A genetikai hackelés szempontjából sebezhető on-line DNS-teszt adatok | VPNoverview.com

A közvetlen fogyasztói genetikai tesztelési szolgáltatások – mint például a GEDmatch, a MyHeritage és a FamilyTreeDNA ─ – ahol a felhasználók DNS-adataikat például rokonok felkutatására tölthetik fel, érzékenyek a „genetikai hackelésre”. Ez a figyelmeztetés két kutatócsoporttól, Michael Edge-től és Graham Coop-től származik, a Davis-i Kaliforniai Egyetemen, valamint Peter Ney et al.-Tól, akik a Washingtoni Egyetemet képviselik..


Genetikai tesztelés virágzó üzlet

Az otthoni DNS-tesztkészletek rendkívül népszerűek. A legtöbb ember számára vonzónak tűnik többet megtudni ősökről és családjukról, vagy megbecsülni etnikai összetételüket. Ráadásul manapság könnyen elvégezhető a közvetlen fogyasztói DNS-teszt elvégzése az ember otthonának kényelmétől és megfizethető áron. Ezért nem csoda, hogy a genetikai tesztek virágzó üzlet.

Miután évek óta inkább niche-termék, az otthoni DNS-tesztkészletek határozottan elterjedtek. A becslések szerint a globális DNS-tesztelési piac, beleértve az egészségügyi ellátást és a gyors DNS-tesztelést is, 2018-ban körülbelül 2 milliárd dollárról 2024-re nő 22 milliárd dollárra. Évente sok millió ember veszi genetikai teszteket orvosi információktól eltérő célokra, például genetikai ősi tesztelés.

Sok adat feltöltve

A legtöbb otthoni DNS-tesztkészlethez egy egyszerű kérdőív tartozik, a DNS-minta gyűjtésére vonatkozó utasítások, egy útmutató a DNS-tesztkészlet regisztrálásához és a társasághoz történő visszajuttatásához, valamint egy rövid magyarázat arra, hogy mit kell várni az eredmények szempontjából. A tesztkészlet visszaküldésekor nem szerepelnek nevek. Az e-mailbe érkező eredmények névtelenek is, hogy megvédjék a személy magánéletét.

Néhány közvetlen fogyasztói genetikai teszt szolgáltatás lehetővé teszi az emberek számára, hogy genetikai információkat töltsenek fel, hogy többet megtudjanak a családtörténetről, és például rokonokat találjanak. Az ilyen adatbázisokat a kormányok szintén használják a bűnözők DNS-egyezések útján történő nyomon követésére.

Gyakran, kifejezett vagy hallgatólagos hozzájárulással, a rokonok teljes nevét és néha elérhetőségeit feltöltik ezekre az adatbázisokra. 2019-ben több mint 26 millió ember regisztrált csak az öt legnagyobb vállalat adatbázisaiba.

A hackerek számára sebezhető információk

Michael Edge és Graham Coop, a Davis-i Kaliforniai Egyetem kutatói azt állítják, hogy ezek az adatok érzékenyek a hackerekre. A probléma nem vonatkozik a kereskedelmi DNS-szekvenálást végző cégekre, ahol a felhasználóknak nyállal kell ellátniuk genetikai adataikhoz való hozzáférést. Másfelől a nyilvános adatbázisokkal szemben a sérülékenységek számtalanok.

“Még valaki, aki kevés speciális tapasztalattal rendelkezik a genetika és a számítógépes technológia területén, megtervezheti és feltöltheti azokat a DNS-szekvenciákat, amelyek sokkal több információt vonnak ki az adatbázisból, nem csupán a genealógiai adatokból.”

Ily módon a támadó kinyerhet genetikai információt az adatbázisban szereplő személyektől, vagy azonosíthat olyan embereket, akiknek specifikus genetikai tulajdonságai vannak, például az Alzheimerre való hajlandóság. „Az emberek általában sokkal több információt nyújtanak, mint amennyire rájönnek, amikor adatokat töltenek fel a nyilvánosan elérhető helyekre. És a hitelkártya-adatokkal ellentétben az ember nem csak törölheti régi genomját, hanem újat is megszerezhet ”- tette hozzá Graham Coop.

Peter Ney és munkatársai. a Paul G. Allen Informatikai Iskolából & A washingtoni egyetem mérnöke kijelentette: “A biztonság minden iparágban nehéz internetes cégek számára jelent problémát, és a genetikai genealógia sem különbözik egymástól. Az adatok megosztása személyes döntés, és bármikor a felhasználók megosztják az adatokat, mindig fennáll az adatbiztonsági problémák kockázata. “

Genetikai tesztelési szolgáltatások a sérülékenységek tisztázására

Mindkét kutatócsoport megosztotta az információkat a vezető genetikai teszt szolgálatokkal, és potenciális ellenintézkedéseket ajánlott fel. “Szeretnénk, ha a szolgálatok tisztáznák sebezhetőségüket és azt, hogy hogyan kezelik őket” – tette hozzá Graham Coop.

„Számos ajánlásunk van a genetikai genealógiai szolgáltatásokról” – mondta Peter Ney. „Ezeknek a javaslatoknak nem célja átfogónak, szükségesnek vagy elegendőnek a biztonság szempontjából. Ezek az ajánlások inkább kiindulási pontot jelentenek a biztonságos rendszer tervezésének megfontolására. Bátorítunk további kutatásokat a biztonságos genetikai genealógiai szolgáltatások kialakítása terén. ”

Eddig a kutatók vegyes választ kaptak.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me