Tillgång till WhatsApp utomlands: Hur man kringgår begränsningarna

Den populära meddelandetjänsten WhatsApp låter användare säkert utbyta textmeddelanden, videosamtal och filer med varandra. I en tid då dataöverträdelser är vanliga vädjar WhatsApp till många människor. Tyvärr är WhatsApp förbjudet i Kina och Förenade Arabemiraten och är begränsat i flera andra länder. Det är dock möjligt för WhatsApp-användare att komma åt tjänsten i dessa länder. Här är en översikt över WhatsApp-begränsningar utomlands och hur man kan komma runt dem.


Vilka länder begränsar WhatsApp och varför?

Kina har till stor del förbjudit WhatsApp de senaste åren. I juli 2017 började den kinesiska regeringen blockera många WhatsApp-funktioner. Dessa inkluderade fildelning, video och röstchattar. Kina lyfte kvarteret några veckor senare. Men i september 2017 blockerade regeringen alla funktioner i appen. Förbudet är för närvarande kvar, trots oro för att det stör de kinesiska företagen.

Medan Kinas förbud mot WhatsApp är välkänt, begränsar andra länder också appen. Qatar och Förenade Arabemiraten förbjuder WhatsApp, liksom Snapchat och FaceTime. Saudiarabien begränsade vissa funktioner i WhatsApp tidigare, särskilt röstsamtal, men upphävde förbudet 2016. Andra länder som tillfälligt stänger WhatsApp inkluderar Brasilien, Uganda, Zimbabwe, Egypten och Marocko.

Varför förbjuder de WhatsApp?

Whatsapp-logotypDet är värt att utforska varför vissa länder tillfälligt förbjuder eller stänger WhatsApp. Brasils medborgare brukade ha mer onlinefrihet. Landet antog till och med en internetkonstitution som stödjer netneutralitet 2014. Men 2015 och 2016 blockerade regeringen WhatsApp två gånger. Detta berodde på att regeringen hade en tvist med WhatsApps ägare Facebook om överlämnande av data för att utreda cyberbrott. Den brasilianska regeringen har sedan dess antagit fler lagar som bekämpar internetbrott. Men dessa lagar begränsar också internetfriheten för många brasilianare.

Turkiet blockerade WhatsApp i november 2016 efter gripandet av medlemmar av Kurdish-backed People’s Democracy Party (PDP). Den turkiska regeringen har i allt högre grad använt sig av internetcensur. Detta är mestadels för att förhindra mediatäckning av vissa politiska händelser. De hävdar att dessa åtgärder är för att förhindra civil oro. De begränsar emellertid stora turkiska medborgares internetfrihet.

Saudiarabien förbjöd röstsamtal på WhatsApp, Skype och andra VoIP-tjänster (Voice over Internet Protocol) före 2017. Detta gjorde det svårare för saudiska invånare att kommunicera med omvärlden. Syftet var att begränsa flödet av utländska idéer och information till landet. Kungariket upphävde det förbudet 2017 för att främja affärs- och ekonomisk tillväxt. Idén att tjänster som WhatsApp och Skype bör begränsas för att försvara sig mot negativ påverkan delas av Kina.

WhatsApp-begränsningar och Kinas stora brandvägg

Kinas WhatsApp-förbud är relaterat till landets försök att censurera fri och öppen kommunikation. Kinas internetcensurprogram, känt som Kinas stora brandvägg, är ett av de mest restriktiva i världen. Regeringen utformade brandväggen för att blockera information som hotar dess kommunistiska principer. Det fungerar också för att begränsa spridningen av utländska och västerländska idéer i landet.

WhatsApp är särskilt oroande för den kinesiska regeringen eftersom den har avancerade krypteringsfunktioner. Krypteringstekniken förhindrar tredje part från att se konversationer och meddelanden som skickas via WhatsApp. Som ett resultat fruktar regeringen att kinesiska medborgare kommer att utbyta anti-kommunistiskt innehåll över WhatsApp. Det är därför appen är begränsad tillsammans med många andra webbplatser.

Kina har andra meddelandetjänster som WeChat, som liknar WhatsApp men utan krypteringsfunktioner. Förvånansvärt övervakas tjänster som WeChat ofta av regeringen. Dessutom tillhandahåller WeChat information till den kinesiska regeringen på begäran. Denna praxis visar att regeringen är djupt misstänksam mot privat kommunikation. Som ett resultat censurerar Kina sina medborgare kraftigt.

Hur man hittar dessa begränsningar

Det är viktigt att förstå hur regeringar begränsar WhatsApp för att komma runt dessa begränsningar. När en regering beslutar att blockera WhatsApp meddelar de alla internetleverantörer i landet. Internetleverantörerna måste blockera sina användares anslutningar till appen så att de inte längre kan komma åt den. Eftersom alla Internetleverantörer måste följa, blockeras appen på varje internetanslutning i landet.

Trots dessa förbud på WhatsApp kan du komma åt tjänsten med ett virtuellt privat nätverk (VPN). Du kan också använda VPN för att få tillgång till förbjudet webbinnehåll. VPN krypterar dina data och överför den via en proxyserver, som tilldelar dig en annan IP-adress. Detta döljer din faktiska IP-adress och plats och skickar dina data genom ett annat land. På detta sätt kan någon i Kina ta sig runt WhatsApp-blocket.

Lämpliga VPN-alternativ för att avblockera WhatsApp

För att komma åt WhatsApp i länder som begränsar användningen måste du ansluta till en VPN-tjänst först. Då kan du komma runt begränsningarna och använda alla appens funktioner. Samtidigt är inte alla VPN: er pålitliga. Du måste hitta en VPN-tjänst med avancerade säkerhetsfunktioner, ett stort nätverk av servrar och snabba anslutningshastigheter. Här är några VPN-alternativ som är väl lämpade för att blockera WhatsApp.

Få åtkomst till WhatsApp med ExpressVPN

ExpressVPN är rankad som den bästa övergripande VPN-tjänsten i detta ögonblick vad gäller hastighet, tillförlitlighet och säkerhet. Det låter dig ansluta till ett nätverk med över 3000 servrar i mer än 90 länder. Detta betyder att du kan ta dig runt WhatsApp-block i många länder, inklusive Kina. Faktum är att ExpressVPN är en av de bästa VPN-skivorna du kan använda när du besöker Kina.

Det finns många olika säkerhetsfunktioner på ExpressVPN för att skydda dig när du använder WhatsApp. Funktionerna inkluderar 256-bitars kryptering för att skydda dina data, DNS-läcksskydd och en dödsbrytare för att stoppa data från att överföras via en oskyddad anslutning. Ytterligare funktioner inkluderar en IP-kontroller och en policy som saknar loggar för att ytterligare skydda dina privata uppgifter.

Denna tjänst är också känd för sina höga hastigheter, som gör att du kan skicka texter, meddelanden och röstsamtal genom WhatsApp utan förseningar. Det är också ganska enkelt att navigera och installera, vilket gör det till ett bra val för VPN-nybörjare såväl som för mer erfarna användare.

Få tillgång till WhatsApp med CyberGhost

CyberGhost är ett av de enklaste tillgängliga VPN-alternativen, vilket gör det idealiskt för nya VPN-användare. Du behöver inte vara högteknologisk eller ha tidigare erfarenhet av VPN för att ta reda på CyberGhost.

Processen för att avblockera WhatsApp är enkel. Allt du behöver göra är att öppna CyberGhost-programvaran och välja alternativet Unblock Basic Websites. Därifrån kan du avblockera WhatsApp med bara ett klick. Programmet konfigurerar också alla inställningar automatiskt för dig.

Förutom användarvänlighet har CyberGhost många andra viktiga funktioner. Dess nätverk består av tusentals servrar i över 60 olika länder. Liksom ExpressVPN erbjuder den 256-bitars kryptering, har ingen loggar-policy och har snabba hastigheter. Detta gör det enkelt att säkert använda alla WhatsApp-funktioner.

Använda VPN i Kina

Oavsett vilket alternativ du väljer, om du reser till Kina finns det ytterligare överväganden. Om du planerar att använda ett VPN i Kina, kom ihåg att välja din leverantör noggrant och ladda ner VPN innan du lämnar hemmet. Detta beror på att Kina också förbjuder VPN-tjänster. Genom att följa dessa steg bör du inte ha några problem med att använda WhatsApp i Kina.

Slutgiltiga tankar

Många länder begränsar tjänster som WhatsApp av olika skäl. Vissa länder som Kina oroar sig för att folk skickar meddelanden mot regeringen. Eller de är upptagna med att hålla oönskade influenser borta från sina medborgare. Tillfälliga WhatsApp-förbud inträffar ofta under perioder med civil oro eller protester mot regeringen. Många gånger använder länder censur för att minska oro eller upplopp. Hur som helst är regeringens villighet att begränsa medborgarnas frihet en mycket kontroversiell praxis.

Den goda nyheten är att trots statsbegränsningar kan både medborgare och besökare komma åt WhatsApp. Om du köper ett VPN från en ansedd leverantör, har du allt du behöver för att använda WhatsApp utomlands. Så länge du konfigurerar VPN innan du lämnar hemmet, är det möjligt att ta sig runt WhatsApp-begränsningar i alla länder.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me