Online-censur i Iran: varför censureras den? | VPNOverview

För iranier är censur ett faktum i livet. Enligt den oberoende vakthundorganisationen Freedom House är Iran ”ett av de värsta länderna i världen för internetfrihet”. Telekommunikationsföretaget i Iran (TCI) och ministeriet för kultur och islamisk vägledning arbetar tillsammans med inhemska internetleverantörer (ISP) för att implementera innehållskontrollprogramvara för webbplatser och e-post. Men hur har det kommit till detta? I den här artikeln kan du läsa om censurstillståndet i Iran, orsakerna bakom det och vägarna runt det.


Censurstaten i Iran

År 2010 inkluderade den icke-vinstdrivande gruppen för gruppförsvar, Reporters Sans Frontières, Iran på en lista över tretton länder som den utsåg till ”Fiender på Internet”. De skrev ett brev till den dåvarande FN: s högkommissionär för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, för att protestera Irans statsövergripande censur av internet. Som inkluderade en passage om inriktningen på infödda frittalsaktivister.

Bara under de senaste tre åren har iranska ISP: er blockerat tillgången till 886 domäner totalt. De allra flesta av dessa begränsningar gällde västerländska nyhetsmedier och webbplatser för mänskliga rättighetsgrupper. Dessa webbplatser går med i en statlig svartlista med tiotusentals liknande webbplatser. De är blockerade för att producera eller visa “omoraliskt” eller “o-islamiskt” innehåll.

Trots dessa omfattande begränsningar fortsätter internet att spela en stor roll i liv och politik för vardagliga iranier. Som en del av president Hassan Rouhanis ombud för 2017, strömmade han sin kampanj på Instagram. Han gjorde det i hopp om att nå ut till de 41 miljoner internetanvändare, och nästan 50 miljoner smartphoneägare, i Iran.

I motsatt ände av spektrumet använde många meddelandeaappen Telegram för att marknadsföra och organisera de storskaliga gataprotesterna över Iran i slutet av 2017 / början av 2018. Detta fick Rouhanis regering att blockera åtkomst till både Telegram och Instagram.

I den här artikeln kommer vi att titta på den komplicerade frågan om iransk internetcensur. Du kommer att se hur genomgripande de nuvarande begränsningarna är och hur vanliga iranier hittar sätt att kringgå dem.

Varför är Internet i Iran så tungt censurerat?

1993 blev Iran bara det andra landet i Mellanöstern som fick tillgång till internet. Sedan den tiden har internetanvändningen i Republiken ökat betydligt. Uppskattningsvis 56 miljoner fasta och mobila bredbandsanvändare var aktiva i september 2017.

Ursprungligen reglerade den iranska staten bara det lilla. Men när internetanvändningen började öka i popularitet började de religiösa och rättsliga myndigheterna i Islamiska republiken Iran vidta åtgärder för att begränsa tillgången till innehåll som de ansåg vara ”kontrarevolutionära”, ”anti-islamiska” eller ”antisociala”. ”. De gjorde ansträngningar för att få censur av internet i linje med befintliga restriktioner för media, politiska anslutningar och religiösa uttryck.

Irans teokratiska regering verkställer censur för att stärka den inre stabiliteten i staten. Tillgång till innehåll som bedöms hota Irans politiska säkerhet är strängt förbjudet. Dessutom övervakar regeringen kommunikationer för att förhindra reformistiska eller kontrarevolutionära protester.

Iran censurerar starkt innehåll som strider mot de moraliska strikterna i statsreligionen, Shia Islam från Twelver-tankskolan. Tillgång till pornografi, LGBTQ-resurser eller allt material som bryter mot islams strängar för ikonografi och ideologi är helt förbjudet.

Administrativa organ

Tillämpningen av internetcensur och dess verkställighet är ansvaret för Supreme Supreme of Virtual Space. Irans högsta ledare, Ayatollah Ali Khamenei, inrättade denna kommitté 2012 för att slå ner på fri tillgång till innehåll på internet.

Kommittén för att avgöra fall av kriminellt innehåll (CDICC) fattar besluten om censur. I teorin baserar de sina handlingar på lagen om datakriminalitet 2009 (CCL).

I verkligheten resulterar Irans religiösa, demokratiska och rättsliga myndigheters ofta konkurrenskraftiga karaktär i en lapptäcke, politiskt motiverad och ofta reaktionär tillämpning av restriktioner. Ett utmärkt exempel på detta är den korta blockeringen av Instagram, som antogs av hårddiskar i den iranska regeringen under valet 2017. Med detta block ville de förhindra en reformistisk kandidat, och nu president, Hassan Rouhani från att liveströmma sin kampanj. Inget statligt organ har officiellt tagit ansvar för den blockerande ordern.

Hur censureras internet i Iran?

Keylogger HackerUnder 2016 investerade Iran 36 miljoner dollar för att utveckla ”smart filtering” -teknologi. Detta baserades på befintlig kinesisk programvara. Programvaran skulle göra det möjligt för myndigheter att censurera sina medborgares internetåtkomst selektivt.

Hundratusentals webbplatser är permanent blockerade av iranska internetleverantörer, inklusive Twitter, Facebook, YouTube, Google och WordPress. Den populära meddelanden-appen Viber blockerades när den visade sig vara ägd av israeliska medborgare. Dessutom, när Telegram lanserade gratis krypterat röstsamtal i april 2017, gav riksadvokaten en order till alla Internetleverantörer att omedelbart och permanent blockera funktionen.

Internetleverantörerna måste följa. Det finns således ingen internetuppkoppling i landet som gör att medborgarna kan besöka de blockerade webbplatserna.

Statligt ägda kommunikationer

Innan internetleverantörer tillhandahåller tillgång till Internet måste ISP: er först registrera sig hos både ministeriet för kultur och islamisk vägledning och Iran Telecommunication Company (TCI). Iranska Internetleverantörer måste implementera programvara för kontroll av innehåll. Programvaran begränsar åtkomsten till webbplatser med svartlista och övervakar e-postkommunikation. Hittills stängde regeringen minst tolv iranska internetleverantörer för att de inte har filtrerat innehåll tillräckligt.

TCI råkar också äga Irans största ISP, Data and Communication Company (DCC). Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) är majoritetsägare i TCI. Detta säkerställer att regeringen har fullständig kontroll över vettingprocessen för nya internetleverantörer. De har också befogenhet att godtyckligt stänga av befintliga internetleverantörer.

Irans största mobilleverantör, The Mobile Telecommunication Company of Iran (MCI), är ett dotterbolag till TCI. Det näst största mobilnätet, MTN Iran Cell, ägs 51% av Iran Electronics Industries, ett företag som är ett dotterbolag till Försvarsministeriet och Armed Forces Logistics. Detta gör det möjligt för militär- och säkerhetsstyrkorna att övervaka kommunikationen och begränsa mobilinternet på 75 miljoner iranska mobilanvändare.

Innehållsägande och “Speed ​​Throttling”

Den iranska regeringen utövar också ”snabbgasreglering”. Detta begränsar åtkomsten till internet och meddelandeappar under tider med politisk osäkerhet. Anslutningshastigheterna reducerades för att begränsa kommunikationen under valet 2009 och 2013, under händelserna i den arabiska våren och under gatunotesterna 2017–18.

Ägare måste registrera sina webbplatser hos Kulturministeriet. Dessutom är plattformar i Iran föremål för regelbundna förfrågningar om att ta bort allt innehåll som regeringen anser vara oacceptabelt. Nyhetswebbplatser och bloggar kan inte rapportera om inhemska nyheter på något sätt de vill. De kan inte heller tala fritt för att täcka specifika ämnen, såsom politisk oro, ekonomiska svårigheter och bevis på korruption. Dessutom är ämnen som Irans kärnkraftsavtal eller kontroversiella politiska personer som före detta president Mohammad Khatami också utanför bordet.

Straff för att få åtkomst till begränsat innehåll är hård. Det består i allmänhet av långa fängelsestraff, betydande böter och begränsningar för rörelsefrihet och yttrandefrihet.

Som svar på Stuxnet-attacken 2010 mot sina kärncentrifuger började Iran byggandet av sitt eget nationella informationsnätverk, känt som SHOMA. SHOMA faktureras som ett “halal internet” och syftar till att förbättra internethastigheten. Dessutom vill de flytta mycket av det tillgängliga innehållet för iranska webbläsare till inhemska servrar. Detta möjliggör ett större utbud av övervaknings- och censurmöjligheter.

Från och med januari 2017 har iranska ISP: er beställts till 50% rabatt på inrikes trafik på en lista över 500 webbplatser som godkänts av Kommunikationsregleringsmyndigheten.

Hur kringgår iranierna internetcensur?

Mot bakgrund av ökande försök från de administrativa, rättsliga och religiösa myndigheterna i Iran för att begränsa tillgången till internet och genomföra mer invasiv övervakning av personlig kommunikation utvecklar iranska medborgare kontinuerligt nya metoder för att övervinna statlig censur..

Statistik som tillhandahålls av Tor-projektet, som erbjuder anonym Internet-åtkomst genom sin Tor-webbläsare, visar att antalet användare med ursprung i Iran fördubblats under protesterna i december 2017. Meddelandeapp Telegram är fortfarande en populär kommunikationsmetod, även om regeringen blockerar det regelbundet. Dessutom trakasserar, arresterar och fängslas gruppadministratörer ofta på grund av innehållet i meddelanden som publicerats på deras grupper. Men människor fortsätter att använda appen i ett försök att kringgå regeringscensur.

VPN-anslutning-InternetDessutom fortsätter VPN-tjänster att vara en populär metod för att kringgå internetbegränsningar. Den iranska regeringen spelar ett kontinuerligt katt- och musspel med VPN-leverantörer. De försöker kontinuerligt upptäcka och blockera IP-adresserna för populära VPN-leverantörer. Lyckligtvis kommer VPN-leverantörerna troligen inte att backa ner.

Den iranska regeringen använder programvaran Deep Packet Inspection (DPI) för att upptäcka och blockera trafik från VPN-portar. Detta tvingar VPN-leverantörer att använda metoder som döljer VPN-trafik som vanlig HTTPS-trafik. VPN-tjänster som kan förvirra regeringens mjukvara kan sannolikt ge ofiltrerad tillgång till internet i Iran.

Slutgiltiga tankar

Som en autokratisk teokrati har Irans regering och dess ”högsta ledare” ett intresse av att censurera internet. På detta sätt begränsar de innehåll som inte överensstämmer med deras sociala, politiska och religiösa ideal. De militära och revolutionära vakterna har en kontrollerande andel i det statliga telekommonopolet. Detta gör att censur och övervakning av kommunikationer är utbredd och genomgripande.

Tekniken de använder för att genomföra denna censur blir alltmer sofistikerad. De använder intelligenta innehållsbegränsningar för att selektivt blockera webbplatser. Dessutom använder de djup paketinspektion för att bekämpa VPN-användning. Iranska medborgare som fångats med metoder för att kringgå censur står inför hård straff. Denna straff kan till och med innehålla betydande fängelsestraff.

Trots risken och begränsningarna fortsätter iranierna att använda metoder som VPN, Telegram och Tor-webbläsaren för att försöka kringgå regeringsbegränsningar. Lusten efter ett mer tillgängligt internet växer. Allt detta får reformistiska politiker i Iran att uttala sig om att minska internetcensur i framtiden. Vem vet? Det kan till och med leda till förändringar!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me