A kiberbiztonságot fenyegető kvantumszámítás | VPNoverview.com

Az Egyesült Államok és Kína között folytatódik a kvantum-fölény. A kvantumszámítás megjelenése azonban azzal fenyeget, hogy megsemmisíti a jelenlegi kiberbiztonsági rendszereket, és elavulttá teszi a mai titkosítási technikákat. Ez veszélybe sodor minden olyan információt, amelyet manapság a kriptográfiai technikák védenek.


A verseny be van kapcsolva

A kvantumszámítás képes megoldani azokat a problémákat, amelyeket a klasszikus számítógépek nem tudnak. Úgy tekintik, mint a következő technológiai határt, amely megváltoztatja a világot. A kvantumszámítás feletti törekvés nemcsak Kína és az Egyesült Államok közötti verseny. Más nemzetek, például Európa, Ausztrália és Kanada geopolitikai prioritásnak tekintik.

Óriási az az előnye, ha az első olyan számítógépet birtokolja, amely minden más számítógépet elavulttá tesz. Gazdasági, katonai és közegészségügyi előnyöket biztosítana a kibertér versenyének nyertese számára. A kvantumszámítás felhasználható az éghajlatváltozás és az időjárás-előrejelzési modellek optimalizálására. Használható a termékek gyorsabb szállításának és a gyártott termékek alacsonyabb költségeinek elérésére is.

Noha a számítástechnika terén elért haladás, például a kvantumszámítás elősegítheti az élet megváltoztatását, felmerül a hasonló kiberbiztonsági előrelépések szükségessége..

A kvantumszámítás veszélye a kiberbiztonságon

A kiberbiztonság fő célja az adatok megsértésének megelőzése és az adatok integritásának megőrzése nyilvános kulcsú kriptográfia segítségével. A kvantumszámítógépek várható számítási teljesítménye azonban várhatóan képes napjainkban vagy órákban megtörni a mai legfejlettebb titkosítási rendszereket..

Következésképpen a kvantumtechnológiát komoly biztonsági kockázatnak tekintik mind a vállalatok, mind az egyének. A számítógépes bűnözők kezében lévő ilyen hatalom komoly veszélyt jelentene a merevlemezeken vagy a felhőben tárolt személyes és pénzügyi információkkal. Például az online vásárlások során, vagy amikor például a munkahelyi e-maileket érintő információcsere nem lesz biztonságos.

Minden veszélyeztetett adat

Minden adatot számítógépes bűnözők vagy más rosszindulatú szereplők támadása fenyeget. A magán adatok, a banki és egészségügyi nyilvántartások, valamint a katonai és állami titkok mind veszélyben lehetnek. A globális pénzügyi piacok és a kormány titkos hírszerzése már nem lesz biztonságos.

Ezenkívül nemcsak a mai titkosítási technikák nem biztonságosak a kvantum utáni világban, de a mai titkosított adatok szintén nem biztonságosak. „A támadó ma rögzítheti a biztonságos kommunikációnkat, és évekkel később megszakíthatja azt egy kvantumszámítógéppel. A mai összes titok el fog veszni ”- mondta Tanja Lange, a hollandiai Eindhoveni Műszaki Egyetem kriptográfiai professzora..

Lang szerint már létezik olyan kvantumalgoritmus, amely képes megtörni az internetes kapcsolatok biztonságához jelenleg alkalmazott kriptográfiai technikákat. Csak annyit kell tennie, hogy a kvantum számítógépek várhatóan számítógépes teljesítménnyel rendelkezzenek ahhoz, hogy a világ összes adata rosszindulatú szereplők kegyelme legyen..

Mi történik a fenyegetés ellensúlyozása érdekében?

Egy ilyen fenyegetés ellenére a vállalatok már megoldásokat keresnek, bár a kvantumszámítás még csak a kísérleti szakaszban van. Erre válaszul az Európai Bizottság PQCRYPTO elnevezésű kutatási konzorciumot nyújtott 3,9 millió euró finanszírozással. A Lange vezette konzorcium feladata olyan új kriptográfiai technikák kidolgozása, amelyek biztonságosak lesznek a postkvantum világban.

Magánvállalkozások, például az IBM, a Google és a Microsoft szintén kutatásokat végeznek a kvantumtámadásokkal szemben ellenálló kriptográfiai technológiák tervezése céljából. A kvantumbiztos titkosítási algoritmusok kutatása kulcsfontosságúnak tekinthető a „techpocalypse” -nek való felkészüléshez..

A VPN-k helye a kvantum utáni világban

Jelenleg a fogyasztók és a vállalkozások számára kiberbiztonsági megoldások nagymértékben támaszkodnak a virtuális magánhálózatokra (VPN-ek) egy extra védelmi réteg biztosítása érdekében. Az online biztonság biztosítása érdekében a VPN-k kriptográfia segítségével biztonságos alagutat hoznak létre a felhasználó és az internet között.

A mai kriptográfiai technikák feltörésére képes számítógépek megjelenésével azonban a VPN-technológia elavulhat, ha nem fejleszti a lépést..

Következésképpen már erőfeszítéseket tesznek a VPN-k előkészítése a post-kvantum világ számára. A Microsoft például elindította a NIST Post Quantum Project projektet, amelynek célja az OpenVPN szoftver és a post-kvantum-rezisztens kriptográfia kombinálása..

A VPN-ket szintén rövid távú lehetséges megoldásoknak tekintik a kvantum utáni világban az olyan alkalmazások védelme érdekében, amelyek még nem voltak kvantumkészek. Mivel a VPN-k lehetővé teszik az alkalmazások belsejében való futtatását, a kvantum utáni kriptográfiával biztosított VPN-k posztkvantum világban felhasználhatók olyan alkalmazások futtatására, amelyek még nem állnak készen a kvantumra.

Milyen messze van a kvantumszámítás

A kvantumszámítógépek jelenleg nagyon érzékenyek a zaj, a hőmérséklet és a rezgés hatására. Ez nagyon instabilsá teszi őket, és korlátozza számítási teljesítményüket, és nem sokkal jobbá teszi őket, mint a mai számítógépek.

Mindazonáltal néhányan azt jósolták, hogy az első kereskedelmi kvantumszámítógép 2022-ben jöhet létre. Ez a legtöbb számára irreálisnak tűnik. A legtöbb teoretikus arra számít, hogy a kvantumtechnológia 2025-ig teljesen kifejlesztett technológiává válik.

Ezzel összhangban várhatóan kb. 10 évbe telik, mire egy hatalmas és elég stabil kvantumszámítógép működőképes lesz, amely megtörheti a mai nyilvános kulcsú kriptográfiát, elavulttá téve azt..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map