Facebook-begränsningar utomlands: Hur man går förbi den | VPNOverview

Facebook är en av de mest populära och allestädes närvarande sociala medieplattformarna i modern historia. Webbplatsen har över 1,23 miljarder användare över hela världen och i genomsnitt har 486 183 användare tillgång till Facebook varje minut.


Trots sin överväldigande popularitet finns det fortfarande länder som väsentligt har begränsat eller direkt förbjudit användningen av Facebook. I extrema fall har totalitära regeringar, såsom de som finns i Nordkorea eller Iran, inkluderat Facebook i filtförbud på sociala mediesidor av politiska skäl.

Överraskande nog begränsar eller filtrerar vissa mer liberala länder och regeringar trafiken till Facebook. Även om du kan förvänta dig sådana begränsningar på Kuba eller Kina, har regeringarna i länder som Bangladesh, Indien och Vietnam alla förbjudit Facebook på en eller annan tid.

Den ideella organisationen Reporters Without Borders har till och med inkluderat länder som Storbritannien, USA och Tyskland på deras ”Enemies of the Internet” -lista. Detta efter att de införde lagstiftning som tillåter dem att filtrera innehåll på internet och sociala medier för ”nationell säkerhet”.

Så om du tycker att din åtkomst till Facebook blockeras, eller om du är orolig för att ditt innehåll filtreras eller övervakas, hur kan du kringgå dessa begränsningar?

I den här artikeln kommer vi att titta på hur och varför Facebook är begränsat, vilka länder som begränsar det och hur du kan använda teknik som virtuella privata nätverk (VPN) och proxywebbplatser för att övervinna dessa begränsningar.

Varför begränsar länder Facebook?

Facebook-blockLiksom med många sociala medier webbplatser är Facebook ofta förbjudet eftersom det fungerar som ett forum för sociala, religiösa eller politiska tankar som vissa regeringar inte vill att deras medborgare ska ha tillgång till. Att begränsa tillgången till Facebook är i allmänhet, även om det inte alltid, en del av en mer betydande insats för att begränsa åtkomsten till internet.

När det gäller länder som Iran och Pakistan kan förbud på Facebook vara religiöst motiverade. Ett utmärkt exempel på detta är när den pakistanska regeringen blockerade tillgången till Facebook 2010 som svar på en global online-tävling för att lämna in ritningar av profeten Muhammad som är värd på en Facebook-sida. Enligt vissa islamiska lagar är varje bild av profeten Muhammad strängt förbjudet.

I länder som Turkiet och Kina införs restriktioner på sociala medier för att förhindra att deras medborgare får tillgång till politiska idéer som anses vara farliga för staten. Bevis för detta kan ses i Turkiets ökande begränsning av fria yttranden, nyhetsmedier och sociala medier efter det misslyckade kuppet 2016.

Hur är Facebook förbjudet eller begränsat??

Generellt sett förekommer Facebook-begränsningar i länder där regeringen har en stor kontroll över de företag som fungerar som internetleverantörer. När lagstiftningen har antagits som gör det möjligt för regeringen att svartlista vissa webbplatser, är dessa internetleverantörer vanligtvis skyldiga att hindra sina kunder från att få tillgång till förbjudet innehåll.

Regeringarna i länder som Turkiet och UEA utövar strikt kontroll över sina internetleverantörer. De kräver att de registrerar sig hos regeringen. Dessa företag behöver ett ”aktivitetscertifikat” för att göra affärer. Som en del av denna registrering måste de följa regeringens censurverksamhet eller möta hårda straff.

Det finns ett antal sätt på vilka en ISP kan blockera trafik till en viss webbplats. En av de vanligaste metoderna är genom att blockera domäner på DNS-nivå. Enskilda regeringar, såsom de i Turkiet och Iran, använder mer sofistikerad teknik som paketfiltrering för att aktivt förhindra användare från att få tillgång till förbjudet innehåll.

Vilka länder begränsar Facebook?

Alla länder som anges nedan har begränsat åtkomst till Facebook vid en eller annan punkt. I de mer begränsade staterna, till exempel Nordkorea och Iran, är tillgång till Facebook helt förbjudet. I andra, som Turkiet och Kuba, är webbplatsen för sociala medier inte officiellt svartlistad, även om nationella internetleverantörer använder anslutningsstegling för att göra det mycket svårt att komma åt.

Nordkorea

Överraskande för ett av de mest hemlighetsfulla och begränsade länderna i världen har majoriteten av nordkoreanerna inte tillgång till internet. Istället driver den totalitära staten ett starkt begränsat intranät, känt som Kwangmyong. Ett 3G-nätverk är tillgängligt för utländska besökare. Användarna övervakas emellertid kraftigt och är begränsade från att komma åt den stora majoriteten av webbplatser, inklusive Facebook.

iran

Iran förbjöd ursprungligen Facebook efter det omtvistade valet 2009 som svar på rädsla för att både oppositionsrörelser och radikala grupper använde plattformen för att planera händelser och utbyta meddelanden. Liksom Nordkorea är tillgången till sociala medier i Iran starkt begränsad. Ett stort antal webbplatser är svartlistade av den iranska regeringen.

Kina

Det regeringssponserade censur- och övervakningsinitiativet kallat ”The Great Firewall of China” har blockerat tillgången till Facebook sedan 2009. Denna initiala begränsning infördes efter upproren i Ürümqi 2009. Regeringen föreslog att Xinjiang-aktivisterna använde Facebook för att kommunicera och planera upploppen.

I ett försök att blidka potentiella utländska investerare är åtkomst till Facebook tillgänglig om du befinner dig inom den 17 kvadratmeter stora frihandelszonen i Shanghai.

kuba

Enligt kubansk lag får endast politiker, journalister och utvalda medicinska studenter få tillgång till internet från sina hem. Alla andra som vill ansluta tvingas använda licensierade internetkaféer. Att fråga $ 6 till $ 10 för en timmes tillgång till internet kanske inte verkar mycket i vissa delar av världen. Men det är i ett land där den genomsnittliga lönen är cirka $ 20 per månad. Detta gör att tillgång till internet är oöverkomligt dyrt.

Dessutom har det rapporterats att de statligt ägda ISP: erna rutinmässigt använder anslutningshastighetsregleringen för att begränsa åtkomsten till sociala mediesajter, med sidor som tar flera minuter att ladda.

Bangladesh

2010 blockerade den Bangladeshiska regeringen åtkomsten till Facebook. Detta efter satiriska tecknade filmer av statliga tjänstemän och profeten Muhammad var värd på en Facebook-sida. Förbudet har sedan dess upphävts, men Awami-League-ledda regeringen fortsätter att övervaka tillgången till webbplatsen för sociala medier. De riktar sig till användare som publicerar ”lugnande eller blasfemiskt innehåll.”

egypten

Egypten blockerade ursprungligen åtkomsten till en rad webbplatser för sociala medier under försöket att störta den egyptiska presidenten Hosni Mubarak. Sedan den tiden har ingen officiell svartlistning skett. Regeringen använder emellertid regelbundet anslutningstrottling för att begränsa tillgången till sociala medier. Dessutom övervakar de internetanvändning och kommunikation av dem i Egypten på grund av “nationell säkerhet.”

Tadzjikistan

Sedan november 2012 har Tadzjikistan blockerat åtkomst till Facebook. Denna begränsning infördes som svar på negativa kommentarer publicerade online om president Emomalii Rahmon och andra regeringspersoner.

Indien

Som svar på påståenden om att sociala medier användes av anti-nationella och antisociala element som stöds av Pakistans armé och Pakistans underrättelsebyråer, införde Indien ett sex månaders förbud mot Facebook, Twitter och andra sociala nätverkssajter i Kashmir Valley 2016.

Det har varit flera andra incidenter av Facebook som har blockerats i Indien, inklusive ett tre-dagars förbud mot Facebook, och en rad andra sociala webbplatser, under upploppen i Punjab, Haryana och Chandigarh som uppmanades till arrestationen av Baba Ram Rahim Sing.

pakistan

Pakistan förbjöd Facebook som svar på samma Facebook-sida, som främjade en global online-tävling för att producera ritningar av profeten Muhammad, vilket fick Bangladesh att blockera åtkomsten till webbplatsen.

Tillgången har sedan återställts, men den pakistanska regeringen fortsätter att blockera enskilda Facebook-sidor för att filtrera ut religiöst och politiskt innehåll som de anser vara skadligt för sina medborgare.

vietnam

I maj 2016 blockerade den vietnamesiska regeringen officiellt tillgången till Facebook i två veckor för att begränsa kommunikationen mellan grupper av protesterande studenter. Även om inga fler officiella förbud har utfärdats, har observationscentralen Netblocks noterat flera fall där Facebook inte var tillgängligt i Vietnam under tider med civil och politisk oro.

Hur kan du kringgå Facebook-begränsningar?

Det finns ett antal sätt du kan kringgå begränsningar för åtkomst till Facebook, från att bara ändra dina DNS-inställningar till att använda Tor Browser. Men den överlägset mest effektiva metoden är att använda en VPN-tjänst. Nedan kan du ta reda på hur dessa metoder kan hjälpa dig att kringgå begränsningar.

Ändra dina DNS-serverinställningar

En av de mer enkla och därför mest använda metoderna för att begränsa åtkomst till Facebook är att en Internetleverantör ska filtrera trafik som passerar genom sina DNS-servrar. Genom att ändra din föredragna DNS-server till Google Public DNS kan du kringgå dessa begränsningar.

Om du vill ändra din DNS-server på en Windows-PC går du igenom följande steg:

 • Navigera till Kontrollpanelen > Nätverk och internet > Nätverks- och delningscenter och välj “Ändra adapterinställningar”.
 • Högerklicka på din aktiva anslutningsadapter och välj “Egenskaper”.
 • Högerklicka på posten “Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)” och välj “Egenskaper”.
 • Aktivera alternativet “Använd följande DNS-adresser” och ange 8.8.8.8 som din valda DNS-serveradress.

Med lite tur är detta det enda du behöver göra för att kringgå regeringens begränsningar.

Tor-nätverket

Om det inte räcker med att ändra din DNS-server för att kringgå ISP-begränsningar för åtkomst till Facebook, kan Tor-webbläsaren vara din nyckel till att komma tillbaka på sociala medier.

Tor-webbläsaren fungerar genom att dirigera din trafik genom ett antal distribuerade reläer runt om i världen. Användningen av dessa reläer gör det mycket svårt för regeringar eller internetleverantörer att övervaka dina aktiviteter.

Nackdelen med Tor-webbläsaren är att omdirigering av din trafik ökar din latens betydligt. Detta bromsar din anslutning och nedladdningshastighet. Följaktligen kan det vara svårt att använda röstchattappar, till exempel Skype. Som vi har sett tillåter vissa länder också att du går till Facebook, men försöker göra detta omöjligt genom att strypa ditt internet. Tor-webbläsaren kommer bara att sakta ner dig ytterligare, vilket gör det verkligen omöjligt att gå på Facebook.

VPN

VPN-anslutning-InternetVPN representerar det överlägset bästa alternativet för att komma åt Facebook var du än är i världen. Ett VPN eller Virtual Private Network skapar en krypterad anslutning mellan din dator och ett antal servrar runt om i världen. Detta döljer både dina online-aktiviteter och förhindrar internetleverantörer från att blockera din åtkomst till webbplatser eller innehåll.

Att använda en VPN har också andra fördelar. Den krypterade karaktären av din dators kommunikation med VPN-servern hjälper dig att skydda dig mot cyberbrott medan din förmåga att dirigera trafik genom servrar i en rad länder gör att du kan övervinna geo-blockering och titta på alla dina favoritsportevenemang.

Vilka VPN: n är bäst för att komma åt Facebook?

Om du vill börja använda ett VPN för att få tillgång till Facebook måste du se till att du väljer rätt VPN-leverantör. Du behöver ett VPN som är pålitligt och har alla funktioner du behöver för att skydda dina data från en snuskande regering. Nedan hittar du några av våra rekommendationer.

NordVPN

NordVPN erbjuder ett fantastiskt paket till ett konkurrenskraftigt pris. De är kända för sin snabba och säkra tjänst och har ett stort antal servrar över hela världen och erbjuder dig en rad alternativ för att dirigera din trafik.

Med hjälp av Obfsproxy för att undvika Deep Packet Inspection och använda en “no-logging” -policy, ger NordVPN dig tillgång till allt innehåll du vill ha. Du behöver inte oroa dig för att någon övervakar dig. Om du inte är helt nöjd med deras tjänst, eller vill testa den innan du åtar dig, erbjuder NordVPN en 30-dagars återbetalningsgaranti.

Cyberghost

Med ett rykte för att vara lätt att installera och använda, gör CyberGhosts programvara dig möjlighet att ansluta till deras tjänst från sju olika enheter, idealisk för att hålla dig uppdaterad på dina sociala medier på all din elektronik.

Med ett stort antal servrar som erbjuds och utmärkta anslutningshastigheter kommer CyberGhost att ha dig ansluten till Facebook på nolltid. Om du inte är 100% nöjd erbjuder de också en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti.

IPVanish

Om du känner behov av snabbhet är IPVanish VPN-tjänsten för dig. IPVanish betraktas allmänt som en av de snabbaste VPN-tjänsterna. De erbjuder utmärkta anslutningshastigheter till deras brett utbud av globala servrar.

IPVanishs tjänster är mycket prisvärda. De står vid kvaliteten på sitt system och erbjuder sina kunder en 7-dagars återbetalningsgaranti om du inte är nöjd med din anslutning.

Slutgiltiga tankar

För många människor är sociala medieplattformar som Facebook deras främsta sätt att hålla kontakten med sina vänner och familj. Att ha den anslutningen tas bort på grund av det land du är i kan vara mycket frustrerande, för att inte nämna något isolerande.

Tyvärr blockerar eller filtrerar många länder runt om i världen åtkomst till Facebook av både politiska och religiösa skäl. De bryter helt enkelt sina medborgare och besökare från sociala medier.

Att ta sig runt dessa begränsningar är inte lätt, men det är inte heller omöjligt. Om du konfigurerar om din DNS-server till Googles offentliga DNS-server kan du hitta de mest enkla begränsningarna. För mer genomgripande filtrering måste du dock använda Tor Browser eller VPN.

Medan Tor-webbläsaren är ett utmärkt sätt att surfa anonymt, har det vissa nackdelar. Att använda sina många reläer för att omdirigera din trafik ökar din latens. Det betyder att du kommer att märka en hel del avmattning i din anslutning. Dessutom gör vissa länder som rutinmässigt begränsar tillgången till internetinnehåll, till exempel Kina, ökade ansträngningar för att hitta och blockera Tor-butiker.

Det överlägset bästa sättet att ansluta till Facebook i ett begränsat land är att använda en VPN-tjänst. VPN: er är lätta att installera, enkla att använda och har en rad fördelar som går utöver att bara ge dig åtkomst till en webbplats. Med ett VPN på plats kan du vara säker på att ingen spårar dina internetaktiviteter. VPN: s krypterade anslutning innebär varken regeringar eller cyberbrottslingar, kommer att ha tillgång till dina data.

Om du är ett sportfan eller bara vill titta på BBC iPlayer från utlandet är en VPN exakt vad du letar efter. Eftersom din trafik kan tyckas vara från alla länder får en VPN dig runt den irriterande geo-blockeringen. På så sätt kan du titta på din favoritprogram och uppdatera dina sociala medier utan några begränsningar alls.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map