtést a keverékbe, és könnyen érthető, hogy a téma miért olyan ellentmondásos. Egyrészt erős felhívás van a gyerekeknek történő piacra dobásra, bár etikus módon, amely nem használja ki naivitásukat. Másrészt a rendeletek egyre szigorúbbak, a bírságok pedig exponenciálisan magasabbak.

COPPA egy ideig

Az amerikai szövetségi gyermekek online magánélet védelméről szóló törvény már egy ideje érvényben volt. A kongresszus 1998-ban elfogadta a COPPA-t, hogy korlátozza a gyermekektől személyesen azonosítható információk gyűjtését szüleik beleegyezése nélkül.

A Bizottság 2000. áprilisa óta hatályos COPPA-végrehajtási szabályait elsősorban a 12 éves és annál fiatalabb gyermekek számára tervezett webhelyekre, szolgáltatásokra és alkalmazásokra, vagy olyan webhelyekre irányítják, amelyek tudatosan gyűjtik vagy tárolják az adott korosztály gyermekeinek személyes adatait. A törvény a tartalom készítőire ugyanúgy vonatkozik, mintha a csatorna tulajdonosának saját weboldala vagy alkalmazása lenne.

A COPPA többek között tiltja az olyan információk gyűjtését, mint például a nevek, címek, IP-címek és sütik előzetes szülői hozzájárulás nélkül. A törvény azt is előírja, hogy a webhelyek „teljes adatvédelmi irányelvet tegyenek közzé, közvetlenül tájékoztassák a szülőket az információgyűjtési gyakorlatról, és ellenőrizhető szülői hozzájárulást kapjanak, mielőtt gyermekeikkel személyes információkat gyűjtenek vagy másokkal megosztják”..

A YouTube adatvédelmi változásai

A YouTube e változás bevezetésének oka az a per, hogy a videomegosztó platform a kormánygal rendezte a COPPA megsértését. Szeptemberben a YouTube-ot 170 millió dolláros bírsággal büntették az Egyesült Államok szabályozója, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC), és a megállapodás részeként megígérte, hogy kiigazításokat hajt végre..

Most tilos célzott hirdetések futtatása gyermekek videóin. Ezenkívül lehetetlen lesz kommentálni a fiatal közönség számára készült videókat. A YouTube egyéb szolgáltatásai közül sok, például a push értesítések küldése is ki van kapcsolva.

A csatornatulajdonosoknak meg kell határozniuk, hogy az általuk feltöltött videók „gyermekeknek szólnak”. E követelmény célja annak biztosítása, hogy mind a YouTube, mind a csatornatulajdonosok betartják a törvényt.

Ugyanakkor, mivel nem mindig lehet tudni, hogy ki a néző, mindenkit, aki „gyermekek videóját” nézi, gyermeknek tekintik. Nem számít, hány éves a néző valójában.

Az új szabályok azonnal vonatkoznak minden videóra világszerte. A YouTube AI algoritmusokat fog használni annak ellenőrzésére, hogy az alkotók helyesen címkézték-e a tartalmukat. Sőt, a YouTube azt állítja, hogy hiba vagy visszaélés esetén felülírja a címkét, és intézkedéseket hozhat a jogsértők ellen, ideértve a fiók megszüntetését is.

Erős hatás a videókészítők vállalkozására

A gyermekek videóira összpontosító csatornák kétségkívül erőteljes üzleti hatást éreznek, és valószínűleg elveszítik a reklámbevételeket. A YouTube kijelentette, hogy „elkötelezett amellett, hogy segíti az alkotókat az új táj navigálásában, és hogy támogatja a családi tartalom ökoszisztémáját”.

A videó készítői szeptember óta tudják, hogy a változások meg fognak jönni. Mint fentebb említettük, a videó készítőinek jelezniük kell magukat, hogy a videót gyermekeknek szánják-e vagy sem. A YouTube a felelősséget és az esetleges FTC-bírságot a gyártókra hárítja.

Az FTC iránymutatásokat nyújt, amelyek segítenek a disztribútoroknak és az alkotóknak meghatározni, hogy a tartalom gyermekeknek szól-e. A tartalmat nem tekintik „gyermekeknek irányítottnak” csak azért, mert egyes gyermekek láthatják. A disztribútorok és alkotók szerint azonban egy gyermekek videója valóban homályos. Vagy legalább elég széles és homályos ahhoz, hogy sok tartalom készítőjét megijesztse.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me