Hur du avblockerar YouTube-videor med ett VPN | VPNOverview

Vi känner alla YouTube som videodelningswebbplatsen med ett oändligt utbud av nya videor. Du kan hitta en enorm mängd videor om alla tänkbara ämnen. Ibland kan du emellertid stöta på begränsningar som hindrar dig att titta på en viss video. Läs här varför vissa videor är blockerade och hur du kan kringgå dessa geografiska begränsningar med ett VPN.


video inte tillgänglig youtube

Varför är några YouTube-videor blockerade?

När du får ett felmeddelande på YouTube är det troligtvis av ett av följande skäl. För att citera plattformen kanske en video inte är tillgänglig för dig eftersom “videoägare har valt att göra sitt innehåll endast tillgängligt för vissa länder (vanligtvis på grund av licensrättigheter)” eller “YouTube kan blockera specifikt innehåll för att följa lokala lagar ”. Dessa är de två huvudsakliga orsakerna. Men det finns också länder som begränsar åtkomsten till plattformen som helhet. I det sista fallet blockerar de inte specifika videor men de blockerar hela webbplatsen.

Blockerad av Uploader

YouTube är en webbplats där alla kan skapa innehåll. När du laddar upp en video på din YouTube-kanal kan du bestämma i vilka länder folk kan se dina videoklipp. Dessutom kan du blockera åtkomst till din video i ett visst land.

Medan de flesta YouTubers ger alla tillgång till en video finns det några företag som utgör begränsningar. Större företag inom musik- eller filmbranschen blockerar ibland innehåll på grundval av släppdatum eller distribueringsrättigheter. Om de inte har rätten att visa en video i ett visst land kommer de att blockera tittare från det landet.

Blockerad av YouTube

YouTube måste följa lagarna i varje enskilt land det finns tillgängligt i. Eftersom lagarna är olika i varje land måste YouTube anpassa sig. Detta innebär att YouTube kommer att blockera innehåll i vissa länder. De flesta begränsningar har att göra med lagar om upphovsrätt och immaterialrätt. Det mest kända exemplet på en konflikt som Youtube hade över upphovsrätten var med GEMA (Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte). Detta tyska företag, som representerar musiker och kompositörer, geoblockerade en stor mängd videor under 2009. De krävde att musiker skulle få betalt för användningen av sina låtar på YouTube. Efter en lång kamp nått YouTube och GEMA en lösning 2016. Det är dock okänt hur länge freden kommer att pågå.

Du kan bara kringgå den här typen av blockering om videoklippet är tillgängliga i minst ett land. Dessutom måste din leverantör ha åtkomst till minst en server i ett land där videon inte är blockerad.

Regeringar Begränsar användningen av YouTube själv

Ibland kommer regeringar att begränsa åtkomsten till YouTube. I dessa fall har det mer att göra med plattformen i allmänhet än specifikt innehåll. I länder som Kina och Nordkorea är YouTube blockerad eftersom det tros sprida olagliga meddelanden. YouTube ses som ett hot mot regimen eftersom alla kan sprida sina egna tankar och tro på plattformen. De flesta totalitära regimer tillåter inte meddelanden som strider mot deras sanning. Du kan läsa mer om dessa typer av begränsningar i vår artikel om censur på nätet.

Land
Anledning till att blockera YouTube

KinaOkänd
EritreaMöjliga överväganden för bandbredd
NordkoreaFörbud mot lag
pakistan“Anti-islamiskt” innehåll
södra Sudan“Anti-islamiskt” innehåll
TadzjikistanEn video av presidenten som sjunger i låt
TurkmenistanSäkerhetsskäl
UzbekistanOkänd

Tillgång till blockerade YouTube-videor med VPN

VPN-anslutning-internetEn VPN kan hjälpa dig att blockera alla videor oavsett orsaken till begränsningen. En VPN krypterar all din internettrafik. Dessutom döljer den din IP-adress. När du använder en VPN tar din dator IP-adressen till VPN-servern du är ansluten till. Webbplatser och andra ser den andra IP-adressen. Det verkar som om du går in på internet var du än är ansluten till servern. På det här sättet kan du låtsas vara någonstans du inte är!

De flesta VPN-leverantörer erbjuder servrar i många olika länder. Om innehållet är blockerat av ägaren eller YouTube måste du ansluta till ett land där den videon är tillgänglig. Om du inte kan komma åt YouTube eftersom din regering har blockerat webbplatsen i sin helhet måste du ansluta till en server i ett land där detta inte är fallet. Det finns många VPN-leverantörer. Vi har listat två leverantörer nedan som fungerar bäst om du vill titta på YouTube-videor med ett VPN. Om du planerar att använda ett VPN för olika ändamål kan du kolla in vår lista över de bästa all-round tier 1-leverantörerna.

1. ExpressVPN

ExpressVPN har över 3000 servrar i över 90 olika länder. Med det här urvalet av servrar hittar du alltid en väg runt begränsningarna på YouTube. ExpressVPN-servrar har snabba och stabila anslutningar så att du enkelt kan strömma videor. Dessutom är deras applikationer användarvänliga och de har stor kundsupport.

ExpressVPN är i den högre änden av prisspektrumet, men du får dina pengars värde. Med ExpressVPN kan du säkert och anonymt surfa på internet utan begränsningar.

2. Surfshark

Surfshark har över 500 servrar i mer än 50 länder över hela världen. Det räcker för att alltid hitta en server som låter dig kringgå begränsningar på YouTube. Surfshark erbjuder extremt snabba anslutningar som gör att du enkelt kan strömma YouTube-videor. Du kan använda deras tjänst på ett obegränsat antal enheter samtidigt. Slutligen, med deras säkerhetsprotokoll kan du titta på YouTube-videor anonymt och utan bekymmer. Läs mer om denna supersnabba tjänst i vårt omfattande Surfshark-test.

Hur man hittar var en YouTube-video är blockerad

Hur kan du ta reda på vilken server du ska ansluta till för att titta på din video? Det finns flera webbplatser som kan hjälpa dig ta reda på det. Ett exempel är Unblockvideos, där du kan ange url till den video du vill titta på och de kommer att berätta allt du behöver veta. Webbplatsen ger dig en omfattande karta över världen som visar var din video är blockerad. Den här kartan visar till exempel länder där Adeles Skyfall-video är blockerad:

YouTube-begränsning

När du har fått reda på var din video inte är blockerad ansluter du till en server i det landet och uppdaterar YouTube-sidan. Varsågod! Nu finns det inga fler begränsningar för dig.

Titta YouTube-videor anonymt

Med ovan nämnda alternativ för ett VPN kan du titta på YouTube-videor anonymt. Kom dock ihåg att logga ut och använda ett inkognitoläge i din webbläsare. Annars kommer YouTube att komma ihåg dina sökningar och visa dig videor som är länkade till tidigare visade videor när du nästa besök på webbplatsen. YouTube har den här tjänsten som hjälper dig hitta videor du gillar. Men om du vill vara verkligen anonym gör de det lite svårt.

Slutgiltiga tankar

Det finns tre möjliga orsaker till att du inte kan se en video på YouTube. För det första kan användaren som laddade upp videoklippet ha begränsat de länder du kan visa deras video från. För det andra kan YouTube blockera videor i vissa länder om innehållet inte följer lagarna i ett land. Slutligen kan det vara så att din regering blockerar användningen av webbplatsen som helhet.

Du kan kringgå alla dessa typer av begränsningar med ett VPN. Genom att ansluta till VPN-servrarna i ett annat land kan du se YouTube-videon du väljer. Om ditt syfte är att titta på YouTube-videor anonymt räcker inte ett VPN. Du måste komma ihåg att logga ut från ditt YouTube-konto och aktivera inkognitoläget i din webbläsare.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me