A műszaki vállalatok az adatok felhasználásával segítenek a koronavírus elleni küzdelemben VPNoverview.com

Számos nagy technológiai vállalat, például a Google és a Facebook, bejelentette, hogy segíteni akarnak a koronavírus elleni küzdelemben. A vállalatok rengeteg információt gyűjtöttek a felhasználóikról, és remélik, hogy ezt hasznosítani fogják. Segíteni akarnak a szervezeteknek annak megértésében, hogy a vírus hogyan terjed és milyen mértékben. A cégek sok ellenőrzés alatt állnak, hogy összegyűjtsék ezeket az adatokat a felhasználókkal kapcsolatban. Azt gondolhatják, hogy ez az embereket megfordíthatja.


Nagy adatok és adatvédelem

Tisztában kell lennünk azzal, hogy amikor online lépünk, információkat tárolunk viselkedésünkről. Sok nagyvállalat, mint például a Google és a Facebook, mindenféle információt gyűjt a felhasználókról. Mindezeket az adatokat például letapogatják annak érdekében, hogy a hirdetők csak az Ön számára releváns dolgokat mutassák meg.

Ebben az időben számos új alkalmazást fejlesztenek ki, amelyek nyomon követik a koronavírust. Ezek az alkalmazások sok személyes információt szeretnének tudni rólad, és egyesek nem igazán veszik figyelembe a személyes adatai biztonságát. Az elmúlt héten a nagy adatgyűjtő társaságok azt állították, hogy az összegyűjtött információkat a vírus elleni küzdelemben fogják felhasználni. De tudnunk kell, mit jelent ez magánéletünk és biztonságunk szempontjából.

Használatba vett Google-adatbázis

Pénteken a Google közzétette azokat az adatokat, amelyek az emberek mozgását mutatják a koronavírus által sújtott területeken. Hogyan kapják meg ezeket az információkat? Mindenkinek, aki a Google-t vagy bármely alkalmazását használja, lehetősége van megosztani helyelőzményeit a társasággal. Sokan kijelentik ezt, mivel nem akarják, hogy mozgásaikat nyomon kövessék. De azoknak, akik nem, ez azt jelenti, hogy a Google jelentkezhet bárhová is megy.

A társaság 131 országból tette közzé jelentéseket, amelyeket Covid-19 mobilitási jelentéseknek hívtak. Ezekben a jelentésekben az emberek mozgását a lezárás során összehasonlították a lezáráson kívüli mozgásokkal. A Google úgy döntött, hogy ezeket az információkat nemcsak a hatóságoknak, hanem a nyilvánosságnak is kiadja. Azt állítják, hogy a lehető legátláthatóbbnak akarnak lenni abban, ami megosztott, mivel hosszú ideje részt vettek a magánélet vitájában. Ez a vita az elmúlt hetekben is nagyon élénk lett, és megjelentek több olyan koronakövető alkalmazás, amelyek nem annyira értékelik felhasználói adatvédelmüket.

Adatvédelem és biztonság

A Google kijelentette, hogy intézkedéseket tett annak biztosítása érdekében, hogy a jelentésekben ne lehessen azonosítani az egyéneket. Az ilyen típusú adatgyűjtés könnyen megfigyelhető az emberek megfigyeléseként, ezért nagyon óvatosnak kell lenniük. Yves-Alexandre de Montjoye, aki a londoni Imperial College számítógépes adatvédelmi csoportjának tudósítója, azt mondta, hogy a Google megfelelő lépéseket tett az adatvédelmi kockázatok csökkentése érdekében. Arra is felkérte a társaságot, hogy részletezze a dolgok technikai oldalát. Ez elősegítheti a külső kutatókat abban, hogy valóban megóvják az emberek magánéletét.

Bárki megtekintheti a jelentéseket, mivel azokat nyilvánossá tették. A legtöbb jelentésben több regionális adatot is kereshet. Miután kiválasztotta azt a régiót, amelyről információt szeretne, a Google elküld egy PDF-fájlt az összegyűjtött adatokkal. Ilyen módon nem kell online maradnia ahhoz, hogy hozzáférhessen ahhoz, és a mezőbe is be lehet vinni.

Facebook követés a Google nyomában

A Facebook megosztotta a helyadatokat több ország kutatóival. De a Google-lal ellentétben nem tették közzé ezt. Az adatok csak a Data for Good szolgáltatáson keresztül érhetők el. Ez a program 2017-ben indult, és csak egyetemek és nonprofit szervezetek férhetnek hozzá. A cég most úgy döntött, hogy kibővíti ezt a programot. Három új térképet biztosít a vírus terjedésének előrejelzésére, valamint azt is megmutatja, hogy otthon tartózkodnak-e az emberek. Ezen adatokkal kapcsolatos adatokat a Facebook alkalmazásban gyűjtik össze.

A Facebook alkalmazás most egy felugró ablakot jelenít meg egyes felhasználók számára az Egyesült Államokban, amely felkéri őket, hogy töltsék ki a betegség tüneteiről szóló felmérést. Ezt a felmérést a Carnegie Mellon Egyetem Delphi járványügyi központja készítette. Ez egy új tünetek feltérképezési projekt része, amely elősegíti annak előrejelzését, hogy a vírus miután eljuthat a következő helyre, és hol kell orvosi erőforrásokra. A kutatók szerint “nem fogják megosztani az egyéni felmérésekre adott válaszokat a Facebook-lal, és a Facebook nem fog megosztani információkat arról, hogy ki vagy a kutatókkal”.

Hasznos??

A nagyvállalatok mindent megtesznek a lehető legjobban, hogy segítsenek ebben az időben. Látjuk, hogy a gyárak átalakítják gyártósorukat ventillátorok és arcmaszkok gyártására. A helyadatok megosztása ugyanakkor az egészségügyi szervezeteket is segíti. Most már tudják, hol tartózkodnak az emberek otthon, és hol nincsenek. Ez azt jelenti, hogy célzottabbak lehetnek az emberek üzenetküldésében. Remélhetőleg az információ valóban segítséget nyújthat a betegség útjának feltérképezésében is, így több élet menthető meg.

Az ezzel járó egyetlen kockázat az, hogy a magán adatok gyűjtésében ez a pozitív pörgetés visszavonhatja az online adatvédelem támogatói által végzett munkát. A vita meglehetősen heves volt, és az emberek aggódtak amiatt, hogy mi történik információjukkal. Most, hogy megjelennek az adatgyűjtés előnyei, kevésbé lehet hátrányos a vállalatok számára.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me