A WHO nem csak a koronavírus elleni küzdelemről, hanem a téves információk és az online csalások terjesztéséről is | VPNoverview.com

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) fokozza az új koronavírus törzs visszatartásának felgyorsítását. Sajnos a félrevezető információk és az online csalások terjedésének is szembe kell néznie a látszólag a jó hírű ENSZ ügynökséggel.


A téves információ elkezdi terjedni

A Wuhan koronavírusáról, ideiglenesen 2019-nCoV névvel, először 2019. december elején számoltak be. Az első ismert emberi fertőzés Wuhan kínai tartományában történt. Ezt követően a vírus Kína összes tartományába és több mint két tucat más országba terjedt.

A WHO 2020. január 30-án az új koronavírust globális egészségügyi veszélyhelyzetnek nyilvánította. Manapság 40 158 megerősített fertőzéses eset van. A vírusnak tulajdonított halálesetek száma 906-ra nőtt.

A helyzet kibontakozásakor a félrevezető információk, a csalások és a digitális fenyegetések más formái összegyűltek a világhálón. A csalók és a számítógépes bűnözők a WHO saját nevét is felhasználták a pánik terjesztésére és az emberek online csalásokhoz való bevezetésére. Ez arra késztette a WHO-t, hogy fokozzák erőfeszítéseit a téves információk terjedésének megállítása és a digitális szálakkal kapcsolatos tudatosság növelése érdekében..

A pandémia, amely információdedemiká alakul

A WHO Aleksandra Kuzmanovic szociális média menedzsere és kollégái jelenleg kapcsolatba lépnek olyan technológiai óriásokkal, mint a Google, a Facebook, a Pinterest, a Twitter, valamint a nagy kínai tulajdonú szociális média webhely, a WeChat, hogy megállítsák azt, amit „infedémianak” hívnak. . A múlt heti erőfeszítéseket követően a koronavírussal kapcsolatos információkat vagy képeket kereső Google, Facebook és Pinterest felhasználók most először látják a WHO forrásait és a WHO mítoszok oldalát. A helyes információkat tartalmazó hírcsatornákat szintén lefordították kínaira.

Ezen a héten a WHO digitális megoldások menedzsere, Andrew Pattison a Facebook központjába utazik. Körülbelül 20 technológiai társasággal, köztük az Uberrel és az Airbnb-lel folytatott találkozón meg akarja vitatni, hogy ezek a vállalatok hogyan segítsék a WHO-t a félrevezető információk terjesztésében. “Szeretném látni, ha az Airbnb tanácsokat ad az embereknek a koronavírussal kapcsolatban.” – mondta Pattison a New York Times-nak.

Nem rossz ötlet, tekintettel a koronavírussal kapcsolatos vadul téves állítások sorozatára. Néhány üzenet szerint például fokhagyma etetésével, szájvíz lemosásával vagy szezám olaj felvitelével akadályozható meg. Mások szerint a háziállatok és akár a kínai csomagok is terjeszthetik a vírust, vagy csak az idős embereket érinti.

Koronavírus-adathalász csalások a felkelésen

Sajnos egy ilyen globális egészségügyi sürgősség hihető okot ad a számítógépes bűnözőknek arra, hogy az emberekkel kapcsolatba lépjenek és az áldozatokat csaljanak adathalász csalásokkal. Például egy csalás esetén a felhasználók e-mailt kapnak egy szájmaszkkal mutató hivatkozással, hogy megvédjék magukat a koronavírus ellen. Ezután egy adathalász webhelyre kerülnek, amely felkéri őket, hogy adja meg hitelkártya adataikat.

Ezenkívül a WHO figyelmezteti a felhasználókat, hogy legyenek éberségeik az Egészségügyi Világszervezet (vagy más, elismert szervezet e tekintetben a Betegségek Ellenőrzésének és Megelőzésének Központja (CDC)) logóval ellátott hamis e-mailek iránt. A logóval ellátott csalások egyik példája a „Biztonságos koronavírus-tudatosság WHO” témájú e-mail, amely átkattintógombot tartalmaz a fontos „biztonsági intézkedések” érdekében..

Az angolul folyékonyan beszélő emberek gyorsan észrevehetik a helyesírási hibát a tárgysorban. Egy másik adomány a HTTPS-helyett egy HTTP-webhelyre történő hivatkozás. Manapság ez szokatlan. Harmadszor, egy felbukkanó kép jelenik meg a WHO honlapján, amelyben felszólítják a felhasználókat, hogy e-mail címüket és jelszavaikat „ellenőrizzék” e-mailükkel. Amint a felhasználó rákattint az ellenőrzésre, a bűnözők egyszerűen átirányítják a felhasználót a WHO valódi webhelyére, miután hozzáférést kaptak e-mail fiókjukhoz a folyamat során.

Egy másik módszer, amelyet a számítógépes bűnözők használhatnak, egy rosszindulatú .pdf fájl csatolása. .mp4 vagy .docx fájl látszólag hiteles e-mailre. A valóságban ezek a fájlok trójaikat és férgeket tartalmaznak, amelyek képesek zavarni az áldozat számítástechnikai berendezéseit vagy hálózatát.

Mit kell tenni?

Általánosságban elmondható, hogy a felhasználók legjobb dolga az, ha figyelnek a kétes e-mailekre. Ne tévesszen meg a feladó neve és vigyázzon a helyesírási és nyelvtani hibákra. Ezen túlmenően a legjobb, ha elkerüli a kéretlen, gyanús linkeken való rákattintást vagy a váratlan fájlok megnyitását. Soha ne írjon be olyan adatokat, amelyeket egy webhely nem kérhet.

Ezenkívül tanácsos biztonságos jelszavakat is használni, bekapcsolni a két tényezővel történő hitelesítést, és folyamatosan frissíteni kell a szoftvert. Ne feledje, hogy a tisztelt szervezetek nem kérnek adományokat bitcoin vagy más digitális valuta formájában.

Ahhoz, hogy naprakész maradjon a koronavírusban, csak közvetlenül látogasson el a hiteles információforrásokra (saját maga írja be a címet), például a WHO webhelyére és a közösségi média hivatalos fiókjaira és a CDC-re..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me